HABERLER>GÜNCEL
27 Mayıs 2011 Cuma - 16:16

Ulaşım zammı üçüncü kez iptal edildi

İzmir'de toplu ulaşım ücretlerine 28 Aralık 2009 tarihinde yapılan zammın İzmir 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiği bildirildi.

Ulaşım zammı üçüncü kez iptal edildi

İZMİR - Toplu ulaşım ücretlerine yapılan zammın iptali için dava açan Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) İzmir İl Başkanı avukat Arif Ali Cangı, parti il binasında düzenlediği basın toplantısında, İzmir'de 1 Haziran 2009 tarihinde toplu ulaşıma yüzde 50'ye yakın, suya da yüzde 20'nin üzerinde zam yapıldığını, yargıya başvurarak, bu zamlarının yürürlüğünü durdurduklarını, 6 ay süreyle fazla alınan su ücretlerini de faturalardan düşürttüklerini anlattı.
    
Cangı, 28 Aralık 2009 tarihinden itibaren, mahkemenin durdurduğu tarifenin de üzerinde yeni zamlı tarife yürürlüğe girdiğini, bu zam kararının iptali için de dava açtıklarını ve 1. İdare Mahkemesinin söz konusu kararı iptal ettiğini kaydetti.
    
Anayasa ve İdari Yargılama Usulü Yasası'nın ilgili maddeleri gereğince, mahkeme kararının gecikmeksizin, en geç 30 gün içinde uygulanması gerektiğini ifade eden Cangı, şu görüşleri dile getirdi: ''Toplu ulaşımda 1 Haziran 2009 tarihinden önceki tarifeye dönülmesi ve 1 Haziran'dan sonra hukuka aykırı zamlı tarife üzerinden tahsil edilen fazla ücretlerin yurttaşa geri verilmesi gerekmekteydi. Ama öyle olmadı. Mahkeme kararına yalnızca bir gün uyuldu, 27 Aralık 2009 tarihinde eski tarife uygulandı. 28 Aralık 2009 tarihinden itibaren, mahkemenin durdurduğu tarifenin de üzerinde yeni zamlı tarife yürürlüğe girdi. Açıkça mahkeme kararına direnen, İzmirlilerle alay eden bu zam kararının iptali için de dava açmıştık. Yaklaşık 1,5 yıldan bu yana süren yargılama sonunda İzmir 1. İdare Mahkemesi, zam kararını iptal ettiğini bildirdi.''
    
''GEREKÇE DERS NİTELİĞİNDE''
Cangı, mahkeme kararının çoğunluk gerekçesinde, ''İdare, yargı kararlarını maksadına uygun biçimde uygulamadığından, İzmir 2. İdare Mahkemesince yürütmesi durdurulan ve iptal edilen işlem ile aynı sonucu doğuracak nitelikte olduğu anlaşılan dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uygunluk bulunmadığı'' ifadelerinin yer aldığını belirterek şöyle devam etti: ''Mahkeme kararının azınlık oyunun gerekçesinde de 'Ücret tarifesini belirleme yetkisinin belediye meclisinde olduğu, bu yetkinin UKOME tarafından kullanılmasının yetki aşımı niteliğinde olduğu' yazılıdır. Gerekçeler farklı olsa da oy birliği ile zam kararının iptaline karar verilmiştir. Her iki gerekçe de kamu hizmeti sunması gereken yerel yönetimlere bir ders niteliğindedir.''
    
İki zam kararı da iptal edilen İzmir Büyükşehir Belediyesinin 1 Aralık 2010 tarihinden itibaren bir kez daha toplu ulaşıma yüzde 6 ile yüzde 13 arasında zam yaptığını anlatan Cangı, ''Son mahkeme kararıyla birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesinin İzmir'de toplu ulaşım ücretlerini belirlerken keyfi bir uygulama içinde olduğu yargı kararıyla kanıtlanmıştır'' dedi.
    
Cangı, İzmir'de 1 Haziran 2009 tarihinden itibaren yapılan zamların geçerliliği kalmadığını vurgulayarak, ''Haksız yere İzmirlilerden yüzde 50'ye varan fazla ulaşım bedeli tahsil edilmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmirlilere borçludur. 1 Haziran 2009 tarihinden bu yana İzmirlilerden hukuka aykırı biçimde alınan fazla ulaşım bedellerinin iadesi gerekir'' diye konuştu. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Diyanet'ten Cemevi'ne tarihi ziyaret
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bir ilki gerçekleştirerek bir Cemevini ...
Boyner: Arınç’ın tutumu korkutucu
Başbakan Yardımcısı Arınç'a yanıt veren TÜSİAD Başkanı Boyner, "Sayın ...
'ESBAŞ'ta Hayat' yarışması sonuçlandı
Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. çalışanları arasında düzenlenen ...
 
Kızılay’dan bir ilk daha: Yunus Emre Evleri
Kızılay Konak Şubesi’nin düzenlediği bir dizi etkinliğine katılmak için ...
Komutanlar adliyede
Eskişehir'de ele geçirildiği ileri sürülen belgeler kapsamında 7 yüksek ...
İki dev site daha erişime kapatıldı
MHP'deki kaset skandalları üzerine mahkeme kararı ile Rapidshare ve Fileserve ...
 
‘Haliç’te Yaşayan Simonlar’ için dava yok
Tutuklu Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın ''Haliç'te Yaşayan Simonlar” kitabındaki ...
Bir can pazarı da Urla'da: 9 yaralı
Dün Aliağa’da meydana gelen servis kazası gündemden düşmeden bu kez Urla’da ...
Özel okullar zam yaptı
Gelecek eğitim-öğretim yılı ücretleri belirlendi. Veliler en çok okul ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva