HABERLER>EGE
1 Ekim 2011 Cumartesi - 19:16

Uydu alıcılı Carettalar denize bırakıldı

Muğla'nın Ortaca İlçesi'ne bağlı Dalyan beldesi'ndeki İztuzu Plajı'ndan üzerinde uydu alıcısı bulunan 2'si erkek, 5 caretta caretta denize bırakıldı.

Uydu alıcılı Carettalar denize bırakıldı

MUĞLA - Her birine isim verilen 5 deniz kaplumbağasının hareketleri izlenip, göç yolları, üreme alanları hakkında bilgi sahibi olunacak. Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yakup Kaska, "Rehabilitasyon merkezinde tedavisi tamamlanan 5 kaplumbağa denize bırakıldı. Onları izleyip nerelere gittiklerini öğreneceğiz. Bu kaplumbağalarla birlikte 8 kaplumbağayı denize bırakmış olduk" dedi.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Dalyan Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi işbirliğiyle Dalyan İztuzu Kumsalı'nda faaliyet gösteren Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) rehabilitasyonu ve tedavileri tamamlanan 5 deniz kaplumbağasına uydu cihazı takılıp bugün öğlen saatlerinde denize bırakıldı. Çevresel Yatırım Programı çerçevesinde biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımını desteklemek amacıyla Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Şirketi'nin (BTC) desteklediği Denizel Yaban Hayatı Rehabilitasyon Projesi kapsamında tedavileri tamamlanan üçü dişi ikisi erkek 5 caretta carettaya Fethi (65), İlker (35), Songül (40), Mersin Nazlı (30), Dalyan (35) isimleri verildi. Denize salıverme törenine Muğla Çevreden Sorumlu Vali Yardımcısı Ali Barış, Ortaca Kaymakamı Mustafa Gürdal, Dalyan Belediye Başkanı CHP'li Arif Sarı, Muğla İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Ufuktan Güneş ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Doç. Dr. Yakup Kaska, 'DEKAMER'in, çalışmalarla altyapısını geliştirip deniz kaplumbağalarının bakımını daha iyi yapmak için çalışıyoruz. Bugün de test edilmiş 5 kaplumbağayı denize gönderiyoruz ve bunların her birine uydu cihazı takarak nerelere gittiklerini takip edeceğiz. Bunlarla birlikte 8 kaplumbağayı denize bırakmış oluyoruz" dedi.
 
BTC Basın ve İç İleşitim Danışmanı Sanem Anıl, "Türkiye gibi güzel bir coğrafya, kültür ve insanın bunduğu buraya desteklemek amacıyla toplumsal yatırım ve çevresel yatırım projelere sürdürüyoruz. Bunun için DEKAMER destek veriyoruz. Bu kapsamda da 2 yıllık bir süreçte kullanılmak üzere 200 bin dolar bütçe ayrıldı" diye konuştu.
 
Napoli Jeloji İstasyonu görevlisi Prof. Dr. Flegra Bentivegna, "Geçtiğimiz yıllarda DEKAMER'le birlikte başlayan Deniz Kaplumbağaları'nın Akdeniz'de takibi programı çok önemli çünkü rehabilitasyondan sonra nerelere göç ettiğini bilmek, bunları korumak ve bu açıdan stratejiler geliştirmek çok önemli. Ben Napoli'de bulunan Jeoloji İstasyonu'ndan geldim. 30 yılı aşkındır Deniz Kaplumbağları ve deniz nesli üzerine çalışmalar sürdürüyoruz. Bu işbirliği önümüzdeki yıllarda da devam edecek" dedi.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Şube Müdürü Bekir Erdoğan da "20 yıldır Deniz Kaplumbağaları ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz. 200 civarında olan yuva sayısı son çalışmalarla 350'lere kadar çıktı. Demek ki bu çalışmalar Deniz Kaplumbağları'nın popülasyonlarının artışına katkı sağlamış. Ayrıca bu bölge bildiğiniz gibi turizm bölgesi. Biz bu kumsalı özellikle üreme sezonunda 7 gün 24 saat sürekli olarak koruyor ve izliyoruz" ifadelerini kullandı. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bisikletten düşen liseli genç öldü
Manisa'nın Akhisar İlçesi'nde, dengesini kaybedip bisikletten düşen lise ...
Cezaevi avlusunda hintkeneviri yetiştirdiler
Aydın Yarı Açık Cezaevi'nde görevli infaz koruma memurları, cezaevinin ...
Mevlana'nın 7 öğüdü defileyle anlatıldı
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde büyük Türk düşünürü Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin ...
 
Didim'de korkutan otel yangını
Aydın'ın Didim İlçesi'ndeki bir apart otelde çıkan yangında şans eseri ...
Kaderine terkedilmişti, şimdi para basıyor!
Muğla'nın Datça İlçesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından satışa ...
Naomi'nin sarayı çevrecileri kızdırdı
Rus milyarder Vladislav Doronin'in, model sevgilisi Naomi Campbell için ...
 
Manisa'daki kazada anne öldü, oğlu ağır yaralı!
Manisa'nın Akhisar İlçesi'nde akrabalarını ziyarete giden anne ve oğluna ...
Üzüm üreticisi perişan
Türkiye'nin üzüm ambarı olarak bilinen Manisa'nın Alaşehir ve Sarıgöl ...
Cayır cayır yandılar!
Demirci’de, besihanelerinde çıkan yangında hayvanlarını kurtarmaya çalışan ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva