HABERLER>EKONOMİ
2 Şubat 2012 Perşembe - 08:53

Türkiye - Almanya ‘organik işbirliği’ başladı

İki ülkenin ortak çalışmasıyla yürütülen projeyle, AB'deki en büyük organik ürün tüketicisi ülke Almanya'ya 2.5 milyar dolarlık ihracat yapılması hedefleniyor

Türkiye - Almanya ‘organik işbirliği’ başladı

İZMİR - Egeliler, dünyanın en büyük ikinci organik tüketicisi olan Almanya ile işbirliği yaparak, pazarı büyütmeyi hedefledi. Alman-Türk işbirliğiyle yürütülecek olan ve organik tarımda üretimin artırılmasını amaçlayan
Organik Tarım Projesi ile Türkiye'nin bu alandaki ihracatının yaklaşık 10 kat artırılması planlandı. Geçen yıl 300 milyon dolar olan organik tarım ürünleri ihracatının 2023 yılında 2.5 milyar dolara çıkarılması hedeflendi. Projenin Türkiye'deki yürütücülüğünü Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği yaparken, Almanya ayağında ise Organik Tarım Araştırma Enstitüsü FİBL bulunuyor.
 
BÜYÜME ŞANSI
Türk Alman İşbirliği ile Türkiye'deki organik üretimi ve kalitesini artırmak için yapılacak projeye Ege İhracatçı Birlikleri'nde start verildi. Temelleri atılan Organik Tarım Projesi ile tarladan sofraya tüm tarafların organik sektöründeki bilgi ve yeteneklerinin artırılması amaçlandı. Türkiye'nin organik tarım üretiminde dünya üzerindeki payının artırılması öngörüldü. Projenin Türkiye ortağı olan Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Atila Ertem, Türkiye'nin 2011 yılında 17.9 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirdiğini, organik ürün ihracatının ise 300 milyon dolara ulaştığını söyledi. Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu belirten Ertem, "Türkiye, 2023 yılında 55-60 milyar dolar aralığında tarım ürünleri ihracatı hedefliyor. Organik sektörü olarak bu hedefe 2.5 milyar dolarlık katkı koymak için çalışıyoruz. 2.5 milyar dolarlık organik ürün ihracatının en az 1 milyar dolarlık kısmı Almanya'ya olacak. Dünyanın en büyük ikinci organik ürün tüketim pazarı olan Almanya'nın beklentilerini iyi algılamamız gerekiyor" dedi.
Almanya İzmir Başkonsolosu Margit Haberle, AB'de en büyük organik ürün tüketicisi ülkenin Almanya olduğunu belirterek, "Organik sektörünün, AB pazarında çok ciddi büyüme şansı var. Almanya'da organik ürünler satan mağaza zincirleri çok sayıda. Alman tüketicilerinin organik ürünlerde aradığı standart, AB ortalamasının üzerinde. Ancak Alman tüketicisi talep ettiği yüksek kaliteli organik ürünlerin bedelini ödemeye hazır. Türkiye, iklim ve toprak özellikleri nedeniyle avantajlı konumda. Organik sektöründe Türk-Alman işbirliğinde yürütülecek projeye büyük önem veriyoruz. Bu proje sayesinde organik sektöründeki tüm kesimlerin yetenekleri gelişecek" diye konuştu.
 
"Sektöre katkı sağlayacak"
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Türkiye'de organik sektöründe koordinatör birlik olarak faaliyet gösterdiklerini ve 20 yıldır projeler geliştirdiklerini söyledi. Almanya'nın, Türkiye'nin en büyük dış ticaret partneri olduğunu söyleyen Türkmenoğlu, "Organik Sektörü Türk-Alman İşbirliği Projesi ile Almanya ile hem teknik hem de ticari ilişkilerimizi geliştireceğiz. Organik ürünlerin üretiminin ve üretim kalitesinin artırılmasına yönelik projenin sektörümüz için önemli katkı ve faydalar sağlayacağını öngörüyoruz" dedi. Projenin Alman Partneri Almanya-FİBL (Organik Tarım Araştırma Enstitüsü) Ekip Lideri Beate Huber ise, Almanya'da organik sektörünün her sene yüzde 5-20 arasında büyüdüğünü, ekonomik kriz ortamında bile büyümenin devam ettiğini dile getirdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sakız - İzmir arası eğitim köprüsü kuruluyor
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın dün ...
Doların beli büküldü, 1,75'e indi
Global risk iştahındaki artış ve MB'nin desteğiyle dolar/TL 1,76'nın altına geriledi.
Makedonya Başbakanı'ndan yatırım çağrısı
Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Egeli işadamlarına çağrı yaparak ...
 
İTO yönetim kurulunda disiplin şoku!
İzmir Ticaret Odası’nda yönetim kurulundaki çatlak devam ediyor. Yönetim ...
Çeşme Limanı’na yat girişi yüzde 60 arttı
Çeşme Liman Başkanı Atilla Beyli, 2011 yılında limana yat giriş ve çıkışının ...
Bostanlı Rotary'den iki hizmet ödülü
Bostanlı Rotary Kulübü'nün Meslek Hizmet Ödülü'ne Minella Mobilya'nın ...
 
İşte İzmir'e yön verenler!
Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda ...
170 bin üniversiteli EXPO gönüllüsü oluyor
EXPO 2020 İzmir Yürütme Komitesi Başkanı Mahmut Özgener ile bir araya ...
Egeli sanayici şaşkın! Ciro arttı, kar azaldı
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) üyesi sanayiciler arasında yapılan ankete ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva