HABERLER>EGE
6 Ocak 2012 Cuma - 14:25

Turist artıyor, Kuşadası elit çizgiden uzaklaşıyor

Kuşadası Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın (KUSESOD) hazırladığı turizm raporunda, "Turizm bilincinin yetersizliği ve para kazanamama paniği ile esnafın bireysel çözümlere yöneldiği, bunun yarattığı karışıklık ve haksız rekabet yüzünden turizmden hak edilen kazancın sağlamadığı" belirtildi.

Turist artıyor, Kuşadası elit çizgiden uzaklaşıyor

AYDIN - Raporda gelen turist sayısının arttığı, ancak Kuşadası'nın elit çizgisinden uzaklaştığı vurgulandı.
 
KUSESOD'ın hazırladığı ve Kuşadası Belediye Meclisi'nin ocak ayı oturumunda bilgilendirme amacıyla dağıtılan '2011 Yılı Turizm Değerlendirme ve 2012 Yılı Beklentiler' raporunda sorunlar ve çözüm önerileri dört ana başlıkta toplandı. Genel değerlendirme bölümünde Kuşadası nüfusunun yüzde 70'inin turizm hizmet sektöründe çalıştığına dikkat çekilerek, "1960'lı yılların cazibe merkezi olan Kuşadası son yıllarda bu görünümünden uzaklaşmış, giderek betonlaşan, çevresi kirlenen, sahilleri bozulan, ticareti yetersiz duruma düşen, dengeleri bozulan bir konuma gelmiştir. Turizm bilinci yetersizliği ve para kazanamama paniği ile esnafın bireysel çözümlere yönelmesinin yarattığı karışıklık ve haksız rekabet nedeniyle hak ettiği kazancı sağlayamamaktadır" denildi.
 
Turizmle tanıştığı günden bu yana turist sayısında sürekli artış olmasına rağmen Kuşadası'nın elit turizm çizgisinden uzaklaştığına dikkat çekilen raporda, buna neden olan faktörler 10 ana başlıkta toplandı. Kuşadası'nın turizm sahnesinden silinmesine neden olan 10 madde şöyle sıralandı:
 
"Plansız büyüme ve yapılaşma, turistik tesislerin yenilenememesi, 'her şey dahil' sistemi, gemiyle gelen turistlerin şehir dışındaki alışveriş merkezlerine yönlendirilmesi, düşük turlarla gelen turistlerin imaj zedelemesi, mağazacılık yerine işyerlerinin kalitesinin düşürülerek imitasyon (taklit) ürün pazarı haline getirilmesi, kentin markalaşma sürecindeki stratejik hatalar ve iç piyasalardaki reklam yetersizliği."
 
BAŞLICA SORUNLAR
KUSASOD raporunda, kentin en öncelikli sorunun işyerlerinin gereğinden fazla sayıda olması ve sınıflandırılmaması olarak belirtildi. Sağlıklı alt yapının olmaması, eğitim yetersizliği, yeni yerlerin turizme kazandırılamaması, haksız rekabetin denetlenmemesi, yolların yetersizliği gibi önemli sorunların sıralandığı raporda, yabancı gemilerde Kuşadası ve Türkiye'yi kötüleyici propagandaların önlenmesi için çaba gösterilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
 
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Kuşadası adının bir marka haline getirilmesi için ulusal ve uluslararası düzeyde yoğun ve etkin bir tanıtım atağına girişilmesi gerektiği belirtilen raporda, çözüm önerileri şöyle sıralandı:
 
"İşyerleri önünde turiste yapılan askıntılıkların, zorla yönlendirmelerin, hanutçuluğun sona erdirilmesi gerekir. Bunun için caydırıcı yaptırımlar uygulanmalı. İlçe genelinde plansız ve kaçak yapılaşmanın önüne geçilmeli. İlçeye modern tuvaletler kazandırılmalı. Bar kafeterya ve eğlence merkezlerinin kapanış saatleri esnafın talebi doğrultusunda yeniden düzenlenmeli. Şehir içi peyzaja önem verilmeli. İşyerlerinin cadde ve sokaklarda kendi önlerine koydukları bariyer, saksı gibi engellerin önüne geçilmeli. Tenteyle kapatılan yerlerde yüksek sesle müzik yayınları önlenmeli. Yaya yolları ve yaya geçitleri düzenlenmeli. Bisiklet ve yaya yolları ile şehre yeni ve çağdaş bir çehre sağlanmalı."

Raporda, 2011 yılı itibariyle 750 bin turistin Kuşadası'nı ziyaret ettiği belirtildi. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ertuğrul Özkan 6 Ocak 2012 Cuma 18:12

Ay Kuşadasının Elit çizgisi mi vardı ? Buranın esnafı yüzünden Kuşadasının adı.... P..tadası olarak anılıyordu.Ne zaman Elit oldular ?

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
3 çocuğunu alevlerin arasından kurtardı
Aydın'da, Demirci ailesinin kiracı olarak oturduğu tek katlı evde, kömür ...
Denizli KOSGEB'i zirveye taşıyan müdürün tayini çıktı
Denizli'de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme ...
Kütahya’da hastanenin 2 bloğu boşaltılıyor
Sağlık Bakanlığı, Kütahya'nın Simav İlçesi'nde geçen 19 Mayıs'ta meydana ...
 
6 gün önce kaybolan yaşlı kadının cesedi bulundu
Muğla'nın Köyceğiz İlçesi'ne bağlı Otmanlar Köyü'nde geçen 30 Aralık günü ...
Camideki ayakkabı hırsızı güvenlik kamerasında
Manisa'da bir camiden 18 çift ayakkabı çaldığı ileri sürülen bir kişinin ...
Datça Yat Limanı ihalesine onay çıktı
Muğla'nın Datça İlçesi'nde büyük bir heyecan ve merakla beklenen yat limanı ...
 
Eşinin intiharının 3'üncü yılında kendini astı
Aydın'ın Çine İlçesi'nde 76 yaşındaki Elif Kaya, intihar eden eşinin üçüncü ...
Denizli'yi karıştıran 'torpil' iddiası
AK Parti eski milletvekili Mithat Ekici’nin göz doktoru kızı Feyzahan ...
Denizli Engelli Meclisi'nden Zeybekci'ye destek
Denizli Belediyesi Kent Konseyi Engelliler Meclisi'nden, "Kaldırımlara ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva