HABERLER>EKONOMİ
27 Şubat 2012 Pazartesi - 22:11

Ticaret Kanunu mimarı ve sanayiciler anlaşamadı!

Ege Bölgesi Sanayi Odasının aylık meclis toplantısının konuğu birçok tartışmalara neden olan Türk Ticaret Kanununun mimarı Prof Dr Ünal Tekinalp oldu. Toplantıda Tekinalp ve EBSO üyeleri arasında gerginlik yaşandı.

Ticaret Kanunu mimarı ve sanayiciler anlaşamadı!

Erkan İYİGÜNGÖR/EGEDESONSÖZ - Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın Şubat ayı meclis toplantısına Türk Ticaret Kanunu konuşmak ve sanayicilere anlatmak üzere Prof. Dr. Ünal Tekinalp konuk oldu.
 
Egeli sanayicilere yeni TTK’yı anlatmak için 197’nci sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Ünal Tekinalp’in konuşmasında sıklıkla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) atıflarda bulunması EBSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar’ın tepkisini çekti. Zaman zaman karşılıklı konuşmalara dönüşen ve Prof. Dr. Tekinalp’in “Konuşmam istenmiyorsa hemen gidebilirim” diyerek karşılık verdiği kısa süreli gerginlikler toplantıya damgasını vurdu. EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ise kanundaki bazı maddelerin mutlaka değişmesi gerektiğini savundu. Eleştiriler konusunda gerginleşen Ünal Tekinalp yasanın işadamları tarafından iyi okunmadığını ifade ederek yasa kitabını EBSO Başkanı Ender Yorgancılara götürdü.
 
Yeni Ticaret Kanunu makyaj bir kanun olmadığına vurgu yapan Yeni Türk Ticaret Kanununun mimarı Prof Dr Ünal Tekinalp, “Bu kanun, zihniyet değişikliği getirecektir. Herkes uluslararası standartlara göre hareket edecektir. Biliyorum bu kolay değil maliyeti olan bir kanundur. Bilhassa KOBİ’lere yapılacak teşvikler içinde denetçi ücretleri devlet tarafından tarifeye göre belirlenecek, ama bu ileride şirketlere yaratacağı katma değer tahmininizden yüksek olacaktır ”dedi.
 
TOBB’A ELEŞTİRİ
Kanunun ticarette ortağa, alacaklıya ve yatırımcıya güven vermeye göre yapıldığını ifade eden Tekinalp, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ise ''sadece şirket sahibine göre elbise dikilmesini istediğini'' savundu.
    
Tekinalp, ''Ne alacaklı, ne de yatırımcı... Eğer bu olmazsa sermaye piyasan gelişmez. Bugün Türkiye'deki sermaye piyasasının derinliği benim pantolonumun paçalarına gelmiyor. 100-150 milyon lira ile bu piyasayı her dakika manipüle edebiliyorlar. Neden- Çünkü bu piyasada yatırımcı yok'' dedi.
    
Kanunun makyaj kanunu değil, bir zihniyet değişikliği kanunu olduğunu vurgulayan Tekinalp, sözlerini şöyle sürdürdü:
    
''Kanun herkesten uluslararası standartlara göre muhasebe istiyor. Bu hiç kolay bir şey değildir, maliyeti olan bir husustur. Bunu kabul etmemiz lazım. Bunun hiçbir maliyeti olmazsa denetçiye ödenecek maliyet vardır. Komisyon bunu bilmektedir, birçok kimseyle konuşmuştur, aldığı cevaplar olumludur. Türkiye'nin doğru bilançolarla elde edeceği katma değer o kadar yüksektir ki, siz işadamlarının da böyle bir muhasebeyle elde edeceği katma değer o kadar yüksektir ki devlet bu maliyeti ödemelidir. TOBB da bir maliyet ödemelidir. TOBB bir anayasal kuruluştur. Açın bakın odalar birliğinin kanununda gelirlerine ilişkin tek bir harcama yeri göremezsiniz. TOBB yeni kanunda maliyeti hafifletici en ufak bir çalışmada bulunmamıştır. Odalar birliğinin 5. derecede işi üniversite açmak. İzmir'de, İstanbul'da üniversite var ama limited şirketlerle tek bir program yok.'' 
 
HAYAL PEŞİNDE DEĞİLİZ
''Dünyada bilançoya kredi trendinin olduğunu ancak odalar birliği zihniyeti olduğu sürece Türkiye'nin bunların uzağında kalacağını'' belirten Tekinalp, şöyle konuştu:  ''Biz hayal peşinde değiliz. 1 Temmuz'da kanun yürürlüğe girdiğinde 2 Temmuz'da her şey değişecek gibi bir hayalimiz yok. Eğer Türkiye ciddi bir zihniyet değişikliği yapabilirse bilançolara kavuşur ve ancak 4-5 sene sonra bu noktaya gelir. Türkiye bugünkü bilanço, standartlar ve denetleme sistemiyle uluslararası piyasada uygun faiz şartlarıyla kredi alamaz. Bu hayalden vazgeçin arkadaşlar. İşte Türk Ticaret Kanunu bunun peşindedir.''
 
 
YORGANCILAR CEVAP VERDİ
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar da, Tekinalp'in konuşmasında sürekli TOBB'la ilgili açıklamalarda bulunduğunu, ancak ''TOBB'un 1 milyon 300 bin üyesi ile Türkiye'nin çatı iş örgütü olduğunu, böyle bir şeyde kaale almamak, önerilerini değerlendirmeden bu şekilde bakmanın doğru olmadığını düşündüğünü'' ifade etti.
    
Kanunu uygulayacak olanların TOBB üyeleri olduğunu kaydeden Yorgancılar, ''Uygulayacak kesime 'ben yaptım oldu' diyeceksiniz, yok öyle bir şey. Buna kimsenin hakkı da yok, lüksü de. Baştan peşin fikirlilik içinde değiliz, sadece hissiyatımızı anlamanızı istirham ediyoruz. Ortak bilanço, ortak denetim şirketine varız. Ama 1995-1996 yılıydı yanılmıyorsam; o tarihte Türkiye Gümrük Birliği'ne imza attı. Türkiye olarak o imzanın sıkıntılarını çekiyoruz. TOBB olarak kanun acilen çıkmasına destek verdiğimizi gösterdik. Eski kanunla devam edemeyeceğimizi gayet iyi biliyoruz. Yeni kanunun temel yaklaşımlarla iyi hazırlandığının farkındayız. Kanun çıktığı zaman değişmez diye bir şey yok. Onun için bunlara hazırlıklı olmamız lazım'' diye konuştu.
 
Yorancılar şöyle devam etti: “TOBB’la ilgili az önce dile getirdiğiniz neden üniversite yaptı, gelirlerin nerde harcandığı kanunda yazılı değil gibi görüşlerinize katılmıyorum. TOBB’un yaptığı çalışmaları yönetim kurulu üyesi olarak biliyorum. Unutmamak gerekir ki TOBB bugün 1 milyon 300 bin üyesi ile Türkiye’nin çatı iş örgütüdür. Böyle bir şeyde kaile almamak, önerilerini değerlendirmeden bu şekilde bakmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Kanunu uygulayacak olan TOBB’un üyeleri. Uygulayacak kesime “ben yaptım oldu” diyeceksiniz yok öyle bir şey. Buna kimsenin hakkı yok”
 
 
 
                                                                                                          

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KRAL ÇIPLAK 27 Şubat 2012 Pazartesi 22:36

SAYIN ÜNAL TEKİNLAP YENİ TTK'YI İSVİÇRE HUKUKUNDAN ALMIŞ, AMA BİZİM TOPLUMUMUZUN GELENEK VE GÖRENEKLERİNE GÖRE DEĞİL, AMA ENDER YORGANCILAR BİLE İSYAN ETTİYSE BİR SANAYİCİ OLARAK. DÜŞÜNÜN ARA SOKAKTAKİ TİCARET YAPANLAR NASIL İSYAN ETMESİN. NASIL ÖDENECEK DENEÇİ PARASI, VAY EFENDİM AKRABANA MAL SATIŞI YAPAMAYACAKSIN, YAZARKASA FİŞİNİN VEYA FATURANIN ÜZERİNE TÜM ŞİRKET ORTAKLARININ KİMLİK BİLGİLERİ YAZILCAK. YOK BÖYLE BİR YASA BU YASA EN AZ 5-10 YIL ERTELENMELİ.... KRAL ÇIPLAK

Yorumu oyla      13      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Binali Yıldırım EXPO için geliyor
Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi üyeleriyle ile bir araya gelen ...
Merkez Bankası eski Başkanı'ndan 'kuruş' uyarısı
Merkez Bankası eski Başkanı Yılmaz, "Kuruşunuza sahip çıkın. Alışverişte ...
Bakan Şimşek: Yeni teşvik paketi hazır
Maliye Bakanı Şimşek, yeni teşvik sistemi ile ilgili teknik çalışmanın, ...
 
Tarihi çarşının son çınarı da gitti!
Kemeraltı’nın sembol mağazalarından 75 yıllık geçmişi olan Genç Hacılar ...
Atatürk OSB, 20 fabrika arazisini de satışa çıkardı
Sanayicilerin her türlü altyapıya sahip, düz alanda ve şehir merkezindeki ...
Artık internet bankacılığı şifresi de paralı olacak!
Babacan’ın “Vatandaş parayı taksiyle götürse havale ücretinden daha az ...
 
Yeni sektör doğdu ikinci elde fiyatlar yüzde 25 düştü!
Kasko sigortası kapsamındayken çalınan araçların, bulunmalarının ardından ...
Metro Turizm’in sahibine büyük şok!
İstanbul Otogarı’nın işletmecisi ve Metro Turizm’in sahibi işadamı Galip ...
Tamer Taşkın'dan Afrika'ya yatırım çağrısı
DEİK Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Taşkın, İzmirlilerin ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva