HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Ekim 2009 Pazar - 00:00

’“Medeniyetler Müzesi İzmir’’in hakkıdır’”

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir’’de kurulması düşünülen Medeniyetler Müzesi için yatırım programının biran önce hızlandırılması gerektiğini vurguladı.’

’“Medeniyetler Müzesi İzmir’’in hakkıdır’”

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir’’de kurulması düşünülen Medeniyetler Müzesi için yatırım programının biran önce hızlandırılması gerektiğini vurguladı.’
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon kurulu üyeleriyle sabah kahvaltısında bir araya gelen Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’’a kent adına öncelik taşıyan projelere ilişkin bir dosya sunuldu. Bakan Günay, İzmir’’de kurulması planlanan Ege Medeniyetler Müzesi’’nin  2010 yılı yatırım programına alınması  için hızlı hareket edilmesi gerektiğini belirterek,  böyle bir müzenin İzmir’’in hakkı olduğunu söyledi.
 
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere İzmir’’e gelen  Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’’nun ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu üyeleriyle biraraya geldi. Tarihi Havagazı Kültür Merkezi’’ndeki sabah kahvaltısında Bakan Ertuğrul Günay’’a İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu toplantılarında belirlenen İzmir için öncelikli olan projeleri içeren bir dosya Başkan Aziz Kocaoğlu tarafından sunuldu.
 
Dosyada; Sağlık turizminin teşvik kapsamına alınması, İzmir’’e ’“Ege Medeniyetleri Müzesi’” yapılması, deniz turizminin geliştirilmesi, İzmir’’e Kruvaziyer Limanı ve Yat limanı kazandırılması  ana başlıklar altında sunuldu. 
 

 
Kentin kalkındırılması, ekonomisinin güçlendirilmesi, kentte yaşayan vatandaşların hayat kalitesinin ve standartının artırılması amacıyla kentin ortak dinamiklerinin katımıyla oluşturdukları İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulunu Bakan Günay’’a tanıtan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 4 ay önce kurulan kurulun dört toplantı gerçekleştirdiğini ve bu toplantılarda kent için öncelikli projeleri belirlediklerini, merkezi hükümet- yerel yönetim işbirliğiyle ve yerel yönetimin yapacağı projeleri belirlediklerini anlattı. Başkan Aziz  Kocaoğlu kurulun yapısını ve temsilcilerini de tanıttıktan sonra   İzmir’’de hayata geçirilen kültür - sanat ve turizm  projeleri hakkında da Bakan Ertuğrul Günay’’a özet bilgi verdi.
 
Ahmed Adnan Saygun  Sanat Merkezi, Tarihi Havagazı Kültür Merkezi restorasyonu,  Sasalı Doğal Yaşam Parkı, Ayavukla Kilisesinin restorasyonu, Kemeraltı cephe düzenlemeleri, Karşıyaka’’da inşa edilecek İzmir Opera binası, Agora kazılarına  verilen desteğe kadar bir çok yaşama geçirilmiş ve  devam eden projeler hakkında  bilgilendirme yapan Başkan Aziz Kocaoğlu , bu projelerin  kenti kültür- sanat ve turizm alanında yağa kaldıracak projeler olduğun belirtti.
 
Yerli ve yabancı yatırımcının kentte yatırım yapması için planlanmış büyük araziler bulunmadığına dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, İnciraltı’’nın planlanmasının kentin gelişmesi ve kalkınmasında hayati önem arz ettiğini söyledi. Başkan Kocaoğlu,’”İnciraltı planlanmadan bizim söylediğimiz yaptığımız ve gayret ettiğimiz şeylerin yapılması için sadece can suyu verilebilir ama bu yaptığımız mekanların, yatırımların sürdürülebilirliği, kaynak yanında ziyaretçi ve rantabl kullanımı yönünden sürdürülebilirliği çok zordur, hemen hemen imkansızdır’” dedi.
 
İkinci büyük önceliğin İzmir’’de ’“Ege Medeniyetler Müzesi’” kurulması olduğunun altını çizen Başkan Aziz Kocaoğlu, dünyanın tarihi eser olarak en zengin kara parçası üzerinde oturan Ege Bölgesine bu müzenin kazandırılması gereğini dile getirdi
İzmir Valisi Mustafa Cahit  Kıraç  da toplantıda yaptığı konuşmasında  İzmir’’deki kültür sanat  işlevinin sürdürüleceği mekanlara ihtiyaç olduğunu belirtti. 100 binden fazla tarihi eserin depolarda saklandığına dikkat çekerek,  İzmir’’de müzeye olan ihtiyacı dile getirdi.
 
İzmir müzeyi hakediyor
Bakan Ertuğrul Günay da toplantıda bakanlık nezdinde yapılan çalışmaları anlatarak  İzmir’’in de  Ankara ve Antalya gibi medeniyetler  müzesini hakkettiğini ve ihtiyacının olduğunu belirterek  bu konuda   İzmir’’in ortak dinamiklerinin bir araya gelerek müze yeri konusunda altarnatif olabilecek alanları belirleyerek bakanlığa bildirilmesini  istedi. Bakan Günay, yerinin yerli - yabancı uzmanlar ve bu konudaki bilim insanları ile yer seçiminin yapılmasının ardından, müze yapımının yatırım programına alınacağını,  2010 yılında proje çalışmasının başlanmasını, bunun da  uluslararası  bir proje yarışması ile belirlenmesi gerektiğini söyledi.
 
İnciraltı bölgesine teşvik verilmesi konusuna da değinen Bakan Ertuğrul Günay, bu konuda ellerinden gelen desteği vereceklerini açıkladı. Bakan Günay, ’“Bu yıl teşviklerle ilgili konularda Türkiye’’de turizm yatırımı ile ilgili, konularda bazı teşvikler yaygınlaştırıldı, bazı bölgelerde uygun tutuldu. Ama termal konusunda yatırım yapanlar ve kongre turizmi konusunda yatırım yapanlar teşvik alabilecekler. Bu açıdan Ege bölgesinde, İzmir’’de kongre turizmi yatırımı ve sağlık turizmi, termal yatırımı olursa biz onlara teşviklerden yararlanması konusunda elimizden gelen gayreti göstereceğiz’” dedi.  
 
Toplantının yapıldığı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek kent kültürüne armağan edilen Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’’ni de çok beğenen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu tarihi yapının kendisini heyecanlandırdığını ve böyle güzel bir mekanın oluşturulmasını sevinçle karşıladıklarının altını çizdi. 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir’’de hafta sonu mesaisi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gaziemir Belediye  ...
Vapur iskelesinde Armoni Orkestrası
Büyükşehir Belediye Bandosundan haftada iki gün belirli saatlerde ...
CHP’’den mega müze önerisi: Turan’’daki alan!
İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Mahmut Esat Aslan, mega müzenin ...
 
Bornova’’nın ’‘marka’’ formülü: Homeros ve üzüm!
Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, ilçesini dünyanın tanıdığı ...
Metroyu Öztaş İnşaat tamamlayacak!
Büyükşehir Belediyesi, Üçyol-Üçkuyular metro hattının ikmal inşaatı ihalesini ...
Egeli Başkanlar’’dan Ankara’’ya uyarı: Batıyoruz!
Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Abdül Batur Trabzon’’daki toplantıda ...
 
Kent A.Ş işçileri Ankara'da mesaj gönderdi!
Karşıyaka Belediyesinde işlerine son verilmesi üzerine İzmir'den Ankara'ya ...
Seferihisar’’da ’‘gençliğe yeşil ışığa’’ devam
Ege Üniversitesi öğrencilerince kurulan Green Light for Youth-Gençliğe ...
Ülkede bir ilk: Kültür Çalıştayı
Türkiye’’nin en nitelikli konser salonundan sonra, uluslararası standartlarda ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva