HABERLER>EKONOMİ
18 Ocak 2012 Çarşamba - 12:04

Tarihi Dalgakıran’da marinalar çakıştı: Ne olacak şimdi?

Konak Pier önündeki tarihi dalgakıran, kıran kırana bir mücadelenin ardından İTO’nun oldu. Ancak Demirtaş’ın marina yapmak istediği alana Ulaştırma Bakanlığı marina yapmak için ihaleye bile çıktı.

Tarihi Dalgakıran’da marinalar çakıştı: Ne olacak şimdi?

Erkan İyigüngör/Egedesonsöz//ÖZEL - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın İzmir’in önüne koyduğu 35 projeden biri olan Konak Pier önündeki Marina alanı, dün aynı alanı icradan satın alan İzmir Ticaret Odası’nın projesiyle çakıştı. Aynı alana hem bakanlığı hem de İTO’nun Marina projesi hazırladığı öğrenilirken, bakanlığın ihale sürecini başlattığı belirtildi. 

Tarihi dalgakıran böyle olacak! Fotogaleri için tıklayınız...

Dalgakıran İTO'nun oldu... Haber için tıklayınız...
 


AYNI ALANA İKİ MARİNA PROJESİ
İzmir Ticaret Odası’nın Konak Pier önündeki tarihi dalgakıranın üst kullanım hakkını icradan satın almasıyla İzmir’de ilginç bir proje çakışması yaşandı. Genel seçim öncesinde İzmir’e 35 proje vaat eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın projelerinden biri de kente kazandırılacak marinalardı. Geçtiğimiz günlerde bu konuda müjdeli bir haber vererek ‘İlk Marina’yı Konak Pier önüne yapıyoruz’ açıklaması yapan Yıldırım, ihale sürecinin başladığını ve Mart ayında Konak Pier’in önündeki alanın Marina’ya dönüştürüleceğini duyurdu.

İzmir kent merkezindeki ikinci marinanın Bayraklı’ya yapılacağını da açıklayan Yıldırım’ın ihale sürecini başlatması dün aynı alanın marina olarak kullanım hakkını icradan satın alan İzmir Ticaret Odası’yla ilginç bir hal aldı. Şimdi yanıt bekleyen soru şu. Konak Pier alanındaki marina projesini kim hayata geçirecek? Bakanlık mı Ekrem Demirtaş’ın başkanlığındaki İzmir Ticaret Odası mı?
 
BAKANLIK İHALEYE ÇIKTI BİLE
Ulaştırma Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre bakanlığın Marina projesini tarihi dalgakıranın tam karşısındaki sahil kesimine kondurmayı planladığı öğrenildi. Konak Pier’den Pasaport İskelesi’ne kadar olan rıhtımın hem tapusuna hem de kullanım hakkına sahip olan Denizcilik Bakanlığı, ihaleye çıkarken de dalgakıran bölgesinden değil karadan yani rıhtım alanını baz alarak çıktı. İzmir Ticaret Odası’nın üst kullanım hakkını 2021’e kadar icradan satın aldığı dalgakıran alanında uygulayacağı pek çok projenin arasında en dikkat çekici olan da dalgakıranın önüne kurulacak marina projesiydi.
Geçtiğimiz yıllarda İzmir kamuoyuna İTO Başkanı Ekrem Demirtaş tarafından duyurulan dalgakıran projesinin en önemli ayaklarından biri olan marinanın Ulaştırma Bakanlığı’nın aynı alana planladığı hatta ihaleye çıktığı marina projesiyle çakışması nedeniyle yaşanan kargaşanın nasıl sonuçlanacağı merak ediliyor.
 
DEMİRTAŞ MI YILDIRIM MI GERİ ADIM ATACAK?
Dalgakıran önü ya da Konak Pier önü olarak düşünülen aynı alana iki marina projesinin  çakışmasında bir kurumun geri adım atmasının şart olduğu vurgulanıyor. Geri adım atacak kurumun İTO mu yoksa Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı mı olacağı şu anda bilinmiyor.  Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’la ilişkileri çok iyi olduğu bilinen İTO Başkanı Demirtaş’ın diyalog yoluyla bu sorunu çözebileceği konuşulurken Bakan Yıldırım’ın ihaleye çıkılmış projeden geri adım atmayacağını savunanlar da var.

DEMİRTAŞ: HİÇBİR ÇATIŞMA VE ÇEKİŞME YAŞANMAYACAK
Tarihi Dalgakıran’a ilişkin projesini 2005 yılında kamuoyuna açıklayan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, egedesonsöz’e yaptığı açıklamada bakanlığın projesiyle kendi projelerinin paralel yürümesinden kaynaklı bir çakışmanın olduğunu ancak bu çakışmanın hiçbir şekilde çatışmaya dönüşmeyeceğini söyledi.

İTO Başkanı Demirtaş’ın açıklamaları şöyle:
HEM BAKANI HEM DE ÖZELLEŞTİRME İDARESİNİ ARADIM
 “Sayın bakanın genel seçim öncesi İzmir’e açıkladığı 35 projesinden biri pasaporttaki Marina fikir projesiydi. Bu aslında 2005 yılında tarafımızdan kamuoyuna açıklanan, oluşturulan, düşünülen bir projeydi. O nedenle tarihi dalgakıranın ihale sürecini takip ettik. Bakanlığımızla yaptığımız görüşmelerde de dalgakıran sürecinin, yakın zamanda olacağını ifade ettik.
Kara kıyısının da projemizde yer aldığı bilgisiyle düzenlenmesi fikriyle dün ihalenin ardından Ulaştırma Bakanımızı aradım. Kendisi İTO’yu tebrik etti. Hayırlı uğurlu olsun dedi. Ardından Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu’yu aradım. Sizde de bir çalışma olduğunu biliyorum. Bu iki çalışmayı bir araya getirip ortak bir çalışma yapmak istediğimizi ifade ettim. Yanıtı olumluydu. Yani iki kıyının arasındaki denizin kullanımı konusunda çekişme ve çatışma olmayacak. Her ikisi de birbirini tamamlayan projeler olacaktır.
 
O İHALEYE DE GİREBİLİRİZ, ALAMASAK DA ÇATIŞMA YAŞANMAZ
Devlet kara kıyısıyla ilgili çalışmanın ardından, ihaleye çıkacaktır. Kamu kurumu olmamıza rağmen şu aşamada yani ihale aşamasında bize tahsis mümkün görünmüyor. O nedenle Mart’ta çıkılacağı belirtilen ihaleye tıpkı dalgakıran ihalesinde olduğu gibi uygun koşullar oluşursa biz de girebiliriz. Biz alırız ya da başkası alır fark etmez. Birlikte projelendirme yapılacağından alan kişi keyfi bir proje yapamayacaktır. O nedenle de Dalgakıran önündeki denizin kullanılması konusunda bir çatışma yaşanmayacaktır’ dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
zeytin 19 Ocak 2012 Perşembe 10:40

bırakın ticaret odası yapsın, devletin parasını niye çarçur ediyorsunuz. nasıl olsa yapılıp birilerine bedava kiraya verilicek.

Yorumu oyla      13      7  
bol keseden 18 Ocak 2012 Çarşamba 19:11

eeee hesapsız kitapsız devlet işlerini bu kadar ayağa düşürürseniz olacağı budur. durun bakalım bu hükümetin 5 dakikada köprü kurarım hikayelerini daha çok görürüz :)

Yorumu oyla      15      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Marketten kartla para çekme dönemi başlıyor
Türkiye POS’tan para çekme dönemi başlatıyor. Visa ve Master Card’ın başlattığı ...
Ekonomi dünyasına uyarı: En kötüsüne hazır olun!
Dünya Bankası küresel ekonomi için büyüme tahminini aşağı çekti. Gelişmekte ...
PTT İzmir merkezli e-AVM kuruyor!
PTT, Türkiye’de geçtiğimiz yıl 10 milyar TL’lik ciroya ulaşan e-ticaret’ten ...
 
İşte İzmir'in EXPO 2020 logosu
İzmir EXPO İzmir 2020 sürecinde iletişim sürecinin en önemli ayağını oluşturan ...
Çin'in yüzde 0.2'si dünyaya yetti
Avrupa'da bitmek bilmeyen krize karşın, Çin'de büyümenin beklentileri ...
'Geçen her dakika aleyhimize işliyor'
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir’in birçok sorunu bulunduğunu ...
 
Dolar düşüşe geçti
Yurtdışındaki olumlu seyir ve Euro/dolardaki yükselişle dolar içeride 1,84'ün altına indi.
EXPO 2020’de logo bugün açıklanıyor
İzmir’in aday olduğu EXPO 2020 için kullanacağı logo ve uzun süredir yürütülen ...
Tarihi Dalgakıran'a en yüksek teklif İTO'dan
Pasaport Dalgakıranı üst kullanım hakkı için bugün sabah yapılan ihaleyi ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva