HABERLER>GÜNCEL
27 Mayıs 2011 Cuma - 16:06

Diyanet'ten Cemevi'ne tarihi ziyaret

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bir ilki gerçekleştirerek bir Cemevini ziyaret etti. Görmez, “Canlara lokma yemeğe geldim” dedi

Diyanet ten Cemevi ne tarihi ziyaret

İSTANBUL - Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İstanbul'daki Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi'ne giderek Alevileri ziyaret etti. Bu ziyaretle bir Diyanet İşleri Başkanı ilk kez böyle bir temas gerçekleştirmiş oldu.
 
Görmez, cuma namazının ardından Zeytinburnu'ndaki Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi'ni ziyarete geldi.
 
Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi ziyaretinde Dernek Başkanı Metin Tarhan ile görüşen Görmez, burada Tarhan ve dernek üyeleriyle yemek yedi.
 
Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in, Zeytinburnu'nda bulunan Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi ziyareti öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tarhan, Alevilerin talepleri bulunduğunu ve bu taleplerden birinin de Cemevlerinin ibadethane olarak yasal statüye kavuşturulması olduğunu söyledi.
 
İbadethane kavramının gündeme gelmesinin Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görev alanıyla örtüşüğünü belirten Tarhan, "Bu talebin karşılanması için de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görüşüne mutlaka ihtiyaç var. Dönem dönem siyasiler 'Biz kabul edeceğiz ama Diyanet buna cevabı vermiyor veya olumlu görüş bildirmiyor' şeklinde sözler söylenmiştir. Bu anlamda da Diyanet İşleri Başkanı bugün Cemevini ziyaret ediyor" dedi.
 
Tarhan, bu ziyaretin çok büyük önem arz ettiğini, ziyaret nedeniyle Cemevlerinin ibadethane olarak yasal statüye kavuşturulması anlamında Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in yapacağı açıklamaların önemli olduğunu vurguladı.
 
"Ziyaret talebi doğrudan Diyanet İşleri Başkanımızdan geldi" diyen Tarhan, "Talep çok nazik ve onurlandırıcı tarzda yapıldı. 'Sizi ziyaret etmek ve lokmanızı paylaşmak istiyoruz' ifadesi kullanıldı. Çünkü lokma önemli bir şey. Cem'e gelen halkımız yemekler yapıyorlar. Bu yemekler paylaşılıyor. Dede de buna dua veriyor. Manevi bir özellik arz ediyor. 'Bunu paylaşalım' demesi de bir inceliği gösteriyor. İkincisi de tarihte karalamacı anlayışlar var. 'Alevilerin yemeği yenilmez' gibi. Belki o yargıyı da kırmak anlamında düşünmüş olabilir" şeklinde konuştu.
 
Tarhan, bir gazetecinin "Açılım sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz. Başbakan 2007 yılında buraya gelerek Cemevlerinin yasal statüye kavuşması konusunda toplumun 'Hazır olması lazım' demişti. Ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki soruya şöyle cevap verdi:
 
"Biz 2007'deki seçim öncesinde Sayın Başbakanla burada görüştük. Hiç kuşkusuz, o beyanı da olduğu gibi basına aksetti. Ondan sonra Alevi Çalıştayları başladı. Yaklaşık iki yıldır süren o süreçte doğrudan bulunmuş biriyim ben. Belki hayata somut olarak çok şey çabuk aksetmedi ama çalıştayların da bir özelliği var, onu görmek lazım. Ziyaret, Devlet Bakanlığı nezdinde Aleviler ve devletin ilişkileri açısından, çok önemli bir hafıza ve arşiv oluşturdu diye düşünüyorum.
 
Bundan sonra atılacak adımların devlette hazır olan bir arşivi kullanarak, hayata geçirmek mümkün olabilir. Bu taleplerin hayata geçeceğini düşünüyorum." (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Turan 27 Mayıs 2011 Cuma 23:00

Bizi açılım yalanıyla kandırılanlar gibi kandıramazsınız bizim yolumuz hz peygamber fendimizin evladı rasullerinin yolu yolumuz kırklar yolu hakkı ve hakaniyeti iyi biliriz yolumuz allah yolu allahım bizi hem kötülerden hemde AKP den sen koru..

Yorumu oyla      12      6  
Kazım EMİR 27 Mayıs 2011 Cuma 17:15

AKEPEYE OY LAZIM OY AVUCUNU YALA SAYIN BAŞKAN DAHA ÖNCELERİ NERELERDEYDİN SEN DİN ADAMISIN MEYDANLARDA BİR İNANÇ YUHALANIYOR NEDEN SES ÇIKARMAZSIN

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Boyner: Arınç’ın tutumu korkutucu
Başbakan Yardımcısı Arınç'a yanıt veren TÜSİAD Başkanı Boyner, "Sayın ...
'ESBAŞ'ta Hayat' yarışması sonuçlandı
Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. çalışanları arasında düzenlenen ...
Kızılay’dan bir ilk daha: Yunus Emre Evleri
Kızılay Konak Şubesi’nin düzenlediği bir dizi etkinliğine katılmak için ...
 
Komutanlar adliyede
Eskişehir'de ele geçirildiği ileri sürülen belgeler kapsamında 7 yüksek ...
İki dev site daha erişime kapatıldı
MHP'deki kaset skandalları üzerine mahkeme kararı ile Rapidshare ve Fileserve ...
‘Haliç’te Yaşayan Simonlar’ için dava yok
Tutuklu Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın ''Haliç'te Yaşayan Simonlar” kitabındaki ...
 
Bir can pazarı da Urla'da: 9 yaralı
Dün Aliağa’da meydana gelen servis kazası gündemden düşmeden bu kez Urla’da ...
Özel okullar zam yaptı
Gelecek eğitim-öğretim yılı ücretleri belirlendi. Veliler en çok okul ...
Tatbikatların iptal nedeni Org. Balanlı mı?
Genelkurmay’ın Denizkurdu ve Efes tatbikatlarını, Balyoz soruşturması ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva