HABERLER>GÜNCEL
23 Ağustos 2024 Cuma - 12:32

TMMOB’tan ‘İnciraltı SİT değişikliği’ için tepki: Körfez Geçiş Projesi’ne ön hazırlık!

İnciraltı’ndaki SİT statüsü değişikliği ile ilgili açıklama yapan TMMOB İzmir Şubesi, mahkeme kararları ile iptal edilen Körfez Geçişi Projesi’ni hatırlatarak “Bu bağlamda yapılan sit statüsü değişikliğinin olası bir proje ve projeye ilişkin davada ön almak, yargı kararlarının arkasından dolanmak olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Devletin kurumları halkına, doğaya, çevreye, tarım alanlarına, yurttaşların geleceğine ilişkin sorumluluklarını bir kenara bırakmış, rant peşinde koşan çevrelerin taleplerini nasıl yerine getireceği derdine düşmüştür. Ancak İnciraltı sahipsiz değildir" denildi.

TMMOB’tan ‘İnciraltı SİT değişikliği’ için tepki: Körfez Geçiş Projesi’ne ön hazırlık!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İnciraltı’nda yakın zamanda gerçekleşen SİT değişikliği ve devam eden planlama süreci ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nde gerçekleşen basın açıklamasını Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Yöneticisi Ilgaz Su Aktaş okudu. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

İnciraltı Bölgesini tehdit eden kararlara bir yenisi daha eklendi!

Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayımlanan ve İnciraltı Bölgesinin bir kısmını kapsayan sit statüsü değişikliği yıllardır dile getirdiğimiz hususları yeniden gündeme getirmiştir. İzmir'de kentsel rantın biriktiği en büyük, en çok gündemde tutulan, bir an önce ranta konu edilmesi için türlü çabalar içine girilen bir alandır İnciraltı.

Bölgenin rantından nemalanmak isteyen gayrimenkul simsarları, yapılaşmaya açılması halinde zenginliğini katlamayı bekleyen müteahhitler, "müşteri garantili" otoyol, köprü vb. projelerle kamu kaynaklarına konmak isteyen ihaleciler, İnciraltı’na yıllardır göz dikti. Israrla İnciraltı bölgesinin değerini, korunma gerekliliğini anlatıp durduk. İnciraltı’na gözlerini dikenler asla anlamak istemedi ancak İzmir halkı İnciraltı’nın neden korunması gerektiğini anladı ve mücadele etti.

Bugün ise; İnciraltı’ndaki ısrar nedenlerinin de daha net anlaşılmasına ihtiyaç var.

Toprak Koruma Kurulu kimin için tarım dışı amaçla kullanıma ilişkin karar alıyor? İmar Planları kimin için yapılıyor? Sit Statüsü kimin için düşürülüyor?

-Toprak Koruma Kurulu Kararı ile İnciraltı Bölgesinde tarım dışı kullanıma izin verilirken gelecek kuşaklarımızın gıda ihtiyacı, gıda güvenliği mi düşünülüyor?

-İmar Planları yapılırken kentin bütününde yaşanan bir sorunun çözümü, barınma hakkı, kamunun çıkarı, uzun erimli ve planlı bir kent, sosyal devlet gereği yükümlülükler mi gözetiliyor, İmar planları tüm İzmirliler için mi yapılıyor?

-Sit statüsü, her yıl kentimize uğrayıp, beslenen, çoğalan, konaklayan flamingolar daha rahat yaşasın, hem kara hem su florası daha da gelişsin, biyoçeşitlilik artsın diye mi düşürülüyor?

İlgili ve yetkili idareler, İnciraltı’nda avucunu ovuşturan kesimlerin isteklerini yerine getirebilmek için türlü yollar deniyorlar. Sit statüsü değişikliği de bu yaklaşımın son ürünüdür. Biliyorsunuz ki 2018 yılında alınan mahkeme kararına kadar Körfez Geçiş Projesi kentin gündemindeydi. Geçtiğimiz sene genel seçimlerin hemen öncesinde onaylanan imar planlarında rafa kaldırılan projenin ulaşım bağlantılarının da sinsice iliştirildiğini gördük. Söz konusu imar planlarına dava sürecimiz devam ediyor ve hatta İzmir Büyükşehir Belediyesinin açtığı davanın bilirkişi raporunda heyetin görüşünün planların iptali yönünde olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte 2018 yılında Körfez Geçiş Projesinin ÇED Olumlu kararını iptal eden mahkeme kararında mahkeme heyetinin, projenin kuzey ve güney kıyılarındaki korunan alanlara vurgu yaptığını da hatırlatmak isteriz.

Bu bağlamda yapılan sit statüsü değişikliğinin olası bir proje ve projeye ilişkin davada ön almak, yargı kararlarının arkasından dolanmak olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Devletin kurumları halkına, doğaya, çevreye, tarım alanlarına, yurttaşların geleceğine ilişkin sorumluluklarını bir kenara bırakmış, rant peşinde koşan çevrelerin taleplerini nasıl yerine getireceği derdine düşmüştür. Ancak İnciraltı sahipsiz değildir, her adımı takip edeceğimizi ve mücadeleyi sürdüreceğimizi kamuoyuna bildiririz.

İnciraltı Bölgesindeki sit statüsü değişikliğine ilişkin teknik değerlendirme raporumuzu kamuoyuna sunuyoruz.

 
Karşıyaka’nın yarı olimpik havuzu yazın gözdesi oldu
 
Eski sevgilisi şikayet etti... İşkence ortaya çıktı!
YORUMLAR
Toplam 22 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hayri Duman 24 Ağustos 2024 Cumartesi 08:58

İnçiraltında aryık tarım yapılamıyscağı çıkan su analizlerinden belli oldu . Bu kapsamda tarım yapamayan toprak sahipleri kötü durumda. Orada bol yeşil alan bırakıp kısitlı bir imar gelse hem İzmir hemde toprak sahipleri kazanacak. Hem imar verme hem istimlâk etme böyle bir haksızlık olurmu.

Yorumu oyla      1      0  
Okan 24 Ağustos 2024 Cumartesi 01:41

İnciraltı bölgesi İzmir yerel yönetimlerinin ve onlara hizmet eden odaların ağızına sakız olmuş durumda şu an. Mevcut plan halk için oluşturulmuş, kimsenin hayal edemeyeceği kadar yeşil alan barındıran, minimum beton barındıran bir plandır. Rant var ise bu rantın peşinde olan yerel belediyelerdir, bu aşikar. %99 şahıs mülkiyetinde olan topraklar için yorum yaparken dikkarli olalım lütfen.

Yorumu oyla      1      0  
Yüksel 23 Ağustos 2024 Cuma 18:40

Evet tapulu vergisi ödenmiş yerlere itiraz moda oldu mimarlar odası itiraz yeri izmirin yapi stoğu gecekondu herseye ıtiraz etmek nedir hangi hakla bu idelojik gruplar artik izmirden ellerini cekmeli bunlar kentsek dönüşün de dahil herseye itiraz eden hastalıklı zihniyetler izmirde yerleri yok bunlarin

Yorumu oyla      1      0  
İsmail 23 Ağustos 2024 Cuma 16:50

Allah, varsa inancınız sizi kahretsiz.. Siz nasıl insansınız, nasıl mülk ve halk düşmanısınız. Yeterin bu yöre insanına çektirdikleriniz. vicdansız mahluklar.. Burada 1.mt. yeriniz olsa nasıl davranacağınızı çok iyi biliyoruz. Hsdi hep berabar buranın MEZARLIK yapılmasına çalışalım.. Siz de kurtulun, biz de! Ama size mezar da olsa size yer yok.

Yorumu oyla      1      0  
işte sorunda bu ! 23 Ağustos 2024 Cuma 16:26

İşte tamda problem budur! Aşagıdaki Sayın Okuyucumuzun belirttiği gibi ,50 sene öncesi güzeldir elbette Yeşili hepimiz seviyoruz fakat ; Otoban geçmesi ,Suların kesilmesi,Bozulması,toprağın bozulması muhtelif olan yapılar avmler ,işletmeler derken toprakta öldü gitti... EE şimdi burdaki insanlar ne yapsınlar ? Alt Yapıları yok ! Sosyal Tesisler Yok ! Kamu Alanları Yok ! Çocukları için Okul Yok ! Sağlık Ocağı Yok! otobüs Hattı Yok !Dolmuş Hattı Yok ! e ne Yapalım Planlama İstemeyelimmi ? 3 Tarafımızda Gökdelen olmuş,Yıl olmuş 2024 Biz Ne Yapıcaz ? Ata yadigarı topraklarımızdan nasıl fayda alıcaz ? Planlama Şart ! Bilim İlim Teknik Rapoarlar Doğultusunda Şart !!

Yorumu oyla      1      0  
Erol 23 Ağustos 2024 Cuma 15:58

Sizler asıl müteahhitlere ve istinyecilere hizmet edenlersiniz o ziraat odası başkanina yalvardik 640 adet mandalin ağacımız kurudu bir gelin burada ne yaparda karnımızı doyurufuz dedik hiç tinliyan olmadı.belediye tarlamiza kendimiz bir şey yapmiya kalksak aninda ceza kesiyor insanlar yillardir iki tahta üzerinde. Tuvaletini yapıyor kanali?asyon ve içme suyu yok.siz nasıl halk ci olur halkı düşünen olursunuz hepiniz o muteahhit dediklerinizin tetik ilerisiniz örnekmi õzdilek.istinye park.ve Ancora otel .

Yorumu oyla      2      1  
Tam60 23 Ağustos 2024 Cuma 15:51

Yazık birde bu açiklama ziraat mühendisleri odasında yapıliyor Hala kör gözler inciraltinda tarımin var olduğunu düşünüyorlar gerzekler Sizler inciraltının sahibi olamassınız inciraltının tek sahibi vardır onlarda mülk sahipleridir.sesinizi kesin. İstemezukcu lar.rant düşkünleri sizi

Yorumu oyla      1      2  
Nurten Demirel 23 Ağustos 2024 Cuma 15:30

Balçova nın nefes aldığı inciraltinin imara açılmasına karşıyız...Şehir içinde kalan tek yeşil alan inciraltı ranta peşkeş çekilemez. 50 yıldır Balçova ''da oturuyoruz...Çocukluğumuzda inciraltina ağaçların altından yürüyerek gider ve denize de girerdik. Doğa o kadar yok edildi ki, otoban geçirildi, ağaçlar kesildi, otel ve avm ler yapıldı buraya. Bunlar yetmedi, şimdi tamamen imar verilmek isteniyor...En yakın bölgede oturan Balcovalilar buna karşıyız. Maalesef hak, hukuk adalet diyen chp li balçova belediye yeni başkanı burayı imara açıp, ailesi ile birlikte ınşaat yapmaktan söz ediyor ve bunun için seçildiği söyleniyor...!!! Yazıklar olsun diyorum kendilerine...!!!

Yorumu oyla      4      0  
23 Ağustos 2024 Cuma 15:29

Rant var, yapılmasın

Yorumu oyla      4      1  
İzmirli 23 Ağustos 2024 Cuma 15:24

Bence Sizin derdiniz yeşil veya tarım değil.Siyaset!!! İnciraltı tabiki sahipsiz değil sahibi biziz.

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki yangınlar endemik bitkileri de tahrip etti
İzmir'de endemik bitki yönünden zengin olan Karşıyaka ve Menderes'te çıkan ...
Afrika uçuşlarına maymun çiçeği takibi
Maymun çiçeği virüsünün sık görüldüğü 11 Afrika ülkesinden İstanbul'a ...
İzmir'de orman yangını!
İzmir'in Bergama ilçesindeki ormanda yangın çıktı. Havadan ve karadan ...
 
Silahla tehdit, gasp... İş insanına dehşeti yaşattılar!
İzmir'in Çiğli ilçesinde bir iş yeri sahibini silahla tehdit ederek para, ...
12 yılla aranıyordu... Yakayı ele verdi!
İzmir'de yapılan denetimde, 12 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan ...
AFAD'dan İzmir kararı... 4 ilçede afet bölgeleri ilan edildi!
AFAD, İzmir’de etkili olan yangınlardan dolayı Bayındır’ın Yeşilova, Bayraklı’nın ...
 
KPSS lisans sonuçları açıklandı
KPSS lisans sınavı sonuçları açıklandı.
DEAŞ'a 17 ilde 'Gürz' operasyonu
17 ilde DEAŞ terör örgütüne yönelik son 5 gündür devam eden 'Gürz-9' operasyonlarında ...
‘Buca köstebeği’ evleri çatlattı!
İzmir’in en büyük yatırımlarından biri olan Buca Metrosu Gülermak Ağır ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (4) Sanatla başkaldıranlar
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu canlı yayını hatırladınız mı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva