HABERLER>GÜNCEL
14 Nisan 2011 Perşembe - 14:08

‘Sümeyye Erdoğan yanlış anladı’

Devlet Tiyatroları sanatçısı Tolga Tuncer, Başbakan Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan'ın izlediği oyunundaki söz konusu davranışının, bir yanlış anlamadan kaynaklandığını düşündüğünü belirtti.

‘Sümeyye Erdoğan yanlış anladı’

ANKARA - Devlet Tiyatroları (DT) sanatçısı Tolga Tuncer yazılı açıklamada, 8 Nisan'da Ankara Büyük Tiyatro'da sahnelenen ''Genç Osman'' oyununun temsili sırasında bir sahnede ön sırada oturan iki hanım seyircinin salonu terk ettiğini gördüğünü, üç sezondur 177 kez kapalı gişe oynanmış bir oyunda böyle bir davranışla ilk kez karşı karşıya kalmanın bir sanatçı olarak kendisini ve diğer sanatçı arkadaşlarını üzdüğünü ifade etti. Tuncer, şu ifadelere yer verdi:
 
''Bu olayın devamında bu tepkiyi veren seyircimizin kim olduğunu internette ve basında yer alan haberlerden öğrendim. Söz konusu davranışın, bir yanlış anlamadan kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü ben bu oyunu bu güne kadar her oynayışımda ulaşabildiğim seyircilerle göz teması kurup onları da oyunun içine çekebilmek için oyunculuğun araçları olan jest, mimik, vücut dili gibi temel unsurları sürekli kullandım.
 
Anladığım kadarıyla böyle bir oynayış biçiminin yarattığı algılama, yukarıda da söylediğim gibi amacından farklı biçimde değerlendirilmiştir. Bana, sanatçı arkadaşlarıma ve asıl önemlisi mensubu olduğum kuruma yönelik birçok haber ve yorum çıkmıştır.''
 
Bu yorum ve haberler üzerine gelişmeler konusunda bir açıklama yapma gereği duyduğunu bildirerek, şunları kaydetti:
 
''İnteraktif sahnenin akışında bir seyircinin sakız çiğnemesini kullanarak yapmış olduğum nüktenin kıyafetle bağdaştırılması benim için ayrıca bir üzüntü kaynağı olmuştur. Eğer oyunun birinci perde finali seyredilmiş olsaydı, benim de içinde bulunduğum yeniçeri ve sipahilerin yapmış olduğu bu şımarık ve askere yakışmayan disiplinsiz davranışların, padişah Genç Osman tarafından en sert şekilde uyarıldığını ve aynen 'Askerlerim meddahlığa, soytarılığa kapılırsa ben bu devleti kimlerle ayakta tutacağım?' diyerek 'Yallah kışlanıza!' emriyle birinci perdenin kapanmış olduğu görülecekti. Bilindiği gibi meddahlık, bire bir seyirciyi de oyunun içine katarak öykü anlatma sanatıdır.''
 
Devlet Tiyatroları'nın, din, dil, ırk ayrımının yapılmasının düşünülemeyeceği bir sanat kurumu olduğunu vurgulayan Tuncer, 60. yılını kutlayan, yurdun dört bir yanında hizmet veren, mensubu olmaktan onur duyduğu Devlet Tiyatroları'nın, tüm yazılı kuralları ve yazılı olmayan geleneklerinin yaşamımın vazgeçilmez ilkeleri olduğuna da işaret etti.
 
Tuncer, bu ilkelerin en önemlisinin sanata olduğu kadar seyirciye de saygı olduğunu bildirerek, açıklamasında, ''Hele hele bir seyirciye; kim olursa olsun bilerek, isteyerek hakaret etmek, kendimi, mesleğimi, kurumumu, sanatçı arkadaşlarımı; aldığım eğitimi inkar etmek anlamına gelir. Geleneksel tiyatromuzun son sözüyle (sürçülisan ettiysek o gün oyunumuzu izleyen tüm seyircilerden affola)'' ifadelerine yer verdi.
 
OLAYIN GEÇMİŞİ
Bir gazetenin 10 Nisan tarihli sayısında yer alan ''Tiyatroda Sümeyye Erdoğan Krizi'' başlıklı haberde, Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen ''Genç Osman''ın 8 Nisan'daki temsilinde, aralarında Sümeyye Erdoğan'ın da bulunduğu bir grup izleyicinin ''Curcuna Sahnesi''nde oyuncuların hareketlerinden rahatsız olduklarını ifade ederek salondan ayrıldıkları kaydedilmişti.
 
Devlet Tiyatroları haberin yayınlandığı gün yaptığı açıklamada, ''gerekli inceleme ve soruşturmanın başlatıldığını'' duyurmuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 14 Nisan 2011 Perşembe 14:27

HEYKELE KARŞI, TİYATROYA KARŞI, SANATA KARŞI BENCE SADECE TASAVVUF MUSİKİSİ OLMALI

Yorumu oyla      14      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemaraltı'nda çatışma: 3 yaralı
Kemeraltı Çarşısı'nda bir grubun, kafelerin bulunduğu sokaktaki iş yerlerine ...
Öğrencilere 10 yıl hapis istendi!
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ODTÜ'de öğrencilerin protesto gösterisi ...
Ölüm kanalına 25. kurban
5 yılda 24 çocuğa mezar olan Aydın'ın Ovaeğmir beldesinin içinden geçen ...
 
Nedim Şener ve Ahmet Şık'a Agos önlemi
Ergenekon’dan tutuklu gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık’a gönderilen ...
Selçuk’ta kaza: 1 ölü 3 yaralı
İzmir'in Selçuk ilçesinde, yoldan çıkarak devrilen otomobilde bulunan ...
Emekli Tuğamiral'den 'şifre' iddiası
Emekli Tuğamiral Türker Ertürk, YGS'deki şifre olayının arkasındaki esas ...
 
‘Yenilmez’ jilet olmaya geldi
İngiliz Kraliyet Donanması tarafından emekliye ayrılmasının ardından sökülmek ...
Avcı’nın davasında arbede
Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın tutuklu bulunduğu ''Devrimci Karargah ...
Eser'den Kocaoğlu’na 250 binlik dava
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ferda Eser, Başkan ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva