HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Ekim 2009 Salı - 00:00

Vali Kıraç, Başkan Durak’’ı şikayet etti

Vali Cahit Kıraç, Kent A.Ş. işçilerinin eylemlerinde dolayı Valilik ve Emniyet Müdürlüğü’’nü suçlayan Durak'ı İçişleri Bakanlığı'na şikayet etti. Konuyla ilgili müfettiş görevlendirdi.’

Vali Kıraç, Başkan Durak’’ı şikayet etti


 
Karşıyaka Belediye şirketi Kent AŞ'den çıkarılan ve eylem yapan işçiler ile ilgili sorun yaklaşık 6 aydır çözülemezken, konuyla ilgili olarak anlaşmazlığa düşen İzmir Valisi Cahit Kıraç ile Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak arasıdaki sorun, Ankara'ya taşındı. Vali Kıraç, "valilik ve emniyet müdürlüğünü suçlayan açıklamalar yaptığı" gerekçesiyle, Başkan Durak'ı İçişleri Bakanlığı'na şikayet etti. Bakanlık, Vali Kıraç'ın, "Yapılan açıklamalarda töhmet altında kaldık" yönündeki şikayeti hemen dikkate alırken konu ile ilgili araştırma yapmak üzere bir mülkiye başmüfettişi görevlendirdi.
 
Bugün veya yarın İzmir'de olması beklenen müfettişin, belediyeden sözkonusu eylem ve bu süreçte belediyenin yaptığı işlemlerle ilgili bilgi ile belgelerini hazırlamasını istediği öğrenildi. Durak, "Bu zamana kadar yaşanan olaylar ve ortaya çıkan manzara Sayın Vali'nin tutumları ile örtüşüyor" dedi. Kıraç ise, "Belediye Başkanı herkesi suçluyor. Biz incelensin ve doğru-yanlış ortaya çıksın istiyoruz" diye konuştu.
 
Karşıyaka ve Bayraklı belediyeleri arasında başlayan işçi krizi, aradan geçen zaman sonunda birçok üst düzey partili ve milletvekillerinin araya girmesine rağmen çözülemedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, belediyeye işçi almayacağını belirterek sorunun iki belediye arasında çözülmesini istedi. Karşıyaka Belediyesi'nin "mücbir sebep" olarak nitelendirdiği bölünme sonrasında tazminatları ödenen Kent AŞ bünyesindeki 276'sı sendikalı işçinin görevlerine son verildi. İşçiler ise, bağlı oldukları DİSK Genel İş Sendikası'nın öncülüğünde 1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı'nda eylemlere başladı. İşçiler, belediyenin Örnekköy'deki şantiyesini de işgal etti. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin parti genel merkezi ve İzmir'de gerçekleştirdiği temaslar da sonuç vermedi. Eylemlerin belediye önünde de büyümesi ve İzmir'e yayılması üzerine devreye bu kez Vali Kıraç girdi. Kıraç, belediye yetkilileri ve sendika temsilcileri ile görüşerek sorunun çözülmesini istedi.
 

 
DEVREYE GİRDİ
O dönemde Durak, eylemlerle ilgili Karşıyaka Kaymakamı ve emniyeti suçlamıştı. Vali Kıraç ile Başkan Durak, Swissotel'de 8 Haziran'da yapılan 21. Yüzyılın Akıllı Kentleri Sempozyumu'nun çıkışında tartışmıştı. Kıraç, Durak'a, "Orada 300-400 kişi mağdur. Çözün bu problemi" demişti. Durak daha sonra, şantiye ve belediye önündeki eylemlerde güvenlik sağlanamadığı gerekçesiyle, emniyet müdürlüğünü savcılığa şikayet etti. Kıraç'ın talimatıyla çevik kuvvet, eylemcileri şantiye dışına çıkardı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın İzmir ziyaretinde işten çıkarılan Kent AŞ çalışanları havalimanında Baykal'a pet şişe fırlattı. Bunun üzerine açıklama yapan Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çalışkan, Vali Kıraç'ı tarafsız davranmamakla suçladı. Petşişeli eyleminin ardından İzmir'de parti yöneticileri ve belediye başkanları ile bir araya gelen Deniz Baykal'ın "Bu sorunu çözün. Gerekirse valiliğe başvurun ve şantiyedeki eylemi kaldırın" talimatının ardından Başkan Durak, "Biz üzerimize düşeni yaptık. Valilik ve diğer kurumlar görevlerini yapmıyor. Sorumlular işini yapsa çözüm bulunacak" açıklaması yaptı. Bu arada işçiler Ankara'ya CHP Genel Merkezi'ne doğru yürüyüş eylemi başlattı.
Bu sürecin ardından Vali Kıraç, İçişleri Bakanlığı'na yazı göndererek, Başkan Durak'tan şikayetçi oldu. Vali Kıraç imzası ile bakanlığa gönderilen yazıda, "Nüfusu 2 binin altında kalan ve büyükşehir sınırları içinde yer alan belde belediyelerinin kapatılması ile İzmir'de Bayraklı ve Karabağlar'ın ilçe yapılmasını öngören 5747 Sayılı Kanun ilk olarak belediye şirketlerinin devrini öngörmedi. Valilik olarak bakanlığa yazdığımız yazıda sorunu aktardık. Bakanlıktan gelen yazıda şirketlerin bölünebileceği belirtildi. Konak ve Karabağlar şirket paylaşımında sorun yaşamazken, Karşıyaka ve Bayraklı Belediyeleri arasında problemler çıktı" denildi.
 
ÖNLEM ALINDI
İşten çıkarılanların yaptığı eylemlerde emniyet vasıtasıyla güvenliğin sağlandığının altı çizilen yazıda, bu konuda bir zaafın söz konusu olmadığı dile getirildi. Baykal'ın İzmir ziyaretindeki olaylara da değinilen yazıda, önlem alınmadığı ve taraf olunduğu iddiaları da yalanlandı. Gereken tedbirin alındığı belirtilirken, olayların ardından Durak ve belediye bürokratlarının basın-yayın organlarında valiliği suçlayıcı ifadelerle gündeme geldiği dile getirildi. Valilik ayrıca, belediye hakkında, işçi çıkarmalarına rağmen taşeronlar aracılığıyla işçi alımı yaptığı yönünde haberler çıktığını da belirtti.
 
DETAYLI BİLGİ TALEP EDİLDİ
Kıraç'ın şikayeti üzerine İçişleri Bakanlığı konu ile ilgili araştırma yapmak üzere bir mülkiye başmüfettişi görevlendirdi. Müfettiş, belediyeden bu zamana kadar geçen sürecin özetlenmesini ve eylemle ilgili yapılan işlemlerin belgelerini istedi. İlgili yasanın çıktığı tarihten itibaren valilik tarafından kurulan ve yeni kurulan belediyelerle, mevcut belediyelerin mal ve personel paylaşımını gerçekleştiren komisyonda yapılan yazışmaları da isteyen müfettiş, eylemlerin tutanaklarını, polis şikayetlerini ve savcılığa yapılan başvuruları da talep etti. Kent AŞ'nin sermayesi, ortakları, yönetim kurulunda kimler olduğu, isimleri ve aldığı ihaleleri tek tek isteyen müfettiş, işten çıkarılan işçilerin isimleri, verilen tazminatlar, Karşıyaka'dan Bayraklı Belediyesi'ne gönderilen kadrolu işçi ve memurların listesini de talep etti. Belediyeye gelen yazıda ayrıca Kamu İhale Kanunu gereği yapılan ihalelerin listesi talep edildi.
 
"YAZIKLAR OLSUN"
Durak, Kıraç'ın şikayetiyle ilgili, "Bir deli kuyuya taş atıyor, herkes o taşı çıkarmaya çalışıyor. 2 bin 500 civarındaki işçi sayısından bin 250'ye geriledik. Herkesi aklıselime ve bizimle birlikte olmaya, kamuya hizmet vermeye davet ediyorum. Gerçekler ortada. Biz de belediye olarak resmi yazışmaları ve belgeleri ortaya koyarız. Bu zamana kadar yaşanan olaylar ve ortaya çıkan manzara Sayın Vali'nin tutumları ile örtüşüyor. Valilik, kaymakamlık ve emniyet üzerine düşeni yapmadı. Mülki idarecilerin tavırları bizi düşündürüyor. 'Karşıyaka 300 işçi attı, yerine 400 işçi aldı' yalanını ortaya kim atıyorsa yazıklar olsun" dedi.
Vali Kıraç ise, "Bakanlığın görevlendirdiği müfettiş, talebim üzerine konuyu inceleyecek. Belediye başkanı ifadelerinde herkesi suçluyor. İddialar araştırılacak. Söylediği sözlerin sebebi nedir incelenecek. Biz incelendikten sonra doğru yanlış ortaya çıksın istiyoruz. Daha sonra gereken açıklamayı ayrıntılı bir şekilde yaparız" diye konuştu. (Fatih Yapar/Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Teyyare Parkı’’na tarihi teyyare!
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ın talimatıyla ilçeye ...
Karşıyaka’’da ’‘İsveç usülü’’ kalkınma
''İsveç Tarzı Sürdürülebilir Kalkınma, Türk Belediyeleri Bundan ...
Seferihisar fotoğraflandı!
Türkiye'nin ilk cittaslow (sakin şehir) adayı Seferihisar'da, ...
 
İZSU’’dan 'yağış' seferberliği!
Yağışların doğuracağı muhtemel sıkıntıları ortadan kaldırmak için çalışan ...
Bornova Çukuru’’nu Başkan Sındır istedi
Halk arasında, 16 yıldır temelden öte gidilemediği için ’‘Bornova ...
’“Medeniyetler Müzesi İzmir’’in hakkıdır’”
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir’’de kurulması düşünülen ...
 
Gaziemir’’de hafta sonu mesaisi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gaziemir Belediye  ...
Vapur iskelesinde Armoni Orkestrası
Büyükşehir Belediye Bandosundan haftada iki gün belirli saatlerde ...
CHP’’den mega müze önerisi: Turan’’daki alan!
İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Mahmut Esat Aslan, mega müzenin ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva