HABERLER>EKONOMİ
31 Mart 2022 Perşembe - 16:03

Üretici, ‘Fırsata çevirmek istiyorlar’ dedi… Sütten önce yeme zam!

Gıda Komitesi’nin de onaylamasıyla 1 Nisan’dan itibaren süt 5,70 liradan satılacak ancak yem fiyatları, süte yapılan zam yürürlüğe girmeden üç gün önce zamlandı. 50 kilogramlık bir çuval süt yeminin fiyatı, 305 liradan 235 liraya yükseldi. Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, “Süt zammını fırsata çevirmek istiyorlar. Böyle bir şey kabul edilemez” dedi

Üretici, ‘Fırsata çevirmek istiyorlar’ dedi… Sütten önce yeme zam!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Ulusal Süt Konseyi’nin önerisi ve Gıda Komitesi’nin onayıyla 1 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere bir litre sütün fiyatı 4,70 liradan 5,70 liraya, 20 kuruş olarak destekleme primini de 1 liraya çıkarılmıştı. Süt üreticisi, henüz 5,70 liradan bir litre süt satmadan yem fiyatlarına zam geldi.

ORTALAMA 20 İLA 30 LİRA ARASINDA ARTIŞ OLDU
13 Mart’ta hayvan yemine yapılan ciddi zamların üzerinden henüz iki hafta geçmesine rağmen, bir zam daha yapıldı. Çeşitli firmaların bir çuval süt yeminin fiyatını 20 ila 30 lira arasında artırdı. Buna göre 13 Mart’ta 250 liradan 315 liraya çıkarılan süt yeminin çuvalı, sütte zamlı tarife uygulanmadan üç gün önce 335 liraya yükseltildi. Besi yeminin fiyatı ise, 275 liradan 305 liraya çıktı. Yine 13 Mart’ta 300 liradan 380 liraya çıkarılan “Tam kafes yemi” tabir edilen tavuk yemi de 420 lira oldu.  Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, “Süt zammını fırsata çevirmek istiyorlar. Her zaman yaptıkları bir gibi yine fırsatçılık yaptılar. Yeme zam yapılmasını gerektirecek bir durum yok. Son zam, kabul edilebilir bir şey değil” dedi. Süt üreticisi İsmail Sarıbey ise iki hafta üst üste aynı fiyattan yem almanın mümkün olmadığını söyledi.

ÖZTÜRK: KEŞKE YEM FİYATLARI HİÇ OLMAZSA AYNI KALSA DA…
Tire Süt Kooperatifi olarak ortaklara ellerindeki yemi zamsız fiyattan verdiklerini ancak stoklar bittiğinde yüksek rakamdan yem almak zorunda kalacaklarını belirten Başkan Osman Öztürk, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ortaklarımız zarar görmesin diye elimizdeki yemleri, zamlı fiyatı uygulamadan veriyoruz. Olması gereken de aslında budur. 8 Aralık 2021’de süt fiyatları artırılmış, 4.70 lira olmuştu. O günlerde de yem fiyatları, süte zammın ardından anında yükselmişti. Bu sefer 1 Nisan’dan itibaren uygulanacak sütün litre birim fiyatı, 15 gün öncesinden açıklandı. Belki bu hataydı ama yem fiyatı 5’er liralık, 10’ar liralık zamlar almaya başladı. Yem fabrikaları, süt fiyatlarının arttığını görünce, hammaddenin yurtdışından geldiğini bahane ederek fiyatı artırıyorlar. Bugünkü fiyatlarda kalacağını düşünmüyoruz, mutlaka daha da artacak. Çünkü bir denetleme yok, dur diyen yok. Keşke yem fiyatları bu seviyede kalsa da hayvanlarımız kesime gitmekten kurtarılsa. Sütte yeni tarifeden satış, 1 Nisan’da başlayacak ancak üretici parasını bir ay sonra alacak. Üretici, sattığı sütün parasını alıncaya kadar, yem fiyatları, göreceksiniz, iki üç defa daha zamlanır. Bu soruna devletin mutlaka çözüm bulması gerekiyor. Devletin yem üzerinden üreticiye mutlaka destek vermesi gerekiyor. Yem sektörü, özel sektörün elinde olduğu için dur diyemiyorlar. Önümüzdeki 5-6 aylık süreç bizim için çok önemli. Süt 5,70 oldu, 1 lira da destekleme verildi. Bu rakamlar bizi kısmen de olsa düzlüğe çıkaracak derken, başta yem olmak üzere tüm girdi maliyetleri artmaya devam ederse, üretici yine geri geri gitmeye başlar.”

ÜRETİCİ: YEM FABRİKALARINA ÇALIŞIYORUZ
Üreticinin, yeni süt tarifesinden henüz bir kuruş bile kazanmadan yeme zam yapmanın ahlaklı bir yanı olmadığını öne süren İsmail Sarıbey, “Süt üreticisi, besici, yemciye çalışır hale getirildi. Bakanlığın, hiç olmazsa son yem zammının geri çekilmesini sağlamalı. Ben yaptım, oldu, mantığıyla yeme getirilen zam, yakında üreticinin yine hiç para kazanmadan üretime devam etmek zorunda kalmasına sebep olacak. Süt üretiminden kazanamayacak üretici, istemeyerek de olsa hayvanını kesime gönderecek” sözleriyle dert yandı. Sarıbey, devletin süt desteğini 1 liraya çıkarması gerektiğini söylediklerini ve 1 lira olduğunu, ancak bu artıştan üreticinin değil, yem fabrikalarının faydalandığını sözlerine ekledi.

TAVUK YEMİNE ZAM, YUMURTA ZAMMINI GÜNDEME TAŞIDI
Bu arada tavuk yemine yapılan zam nedeniyle de yumurta fiyatlarının artacağı öngörülüyor. Ortalama 2 liradan satılan yumurtanın, bir çuval yemin 40 liralık artışla 320 lira olması  nedeniyle 2,5 liraya kadar çıkabileceği konuşuluyor.

 
40 milyar dolarlık ticaret hacmi... Marble İzmir'e ziyaretçi akını!
 
Togg, 'Türkiye'nin En İyi İşverenleri' arasına girdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez Bankası rezervleri 671 milyon dolar azaldı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervleri 25 Mart haftasında ...
Bakan Bilgin: Asgari ücret zammı gündemimizde yok!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrete ek zam konusuna ...
Dış ticaret açığı şubat ayında yüzde 135,5 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayına ilişkin dış ticaret istatistiklerini yayımladı.
 
Protein almak hayal... Kasaptaki et seyirlik oldu!
Kıymanın kilosu 137, kuşbaşı 147, biftek 175, kuzu pirzola 205 lira oldu. ...
İnternete 1 Nisan zamları geliyor!
TELKODER, BTK tarafından yayınlanan yeni karar kapsamında, Türk Telekom’un ...
İzmir'de yenilikçi tekstil fikirleri tanıtıldı
İzmir'de Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (TEKSMER) ...
 
3600 ek gösterge için tarih verildi
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, 3600 ek göstergeyi ...
Tire Süt'te Öztürk dönemi resmen başladı!
Tire Süt Kooperatifi'nin 23 Mart'ta yapılan genel kurulunda göreve seçilen ...
Ekonomiye güven Mart'ta geriledi
Ekonomik güven endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,5'lik düşüşle 95,7 puana geriledi.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva