HABERLER>GÜNCEL
3 Mayıs 2022 Salı - 12:39

Türkiye'nin meteorolojik afet raporu yayımlandı... Ege Bölgesi için korkutan tablo!

Meteoroloji’nin yayımladığı rapora göre İzmir son 12 yılda en fazla afetin yaşandığı 3’üncü kent oldu. Yine raporda yer alan verilere göre İzmir’in en fazla şiddetli yağış ve selin yaşandığı kentler arasında ikinci olurken en fazla yıldırımın düştüğü kentler arasında ilk sırada yer aldı.

Türkiye nin meteorolojik afet raporu yayımlandı... Ege Bölgesi için korkutan tablo!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Türkiye'deki iklim değişikliği verilerle de belgelendi.... Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından hazırlanan "Türkiye Meteorolojik Afetler Değerlendirmesi (2010-2021)" raporuna göre, Türkiye'de son 12 yılda 8 bin 274 meteorolojik karakterli afet yaşandı.

Türkiye'de son 12 yılda en çok meteorolojik afetin meydana geldiği yıl, 2021 oldu ve özellikle 2018'den itibaren meteorolojik afetlerin oluşum sayılarında belirgin bir artış görüldü. "Fırtına", "şiddetli yağış ve sel" ile "dolu" en sık görülen üç afet olarak kayıtlara geçti. Rapora göre, Türkiye'de 2010-2021 yıllarında en fazla meydana gelen meteorolojik karakterli afetin, "fırtına" olduğu kaydedildi. Bu dönemde toplam 2 bin 645 fırtına afeti rapor edildi.

İZMİR 3. SIRADA
MGM kayıtlarına göre; Türkiye’de 2010-2021 yılları arasında meteorolojik afetlerin en fazla yaşandığı kentler arasında İzmir; Antalya ve Balıkesir’in ardından üçüncü oldu. İzmir’de 222 ile 295 meteorolojik afet yaşandı. Yine Ege şehirleri arasında yer alan Muğla, Manisa ve Aydın’da en fazla meteorolojik afetlerin yaşandığı kentler arasına girdi.

-2010-2021 yılları arasında Türkiye’de en fazla şiddetli yağış ve sel afetinin yaşandığı kentler arasında ise İzmir ikinci oldu... İzmir’de 95’ten fazla yağış ve sel felaketi yaşandı. Ege bölgesi ise en fazla şiddetli yağış/sel afetinin yaşandığı bölge oldu.

Yine 2010-2021 yılları arasında en fazla yıldırım afeti ise İzmir’de yaşandı. İzmir’e 15’ten fazla yıldırım isabet etti.  Ege Bölgesi de en fazla yıldırım afetinin yaşandığı bölge oldu.

2010-2021 yılları arasında en fazla don afetinin yaşandığı kentler arasında İzmir dördüncü kent oldu. Tabloya göre İzmir’de 12 ile 15 arasında don afeti yaşandı.

Yine rapora göre 2010-2021 yılları arasında İzmir’de 63-83 arasında fırtına, 1-10 arasında hortum, 28-41 arasında dolu,  2 defa çığ, 1 ile 7 arasında kar afeti, 1-5 arasında heyelan yaşandı. Raporda İzmir’de kum fırtınasının yaşanmadığı bilgisine de yer verildi.  

‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ AFETLERİN SAYISINI VE ETKİSİNİ ARTTIRDI’
Raporda Ege Bölgesinde de iklim değişikliğinin etkisiyle aşırı hava olaylarının hem sayı olarak arttığı hem de etki alanının genişlediği belirtildi.  Ege Bölgesi'nde son 12 yılda şiddetli hava koşulları, iklim ve su kaynaklı şiddetli hava olaylarının neden olduğu meteorolojik afetlerin can ve ekonomik kayıplara yol açtığının bilgisinin verildiği raporda, “Ege Bölgesi'nde 2010-2021 periyodunda meydana gelen afetler Türkiye genelinde rapor edilen hava, iklim ve su kaynaklı afetlerin %14’ünü oluşturmuştur. Bölgede etkili olan meteorolojik karakterli doğal afetler içerisinde şiddetli yağış ve selin en yaygın afet türü olduğu görülmektedir. Ege Bölgesi meteorolojik afet grafiği (2010-2021)’ne bakıldığında en fazla afetin 2021 yılında meydana geldiği görülmektedir. Bunu sırasıyla 2019, 2015 ve 2010 yılları izlemektedir. Bölgede en fazla meydana gelen meteorolojik karakterli doğal afet sel ve su baskını (%40,3), fırtına (%26,3), dolu (%15,5) ve yıldırım düşmesi (%6,3) afetleridir. Bu afetler bölgede son 12 yıllık dönem içinde her yıl etkili olmuştur” ifadeleri yer aldı.


 

EGE BÖLGESİNDEKİ KURAKLIK AFETLERİ
-2011 yılında Kuzey Ege değişen şiddetlerde kuraklık yaşandı.

-2013 yılında Ege Bölgesi’nin iç kesimlerinde değişen şiddetlerde meteorolojik kuraklık yaşandı.

-2016 yılında, Ege Bölgesi’nin iç kesimleri ile güneybatısında, Çeşme, Bergama, Akşehir, yer yer değişen şiddetlerde meteorolojik kuraklık yaşandı.

-2017 yılında, Ege Bölgesinin kuzeydoğusu ve iç kesimleri değişen şiddetlerde kuraklık yaşandı.

-2018 yılında Simav, Akhisar orta şiddette, İzmir, Bergama, Datça, Rize, Arapkir, Fethiye ve Köyceğiz’de hafif kuraklık yaşandı.

-2019 yılında, Kütahya, Uşak çevrelerinde değişen şiddetlerde kuraklık yaşandı.

-2020 yılında Ege Bölgesi’nde İzmir, Afyonkarahisar ve çevreleri hariç diğer kesimlerinde değişen şiddetlerde kuraklık yaşandı.

-2021 yılında, Ege Bölgesinde Aydın, Denizli, Kütahya ve çevrelerinde  değişen şiddetlerde meteorolojik kuraklık etkili oldu.

 
Karşıyaka'dan rakiplere net mesaj
 
Firari hükümlü otobüste yakalandı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SSB'den bayram hediyesi: GÖKDENİZ'den tam isabet
Donanma için geliştirilen GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi, gemi üzerindeki ...
Felaketten kurtuldular ama... Travmaları sürüyor!
Muğla'nın Marmaris, Bodrum ve Milas ilçelerinde, geçen yıl çıkan büyük ...
Üstün zekalı Bartu, Amerika'dan burs aldı!
İzmirli 17 yaşındaki üstün zekalı Bartu Çitci, ABD'nin bilim ve uzay araştırmalarıyla ...
 
İcradan satılık fabrika!
Kemalpaşa İcra Dairesi, organize sanayi bölgesi içinde bir betonarme fabrikasını ...
Önce kardeşi, 19 yıl sonra da oğlu şehit oldu!
Aksaray’da önce kardeşi piyade komando Erdal Akbulut, 19 yıl sonra da ...
16 yaşındaki çocuk, babasını balyozla öldürdü!
Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 16 yaşındaki K.A., iddiaya göre tartışma ...
 
Ege Tıp 'Dijital Hastane' hedefine çok yakın
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Hastanesinde, EÜ Rektörü Prof. Dr. ...
DEÜ’den sürdürülebilirlik seferberliği
Hayata geçirdiği uygulamalarla sürdürülebilir yaşamı ve kalkınmayı destekleyen ...
Felaketi gördüler! Korkutan kehanetin sırrı
Takvimler 1966 yılını gösterdiğinde İngiliz psikiyatr ortaya çarpıcı bir ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva