HABERLER>GÜNCEL
8 Mayıs 2015 Cuma - 10:36

Şok: İzmir’in büyük üniversitesini keneler bastı!

İzmir’de, Dokuz Eylül Üniversitesi'nin Tınaztepe kampüsünde, öğretim üyelerinin odalarının bulunduğu binayı, bulaşıcı 'Lyme bakterisi' taşıyan kırmızı renkli '“Ixodes ricinus' türü kene bastı. Üreme zamanı olduğu için yüzlerce kene, bu konuda yaptığı araştırmalarla tanınan Prof. Dr. Barbaros Çetin'in de aralarında bulunduğu öğretim üyelerinin odalarını sardı. Bu tür kenelerin bulaşıcı olan ve insanlığı tehdit eder boyutlara ulaşan yoğun Lyme hastalığı bakterisini taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Çetin, "Bunlar şunu gösteriyor, sadece dağlarda değil, kent merkezinde bile kene tehtidi var" dedi.

Şok: İzmir’in büyük üniversitesini keneler bastı!

Havaların ısınmasıyla birlikte, kene tehditi bir kez daha ortaya çıktı. Özellikle, kırsal alanda görüldüğü bilinen keneler, bu kez İzmir'de kent merkezinde, hem de üniversitede öğretim üyelerinin odalarını sardı. Dün sabah saatlerinde üniversiteye gelen öğretim üyeleri, odalarının bulunduğu binaya çıktı. Burada dersleri için son hazırlıklarını yapacak olan öğretim üyeleri, pencereleri açınca şoke oldu. Pencerelerinin önleri ile içte kalan bölümlerinin kırmızı renkteki kenelerle kaplı olduğunu fark etti.

Öğretim üyeleri hemen aynı binada odası bulunan ve kene konusundaki araştırmalarıyla tanınan Prof. Dr. Barbaros Çetin'den yardım istedi. Kendi odası da kenelerle kaplı olan Prof. Dr. Çetin, kırmızı renkteki bu kenelerin, 'Ixodes ricinus' türü olduğunu belirledi. Prof.Dr. Çetin, meslektaşlarına bu kene türünün, yoğun olarak bulaşıcı 'Lyme bakterisi' taşıdığı bilgisini verdi. Öğretim üyeleri de keneleri, Prof. Dr. Barbaros Çetin'in tavsiyesi üzerine, ilaç kullanmak yerine kağıt parçalarıyla öldürdü. Bu mücadele ile keneleri yok etmek mümkün olmadı.
 


KENE ARTIK HER YERDE
Kendi meslektaşlarına da uzmanı olduğu kene konusunda bilgiler veren Prof. Dr. Barbaros Çetin, bu türün yoğun olarak bulaşıcı 'Lyme bakterisi' taşıdığını açıkladı. Kenelerin artık kent merkezlerini bile tehdit eder duruma gelecek kadar çoğaldıklarını söyleyen Prof.Dr. Çetin, “Biz hep kırlarda, çimenlerde kenelerin olduğunu biliriz. Oysa ki bunlar, bir kuşun üzerinde buraya yumurta olarak gelmiş. Burada da, yumurtaların düşmesi sonrasında böyle yüzlercesi ortaya çıktı. Bunlar şimdi yeni üredikleri için bakın ne kadar hareketliler. Çünkü beslenmek için kan arıyorlar. Bu türler yoğun olarak bakteri taşıyor. Lyme bakterisi de insanı öldürmeyen ama süründüren bir hastalık. Dünyada ciddi bir tehdit haline geldi. Bugün ABD'de bile 25 milyon Lyme hastası var. Bunlar için ülkeler harekete geçti. Bizler de harekete geçmeliyiz" dedi.
 
Kenelerden korunma yollarını da anlatan Prof. Dr. Barbaros Çetin, “Sakın keneleri ilaçla öldürmeye çalışmayın. Çünkü faydası olmuyor. Keneler en eski canlılardan oldukları için bu tür ilaçlara karşı hemen kendilerini geliştirebiliyorlar. Ayrıca kimyasal ilaçlar doğanın yapısına da aykırı. Ben 15'inci katta oturuyorum, bana gelmez denmesin. Pencereler telle kaplanmalı" dedi. (dha)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rahşan Ecevit’ten kötü haber: 3 gündür…
Eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, 3 gündür GATA'da tedavi altında tutuluyor.
Değer Deniz cinayetiyle ilgili flaş gelişme
Beyoğlu’ndaki evinde ölü bulunan müzisyen Değer Deniz (39) cinayetiyle ...
İzmir’de görevden alınan müdürler yargıda kazandı ama…
İzmir’de, ilkokul ve öğretmen evinde müdürlük yapan iki idareci, değerlendirme ...
 
Nöbetteki askere silahlı saldırı
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, M Tipi Kadın Cezaevi’nin nöbetçi kulelerine ...
İzmir'de ters yön kazası: 1 ağır yaralı
Konak’ta, iddiaya göre ters yönde seyir halinde olan otomobil ile taksi ...
Kocaoğlu’ndan iddialı 7 Haziran tahmini: Makas açılacak…
Gündemi değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ...
 
Beşiktaş’ta Abbasağa isyanı: CHP'li başkana protesto
Beşiktaş Abbasağa Parkı'ndaki spor aletlerinin sökülmesinin ardından ...
Flaş iddia: Türkiye ile Suudi Arabistan anlaştı
Associated Press haber ajansı, Suriye'de Şam rejimine karşı savaşan direnişçilere ...
Flaş! Deniz Değer'in katil zanlısı bulundu
Beyoğlu'nda önceki gece evinde boğularak öldürülmüş olarak bulunan şarkıcı ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva