HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
18 Şubat 2012 Cumartesi - 17:35

Sinema dünyasının en prestijli ödülü Oscar’lar 84 yaşında

1929 yılında Los Angeles’te verilmeye başlanan Oscar Ödülleri bu yıl 84. yaşını kutlayacak.

Sinema dünyasının en prestijli ödülü Oscar’lar 84 yaşında

ONUR KUMÇAY / EGEDESONSÖZ - Amerika ve Dünya’nın en önemli sinema ödülü hiç kuşkusuz her yıl Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) tarafından verilen Akademi Ödülleri’dir. Daha çok bilinen adı Oscar olan bu prestijli ödüller ilk kez 1929 yılında Los Angeles’te verilmeye başlandı. O günden beri giderek artan bir ilgiyle tüm dünyada takip edilen Oscar Ödülleri bu yıl 84. yaşını kutlayacak ve düzenlenecek seremonide geçtiğimiz yılın en iyileri belirlenecek. 26 Şubat Pazar günü Hollywood’da gerçekleştirilecek törenin dünya çapında 225’ten fazla ülkede canlı yayınlanması bekleniyor.
 
Törenlerin yapıldığı tiyatronun 2000 yılından beri isim hakkını elinde bulunduran Kodak şirketi içinde bulunduğu finansal kriz nedeniyle bu sene sponsorluktan çekileceğini açıkladı. Ancak 26 Şubat akşamı salonun üzerinde hangi adın yazacağı hala kesinlik kazanmadı. 
 
Gecenin ana sunuculuğunu üstlenen Billy Crystal bu onuru dokuzuncu kez yaşayacak. Törenlerin değişmez ismi haline gelen ünlü komedyene ödül sunmak üzere Penelope Cruz, Tom Cruise, Halle Berry, Cameron Diaz, Angelina Jolie, Tom Hanks, Jennifer Lopez ve Emma Stone gibi isimler eşlik edecek. Ayrıca Muppet Show’un ünlü kuklaları Kurbağa Kermit ve Bayan Piggy’de Akademi Ödülleri gecesinde sunuculuk yapacaklar.
 
84. Oscar gecesinin bir başka sürprizi ise dünyaca ünlü Cirque du Soleil gösteri grubu. Akademi Ödülleri töreninde bugüne kadarki en geniş sirk ekibi ile özel ve benzersiz bir gösteri sunacaklar.       
 
Martin Scorsese’nin yönettiği 3 boyutlu “Hugo” 11 dalda, siyah beyaz ve sessiz olarak çekilen “The Artist” filmi 10 dalda, “War Horse” 6 dalda aday olurken, George Clooney'nin başrolünde oynadığı ve yönettiği "The Descendants" ise toplam 5 dalda aday gösterildi. En iyi film ödülünün bu 4 adaydan birine gitmesine kesin gözüyle bakılırken, en iyi yönetmen dalında ise Michel Hazanavicius (The Artist), Alexander Payne (The Descendants) ve Martin Scorsese’den (Hugo) birinin Oscar’ı alması çok büyük ihtimal.

 
En iyi kadın ve erkek oyuncu adayları arasında da büyük bir rekabet yaşanıyor. İngitere’nin eski başbakanı Margareth Thatcher’ın anlatıldığı “Iron Lady” ile 17. kez aday gösterilen Meryl Streep, “Albert Nobbs”taki performansıyla tecrübeli oyuncu Glenn Close ile “My Week with Marilyn” filmindeki başarılı Marilyn Monroe canlandırmasıyla Michelle Williams ödüle en yakın isimler olarak görülüyor.
 
Hollywood yıldızları Brad Pitt ve George Clooney, özel hayatlarındaki yakın dostluklarını Oscar’daki rekabete taşıdılar. Bugüne kadar hiç Oscar kazanamamış Brad Pitt, “Moneyball” ile ilk heykelciğini almak istese de eleştirmenler “The Descendants” filmindeki rolüyle George Clooney’i Oscar’a en yakın isim olarak görüyorlar.
 
26 Şubat Pazar gecesi Türkiye saatiyle 01.00’de canlı yayınla izlenebilecek 84.Oscar Ödülleri bu sene de törenden önce düzenlenen (Red Carpet) kırmızı halı seremonisi ile izleyicileri büyüleyecek. Davetlilerin salona girişleri sırasında adeta bir moda defilesine dönüşen şıklık yarışları tüm dünya basını ve hayranları tarafından büyük ilgi görüyor. Akademi Ödülleri resmi yayıncısı ABC Televizyonu’nun gecenin hemen ardından düzenleyeceği partiye ise Meryl Streep, George Clooney, Tom Hanks, Martin Scorsese, Helen Mirren, Charlize Theron gibi isimler katılacak ve programın sonunda Coldplay sahne alacak.
 
Oscar Ödülleri’yle ilgili bazı önemli ayrıntıları ve tarihsel bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.               
 
AKADEMİ’NİN DOĞUŞU
Akademi’nin kuruluşu hikayesi 1927 yılının başlarında, Metro-Goldwyn-Mayer şirketinin stüdyo şefi Louis B. Mayer’in evinde yenen bir yemekte, bütün film endüstrisini belirli bir çatı altında toplamak için organize bir grup kurma fikrinin ortaya çıkmasıyla başladı. Kısa bir süre sonra Los Angeles’taki Ambassador Oteli’nde bir araya gelen film sanayisinin 36 büyük ismi Uluslararası Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’ni kurma kararı aldı ve Mart ayında da Douglas Fairbanks’ı Akademi’nin ilk başkanı seçti. Uluslararası ibaresi daha sonra isimden çıkartıldı. Aynı yılın Mayıs ayında yapılan toplantıda Akademi’ye 230 kişi daha 100’er dolar ödeyerek katıldı ve Thomas Edison’a Akademi’nin ilk onur ödülü verildi.
 
OSCAR İSMİ VE HEYKELİ
Önceleri ödülün orijinal ismi Akademi Liyakat Ödülü (Academy Award of Merit) idi. Oscar isminin nasıl kullanılmaya başlandığı tam bilinmemekle beraber bu konuda yaygın iki söylenti vardır. İlki Bette Davis’in heykelciği ilk kocası Harmon Oscar Nelson’a özdeşleştirmesi sonucu, ikincisine göre ise Akademi kütüphanesinde görevli Margaret Herrick’in heykelciği amcası Oscar’a benzetmesi sonucu ödülün adı Oscar olarak anılmaya başlanmıştır. Akademi, Oscar ismini 1939’a kadar kullanmamıştır. Ödül heykelciğini Metro-Goldwyn-Mayer'in sanat yönetmeni Cedric Gibbons tasarlamıştır. Söylentiye göre ilk çizimi masa örtüsü üzerine yapmıştır. Kendisi de bu ödülü 11 kez kazanan Cedric Gibbons, ilk aşamada beş parçalı bir film makarası üstünde elinde kılıcıyla dikilen bir şövalye taslağı çizdi. Bu film makarasının beş halkası oyuncular, film yazarları, yönetmenler, yapımcılar ve teknisyenleri temsil etmekteydi.. Daha sonra George Stanley heykeli son haline getirmiştir. Heykelcik 34 santim yüksekliğinde, 3,85 kilo ağırlığında ve 24 ayar altınla kaplıdır. Oscar heykelciğini kazananlar bu ödülü satamazlar. Eğer ödülden kurtulmak istiyorlarsa ancak Akademi'ye 1 dolar karşılığında satabilirler. Ancak 1999 yılında yapılan bir açık arttırma ile David O. Selznick’in 1939 tarihli Gone With The Wind filminin kazandığı en iyi film Oscar’ı ünlü şarkıcı Michael Jackson tarafından 1 buçuk milyon dolara satın alınmıştır. 2. Dünya Savaşı yıllarında ekonomiye katkı sağlamak amacıyla altın yerine alçıdan heykeller yapılmıştır.

 
ÖDÜL TÖRENLERİ
Akademi ödülleri ilk kez 16 Mayıs 1929’da Hollywood Roosevelt Oteli’nde düzenlenen smokinli bir ziyafet ile sahiplerini buldu. 7 kişilik bir komite tarafından ilk tören için 12 farklı kategorinin belirlendiği geceye 270 kişi 5’er dolar ödeyerek katıldı. Akademi Başkanı Douglas Fairbanks yaptığı konuşmanın ardından kazananları ana masaya çağırarak ödüllerini verdi. Tarihteki ilk Oscar kazanan kişi olan Alman Aktör Emil Jannings geceye katılmadığı için ödülünü daha sonra almak zorunda kaldı. 1929 da yapılan ilk Oscar töreninde Charles Chaplin’e de Onur Ödülü verildi.
 
İlk törene medya neredeyse hiç ilgi göstermedi. İkinci yıl ise tören Los Angeles Radyosu tarafından bir saatlik bir programla canlı yayınlandı. Tarihteki ilk yayını bu olan Oscar geceleri 16. törenden başlayarak otellerin restoranları yerine büyük salonlarda yapılmaya başlandı. Her geçen yıl basının ve halkın ilgisinin daha da arttığı Akademi Ödülleri 1953’te ilk kez televizyondan yayınlandı. 1966’da ilk renkli yayın gerçekleşti ve 1969’dan itibaren de uluslararası yayın başladı. Günümüzde törenler davetlilerin geceye geldiği ve basına poz verdiği yer olarak kullanılan “Kırmızı Halı” seronomisi de dahil olmak üzere 200 farklı ülkeden canlı olarak yayınlanıyor ve yüz milyonlarca izleyiciye ulaşıyor. 2002’deki 74. Oscar Ödül Töreni televizyon yayını 4 saat 23 dakika sürmüş ve rekor kırmıştı.

 
Genellikle yılın Şubat ayında yapılan törenlerde bir önceki yılın Aralık ayına kadar gösterime girmiş filmler yarışırlar. Oscar ödülü kazananları farklı kişiler açıklamakla birlikte tüm programın bir de ana sunucusu vardır. Bu görev için genellikle komedyenlerin seçildiği Akademi Ödülleri Törenleri’nde Bob Hope 18 kez sunuculuk yaparak bu dalda bir rekora imza atmıştır.
 
Oscar Törenleri’nin en fazla ilgi çeken bölümlerinden biri de ünlülerin Kırmızı Halı geçişidir. Adeta bir moda defilesini andıran ve davetlilerin şıklık yarışı içine girdikleri Kırmızı Halı seronomisi törenin yapılacağı salonun önünde gerçekleşir ve bir basın ordusu tarafından takip edilir. Bu seneki kırmızı halının uzunluğu yaklaşık 165, genişliği ise yaklaşık 10 metredir.
 
Tarih boyunca törenler yalnızca üç kez ertelenmiştir. 1938 yılında Los Angeles'taki sel dolayısıyla bir hafta geç yapılmıştır. 1968 yılında Martin Luther King’in ölümüne saygı dolayısıyla ertelenen tören, 1981'de Ronald Reagan'a suikast girişimi nedeniyle 24 saat geç yapılmıştır.
 
Oscar Ödül Törenleri’nin en önemli cümlesi hiç kuşkusuz “and the Oscar goes to…” cümlesinin denildiği, yani Oscar’ı kimiz kazandığının açıklandığı andır. Bir süre öncesine kadar “and the winner is…” yani “ve işte kazanan…” denilerek yapılan anonslar artık değiştirilmiştir. Bunun sebebi bu ödüle aday olmanın da büyük başarı olması ve kazanamayan diğer 4 adayın yenik gibi gösterilmemek istenmesidir.   
 
AKADEMİ ÜYELERİ, ADAYLIK VE KAZANANLARIN BELİRLENMESİ
Akademi’nin bugün itibarıyla 5810 oy verecek üyesi bulunmaktadır. Bütün üyeler akademiye katılmak üzere öncelikle bir davet alırlar. Yönetim Kurulu tarafından verilen üyelik hakkını kazanmak için sinema alanında seçkin bir kariyere sahip olmak ön koşuldur. Akademi üyeliği oyuncular, yönetmenler, yazarlar, yapımcılar gibi farklı 15 disipline ayrılmıştır. Genellikle bir akademi ödülünü kazanmak, akademiye katılmak için bir davetle sonuçlanmasına rağmen, üyelik otomatik değildir. Her üye ancak kendi dalında aday gösterebilir ve böylelikle tüm adaylar belli olur. En iyi film ödülü için tüm üyeler aday gösterebilir. Daha sonra yapılan ve tüm üyelerin katılabildiği ikinci bir oylama ile kazananlar belirlenir. Ödül gecesi kazananların açıklandığı ana kadar zarfın içinde ne yazdığını dünyaca ünlü denetim şirketi Pricewaterhouse Coopers’da çalışan iki kişi haricinde kimse bilmez.
 
Bugüne kadar toplam 2.701 adet Oscar Ödülü verilmiştir. Bu sene 81. Akademi Ödül Töreni’nde toplam 24 farklı kategoride ödül dağıtılacaktır. Çoğunlukla her kategori için 5 aday belirlenir. Bir filmin Oscar'a aday gösterilebilmesi için 40 dakikadan uzun olması, Los Angeles ili sınırları içinde en az bir sinemada paralı gösteriminin gerçekleşmiş olması ve gösterimin en az bir hafta sürmüş olması şartları aranmaktadır.
 
OSCAR TARİHİNDEN BAZI REKORLAR
80 yıllık tarihi boyunca çok sayıda ünlü isim Oscar Ödülü kazanmıştır. Film endüstrisinin her dalından bir çok başarılı insan bu ödülle onurlandığı gibi bir çoğu da büyük hayal kırıklıkları yaşamıştır. Farklı kategorilerde tam 48 kez Oscar’a aday olan Walt Disney 22 kez Akademi Ödülü alarak bu anlamda bir rekora imza atmıştır. Katharine Hepburne 4 ödül ile en çok Oscar kazanan oyuncu iken Peter O’Toole 8 kez en iyi aktör ödülüne aday gösterilmesine rağmen hiç kazanamamıştır. Meryl Streep 14 kez ile en çok aday gösterilen, Jessica Tandy 80 yaşındayken en yaşlı ödül kazanan isimler olmuşlardır. Kate Winslet 22 yaşındayken en iyi kadın oyuncu ödülüne iki kez aday gösterilen en genç kişidir. The Silence of the Lambs filminde Hannibal Lecter karakterini canlandıran Anthony Hopkins 17 dakika kadar ekranda görünmesine rağmen en iyi aktör ödülünü almayı başarmıştır. James Dean ölümünden sonra Oscar’a iki kez aday gösterilen tek insandır. Sadece beş oyuncu Sophia Loren, Roberto Benigni, Robert De Niro, Benicio del Toro ve Marion Cotillard İngilizce konuşmadıkları filmleri ile Oscar kazanmayı başarmışlardır. Film müziği bestecisi John Williams 45 kere Oscar'a aday gösterilmiş ve 5 kez ödülü kazanmıştır. William Wyler yönettiği filmler ile 7 yıl üst üste en iyi film ödülüne aday olmuş ayrıca yönetmeni olduğu filmler toplamda 35 farklı dalda Oscar adaylığı kazanmıştır.
 
UNUTULMAZ ANLAR – EN İYİ 15 AN
Akademi Ödülleri tarihinde sayısız unutulmaz an yaşanmıştır. Genellikle büyük sevinç gösterilerinin yaşandığı törenlere kimi zaman hayal kırıklıkları kimi zamanda sansasyonel anlar damgasını vurmuştur. Biz de sizin için bu anlardan 15 tanesini seçtik ve hafızalarınızı tazelemek istedik.
 
15) 1992 yılındaki törende, aktör Jack Palance, City Slickers filmiyle en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü kazandı. O sırada 73 yaşında olan oyuncu sahneye geldiğinde sevincini ve hala ne kadar dinç olduğunu göstermek için tek eliyle şınav çekmeye başladı. Salon kahkahalarla inledi.
 
14) 2004 yılında, Jim Carrey Pembe Panter filmlerinin unutulmaz yazarı ve yönetmeni Blake Edwards’a bir onur ödülü vermek üzere sahnedeydi. İsmi anons ettiğin de sahnenin bir yanından diğer yanına kadar tekerlekli sandalyenin üstünde hızla giden Blake Edwards, Jim Carrey’nin elinden Oscar’ı kapıp önceden hazırlanmış karşı duvara çarpıp içine girdi. Filmlerinin usta oyuncusu Peter Sellers’ın canlandırdığı karakter Komiser Clouseau’nun sakarlığına gönderme yapan ünlü yönetmen ilerlemiş yaşına rağmen bu şovuyla tüm salonu gülmekten çıldırttı.            
 
13) 1963 yılındaki törenin sunucusu Frank Sinatra’ydı. O yıllarda albümleri satış rekorları kıran, “Ocean’s 11 ve The Manchurian Candidate filmlerindeki başarısı ile sinemada ki yeteneğini de göstermiş olan Sinatra dünyanın en ünlü insanlarından biriydi ve açamayacağı kapı yoktu. Ancak törene biraz geç kalıp aceleyle de park biletini evde unutan Frank Sinatra davetliler otoparkına alınmadı. Arayan giren Akademi Başkanı sayesinde törene son anda nefes nefese yetişti.
 
12) 1934 yılında sunucu Will Rogers en iyi yönetmen ödülünü açıklıyordu. Zarfı açtıktan sonra kazanan ismi söylemek yerine şöyle dedi: “Gel ve ödülün al Frank!” Ancak o anda salonda bu ödüle aday iki yönetmen Frank birden vardı. Frank Capra ve Franl Lloyd. İki yönetmen de sahneye doğru yürümeye başladılar ancak kazanan Frank Lloyd’du. Ancak Frank Capra için bu hayal kırıklığı fazla uzun sürmedi ve sonraki 5 yıl içerisinde 3 kez en iyi yönetmen seçilmeyi başardı.
 
11) 1971 yılında John Mills, Ryan's Daughter filminde oynadığı köyün sağır dilsiz delisi “Michael” rolü için en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülü kazanmıştı. Filmde rolü gereği tek kelime konuşmayan Mills, ödülünü alırken de konuşma yapmayıp bir reveransla yetinmişti. Bu da Oscar ödüllerindeki en kısa kabul konuşması oldu.
 
10) 1992 yılında, Oscar tarihinin en eğlenceli sunucularından biri olan komedyen Billy Crystal muhteşem bir şov yaptı. The Silence Of The Lambs filminde Anthony Hopkins’in canlandırdığı cani karakter Hannibal Lector’ın korkunç maskesi ile iki görevli tarafından prangalanmış olarak sahneye geldi. İzleyicileri kahkahaya boğan Crystal daha sonra şöyle dedi: “Sahneye gelirken eğer gülmezseniz diye çok endişelendim. Yoksa ağzımda o maskeyle öyle kalmış, beğeneceğinizi düşünmüştüm diye içimden geçirirdim”.
 
9) 1999 yılında İtalyan yönetmen ve oyuncu Roberto Benigni, Life is Beautiful (Hayat Güzeldir) filmdeki rolüyle zorlu rakipleri Tom Hanks ve Edward Norton’u mağlup etti. Sophia Loren’in Benigni’nin adını ilan etmesiyle beraber inanılmaz bir sevinç yaşayan başarılı oyuncu Steven Sbielberg’in de yardımıyla koltukların üzerine çıktı ve salonu selamladı. Sahneye geldiğinde de büyük bir heyecan yaşayan Benigni enerjisiyle tüm salonu ayağa kaldırdı.
 
8) 1969 yılında, en iyi kadın oyuncu dalındaki ödülü açıklamak üzere sahneye gelen Ingrid Bergman zarfı açtığında içinden iki isim birden çıktı. Zarftan çıkan isimler Barbra Streisand ve Katharine Hepburn’dü. Böylece Oscar tarihinde ilk kez aynı ödülü iki kişi paylaşmış oldu.
 
7) 1962 yılındaki törende Oscar gecelerini en çok sunan Bob Hope’la ilgili çok ilginç bir olay gerçekleşti. En iyi görüntü yönetmeni ödülünün açıklandığı sırada sahneye bir anda Brooklyn’li bir taksi şoförü olan Stan Berman elinde ev yapımı bir Oscar heykeliyle geldi ve şöyle dedi: “Bayanlar baylar, bu Bob için, ben dünyadaki bütün kapılardan girebilen biriyim ve buraya Bob Hope’un 1938 yılından beri süregelen başarısını temsil etmek için geldim”. Berman daha sonra Kraliçe Elizabeth Amerika’ya geldiğinde ondan imza almak için garson kılığına girmiş biri olarak fark edildi. John F. Kennedy başkan seçildiğinde de Berman tabi ki oradaydı.
 
6) 2003 yılında The Pianist filmiyle en iyi erkek oyuncu seçilen Adrien Brody ödülünü almak için sahneye geldiğinde Oscar tarihinin en romantik görüntülerinden biri ortaya çıktı. Bir önceki sene kazandığı ödül ile Akademi tarihinde Oscar kazanan ilk siyah kadın oyuncu olan Halle Berry ödülü açıkladı ve sahneye gelen Adrien Brody, Berry’e sıkıca sarılarak onu öptü. Böylesine şaşırtıcı bir harekete imza atan Brody aynı zamanda tarihte en iyi erkek oyuncu ödülünü kazanan en genç isim oldu.
 
5) 1974 yılında, sunucu David Niven, Elizabeth Taylor’ın ismini anons ettiğinde sahneye onun yerine Robert Opel adlı tamamen çıplak bir kişi geldi. Seyirciler çığlıklar içerisinde gülerlerken Niven gayet sakin bir tonla şöyle dedi: “Sizce de harika değil mi... Adamın sizi güldürmesi için tek yol soyunarak kusurlarını göstermesi”. Robert Opel ise daha sonra başarısız bir stand-up kariyeri geçirdi.
 
4) 1977 yılındaki törende Rocky en iyi film seçilmişti ancak hem yazarı hem de başrol oyuncusu Sylvester Stallone aday olduğu bu iki dalda da ödül kazanamamıştı. Ancak ona güzel bir sürpriz hazırlanmıştı. Namı değer Rocky en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü açıklamak için kürsünün başına geldiğinde bir anda yanına Dünya Ağır Sıklet Boks Şampiyonu Muhammed Ali geldi. Efsane boksör Stallone’ye: “Gerçek Apollo Creed benim, filmi izledim ve sen benim hikayemi çalmışsın, bana gerçekten neler yapabileceğini göster” diyerek meydan okudu. Bunun üzerine Muhammed Ali ve Sylvester Stallone sahnenin ortasını bir ringe çevirdiler ve boks yapamaya başladılar. Daha sonra Stallone şöyle dedi: “Bu gece hiç Oscar kazanamadım belki ama şu anda yüzde yüz gerçek bir efsanenin yanında durmaktan dolayı çok büyük gurur duyuyorum”.  
 
3) 2003 yılında Bowling For Columbine (Benim Cici Silahım) adlı belgeselle ödül kazanan yönetmen Michael Moore, ABD Başkanı George W. Bush`a yönelik tepkisini sert bir konuşmayla dile getirdi. Moore savaş karşıtı konuşmasında şunları söyledi: “Ödülü kazandığımız arkadaşlarımla biz hayali, uydurma olmayan şeyleri seviyoruz ancak uydurma seçim sonuçları ile kazanmış bir başkanın zamanında yaşıyoruz ve o adam bizi hayali gerekçelerle savaşa gönderiyor. Biz savaş karşıtıyız, utanın Bay Bush, utanın!” Hem alkış hem de protesto alan Moore’un bu konuşması Oscar tarihindeki en sert eleştiri oldu.
 
2) 1973yılında Godfather filmiyle en iyi erkek oyuncu dalında Oscar ödülü kazanan Marlon Brando'nun ismi açıklandığında sahneye onun yerine Sacheen Littlefeather isimli kızılderili bir genç kız çıktı ve Brando'nun ödülü, sinema endüstrisinin Amerikalı yerlilerin sorunlarına duyarsız kaldığı gerekçesiyle reddettiğini tüm dünyaya ilan etti.
 
1) 1972 yılında, Charles Chaplin kendisine verilen onur ödülünü almak için 20 yıl sonra Amerika’ya dönmüştü. Bazı filmlerinde komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle ülkeye girmesi yasaklanmış olan Chaplin döndüğünde bir kahraman olarak karşılandı. Ödülünü aldığında bütün salon tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Gözyaşlarını tutamayan Charles Chaplin Oscar tarihinin en uzun alkışlanan kişisi oldu.
 
EN İYİ YABANCI FİLM ÖDÜLÜ VE TÜRK SİNEMASI
Ödülün orijinal ismi “yabancı dilde en iyi film” olarak geçmektedir ve 1947 yılından beri verilmektedir. Fransa ve İtalya’nın başarılarıyla ön plana çıktığı bu ödül kategorisinde maalesef Türk filmleri hiçbir zaman yarışmacı olamamıştır. En büyük başarımız ise Nuri Bilge Ceylan’ın Üç Maymun isimli filminin kısa listeye kalması ile yaşanmıştır.
 
ALTIN AHUDUDU ÖDÜLLERİ
Sinema dünyasında 1980 yılından verilen bir başka ödül de Altın Ahududu Ödülleri’dir. (The Razzie Awards). En kötü film Oscar’ları olarak da bilinen bu ödüller Akademi Ödül Töreni’nden bir gün önce verilir ve esprili bir yaklaşımla o senenin değişik kategorilerdeki en başarısızları belirlenir. Razzie Ödüllerinde bugüne kadar ki en “başarılı” kişi, 10 ödül ve 30 adaylık ile Sylvester Stallone’dir.

En İyi Film
War Horse
Artist
Moneyball
The Tree of Life
Midnight in Paris
The Help
Hugo
The Descendants
Extremely Loud and Incredibly Close
 
En İyi Yönetmen
Wood Allen ''Midnight in Paris''
Alexander Payne ''The Descendants''
Martin Scorsese ''Hugo''
Michel Hazanavicius ''The Artist''
Terrence Mallick ''The Tree of Life''
 
En İyi Erkek Oyuncu
George Clooney "The Descendants"
Demian Bichir "A Better Life"
Jean Dujardin "The Artist"
Brad Pitt "Moneyball"
Gary Oldman "Tinker Tailor Soldier Spy"
 
En İyi Kadın Oyuncu
Glenn Close "Albert Nobbs"
Viola Davis "The Help"
Michelle Williams "My Week with Marilyn
Meryl Streep "The Iron Lady"
Rooney Mara "The Girl with the Dragon Tattoo"
 
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Kenneth Branagh ''My Week With Marilyn''
Jonah Hill ''Moneyball'
Nick Nolte ''Warrior''
Christopher Plummer ''Beginners''
Max von Sydow ''Extremely Loud and Incredibly Close''
 
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Berenice Bejo ''The Artist'
Jessiaca Chastain ''The Help''
Melissa McCarthy ''Bridesmaids''
Janet McTeer ''Albert Nobbs''
Octavia Spencer ''The Help''
 
En İyi Animasyon Film
"A Cat in Paris" Alain Gagnol and Jean-Loup Felicioli
"Chico & Rita" Fernando Trueba and Javier Mariscal
"Kung Fu Panda 2" Jennifer Yuh Nelson
"Puss in Boots" Chris Miller
"Rango" Gore Verbinski
 
En İyi Yabancı Film
"Bullhead" Belçika
"Footnote" İsrail
"In Darkness" Polonya
"Monsieur Lazhar" Canada
"A Separation" İran
 
En İyi Orijinal Senaryo
The Artist - Michel Hazanavicius
Bridesmaids - Kristen Wiig, Annie Mumolo
Margin Call - J.C. Chandor
Midnight in Paris - Woody Allen
Bir Ayrılık - Asghar Farhadi
 
En İyi Uyarlama Senaryo
The Descendants - Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash
Hugo - John Logan
The Ides of March - George Clooney, Grant Heslov, Beau Willimon
Moneyball - Steven Zaillian, Aaron Sorkin, Stan Chervin
Tinker Tailor Soldier Spy - Bridget O'Connor, Peter Straughan
 
En İyi Görüntü Yönetmeni
The Artist - Guillaume Schiffman
The Girl with the Dragon Tattoo - Jeff Cronenweth
Hugo - Robert Richardson
The Tree of Life - Emmanuel Lubezki
War Horse - Janusz Kaminski
 
En İyi Kurgu
The Artist - Anne-Sophie Bion, Michel Hazanavicius
The Descendants - Kevin Tent
The Girl with the Dragon Tattoo - Angus Wall, Kirk Baxter
Hugo - Thelma Schoonmaker
Moneyball - Christopher Tellefsen
 
En İyi Sanat Yönetimi
The Artist - Laurence Bennett, Gregory S. Hooper
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 - Stuart Craig, Stephenie McMillan
Hugo - Dante Ferretti, Francesca Lo Schiavo
Midnight in Paris - Anne Seibel, Hélène Dubreuil
War Horse - Rick Carter, Lee Sandales
 
En İyi Kostüm Tasarımı
Anonymous - Lisy Christl
The Artist - Mark Bridges
Hugo: Sandy Powell
Jane Eyre - Michael O'Connor
W.E. - Arianne Phillips
 
En İyi Orijinal Müzik
The Adventures of Tintin
The Artist
Hugo
Tinker Tailor Soldier Spy
War Horse
 
En İyi Müzik
The Artist
The Adventures of Tintin
War Horse
Hugo
Tinker Tailor Soldier Spy
 
En İyi Belgesel
"Hell and Back Again"
"If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front"
"Paradise Lost 3: Purgatory"
"Pina"
"Undefeated"
 
En İyi Kısa Belgesel
The Barber of Birmingham
God is the Bigger Elvis
Incident in New Baghdad
Saving Face
The Tsunami and the Cherry Blossom
 
En İyi Kısa Film
Pentecost
Raju
The Shore
Time Freak
Tuba Atlantic
 
En İyi Kısa Animasyon
Dimanche/Sunday
The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
La Luna
A Morning Stroll
Wild Life
 
En İyi Şarkı
Man or Muppet ''The Muppets''
Real in Rio ''Rio
 
En İyi Sanat Yönetimi
The Artist
Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2
Hugo
War Horse
 
En İyi Kostüm
Anonymous
The Artist
Hugo
Jane Eyre
W.E.
 
En İyi Makyaj
Albert Nobbs
Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2
The Iron Lady
 
En İyi Görsel Efekt
Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2
Hugo
Real Steel
Rise of the Planet of the Apes
Transformers: Dark of the Moon
 
En İyi Ses Kurgusu
Drive
The Girl With The Dragon Tattoo
Hugo
Transformers: Dark of the Moon
War Horse
 
En İyi Ses Miksajı
The Girl With The Dragon Tattoo
Hugo
Moneyball
Transformers: Dark of the Moon
War Horse

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ünlü sunucuya kan aranıyor
Yaklaşık 2 yıldır kemik iliği hastalığıyla mücadele eden Türkiye'nin duayen ...
Fetih 1453 beğenildi mi?
Faruk Aksoy'un yönetmenliğini yaptığı 'Fetih 1453' daha çok savaş sahneleri ...
Gaziemir’de şiirler sevgiliye, şarkılar herkese...
Gaziemir Belediyesi Tiyatro Topluluğu’nun şiir dinletisi ile kursiyerlerin ...
 
Bu hafta 1'i yerli 3 yeni film vizyonda
Nicolas Cage'in başrolünde olduğu 3 boyutlu aksiyon 'Hayalet Sürücü 2: ...
Fetih 1453 filmi için otoriteler ne dedi?
Fragmanı büyük ilgi görünce başta Yunanlılar olmak üzere Hıristiyan cemaatinin ...
İzmir Şubat ayında da sanata doyacak
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Şubat sonuna kadar yine birbirinden ...
 
Neşe müzesinde neşeli sohbetler
Konak Belediyesi’nin İzmir’e kazandırdığı 3’üncü butik müze olan Neşe ...
'Batı Yakası Hikayesi' cuma günü İzmir Sanat'ta
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sinematek gösterimleri, müzikal klasikleri ...
Uğur Mumcu'nun bilgisayarı İzmir Basın Müzesi'nde
Bombalı suikast sonucu 1993 yılında katledilen araştırmacı gazeteci Uğur ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva