HABERLER>GÜNCEL
26 Mart 2022 Cumartesi - 09:00

Ukraynalı akademisyenlere Atatürk formülü

Rus işgalinin ardından 55 öğretim üyesi Türkiye’ye sığındı. YÖK de geçmişte Atatürk’ün Nazi Almanyasından kaçan biliminsanlarına kapıları açtığı gibi Ukraynalılara üniversitelerde iş vermek için hazırlığa başladı.

Ukraynalı akademisyenlere Atatürk formülü

Hürriyet yazarı Nuran Çakmakçı, bugünkü köşesinde Rus işgalinin ardından Türkiye'ye sığınan 55 öğretim üyesinin akıbetini yazdı. Çakmakçı, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Savaş koşulları nedeniyle Ukrayna üniversitelerindeki Türk öğrenciler öğrenimlerini yarıda bırakıp geri dönmek zorunda kaldı. YÖK savaş mağduru bu öğrencilere Türkiye’deki üniversitelerde öğrenimlerine devam edebilmeleri için bir fırsat verdi. Bir de savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen Ukraynalı öğrenciler ve akademisyenler var. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bugünlerde Türkiye’ye sığınan Ukraynalı öğrenciler ve akademisyenler için çözüm arayışında. Haftaya bu konuda önemli açıklamalar olabilir. Masada geçmişte Nazi Almanyası’ndan kaçan akademisyenlere nasıl kapı açıldıysa Ukraynalı akademisyenlere de aynı şekilde üniversitelerde çalışma imkanı vermek için hazırlık var. Ancak, öncelik öğrencilerde. Onların sorununun çözümünün ardından Ukraynalı akademisyenlerin ülkeye daveti yer alıyor.

TÜRKİYE’YE DAVET
Yaklaşık bir aydır devam eden savaşta Ukrayna’da 75 üniversite bombardımanlarda büyük zarar gördü, eğitime ara veren üniversitelerin bazıları kullanılmaz hale gelirken akademisyenler de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Çalışmaları yarım kalan akademisyenleri Türkiye’ye davet eden YÖK Uluslararası İlişkiler Daire Başkanlığı bu konuda üniversitelere de yazı göndererek, Ukrayna uyruklu akademisyenlere çalışmalarına devam edebilmeleri için Türkiye’de ‘yabancı uyruklu öğretim elemanı statüsü’ verileceğini belirtti. Bu duyurunun ardından Ukraynalı akademisyenler de Türkiye’deki üniversitelere başvurmaya başladı.

ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ
YÖK’ün akademisyenler için üzerinde çalıştığı model de tamamlanmak üzere. Bu model şöyle: Ukrayna Cumhuriyeti uyruklu akademisyenlere, yarım kalan bilimsel ve akademik çalışmalarını yürütebilmeleri ve akademik ortamdan kopmamaları için ‘Araştırma Üniversitesi’ niteliğindeki devlet üniversitelerinde ‘yabancı uyruklu sözleşmeli öğretim elemanı’ statüsünde çalışma imkânı sağlanması planlanıyor. Bu durumdaki Ukrayna vatandaşı akademisyenler, özgeçmişleri ile birlikte ya YÖK’e ya da doğrudan çalışmak istedikleri üniversitelere başvuruyor.

SINAVA GİRECEKLER
Üniversite yönetimlerinin de bu konuda değerlendirmeleri alındıktan sonra YÖK, gelen öğretim elemanlarını bazı sınavlara tabi tutarak son kararını verecek. YÖK’ün onayladığı akademisyenler, yabancı öğretim üyeleri için açılan ‘sözleşmeli eleman’ statüsünü alacak. Bu konuda bir eleme yapılacağını söyleyen YÖK yetkilileri her başvuran akademisyenin alınmayacağını, nitelikleri uygun olanların üniversitelerin ihtiyaçlarına göre istihdam edileceğini belirtiyor.

İLK DUYURU İÜ’DEN
YÖK’ün bu kararının ardından ilk duyuru İstanbul Üniversitesi’nden geldi. Üniversite, Ukraynalı akademisyenlere yönelik yaptığı duyuruda, “Ukrayna’daki olağanüstü koşullar nedeniyle, kendi üniversitelerinde çalışma imkanı kalmayan, üniversitemiz vizyonuna uygun olarak 2547 sayılı kanunun 34. maddesi uyarınca Sağlık, Eczacılık, Mühendislik, Veteriner ve eğitim alanında sözleşmeli-maaşlı olarak üniversitemizde çalışmak isteyen İngilizce bilen Ukrayna vatandaşı akademisyenlerin, uluslararası ilişkiler birimimizin e-posta adresine başvurmalarını bekliyoruz” dedi. Şu ana kadar 55 Ukraynalı öğretim üyesinin Türkiye’de mesleklerine devam etmek için başvurduğu öğrenildi.

 
Karabağlar'da çevreci adım!
 
Boşanma aşamasında darp edildiğini iddia etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Toprak kayınca 6 ev tahliye edildi
Çankırı'da toprak kayması nedeniyle bir araç garajı yıkıldı. Bölgede risk ...
İzmir’e 5 yeni maden sahası daha!
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, İzmir’de 713 hektar büyüklüğündeki ...
Araç ve çift yok... Ormanlık alanda kayboldular!
Kırşehir'de Hasan A. (21) ile kız arkadaşı Şeyma D.'den (18) dünden bu ...
 
Büyükşen çifti cinayetinde yeni gelişme
Konya'nın Karatay ilçesinde 4 yıl önce öldürülen Necla ve Metin Büyükşen ...
Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ...
Öğrencileri darp etmişti... Adliyeye sevk edildi
İstanbul Esenler'deki özel erkek öğrenci yurdunda öğrencilere şiddet uyguladığı ...
 
Erdoğan: Hayat pahalılığı sorununu aşacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan Tokat Havalimanı'nın açılış töreninde açıklamalarda ...
Bergama ve Kınık'ta 2 bin 500 fidan toprakla buluştu
Bergama ve Kınık'ta Ormancılık Haftası etkinlikleri kapsamında fidan dikimi gerçekleştirildi.
Medine'yi katleden caninin cezası belli oldu
Trabzon'un Ortahisar ilçesinde, takip ettiği Medine Seyis'i okul bahçesinde ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva