HABERLER>EKONOMİ
2 Şubat 2012 Perşembe - 08:39

Sakız - İzmir arası eğitim köprüsü kuruluyor

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın dün ziyaret ettiği Sakız Belediye Başkanı Polidoros Lambrinoudis, Belediye Meclisi olarak Sakız ile İzmir arasında öğrencilerinin karşılıklı olarak ziyaret edebilmeleri için oybirliğiyle karar alarak çalışma başlattıklarını söyledi.

Sakız - İzmir arası eğitim köprüsü kuruluyor

İZMİR - İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve İTO Meclis Üyesi Metin Akdurak, dün Yunanistan’ın Sakız Adası’nda Belediye Başkanı ve Sakız Ticaret Odası Başkanı’nı ziyaret etti. Sakız Belediye Başkanı Polidoros Lambrinoudis, Sakız ile İzmir arasındaki ilişkileri geliştirmeye büyük önem verdiklerini belirterek, “Belediye Meclisimizde bu hafta öğrencilerinin karşılıklı olarak ziyaret etmeleri konusunu görüştük. Belediye meclisimizde bu konuda bir çalışma yapılması ve proje geliştirilmesi oy birliği ile kabul edildi. Öğrencilerin ve gençlerin bu şekilde karşılıklı ziyaretleri hem iki ülkeyi yakınlaştıracak hem de yaşadığımız krizin daha kolay atlatılmasında yararlı olacaklar. İzmir’den gelecek olan öğrencilerin hazırlanacak liste ile sadece nüfus kağıtları ile girmeleri konusunda da çalışacağız. Öğrencileri için Türkçe broşür de hazırlıyoruz” dedi. İTO’nun öncülüğünde Yeşil pasaporta vize uygulamasının kaldırılmasının adaya ekonomik olarak çok büyük yararı olduğunu belirten Lambrinoudis, “Şimdi normal pasaportlarda da vizenin kalkması için büyük çaba gösteriyoruz. Turizm Bakanlığına devamlı baskı yapıyoruz, mektup gönderiyoruz. Ben aynı zamanda adalardaki belediyelerin birliğinin başkanı olarak hem Sakız Adası hem de 12 adalar için bu girişimi yapıyorum” dedi. Bir Türk - Yunan ortaklığının Midilli Marinasını aldığını yakında Sakız’daki marina ve limanın özelleştirileceğinin buraya da Türk firmalarının da talip olabileceğini belirten Lambrinoudis, ülke olarak yaşadıkları ekonomik krizden çıkmak için Türkiye ile ilişkilerinin geliştirmelerinin önemli olduğunu söyledi.
 
ÖĞRENCİ PROJESİNE TAM DESTEK
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise öğrenci değişimi projesine hem oda hem de İzmir Ekonomi Üniversitesi olarak tam destek vermeye hazır olduklarını söyledi. Demirtaş, “Böyle bir proje ekonomik olarak sağlayacağı yararların yanısıra, aynı zamanda ülkelerimizin yakınlaşmasına da büyük katkı sağlar. Diğer yandan yıllardır iki ülke arasındaki vize engelinin kalkması için yaptığımız çalışmalara Sakızlı dostlarımızın da verdiği desteği görmek çok sevindirici” dedi. Yunanistan ekonomisinin ticaret, turizm ve taşımacılığa dayandığını belirten Demirtaş, bu alanlarda Yunanistan’ın Türkiye ile işbirliğini arttırmasının hem iki ülke ekonomisine yarayacağını hem de Yunanistan’ın krizden çıkışını kolaylaştıracağını söyledi. Demirtaş, “Sakız yüzlerce yıl Akdeniz’de ticaretin çok önemli merkezlerinden olmuş. Bugün de Sakız, 4 milyonluk İzmir’e 45 dakika uzaklıkta. Sakız bu avantajlı konumunu kullanarak bir transit merkezi, Yunanistan’a dağıtım noktası, bir toptan ticaret merkezi olabilir. İzmir’den gelecek her türlü mal Sakız üzerinden bütün Yunanistan’a dağıtabilir. Türkiye’den Yunanistan’a yılda 13 bin tır gidiyor. Bunları Sakız üzerinden gönderirsek hem İzmir hem Sakız kazanır” dedi.
 
ZİRVENİN BİR AYAĞINI İZMİR’DE BİR AYAĞINI SAKIZ’DA YAPALIM
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş ve Meclis Üyesi Akdurak, Sakız’da bir süre önce seçilen Sakız Ticaret Odası Başkanı YorgosYogoulis’i de ziyaret ederek, görevinde başarılar diledi. Demirtaş, bu ziyarette de Türk – Yunan ilişkilerinin gelişimi için çok önemli mesafeler aldıklarını belirterek, “Ama daha yolumuz var. Yunanistan’ın da krizden çıkış için Türkiye ile ilişkilerini, ticaretini arttırmaktan başka yolu yok. Bizim Odamıza her gün Yunanistan’dan ortaklık, mal satımı teklifleri geliyor. Ticarette engelleri kaldırıp, turizmde ortak hareket ederek ulaşım kanallarını açarsak Yunanistan çok daha kolay krizden çıkar. Ege’yi, İzmir’i ve Sakız’ı artık turizmde birlikte pazarlamalıyız. Türkiye’ye gelen 30 milyon turistin yüzde 10’u Yunanistan’a da gelse bundan ülkeniz büyük kazanç elde eder” dedi.
2008’de Çeşme’den Sakız’a giden turist sayıının 40 bin olmasına karşılık, yeşil pasaporta vizenin kalkmasıyla birlikte 2011 yılında bu rakamın 2 kat artarak 80 bine yaklaştığını ifade eden Demirtaş, “Tersi harekette benzer bir artış var. Şimdi bunu arttırmak için normal pasaportlarla yapılacak iki –üç günlük ziyaretlere de vizeyi kaldırmalıyız. Diğer yandan sizler de limanınızda bazı düzenlemeler iyileştirmeler yapmalısınız” dedi. Demirtaş, önümüzdeki Haziran ayında 10. Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomik Zirvesi’ni iki ayaklı olarak yapmayı planladıklarını belirterek, zirvenin bir ayağının İzmir’de olacağını, diğer ayağını da Sakız’da yapabileceklerini söyledi.
 
KÖMÜRÜ BULGARİSTAN’DAN DEĞİL İZMİR’DEN ALALIM
Sakız Ticaret Odası Başkanı YorgosYogoulis de İTO’nun ve Ekrem Demirtaş’ın Türk – Yunan ilişkilerinin geliştirilmesi için yaptığı çalışmaları iyi bildiklerini, İTO ile daha fazla işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Sakız Belediyesi’nin öğrenci değişimi için başlattığı projenin çok önemli olduğunu ve Oda olarak tam destek verdiklerini belirten Yorgoulis, “Pek çok malı Sakız’a çok uzak yerlerden getiriyoruz. Örneğin kömür Bulgaristan’dan geliyor niye İzmir’den almayalım. Bu pek çok mal için söz konusu. Turizmde daha fazla işbirliği yapmak istiyoruz. Vize konusunda birlikte mücadele edelim. Sakız’da bir yükleme noktası oluşturulabilir. Buradan Türk malları bütün Avrupa’ya ulaştırılabilir. Her türlü işbirliğine hazırız ve istekliyiz” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doların beli büküldü, 1,75'e indi
Global risk iştahındaki artış ve MB'nin desteğiyle dolar/TL 1,76'nın altına geriledi.
Makedonya Başbakanı'ndan yatırım çağrısı
Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Egeli işadamlarına çağrı yaparak ...
İTO yönetim kurulunda disiplin şoku!
İzmir Ticaret Odası’nda yönetim kurulundaki çatlak devam ediyor. Yönetim ...
 
Çeşme Limanı’na yat girişi yüzde 60 arttı
Çeşme Liman Başkanı Atilla Beyli, 2011 yılında limana yat giriş ve çıkışının ...
Bostanlı Rotary'den iki hizmet ödülü
Bostanlı Rotary Kulübü'nün Meslek Hizmet Ödülü'ne Minella Mobilya'nın ...
İşte İzmir'e yön verenler!
Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda ...
 
170 bin üniversiteli EXPO gönüllüsü oluyor
EXPO 2020 İzmir Yürütme Komitesi Başkanı Mahmut Özgener ile bir araya ...
Egeli sanayici şaşkın! Ciro arttı, kar azaldı
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) üyesi sanayiciler arasında yapılan ankete ...
Türkiye, İran gazında tahkime gitti
Türkiye, İran'la olan fiyat anlaşmazlığı nedeniyle tahkime başvurdu.
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva