HABERLER>EKONOMİ
15 Ağustos 2013 Perşembe - 17:46

Sezonu açan Sultaniye kuru üzümü markalaşmayı bekliyor

Türkiye'nin üzüm ovası Manisa'da yeni sezonun ilk kuru üzümü, Manisa Ticaret Borsası'nda satıldı. Merkeze bağlı Karaoğlanlı beldesinden Hikmet Yalçın'ın getirdiği 90 kilo kuru üzüm, sembolik olarak açık artırma ile kilogramı 110 liradan Ticaret Borsası aldı.

Sezonu açan Sultaniye kuru üzümü markalaşmayı bekliyor

İZMİR - Gerçekleşen törende üzüm üretiminde Türkiye’de en çok üretilen il olmasına rağmen şu ana kadar markalaştırılamayan Manisa Sultaniye üzümünün en kısa zamanda markalaşması gerektiği konusu gündeme oturdu. AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş yapmış olduğu konuşmada “Manisa Sultaniye üzümünün şu ana kadar markalaşmasını tamamlayamadığı için değişik yerlerde İzmir Sultanas adı altında adlandırılması gururuma dokunuyor. En kısa zamanda Manisa Sultaniye üzümü markalaşmasını tamamlamalıdır. Bunun için en çok gayreti gösteren Milletvekillerinden birisiyim. Tüm Manisalıları bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum” dedi.
 
Manisa Ticaret Borsası’nda her yıl olduğu gibi bu yılda ilk çekirdeksiz kuru üzümün satışı törenle yapıldı. Borsa’da düzenlenen törene Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Tugay komutanı Tuğgeneral Nehir Aydın, AK Parti Manisa Milletvekilleri Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Dr. Muzaffer Yurttaş, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, CBÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Pakdemirli, MHP’li Manisa Belediye Başkan Yardımcısı Tamer Çipiloğlu, Borsa Başkanı Sadık Özkasap, AK Parti İl Başkanı Murat Baybatur, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Yaşar Coşkun, İl Genel Meclisi Başkanı Hayrullah Solmaz, Atabey Medya Grup Başkanı ve Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ertuğrul Aytaç, MESOB Başkanı Hasan Geriter, Mesir Turizm ve Tanıtım Derneği Başkanı Ufuk Kanık, Parti yöneticileri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri ve üzüm işletme sahipleri, ithalatçılar ile üreticiler katıldı.
 
ÖZKASAP: KURU ÜZÜM MANİSA’NIN EN ÖNEMLİ SEMBOLLERİNDEDİR
Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap Manisa'da çekirdeksiz kuru üzümün en önemli üretim sembollerinden biri olduğunu söyledi. Özkasap, Türkiye'nin en önemli tarımsal döviz kaynaklarından olan çekirdeksiz kuru üzüm arzının, her sene ortalama yüzde 90'ının Manisa'da üretildiğini kaydetti.
 
2011-2012 sezonunda tescil edilen 255 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretimi ile 208 bin ton ihracat gerçekleştirildiğini belirten Özkasap, bu ihracat miktarıyla Türkiye'nin 503 milyon dolar gelir elde ettiğini ifade etti. 2012-2013 sezonunda ise 10 Ağustos 2013 tarihinde alınan son rapora göre 234 bin 234 bin ihracat ile 504 milyon dolar gelir elde edildiğini belirten Özkasap, sezon 31 Ağustos tarihinde tamamlanacağından kalan günlerde eklenecek rakamlarla kuru üzüm ihracatının bu yıl daha da artacağını kaydetti.
 
Özkasap, elde edilen bu başarının altyapısında üreticilerin, üzüm tüccarlarının ve üzüm işletmelerinin yoğun emek ve çabalarının yer aldığını söyledi. Özkasap, "Üreticilerimizin kalite ve verimliliği ön plana alan, kimyasal kalıntı konusundaki duyarlı üretim anlayışı, üzüm işletmelerimizin modern ve yüksek teknolojiyle ihracata yönelik sürdürdükleri çalışmalar ve üzüm tüccarlarımızın güvenle alım satım yapmaları ile rekoltemiz yıldan yıla farklılık gösterse de dünya piyasasındaki pazarlama değerimiz artık kendisini muhafaza eder geliştirir hale gelmiştir. Bölgemizde verim çağında bulunan bağ sahalarında yapılan çalışmalar neticesinde 2013-2014 sezonunda ise hava ve doğa koşullarının normal seyrinde devam etmesi halinde 242 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretileceği tahmin edilmektedir." dedi.
 
ÖZEL: ÜZÜM FİYATLARI YAŞANAN İSTİKRARSIZLIĞIN FATURASIDIR
Ticaret Borsasında çiftçinin derdi, üzümcünün derdi konuşulur diyen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel konuşmasında, “Çiftçinin ve üreticinin durumunu sorgulamak, gündeme getirmeyi ben ahde vefa borcu olarak görüyorum. Bizim inancımıza göre asıl oruç Ramazan’dan sonra başlar. İnsan hakkını gözetmek sadece bir ayla sınırlandırılamaz. Çiftçiler, üreticiler artık laf değil çözüm bekliyorlar. Bu sorunların çözüme kavuşması için iki elimizle bu işlerin peşinde olacağız’’ dedi.
 
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in konuşmasının ardından kürsüye çıkan AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ Manisa’nın bir tarım, sanayi, turizm, eğitim kenti olduğunu belirtti.
 
Manisa denilince akla ilk olarak tarım geldiğini kaydeden Özdağ; “Elbette ki Türkiye’nin sorunları vardır. Türkiye 90 yıllık bir Cumhuriyettir. Bugünkü Türkiye dünkü Türkiye’ye benzemediği gibi yarınki Türkiye’de bugünkü Türkiye’ye benzemeyecektir. Türkiye her geçen gün ihracatını arttıran, ithalatını azaltan özgür ve demokrasiyle yönetilen bir Türkiye olacaktır” ifadesinde bulundu.
 
Partisini iktidara geldiği süreçte hiçbir çiftçinin mağdur edilmediğinin altını çizerek, doğa afetlerinden dolayı zarar gören çiftçilerin zararlarını karşılandığını söyledi. Özdağ, “ Sayın Özel doğru söylüyor, muhalefet konuşur, ama unutmasın iktidar yapar. CHP’nin ve MHP’nin eleştirilerinden dolayı memnuniyet duyuyorum. Ancak doğruyu konuşan ve doğru tespit yapan insanları tebrik ederiz. Çiftçinin zararlarının karşılanması konusunda gerekli çalışmalar sürüyor. Şuanda üreticilerimizin borçları ertelendi. Şimdi sıra zararların karşılanmasında’’ dedi.
 
YURTTAŞ: ÜZÜM ÜZERİNDEN SİYASET YAPILMAZ
Manisa Ticaret Borsasının kuru üzüm alım sezonunun hayırlara vesile olmasını dileyen AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş; “Ben üzüm yetiştirici bir Milletvekiliyim. Alaşehir’de bağı olan biriyim. Mevlana’nın dediği gibi ‘Ayını dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar’ anlaşabilir. Bende Meclisimiz tatile girdiğinden beri her gün bağevinde kalan üreticimizin sorunlarını çok iyi bilen bir milletvekiliyim. Tarım istihdamı açısından Manisa çok önemli bir ilimiz. Üzüm üzerinden siyaset yapmak, üzüm üzerinden doğal afetleri siyaset aracı olarak kullanmak benim üslubuma ters geliyor. Manisa’mız Sultaniye üzümünün ülke genelinde yüzde 85’inin yetiştirildiği bir ilimiz. Tabiki sadece üzüm değil Türkiye’de ki 162 bin zeytin ağacının 20 Milyonu Manisa’da yetişmektedir. Kiraz üretiminde en güzel kirazı yetiştiren yine Manisa ilimizdir. Bunların yanı sıra Çilek ve diğer ürünlerin yetişmesinde Manisa ilimiz örnek illerimizden biridir. Sultaniye üzümünü tanıtmak ve yaygın olarak tüketilmesini sağlamak amacıyla değişik çalışmalar yapıyoruz. Hem şahsım hem de partim adına bu konularda pek çok çalışmalara katkıda bulundum. Türk Havayollarında Alaşehir Ticaret Odası ve KOSGEB’in işbirliğiyle birlikte 1 Milyon üzüm paketinin ücretsiz olarak dağıtılmasını koordine eden milletvekillerinden birisiyim” dedi.
 
 MANİSA SULTANİYE ÜZÜMÜ MARKALAŞTIRILMALIDIR
Sultaniye Kuru Üzümün Manisa’nın önemli ürünlerinden biri olduğunu belirten Yurttaş; “Günümüzde yaklaşık 7,5 Milyon hektar üzerinde üzüm üretimi yapılmaktadır. CHP Manisa milletvekili Özgür Özel’in belirttiği gibi Manisa Sultaniye üzümünün İzmir Sultanas olarak adlandırılması benimde gururuma dokunuyor. Manisa sultaniye üzümünün en kısa zamanda markalaştırılması gerektiğine inanıyorum. Bu konuda tüm Manisalıların el birliğiyle hareket etmeleri gerekmektedir. Manisa yıllık üzüm ihracatından 500 milyon Dolar gelir elde etmektedir. Ülkemiz üretim bakımından Amerika’dan sonra Dünya genelinde 2. Sırada yer almaktadır. Ancak ihracaatta birinci sıradayız. Çünkü Amerikalılar çok üzüm tüketmelerine rağmen aynı zamanda en çok tüketen ülkelerin başında gelmektedir. Türkiye’de yaklaşık 761 Bin dekar alanda çekirdeksiz kuru üzüm üretimi sağlanmaktadır. Bunun en önemli bölümü Ege Bölgemizde ve Manisa’mızda üretilmektedir. Manisa bölgesi 1000 günde Bin gölet projesinden en çok nasibini alan iller arasında yer almaktadır. Türkiye’de kişi başı üzüm tüketimi 1,5 kilo oranındadır. Tabi ki üzümü satacağız ama üzüm tüketimini de arttırmamız gerekmektedir” şeklinde konuştu.   
 
SAVAŞ: TARIM KENDİ MANİSA’DA TARSİM’E ÖNEM VERİLMELİ
Manisa Valisi Abdurrahman Savaş da yer altı kaynakları ve coğrafi şartlar ile birlikte Manisa'nın tarıma elverişli bölgelerden bir tanesi olduğunu söyledi. Savaş, "Ama tarımda yine kontrol edemediğimiz, engel olamadığımız ancak önlem alabildiğimiz doğal afet koşulları söz konusu. Devletimiz TARSİM ile tarım sigortası sağlıyor. Tarımsal üretimde bir numaralı il Manisa. Topraklarının verimliliği, iklim şartlarının uygunluğu ve bununla beraber çiftçisinin gayreti ile tarım yapılıyor. Bütün üzüm üreticimizi kutluyorum. Gayretlerini dolayı tebrik ediyorum." dedi.
 
Konuşmaların ardından Manisa Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ergun Türek, borsaya ilk gelen 90 kg’luk ilk çekirdeksiz kuru üzümün satışa çıkardı. Yapılan açık artırma ile ilk üzümü kilosuna 110 Lira vererek Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap aldı. Ardından borsaya ilk çekirdeksiz kuru üzümü getiren merkeze bağlı Karaoğlanlı Beldesi’nden üzüm üreticisi Fikret Yalçın’a Vali Savaş altın taktı. Törenin sonunda borsaya gelen ilk çekirdeksiz kuru üzüm ile birlikte protokol üyeleri hatıra fotoğrafı çektirdi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye’nin çarkları Avrupa’dan hızlı döndü
Sanayi üretimi, Haziran'da geçen yılın aynı ayına göre Avrupa Birliği'nde ...
EXPO yolcuları Albaş Turizm’e emanet
Sadece İzmir değil Türkiye’nin en önemli Turizm Şirketleri arasında yer ...
Borsada ilk ürün coşkusu: Başkan’dan ‘organik’ vurgu
İzmir Ticaret Borsası (İTB)’nda düzenlene yeni sezonun ilk çekirdeksiz ...
 
THY 2013’te 27 milyonu gördü!
Türk Hava Yolları'nın yolcu sayısı Ocak-Temmuz döneminde yüzde 24 artışla 26.9 milyon oldu.
Alsancak Limanı'nda vinç sevinci
Ramazan Bayramı’nda arızalanan vincin bakım ve tamir işlemleri tamamlandı. ...
İTO Vakfı’nda kriz: ‘Vekalet’ davası!
İzmir Ticaret Odası (İTO) Eğitim ve Sağlık Vakfı'nın 28 Haziran 2013 tarihide ...
 
Et fiyatlarına beklenen müdahale geldi
Et fiyatlarına müdahale geldi Son dönemde tekrar yükselişe geçen et ...
SGK’dan emeklilere kötü haber
Sosyal Güvenlik Kurumu, emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişilerden ...
Türkiye tatilde Çeşme’ye taşındı: 1.5 milyon misafir!
ÇEŞTOB Başkanı Öncel: Son yılların en hareketli bayramını yaşadık, tatil ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva