HABERLER>EGE
30 Eylül 2011 Cuma - 11:58

Üzüm üreticisi perişan

Türkiye'nin üzüm ambarı olarak bilinen Manisa'nın Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerinde üreticiler perişan oldu.

Üzüm üreticisi perişan

MANİSA - Temmuz ayı ortalarında başlayan yaş üzüm hasat dönemiyle ürününü kilogramı 1 lira 70 kuruştan satan üretici, bugün bu rakamın 60 kuruşa kadar düşmesiyle sıkıntı yaşıyor. Üzümünü satamayan üretici, bundan sonra kurutma şansının da çok zor ve az olduğunu dile getiriyor.
 
Sofralık yaş üzüm ve kuru üzümde yaşanan sıkıntıları değerlendiren, Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, yaş üzümde alıcılardan kuru üzümde de TARİŞ'in fiyatları geç açıklamasından kaynaklanan sıkıntılar olduğunu belirtti. Bazı ihracatçı firmaların olgunlaşmamış ve tat oranı yenilecek düzeye ulaşmamış üzümleri toplayarak yurt dışına göndermesinin ihracata darbe vurduğunu ifade eden Türk, şöyle konuştu:
 
"Olgunlaşmamış, tat oranı düşük ve görünümü kötü olan üzümler Türk üzümünün kalitesini olumsuz yönde etkiledi. Böyle olunca Türk üzümüne olan talep azaldı. Bunun sonucu ihracatçılar, bunlara bağlı olarak da iç piyasa alıcıları daha önce almış oldukları üzüm bağlarında fiyat kırımına gitti. Sezon başında üreticilerle yaptıkları anlaşmaları tek taraflı olarak bozuyorlar. Havaların soğuması nedeniyle kurutma imkanı olmayan üreticimizde alıcının lehine fiyat kırmak zorunda kalıyor. Böylece üretici hem maddi kayba uğruyor, hem de psikolojik açıdan sağlığını kaybediyor. Oysa bu oyunu oynayan zaten ihracatçı. Önce yüksek fiyata alıyor, olgunlaşmadan kesiyor, yurt dışında piyasayı öldürüyor, üretici kurutma dönemini kaçırıyor, sonra da ihracatçının isteklerine boyun eğmek zorunda kalıyor. Birçok üreticimiz bu oyun sonucu sezon başında anlaştığı fiyattan yüzde 20- 25 oranında indirim yapmak zorunda kaldı. Bu ticaret olarak da insanlık olarak da etik bir davranış değildir."
 
TARİŞ'İN TUTUMU
Bir başka sıkıntının TARİŞ'in kuru üzüm alım fiyatlarını geç açıklamasından kaynaklandığı ifade eden Türk, "TARİŞ fiyatları çok geç açıklayarak, üreticileri tüccarın insafına bırakmış, adeta fiyatı tüccarlar kendi istekleri doğrultusunda belirler hale gelmişlerdir. Nitekim bugüne kadar tüccarların en fazla aldığı üzüm fiyatı 3.5-3.6 lirayı geçmezken, TARİŞ üç gün önce on numara üzüm için 3,7 lira fiyat açıklamıştır. Üreticiler ellerindeki üzümleri sattıktan sonra TARİŞ açıklama yapmıştır. Oysa bu fiyat sezon başında açıklansaydı, üreticilerimiz üzümünü yaş ya da kuru satmak yönünde rahatça tercih yapabilirlerdi" dedi.
 
BEDELİNİ ÖDETMEK İSTİYORLAR
TARİŞ'in ve ihracatçıların kendi hatalarının bedelini üreticiye ödetmeye çalıştıklarını iddia eden Türk, "TARİŞ ortaklarını koruyamıyor, yaş üzüm ihracatçıları masum üzüm üreticilerinin sırtından para kazanmaya çalışıyor. Oysa üreticiyi yaşatmazlarsa, kendilerinin de yaşayamayacaklarını düşünmüyorlar" diye konuştu.
 
KURUTMAYI DENESİNLER
Bu yıl kuru üzüm rekoltesi çok düşük olduğunu ve fiyatların yıl sonuna doğru 4 liraya kadar liraya kadar çıkabileceğini belirten Necdet Türk, şunları söyledi:
 
"Üreticilerimize geç da olsa ellerindeki üzümleri kurutmayı denemelerini öneriyoruz. Çünkü dünyada ve Türkiye'de stoklarda yeterince kuru üzüm yok. Bunu önlemenin tek yolu ise olgunlaşmadan kesime izin verilmemesi, TARİŞ'in de kuru üzüm fiyatlarını sezon başında açıklamasıdır. Ayrıca üreticilerimiz alıcıların tek taraflı feshini önleyecek, yaptırımı olan bir sözleşme (Noter olabilir) yapmaları gerekmektedir. Böylece alıcının da üreticiye karşı bir sorumluluğu olacaktır. Hasat tarihi yılın iklim şartlarına göre İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası önderliğinde belirlenmelidir. Üreticilerimiz de kuru üzümü toptan satma yerine ihtiyaçı kadar satış yöntemini tercih etmelidir."(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
şakir turan 1 Ekim 2011 Cumartesi 10:46

tüketiciyide düşünmek lazım.Tüketici ucuz üzüm yiyecek olması iyidir diyorum.Kendi kendine dalında yetişen bir ürün nasıl bu kadar astronomik fiyata satılabilir altınmı,petrolmü bu?

Yorumu oyla      12      6  
Bayrkalıdan Mete 30 Eylül 2011 Cuma 12:52

% 50 nin sorunu beni ilgilendirmiyor. Başlarına daha neler gelecek beklesinler

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cayır cayır yandılar!
Demirci’de, besihanelerinde çıkan yangında hayvanlarını kurtarmaya çalışan ...
Otogarda kokoreççi dehşeti
Muğla'nın Ortaca İlçesi'ndeki otogarda, kokoreççilik yapan Ramazan Kılınç, ...
Aydın’da kamyonet şarampole yuvarlandı: 14 yaralı
Aydın'ın Nazilli İlçesi'nde tarım işçilerini taşıyan kamyonet, virajda ...
 
Velilerden okul önünde eylem
Muğla'ın Bodrum İlçesi, Turgutreis Beldesi'nde, çocuklarının okula gidiş ...
Yaralı yunus kurtarılamadı
Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Bitez Beldesi'ndeki Aktur Koyu'na yaralı ...
Ege kıyıları çöplük gibi
Başkent Dalış ve İlkyardım Merkezi dalgıçlarına (BADİM) çeşitli bölgelerde ...
 
Cam şişeden çıkan mesaj şaşırtı
Manisa'nın Demirci İlçesi'nde 1950 yılında çıkan büyük yangından sonra ...
Aşırı hız bu sefer Milas'ta can aldı
Milas’ta aşırı hız nedeniyle kontrolden çıkan otomobil elektrik direğine ...
Ölümlü ve yaralamalı kazada ceza tepkisi
Aydın'da 57 yaşındaki Muharrem Karahan'ın kullandığı motosiklete çarpıp ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva