HABERLER>EGE
7 Ocak 2012 Cumartesi - 10:20

Uşak geri dönüşümde harikalar yaratıyor

Gelişen sanayisi ile Ege'nin önemli kentleri arasına giren Uşak, geri dönüşüm konusunda da Türkiye'nin lider ili olma yolunda ilerliyor.

Uşak geri dönüşümde harikalar yaratıyor

İZMİR - Tekstil atıklarından otomobil lastiğine kadar pek çok farklı atığın geri dönüşüm tesisleri aracılığıyla yeniden ekonomiye kazandırıldığı kentte bu işi üstlenen tesislerinin sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle tekstil teleflerinin geri kazandırılması konusunda büyük başarı kazanan Uşaklı firmalar, Türkiye'nin dışında da birçok yabancı ülkeden de geri dönüşümde kullanılacak hammadde alıyor. Egeli Sabah’tan Fırat Soylu’ya konuşan Tekstil teleflerinin geri kazandırılması alanında Türkiye'de lider olduklarını söyleyen Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Kuvvet, "Bu tesislerde adeta koyunsuz yün, tarlasız pamuk üretiyoruz" dedi.
 
Destek bekliyor
Geri dönüşüm sektörünün istihdam, ekonomi, çevre ve enerji tasarrufu açısından büyük önem taşıdığını belirten Başkan Kuvvet, desteklerle sektörün önünün açılması gerektiğini belirterek, "Uşak geri dönüşüm sektöründe önemli rakamlara ulaşmış durumda. Bu bizim olduğu kadar Türkiye için önemli bir gelişme. Ancak bölgemiz yeterince desteklenmemektedir. Uşak'ı Dünya'ya geri dönüşüm merkezi olarak sunabilmemiz için destek istiyoruz. Bu sektörden daha çok insanın ekmek yemesini istiyoruz. Geri dönüşüm sadece bizim için değil bütün ülke için önemli. Uşak bu konuda önemli bir merkez haline gelmeli" diye konuştu.
 
Günlük 1030 ton
İşine yaramayan ve "sıfır değer" olarak görünen artık ve atıklarının Uşak'ta geri dönüştürülerek Türkiye için artı değer haline getirildiğini dile getiren Başkan Kuvvet, Türkiye'de yılda 450 bin ton tekstil atığının çöpe gittiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Bu atıkların geri kazanılmasıyla ekonomik kazancın yanı sıra çevre kirliliğinin de önüne geçiliyor. Enerji tasarrufuna da ciddi katkı sağlanıyor. Uşak bu konuda sektörde çok ileri durumda. Şifanoz'da 700 ton, karnette 150 ton ve polyesterde 30 ton olmak üzere toplamda günlük 1030 tonluk geri kazanımı ile Türkiye'de üretilen tekstil atıklarını neredeyse tek başına geri kazanıyoruz. Bu anlamda Uşak'ın geri kazanım konusunda özel olarak desteklenmesi gerekiyor."
 
Tekstil artıkları iplik oluyor
Uşak'ta özellikle tekstil atıklarının geri dönüşümü konusunda faaliyet gösteren büyük firmalar var. Kapasitesiyle Türkiye'de birinci, dünyada ikinci sırada gelen Çoban Tekstil bunlardan bir tanesi... Halil Çoban tarafından kurulan Çoban Tekstil, tekstil teleflerini geri dönüşümle ipliğe dönüştürüyor. Günde 150 ton üretim yapabilen firma, üretiminin yüzde 60'ını yurt dışına ihraç ediyor. Firma, sadece Türkiye'den değil yurt dışındaki birçok ülkeden de tekstil artığı alıyor. Tekstil teleflerini ayrıştırarak iplik haline getirilirken, ayrıştırılması zor olanlar ise keçe olarak yatak ve otomotiv sanayisinde kullanılıyor. Yünlü ürünlerden çıkan akrilik atıklar da elyaf haline getirilip ikinci kalite peluş battaniye, dokuma ve örme ipliklerinde kullanılıyor. Günlük yaklaşık 1030 ton tekstil telefleri yerinde değerlendirilerek ekonomiye katılıyor.
 
Otomobil lastiğinden tartan pist
Hurdaya ayrılmış otomobil lastikleri de geri dönüşümle ekonomiye kazandırılıyor. Ömrünü tamamlamış lastikler (ÖTL) herhangi bir yakma işlemi yapmadan, kimyasal madde kullanmadan bıçaklı mekanik kırıcılarla parçalanıyor. Daha sonra özel makineler sayesinde bu parçalanmış lastiklerin içerisindeki çelik tel ve bezleri ayrıştırılarak çeşitli ölçülerde kauçuk granül oluşturuluyor. Günlük 20 ton hurda oto lastikten yeri dönüşümle 15 ton kauçuk ve 5 ton çelik elde ediliyor. Bu ürünler asfalt yollar, futbol sahalarının çimlerinin arasına, tartan pist, yürüyüş yolları çocuk oyun sahaları dahil bir çok farklı sektörde kullanılıyor.
 
Pet şişeden ıslak mendile

Sanayide kullanılan polyester elyaf ihtiyacı da Uşak'taki geri dönüşüm firmaları tarafından sağlanıyor. Her gün toplanan binlerce pet şişe Uşak'taki geri dönüşüm tesislerine getirilerek, ayrıştırılıyor. Bu tesislerde aylık ortalama 3 bin ton pet şişe geri dönüşüme tabi tutuluyor. Özel makineler sayesinde pet şişi küçük parçalara ayrılıyor. Kırılmış pet şişe parçaları geri dönüşüm tesislerinde işlenerek aylık yaklaşık 2,5 ton polyester elyaf üretiliyor. Bu ürünler de makine filtreleri, ıslak mendil gibi sektörlerde değerlendiriliyor. (Egeli Sabah – Fırat Soylu)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öğrenci iki kardeş, müdür yardımcısını hastanelik etti
Marmaris’te bir lisenin müdür yardımcısı Elaattin Karaca (44), açık lisede ...
Bodrum'da fırtına feribot seferlerini iptal ettirdi
Bodrum’da bugün öğle saatlerine yakın etkisini göstermeye başlayan şiddetli ...
KGS kartını dolduramayınca karakolluk oldular
Muğla'ya gitmek için, İzmir-Aydın otoyolunu kullanan 11 kişilik aile, ...
 
Kaybolan babasını bulmadan dağdan inmeyecek
Muğla'da, alışveriş dönüşü minibüsten inmesine rağmen merkeze bağlı Çatak ...
Tokuç Geçidi'ndeki heyelan korkuttu
Muğla- Denizli karayolunun 40'ıncı kilometresindeki Tokuç Geçidi yakınlarında ...
Turist artıyor, Kuşadası elit çizgiden uzaklaşıyor
Kuşadası Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın (KUSESOD) hazırladığı turizm raporunda, ...
 
3 çocuğunu alevlerin arasından kurtardı
Aydın'da, Demirci ailesinin kiracı olarak oturduğu tek katlı evde, kömür ...
Denizli KOSGEB'i zirveye taşıyan müdürün tayini çıktı
Denizli'de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme ...
Kütahya’da hastanenin 2 bloğu boşaltılıyor
Sağlık Bakanlığı, Kütahya'nın Simav İlçesi'nde geçen 19 Mayıs'ta meydana ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva