HABERLER>GÜNCEL
28 Temmuz 2011 Perşembe - 15:04

Termik santrale karşı insan zinciri

İzmir'in Aliağa ilçesinde yapılması planlanan termik santral, çevrecilerin el ele tutuşarak oluşturduğu insan zinciriyle protesto edildi.

Termik santrale karşı insan zinciri

İZMİR - İzmir'in Aliağa İlçesi'ne bağlı Çakmaklı Köyü sınırlarında Enka Enerji AŞ ve İzdemir tarafından yapılmak istenen iki termik santrale karşı açılan 15 davanın bilirkişi incelemesi yaklaşık bin kişinin sessiz protestosuna sahne oldu. Termik santral yapılmasın istemeyen yaklaşık bin kişi bilirkişi incelemesi yapılan arazinin çevresinde insan zinciri oluşturdu.
 
Eylemden kareler için tıklayın...

İzmir'in ağır sanayi tesisleri, hava, çevre, toprak kirliliği ve kanser vakalarıyla sık sık gündeme gelen Aliağa İlçesi'nde Enka Enerji Üretim AŞ ve İzdemir AŞ tarafından yapılmak istenilen iki termik santral için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu raporlarına karşı açılan 15 davanın bilirkişi incelemesi yörede yaşayan vatandaşların sessiz protestosuna sahne oldu. Yeni Foça, Gencelli ve çevredeki köyler, Aliağa'nın yanı sıra İzmir'in çeşitli yerlerinden gelen yaklaşık bin vatandaş sabahın erken saatlerinden itibaren ilk incelemenin yapılacağı Enka Enerji Üretim AŞ'ye ait arazi ve İzmir-Yeni Foça Karayolu'nun kenarında toplanmaya başladı. Ellerinde termik santrallere karşı çeşitli pankartlar bulunan vatandaşlar Enka Enerji Üretim AŞ'nin arazisi çevresinde Elele tutuşarak oluşturdukları sessiz insan zincirini keşif bitene kadar korudu. Vatandaşların eylemine CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Hülya Güven, İl Başkanı Tacattin Bayır, İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin de eşlik etti.

 

BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ
İnsan zincirinin oluşturulmasından kısa bir süre sonra davaların toplandığı İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından oluşturulan üç kişilik bilirkişi heyeti Hakim Osman Hazır'ın başkanlığında alana geldi.
 
Bilirkişide bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Yaşar Avşar, Doç. Dr. Arslan Saral ve Yrd. Doç. Dr. Süleyman Şakar, aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi, EGEÇEP, İzmir Barosu, TMMOB, Foçep, Karşıyaka Belediyesi, Kemal Anadol, Menemenli vatandaşlar ve odaların açtığı davanın da bulunduğu 15 davanın temsilcileri ile kısa bir görüşme yaptıktan sonra heyet başkanı Osman Hazır'ın isteği üzerine önce araziyi tek başlarına sonra da davacı taraflarla gezdi. İnceleme sırasında eski CHP Milletvekili ve davacılardan Kemal Anadol, bölgede termik santral inşaatına karşı yıllar önce iptal kararı aldıklarını, iptal kararının Aliağa'nın o günkü kirlilik şartlarında verildiğini, bugün şartların daha ağır olduğunu, hakim rüzgarların İzmir yönünde olduğunu ve bölgede oluşan kirliliğin İzmir'e kadar taşındığını söyledi. Diğer davacılar da şirketin arazide bulunan 200'e yakın zeytin ağacını izin almadan kestiğini dile getirdi. Arazi hakkında bilgi alan bilirkişi heyeti incelemeyi tamamladıktan sonra İzdemir tarafından yapılacak termik santral arazisinde inceleme yapmak üzere Enka arazisinden ayrıldı. İzdemir'in yapacağı termik santralin halen kurulu bulunan fabrika alanı içerisinde bulunmasından dolayı taraflar ve bilirkişi heyeti dışında kimse içeri alınmadı.
 


Keşfin ardından açıklama yapan Avukat Arif Ali Cangı, bilirkişi tarafından cevaplanması amacıyla 15 soru hazırladıklarını ve soruları bilirkişiye verdiklerini, Aliağa'nın mevcut ağır sanayi tesislerini kaldıramayacak halde olduğunu, termik santral yapıldıktan sonra ilçenin yaşanamayacak bir yer olacağını dile getirerek, ''Aliağa'daki kirlilik had safhaya ulaştı. Toprak, su, hava yaşamı etkileyecek boyutlarda. Yapılacak olan iki termik santral canlı yaşamını tehdit edecek. Zira termik santralin yarattığı asit yağmurları, hava kirliliği yaşanacak. Aliağa Bölgesi'nin bir diğer özelliği İzmir'i etkileyen hakim rüzgarların bu yönden esmesi. İzmir'in hava kalitesi bu yüzden bozuluyor. Termik santraller de yapılınca iyice bozulacak. Ayrıca termik santrali soğutmak amacıyla denizden su alınacak o da deniz suyunda ısınmaya neden olacak. Ayrıca bölgedeki zeytincilik olumsuz etkilenecek'' diye konuştu. Danıştay'ın 20 yıl önce bölgeye termik santral yapılmasına izin veren Bakanlar Kurulu Kararı'nı iptal ettiğini, aradan 20 yıl geçtikten sonra bölgedeki tesis sayısında ve kirlilik oranında artış yaşandığını sözlerine ekleyen Cangı, ''O zaman iptal edildiyse bugün bakılmadan iptal edilmesi gerekiyor'' dedi.
 
FOÇEP (Foça Çevre Platformu) Sözcüsü Tamer Yavuz Barut ise termik santrale karşı eylemlerinin süreceğini, yörede kesinlikle bir termik santrale izin vermeyeceklerini ifade etti.
 
20 yıl önce Turgut Özal'ın isteğiyle aynı yere yapılmak istenen termik santral Türkiye'de yeşil hareketin doğmasına neden olmuş, İzmir Konak Meydanı'ndan buraya kadar 80 kilometrelik insan zinciri oluşturulmuştu. Bu eylemlerin ardından mahkeme iptal kararı vermişti. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hasan 29 Temmuz 2011 Cuma 09:27

termik santrale hayır atom santrale hayır hidro elektrik santraline hayır hayırcılar karar verin elektrik kulanmayın bari :)))

Yorumu oyla      12      11  
ali 28 Temmuz 2011 Perşembe 17:23

vatansever adı ve yazdığın yorum... allah chp, akp zihniyetinden öte sizin zihniyetinizden korusun

Yorumu oyla      16      6  
Ali çetin 28 Temmuz 2011 Perşembe 17:20

Sayın vatan sever; Fildişi kulelerde oturup ahkam kesmeyi bırakın, halkın içine karışın. Binlerce ton kömür, binlerce ton kül, denizden su kullanımı ve yeniden denize deşarj edilen suyun çevrede yaratacağı tahribatı düşünebiliyor musunuz? Bu bölgede hava, su ve toprak zaten yeterince kirli. Yoksa bu insanlar sıcakta fantezi olsun diye oraya gitmediler. Bir gün yeni foça yolundan geçtiniz mi, tozu, külü, çurufu, partikülü yuttunuz mu hiç?. Aliağa'da binlerce kişi kanserden öldü ve ölmeye devam ediyor. Bu fabrika devreye alınırsa topu topu 300 kişi çalışacak. Siz acaba evinizin yanına termik santral kurulmasını ister misiniz? Sizin için çevre ve insandan önce para gelebilir. Sizin gözbebekleriniz anca dolar euro görür, yaşamı, doğayı, canlıyı hayatı insanı görmez. Ancak CHP için böyle bir şey söz konusu değildir. Ayrıca CHP yatırım, sanayi düşmanı değildir. Aliağa'da birçok rüzgâr enerji santrali kuruldu ve kuruluyor, kimsenin bir şey dediği yok. Ayrıca aynı bölgede ENKA’nın doğalgaz ile çalışan termik santrali var, 10 yıldır da çalışıyor, kurulurken de kimde itiraz etmedi. Ama biz evimizin yanında kirletici sanayi istemiyoruz. Bu çok insancıl bir talep, demokratik bir tepki. Bilip bilmeden yorum yapmayın..

Yorumu oyla      17      8  
28 Temmuz 2011 Perşembe 16:28

bu yorumu yapan ancak ileri(!) zekalı olabilir başka da bir şey söylemeye gerek yok . Not: chp'li değilim

Yorumu oyla      17      6  
vatan sever 28 Temmuz 2011 Perşembe 15:44

işte herzamanki gibi CHP zihniyeti türkiye için bölge için faydalı olacak herseye karsı çıkan bi zihniyet bi tutturmuşlar cevre kirliliği diye işte bunlar zamanında herkese göz yumup denetlemeden fabrikalar kurdurmuşlar ama şimdi herşeyi ile denetlenen ve eksiksiz olarak cevre dostu fabrikaları düzgün iş yapmaya çalısan büyük yatırımcıları türkiyeden işte böyle kacırmak istiyorlar . ama bizim halkımızda gercekten cahil CHP nin dedği gibi bu fabrikada 5000 işçi emekci çalışacak bunu hane basına 4 ile çarparsanız 20000 kişi yapar buda muazzam bir isdihtam demek bölge ve izmir için ama malesef neye karsı çıktıklarını ne için eylem yaptıklarını bile bilmiyor oraya gelenler zaten görünen fotodada coğunu denizden çıkartıpta getirmişler. çoğunun sortu islak :))))))) arkadaşlar sunu söylemek istedim bu ülkede iyi olan yapılan yapılacak olan herseye CHP zihniyeti karsı çıkıyor ve muhalefet oluyor biraz uykudan kalkalım ve bu tür büyük yatırımcılara destek verelim vermeden öncede ararstıralım ama bakalım diyer fabrikaları nasıl yanında çalışan insanlar memnunmu gercekten cevreyi kırletiyolarsa karsı çıkalım ama bence oradaki demirçeliklerin verdiği zararın binde birini yeni sistem herseyiyle kontrolleri yapılaak yapılan fabrikalar doğayı ve cevreyi kirletmez demirçelikler gibi

Yorumu oyla      15      17  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
118 bin paket kaçak sigara ele geçirildi
Yurt dışından gelen bir ihbarı değerlendiren İzmir Emniyen Müdürlüığü ...
‘Sipariş bebek’ hayat kurtardı
Lösemi hastası Gizem, kendisini hayata bağlayan 14 aylık kardeşi Gülçin'in ...
Yılmaz Özdil hayranı
Manisa ve İzmir'de bulunan üç restoranın sabihi Aliattin ve Gülsüm Karaoğlan ...
 
TMMOB’dan Kocaoğlu’na sert uyarı
Mendireğe çarparak batan ‘İhsan Alyanak’ İzmir’deki denizcilik faaliyetleri ...
‘Düşüyorum’ yazdı, atladı
İzmir’in Gaziemir İlçesi’nde, sosyal paylaşım sitesi facebooktaki sayfasına ...
Uzman çavuş dehşet saçtı
Kadifekale’de alkollü uzman çavuşun kullandığı otomobilin çarptığı 3 yayadan ...
 
Yargı-Sen kapatıldı
Savcı Ömer Faruk Eminağaoğlu tarafından kurulan Yargıçlar ve Savcılar ...
Çocuk gelişimi bölümü mezunlarını bekliyor
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından zorunlu hale getirilen okulöncesi eğitim ...
Teos Marina'ya 5 altın çıpa
Sığacık’ta bulunan marina, Yat Limanları Birliği tarafından “5 Altın Çıpa” ödülüne layık görüldü.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva