HABERLER>GÜNCEL
23 Ağustos 2024 Cuma - 09:24

‘Buca köstebeği’ evleri çatlattı!

İzmir’in en büyük yatırımlarından biri olan Buca Metrosu Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş’nin yapım işiyle devam ediyor. Metro inşaatı devam ederken, Eşrefpaşa’da bulunan bazı binalar yer altından geçen ‘köstebek’ sebebiyle çatlamaya başladı. Bazı binaların kolon ve kirişlerinde çatlaklar oluşurken, bölgede gezen yetkililer resmi bir belge sunmadan ‘bir şey olmaz’ ifadelerini kullandı. Bazı vatandaşlar ise evlerini terk etti.

‘Buca köstebeği’ evleri çatlattı!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – İzmir’in ulaşımda can damarlarından biri olan metro ağı, Üçyol Durağı’ndan başlayarak Buca’ya doğru yol alacak. Bu metro çalışması ile birlikte İzmir trafiğinin önemli bir ölçüde azalması bekleniyor.

Yeraltında geçecek olan metro ağı için yapım çalışmaları devam ederken, tünelin geçtiği yerde büyük bir sorun yaşandı. Tüneli kazımak için köstebek olarak adlandırılan makine, tüneli yaparken İzmir’in göbeğindeki binalarda çatlama yaşandı.

Konak ilçesinin Eşrefpaşa semtinde bulunan bazı evlerde binalar çatladı. Özellikle Atilla Mahallesi 463 Sokak ile 470 Sokak’ta bulunan bazı binalar gözle görülür derecede hasar aldı.

 ‘İNŞAAT BİTİNCE TADİLAT YAPACAĞIZ DİYORLAR, YAZILI BELGE VERMİYORLAR’
Çözüm önerisi için kendilerine bilgi verilmediğini belirten mağdur vatandaşlar bir araya gelip toplantılar yapmaya başladı. Gelen yetkililerin ‘inşaat bitince tadilat yapacağız, bu çatlaklardan bir şey olmaz’ dediklerini aktaran vatandaşlar, herhangi bir yazılı belge alamadıklarını söyledi. Evinde çatlaklar oluşan bir vatandaş, “Eşrefpaşa’da Buca Metrosu inşaatı sebebiyle binalarda çatlaklar var. Biz bunu bildiriyoruz ama gelen kişiler bir şey yok diyor. Yazılı bir bilgi de vermediler. Elimizde yazılı bir belge de yok. İzmir deprem bölgesi ve bu bizi daha da korkutuyor. Tamir edeceğiz, daha sonra bir şey olmaz deyip gidiyorlar. Bize bir hafta sabredin diyorlar, bina göçtükten sonra mı sabredeceğiz. Narlıdere’de de benzer bir durum olmuş onlarda hala sürünceme varmış diye duyumlar aldık. 4 senedir kirada oturanlar varmış farklı bölgelere taşınmış olanlar. Evlerini halen daha yapmamışlar” dedi.

‘EVLERİMİZİN KAPI VE PENCERELERİ KAPANMIYOR’
Evlerindeki kaymadan dolayı artık kapı ve pencerelerin kapanmadığını belirten vatandaşlar, “Evimin kapısı bile normal bir şekilde kapanmıyor artık, kilitlemek zorunda kalıyoruz. Binalarda kaymalar var, kapı ve pencereler kapanmıyor. Kapılar kapanmıyor, ondan bir şey olmaz diyorlar. Binanın her yerinde çatlaklar var. Metro tünel inşaatı bittikten sonra bakalım diyor gelen yetkililer, ‘bakalım çatlaklar gelişecek mi’ diyorlar. Kiriş ve kolonda sıva çatlağı var diyorlar ama bir ölçüm yapmadılar. Göz kararı bakıp söylediler. Bilirkişi isteyeceğiz, zemin etüdü ve binalarda tespit talebinde bulunacağız. Can güvenliğimiz tehlike de mi bilmiyoruz? Yarın bir deprem olduğunda ne yapacağız, belki altta bir şeyler kırıldı veya çatladı. Sözel olarak söylüyorlar sadece bir şey yok diye” dedi.

‘BAZILARI EVLERİNİ TERK ETTİLER’
Oluşan çatlaklardan dolayı evlerini terk edenlerin olduğunu belirten vatandaşlar, “Binaların kolon ve kirişlerinde çatlaklar var. Bazı vatandaşlar evleri terk etti. Gelen yetkililer bir şey yok diyorlar. Bazı çatlaklara parmağım giriyor. Pencerelerimizde 2 cm kadar kayma var. Pencerelerimiz kapanmıyor artık. Bize resmi bir açıklama yapsınlar, en kötü ihtimalle gidip çadırda yatarım. Ben gidip kirada otururum ama bu evi satamam, vicdanım el vermez. Başkasının üzerine yıkılır vicdanım el vermez” dedi.

‘EVLERİN TEPESİNDEN YOLLARA TAŞ DÖKÜLÜYOR’
Gelen yetkililer tarafından tehlike olmadığı dile getirilmesine rağmen binalardan düşen taşlar sebebiyle yollara şerit çekildiğini belirten vatandaşlar, “Tehlike yok diyorlar buralara şerit çektiler. Evlerin tepesinden taşlar düşüyor yollara. Dışarıdan geçenler önemli de binanın içindekiler önemli değil mi? Güzergahın buradan geçeceğini bize kimse söylemedi, hiç kimsenin buradan tünel geçeceğinden haberi yoktu. Burası sanki dağın başı ve kimse yaşamıyormuş gibi, geç altından” dedi.

‘METRODAN BAHSETMEDİLER, KENTSEL DÖNÜŞÜM DİYEREK BİNALARI GEZDİLER’
Kendilerine daha önce metro inşaatından bahsetmediklerini belirten vatandaşlar, “Daha tünel inşaatı başlamadan önce geldiler kentsel dönüşümle ilgili geliyoruz binalarda çatlak var mı diye baktılar, metrodan haber vermediler. Bir gün baktık ses geliyor yerin altından ne olduğunu anlamadık önce. Daha sonra mühendisler geldi, yerin altından metro geçiyormuş onu öğrendik. Sizi bir kez daha rahatsız edeceğiz dediler. İlkinde bir şey olmadı. İkinci geldiğinde çatlaklar oluştu. Sözleşmenin nasıl olduğunu bilmediğimiz için bina sorumluluğu kimde onu da bilmiyoruz” diyerek yaşadıkları süreci anlattı.

‘GECE ÇATLAMA SESLERİ DUYDUK, TEMMUZ’DAN BU ZAMANA ÇATLAKLAR BÜYÜDÜ’
Temmuz ayından beri binalarından çatlaklar oluştuğunu ve bu çatlakların daha fazla büyüdüğünü belirten vatandaşlar, “Temmuz ayında ilk çatlak başladı. Çatlakların üzerine notlar aldım. 20 Temmuz gibi çatlaklar başladı. Çatlama incecikti en başta şimdi 20 cm kadar oldu. Kolon ve kirişe ne oldu bilmiyoruz. Oda boydan boya resmen kırıldı. Gece çatlama sesleri duyduk. Kapılarımız kapanmıyor, gönyeleri kaydı” dedi.

‘TUVALET TAŞI KENDİLİĞİNDEN PATLADI’
Çatlakların zaman içerisinde büyüdüğünü belirten vatandaşlar, “Tuvalet taşımız kırıldı. Küçük küçük çatlayıp kendi kendine patladı. Zorlaya zorlaya söyledim, tuvalet taşımızı değiştirdiler. Bazı fayanslar göbek yaptı, yarın onlar da düşmeye devam edecek. 18 Ağustos’ta çatlamaya devam etti. Geceleri uykumuz kaçtı artık, çatlama sesleri dinliyoruz. Gelip çatlaklara işaret attılar. Banyonun içindeki fayanslar çatladı ve fayans kaydı. Deprem yaşadık ama böyle bir şey görmedik. Bir ayda incecik çizgiler büyüdü. Depremde çatlama bile olmadı. Binanın dışındaki parçanın düşmesini bekliyoruz artık. Balkon kapımız artık açılmıyor, sıkışmış. Binanın gönyesi kaydı. Bugün bir şey yokmuş gibi görünüyor ama yarın deprem olduğunda ne olacak” diyerek yaşadıkları tabloyu anlattı.

 
Menderes'te hobi bahçelerine geçit yok!
 
DEAŞ'a 17 ilde 'Gürz' operasyonu
YORUMLAR
Toplam 25 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Buca-juniors 25 Ağustos 2024 Pazar 13:13

Sıkıntı yok yarın metro önünde deyip evlere 2-3 katı kira isteyince yaptırırsınız.

Yorumu oyla      0      0  
23 Ağustos 2024 Cuma 18:31

Ne kadar boş beleş varsa yorumlarda toplanmış.

Yorumu oyla      1      3  
bekir 23 Ağustos 2024 Cuma 17:02

verin oyları chpye verın zaten verdınız:-)))))

Yorumu oyla      4      3  
23 Ağustos 2024 Cuma 16:50

ya şu saçma sapan amirlerinizi bir zahmet değiştirin artık, daha ne olacak neyi bekliyor Cemil Tugay

Yorumu oyla      2      2  
23 Ağustos 2024 Cuma 16:43

sayın İzmirliler bu Ce ha Pe nin rezilliklerinden kurulmak istiyorsanız hemen imza toplayıp mahkemeye verin. Bu kadar boşvermiş ve vurdumduymaz olmaya hiç bir yönetici ya da kurumun hakkı yok. Sonra bu ce ha pe yalakalarını eğer kapınıza gelirlerse bir güzel pataklayın yoksa bu 4 sene bunlarla geçmeyecek benden söylemesi. Her gün yeni pislik sizin sırtınıza bindiriliyor. Çöpçü maaşlarından memur yolluklarına şimdi de evleriniz harab oluyor.

Yorumu oyla      3      4  
Kaçak bodrum katları 23 Ağustos 2024 Cuma 16:22

Türkiye'de metro inşaatlarında rastlanan en büyük problem kaçak bodrum katlarıdır. Adamın projesinde ve ruhsatında bodrum katı yoktur ama 2 kat bodrum yapmıştır. Gidin çatlayan binaları inceleyin ya kaçak(ruhsatsızdır) ya da proje uygun yapılmamıştır. Proje dışı bir yığın ekler vardır. Belediye bunların ruhsat ve projelerini inceleyip; sadece ruhsata ve proje uygun olarak yapılanların hasarını telafi etmelidir.

Yorumu oyla      6      1  
Sir alex ferguson 23 Ağustos 2024 Cuma 15:29

Eşrefpaşa çok güzel yerdir.Ama size kibarca KENTSEL DÖNÜŞÜM yapalım demişler binalar çatlatarak

Yorumu oyla      5      4  
Nefes 23 Ağustos 2024 Cuma 15:25

Ne zaman neyi doğru yaptılar ki,olan halka oluyor, sozde yenilik derler,bunun hesabı yapılmalıydı bilmiyorlar mı böyle olcakti okumus insanlar Bi de bunlar

Yorumu oyla      2      2  
Nefes 23 Ağustos 2024 Cuma 15:24

Ne zaman neyi doğru yaptılar ki,olan halka oluyor, sozde yenilik derler,bunun hesabı yapılmalıydı bilmiyorlar mı böyle olcakti okumus insanlar Bi de bunlar

Yorumu oyla      2      5  
A 23 Ağustos 2024 Cuma 15:07

İZMİR KONAK BÖLGESİNDE SÜRÜ SÜRÜ BAŞI BOŞ SOKAK KÖPEKLERİ TOPLANMIYOR KALDIRIMDA ASLA YÜRÜYEMİYORUM ÖLÜMDEN DÖNMÜŞ BİR İNSANIM VE KENTSEL DÖNÜŞÜM ACİL YAPILMALI

Yorumu oyla      3      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir, yeni koristlerini arıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çoksesli Çocuk Korosu ve İzmir Büyükşehir ...
Ölü balık kokusunda av!
Yoğun balık ölümlerinin yaşandığı İzmir'de sabah saatlerinde vatandaşlar, ...
Ender ALDANMAZ yazdı... Mafya futbolu işte böyle yuttu!
Ender ALDANMAZ yazdı... Mafya futbolu işte böyle yuttu!
 
Tekin'den öğretmen ataması açıklaması
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarına ilişkin Danıştay'ın ...
Alevler geceyi aydınlattı!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, 3 katlı bir apartmanın çatı katında yangın ...
Toprak kaydı, altında kalan işçi hayatını kaybetti
Amasya’nın Suluova ilçesinde, atık su arıtma tesisi inşaatında yaşanan ...
 
Hafif ticari araç devrildi: 1 ölü!
Bursa'nın İznik ilçesinde devrilen hafif ticari aracın sürücüsü öldü
Havalimanlarında kabin bagajı kuralları değişti
Avrupa Birliği (AB) genelindeki havalimanlarında sıvı ve jel ürünlerin ...
Sözleşmeli öğretmenlerin beklediği haber geldi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sözleşmeli personel mevzuatına tabi görev ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’de en yüce değer, tembelliktir
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (4) Sanatla başkaldıranlar
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu canlı yayını hatırladınız mı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva