HABERLER>POLİTİKA
22 Nisan 2011 Cuma - 16:48

Siyasetçiler kahvehanelere girebilecek mi?

Sigara yasağının yılmaz karşıtı İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, siyasetçilere mesaj gönderdi.

Siyasetçiler kahvehanelere girebilecek mi?

Soner Çağlar / Egedesonsöz- Yaklaşan genel seçimler öncesinde milletvekili adaylarının gözde propaganda yerleri arasında yer alan kahvehanelere, ‘sigara yasağı’ nedeniyle girip giremeyecekleri merak konusuydu. Kahvehanelerde de uygulanan sigara içme yasağı nedeniyle daha önce siyasetçilerin kahvehanelere giremeyeceğini söyleyen İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, “Siyasetçiler kahvehanelere girebilecekler ama esnafımızın bu konudaki hassasiyetini de görecekler” dedi.
 
Kamuya açık her yerde ve kapalı mekânlarda sigara yasağının uygulanmaya başlamasının ardından özellikle kahvehane işletmecileri yasağa karşı çıkmıştı. Sigara yasağına en ciddi tepki koyan İzmir Kahveciler Odası Başkanı Hakkı Kırdı olmuştu. İzmir ve Ankara’da düzenlenen sigara yasağını protesto mitinglerinde en ön sıralarda yer alan Hakkı Kırdı, politikacıların kahvehanelere giremeyeceğini dile getirmişti. Ancak daha sonra Hakkı Kırdı’nın 2010 yılındaki Oda seçimlerinde rakibi olan Mutlu Baransel, bir grup kahvehane sahibi ile açıklama yaparak, siyasetçilerin kahvehanelere girebileceğini söylemişti. Farklı görüşlerin dile getirildiği meslek grubunda 12 Haziran’da yapılacak genel seçimler öncesinde İzmir Kahveciler Odası Başkanı Hakkı Kırdı, bir açıklama yaptı.

Hafta içinde Macaristan’da bulunan Hakkı Kırdı, Macaristan’da da Türkiye’dekine benzer bir sigara yasağı uygulamasının gündeme gelmesi nedeniyle kendisini davet ettiklerini belirtti. Kırdı, Macaristan’da sigara yasağı ile ilgili kafelerde ciddi bir uygulamanın söz konusu olduğunu belirterek, Türkiye’deki uygulamayı anlattıklarını ifade etti.
 
KAHVECİLER AHİM YOLCUSU
Sigara yasağının uygulamalarının değiştirilmesi gerektiğini dile getiren Kırdı, Danıştay’a açtıkları davayı kazandıklarını ancak, Anayasa Mahkemesinin kararı iptal ettiğini hatırlattı. Kırdı, “Şuanda Anayasa Mahkemesi’nde kaybettik. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağız. Esnafımızı korumak adına gittiği yere kadar gitmeye kararlıyız. Biz bu yasanın kötü bir yasa olduğunu söylemiyoruz. Bu yasa iyi bir yasa ancak uygulamada sıkıntılar var. Kahvehanelerde uygulanmasına karşı çıkıyoruz. Uygulamalar yanlış” diye konuştu.

“Siyasetçiler giremez” ifadesini bu yasanın hazırlanması aşamasında tepkilerini dile getirmek için söylediklerini ifade eden Kırdı, şöyle devam etti:
“Ancak siyasetçiler bizim haklı olduğumuzu anladılar. Bizim odamıza ziyarete gelen tüm siyasetçiler bize hak verdiler. Siyasi partilerin milletvekili adaylarına da bunu hep söyledik. Yasanın doğru olduğunu ancak uygulamanın yanlış olduğunu anlattık. Onlar da bununla ilgili olarak seçimin ardından Meclis’te söz konusu yasanın uygulanışı ile ilgili çeşitli yeni düzenlemelerin gündeme getirileceğini söylediler. Onun için şimdi bekliyoruz.”
 
“SİYASETÇİLER KAHVEHANELERE GİREBİLECEKLER”
Siyasetçilerin kahvehanelere girip giremeyeceği konusundaki soruya Kırdı, “Siyasetçiler kahvehanelere girebilecekler ama esnafımızın bu konudaki hassasiyetini de görecekler. Bazı kahvehaneler, bu yasadan memnun. ‘Çöp olmuyor’ diyor mesela… Bazıları da yasağa kesin kez karşı çıkıyor. Çeşitli düşünceler var. Demokrasinin bir gereği olarak bizde bu farklı düşüncelere saygı duyuyoruz. Biz kahvehanelerimize gelen siyasetçilere sıkıntılarımızı anlatacağız. Esnafın ne kadar zor durumda olduğunu en iyi şekilde anlatacağız” şeklinde yanıt verdi.

Bu yasanın çıkarken siyasi partilerin oy birliğiyle çıktığını vurgulayan Kırdı, “Ancak şimdi bazı siyasi partiler bizim haklı olduğumuzu anlamaya başladılar. Tabi Meclis aritmetiği ne olacaksa onunun sonucunda yasa değişikliği ve uygulamasının düzeltilmesine yönelik önerge verilecektir” şeklinde konuştu.
 
“KAPIMIZA GELEN SİYASETÇİYİ GERİ GÖNDEREMEYİZ”
Kırdı, şunları söyledi:
“Şimdi biz kapımıza gelen siyasetçiye ‘kahvehanemize giremezsin’ deme hakkına sahip değiliz. Siyasetçilere derdimizi daha yakından anlatabileceğimiz bir ortam meydana çıkacak. Kahvehane sahipleri o kalabalıkta dertlerini siyasetçilere birinci ağızdan anlatma fırsatı yakalayacaklar. Vaadleri dinleyeceğiz, seçimin ardından da gelişmeleri takip edeceğiz.”
 
NELER YAŞANMIŞTI?
İzmir Kahveciler Odası, kahvehanelerde sigara içilmemesini öngören 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrol Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanmasına ilişkin Başbakanlık Genelgesinin 1. maddesinin iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açmıştı.

Danıştay 10. Dairesi de 5727 sayılı yasanın 3. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendindeki "Özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde" şeklindeki, tütün ürünleri tüketiminde mutlak yasak getiren kuralda yer alan "kahvehane" ibaresini, Anayasa'ya aykırı buldu. Daire, söz konusu bentteki "kahvehane" ibaresinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Ancak Anayasa Mahkemesi, Danıştay’ın iptal istemini reddetmişti.
 
KIRDI NELER SÖYLEMİŞTİ?
Hakkı Kırdı, 2009 yılında düzenlediği basın toplantısında yeni uygulama ile ilgili 3 bin 500 afiş hazırlattıklarını ve tüm kahvehanelerin bu afişi asacağını açıklamıştı. Kırdı, "Sigara içme yasağı uygulamasını son derece doğru buluyoruz. Ancak uygulama yanlış. Bizim savunduğumuz kahvehanelerin sigara içilebilir ya da içilemez olarak kategorilendirilmesi. Eğer böyle olursa hem esnaf, hem de vatandaş mağdur olmamış olur" ifadelerini kullanmıştı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Biz de Taksim'e bin bozkurtla geliriz’
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kırıkkale’den Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a meydan okudu.
Bozoğlu’ndan ilk ziyaret STK’lara
CHP 1. Bölge Milletvekili adayı Dr. Turgay Bozoğlu, Buca ilçesinin esnafını ...
Erdoğan'dan Bahçeli'ye 'hodri meydan'
Başbakan, ilk seçim mitinginde MHP liderine yanıt verdi: "Sayın Bahçeli, ...
 
Demir'den Kocaoğlu'na 'çirkin İzmir' tepkisi
AK Parti İzmir Tanıtım ve Medyadan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Demir, ...
Çiçek festivaline iki bakanlı açılış
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, ''Bayındır'ı çiçek ve kültür turizminin ...
Ünlülerin fotoğrafçısına vekil akını
Yaklaşan genel seçimler siyasileri ve yeni milletvekili adaylarına fotoğraf stüdyolarına taşıyor.
 
Günay YSK kararını değerlendirdi
Günay "Basra harap olduktan sonra, sokaklara insanlar çıktıktan sonra, ...
İşte Kılıçdaroğlu'nun seçim beyannamesi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu parti genel merkezinde Eski Genel ...
AKP ve CHP'nin yolları bu mitingde kesişiyor
Seçim mitinglerine start verecek olan AK Parti ve CHP 29 Mayıs'ta Sakarya'da ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva