HABERLER>EGE
24 Aralık 2011 Cumartesi - 11:56

Sultaniye köylülerine 'Askeri' yaşama engeli

TBMM Dilekçe Komisyonu üyesi milletvekilleri, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nın askeri yasak bölge sınırlarında bulunan ve güvenlik gerekçesiyle boşaltılması istenilen Muğla'nın Köyceğiz İlçesi'ne bağlı Sultaniye Köyü Büyük Karaağaç Mahallesi'nde incelemelerde bulundu.

Sultaniye köylülerine  Askeri  yaşama engeli

MUĞLA - TBMM Dilekçe Alt Komisyon Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, komisyon üyesi CHP Bursa Milletvekili Kemal Ekinci ve AK Parti İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol, ilk olarak Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü'ne giderek askeri yetkililerle görüştü. Kendilerine eşlik eden AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden ve CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Vali Yardımcısı ve askeri yetkililerle ile daha sonra Büyük Karaağaç Mahallesi'ne geçen milletvekillerini, Köyceğiz Kaymakamı Yücel Gemici, AK Parti İlçe Başkanı İbrahim Aydın bazı kurum müdürleri ve çok sayıda köylü karşıladı.
 
Milletvekili İsmail Aydın, burada yaptığı açıklamada, köylülerin komisyonlarına yaptığı başvuru üzerine incelemede bulunmak üzere bölgeye geldiklerini söyledi. Köylülerin tapulu arazilerindeki birtakım haklarının engellendiği yönünde şikayetleri bulunduğu belirten Aydın, "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti. Bunun gereği olarak kanunlara istisnasız herkes riayet etmek zorunda. Aksaz Deniz Üssü'nü ziyaret ederek komutanlarla görüştük. Mahallenin güvenlik gerekçesiyle boşaltılmasını istiyorlar. Hukuk ne diyorsa, neyi gerektiriyorsa o yapılacaktır" dedi. Mahallenin ikinci derecede askeri alanda yer aldığına işaret eden Aydın, bu tür yerlerde yaşayanların günlük hayatlarını hiçbir kısıtlamaya maruz kalmadan sürdürebileceklerini kaydetti. Aydın, bu statüdeki yerlere sadece dışardan gelen kişilerin girişinde kısıtlama olduğunu vurguladı.
 
"İŞGALCİ OLARAK GÖRÜLÜYORUZ"
Köy muhtarı Rahim Yıldırım ise 1978 yılında mahallelerinin askeri alan olarak belirlendiğini ifade ederek, boşaltılmak istenilen mahallenin yaklaşık 2 bin dönüm genişliğinde, 47 haneli ve 128 kişinin yaşadığı bir yer olduğunu söyledi. Yıldırım, "Askeri üs ile aramızda az sayılmayacak bir mesafe var. Hatta çocuklarımız askeri üsteki okulda eğitim görüyor. Askerle bir sorunumuz yok, ama şu an işgalci olarak görülüyoruz. Askeriye buraya bizden sonra geldi. Aramızdan geçen çayın sınır olarak belirlenmesini istiyoruz" dedi.
 
Köylülerden Ergün Akgün (55) ise Aksaz'dan gelen askeri yetkililerin köyü bir hafta içerisinde boşaltmalarını istediğini ileri sürdü. Akgün, atalarının mezarlarının bulunduğu toprakları terketmekten yana olmadıklarını ifade etti. Köydeki bazı arazilerin dönümü 6 bin liraya kamulaştırıldığına dikkati çeken Akgün, "Toparlar Beldesi'nde kırda olan arazilerin dönümü 30-50 bin lira arasındayken, burası sahil olmasına rağmen bu fiyatın çok çok altında istimlak bedeli öneriliyor. Geçim kaynağımız olan arıcılık ve balıkçılığı da askeri yasak bölge uygulaması nedeniyle sürdüremiyoruz. Bir çok köy sakininin askeri bölgeyi ihlal ettiği gerekçesiyle para cezası aldı. Hatta bazılarının hapis yattı" diye konuştu.
 
Köylüleri dinledikten sonra köyü gezerek inceleme yapan komisyon üyeleri sonrasında köylüler tarafından hazırlanan gözleme, katmer ve yörenin balında yapılan ikramları yiyerek daha sonra bölgeden ayrıldı.
 
NELER YAŞANMIŞTI
Geçen yıl da Aksaz konusunu ele alan TBMM Dilekçe Komisyonu, ilgili bakanlıklarla yazışmıştı. Milli Savunma Bakanlığı, 'Köylüler çıkmalı' derken, Çevre ve Orman Bakanlığı bölgenin kullanım hakkının sadece koordinatlar üzerinden verildiği o yörede köy olup olmadığına bakılmadığını bildirdi. Kullanım hakkı verilirken, Maliye Bakanlığı'ndan izin alınmadığını tespit eden TBMM, Sayıştay'ı devreye sokmuştu. Bölgeye giderek inceleme yapan Sayıştay, köylülerin oturdukları yerden çıkarılmasının, anayasaya aykırı olacağı yönünde rapor düzenledi. Raporda, köylülerin baskıya uğradığına işaret edilerek, Büyükkaraağaç Mahallesi'nin ikinci derece askeri yasak bölge kapsamında kaldığı halde birinci derece askeri yasak bölge sınırları içindeymiş gibi muamele gördüğü belirtilmişti. Mahalle sakinleri, TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvurup, köy arazilerinin 1980'de işbaşına gelen askeri yönetim tarafından haksız şekilde Aksaz Deniz Üssü Komutanlığı'na tahsis edildiğini, üs komutanlığının kendilerine baskı yaptığını iddia etmişti.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gazinocu cinayetinde 5 tutukluya 25'er yıl hapis
Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde 2009 yılında yılbaşı gecesi iki gazino sahibi ...
Otomobilin çarptığı kızı, gözünün önünde öldü
Bandırma- Gönen karayolunda karşıya geçmeye çalışan 16 yaşındaki Ebru ...
'Küçük Paris'ten Fransa'ya büyük tepki
Aydın'ın Sultanhisar İlçesi'nin, 'Küçük Paris' adı ile anılan Atça Beldesi'nde, ...
 
Çöpe atılan 8 yavru bulldog son anda kurtarıldı
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde bir poşet içinde çöp konteynerine atılan 'bulldog' ...
Şehit babası para yardımını reddetti!
Aydın Ticaret Odası (AYTO) yönetim kurulu üyeleri, Hakkari'nin Çukurca ...
Manisa'da hastanede 'fişleme' iddiası
Sağlık- Sen Manisa Şube Başkanı Yüksel Ülker, Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ...
 
Dünya Paramedik Günü'nde gerçeği aratmayan tatbikat
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde 22 Aralık Dünya Paramedik Günü nedeniyle düzenlenen ...
Gümüşlük’te 13 kaya mezarı bulundu
Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Gümüşlük Beldesi'nde bir haftadır süren ...
Şiddetli lodos, Bodrum'u fena vurdu
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde bu sabah saatlerinde başlayan şiddetli lodos, ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva