HABERLER>EKONOMİ
13 Ağustos 2013 Salı - 16:10

İTO Vakfı’nda kriz: ‘Vekalet’ davası!

İzmir Ticaret Odası (İTO) Eğitim ve Sağlık Vakfı'nın 28 Haziran 2013 tarihide yapılan Olağan Genel Kurul toplantısında, Ahmet Rıfat Demirli adına vekaleten oy kullanan ancak toplantı sonrasında vekaletnamenin 'olağanüstü' ibaresi taşıması gerekçe gösterilerek İTO Vakfı Yönetimi tarafından üyelikten çıkartılan İTO Meclis Üyesi Necmi Çalışkan, soluğu mahkemede aldı. 12 Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açan Çalışkan, mahkemenin İTO Vakfı Yönetimi'nin aldığı kararı 'Tedbiren' durdurması üzerine rahat bir nefes aldı. Çalışkan, dava sonunda İTO Yönetimi ve Genel Sekreter hakkında tazminat davası açacağını söyledi.

İTO Vakfı’nda kriz: ‘Vekalet’ davası!

EGEDESONSÖZ/ ÖZEL - İzmir'in en saygın vakıflarından biri olan ve birçok öğrenciye burs imkanı sunan İzmir Ticaret Odası (İTO) Eğitim ve Sağlık Vakfı'nda 'vekalet' krizi patladı. İTO Vakfı'nın 28 Haziran 2013 tarihide yapılan Olağan Genel Kurul toplantısında, hem kendi adına hem de Ahmet Rıfat Demirli adına vekaleten oy kullanan İTO Meclis Üyesi Necmi Çalışkan, kendisine tebliği edilen 'ihraç' karşısında şok olurken; soluğu mahkemede aldı. 12 Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açan Çalışkan, mahkemenin İTO Vakfı Yönetimi'nin aldığı kararı 'Tedbiren' durdurması üzerine rahat bir nefes alırken; yaşananları 'skandal' olarak niteledi.

Yaklaşık 235 üyesi bulunan İTO Vakfı'ndaki 'vekalet' krizi, Çalışkan'ın mahkemeye sunduğu ve İhtiyati Tedbir Talebi'nde bulunduğu dilekçeden özetlenene göre şu şekilde gelişti:
Uyuşmazlığa konu vekâletnameyi Necmi Çalışkan'a Genel Kurul günü mütevelli heyeti toplantı salonunda, toplantının başlamasından bir saat kadar önce bir grup vakıf üyesi yanında, aynı zamanda vakıf üyesi bulunan Enver Olgunsoy teslim etti. Olgunsoy ise bu vekaletnameyi toplantı öncesi Ahmet Rıfat Demirli'den aldı. Ancak Necmi Çalışkan, ayakta sohbet eden grubun yanına geldiğinde Olgunsoy elindeki vekâletnameyi Çalışkan'a göstererek, “Benim bir üyelik vekâlet kontenjanım doldu; bunu sen kullanır mısın?” diye sordu. Çalışkan'ın olumlu cevabı üzerine Olgunsoy, elindeki vekâletnameyi Çalışkan'a teslim etti. Çalışkan ise oy kullanma sırası geldiği zaman hem kendi adına hem de vekaletini aldığı Ahmet Rıfat Demirli adına oy kullandı. Fakat bu sırada Ahmet Rıfat Demirli vekâletname vermesine rağmen, İTO Vakfı Genel Kurulu'na gelerek oyunu kullandı. Böylece aynı isim adına iki oy kullanılmış oldu.

İddiaya göre; bütün vekaletnameler Genel Sekreter'in onayından geçerek kullanıldığı için ilk etapta kimse durumun farkına varmadı. Üstelik daha önceki Genel Kurullarda karışıklık olmaması sebebiyle uygulanan vekalet veren ile oy sahibinin aynı sayfada yer alan isimleri; bu toplantıda iki ayrı kağıt üzerinde düzenlendi. Bundan sonra ise ihraç ve mahkemeye giden süreç başlamış oldu.

ÜYELİKTEN İHRAÇ
İTO Vakfı Yönetimi, Genel Kurul'da oy vermek için kullanılan vekaletnamenin olağanüstü toplantı için verilmiş olduğunu; vekalet veren kişinin toplantıya asaleten katıldığı halde onun adına oy kullanıldığını; üstelik vekaletname sahibi Ahmet Rıfat Demirli'nin de Çalışkan'a vekaletname vermediği beyanı dikkate alarak, 2 Temmuz 2013 tarih ve 16 sayılı karar ile Necmi Çalışkan'ı mütevelli üyeliğinden ihraç etti. İTO Vakfı Yönetimi ayrıca, eylemin TCK 207. maddesi gereğince suç teşkil ettiğine dayanak İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasını karar verdi.


 
YARGI SÜRECİ BAŞLADI
Alınan kararın İzmir 5. Noterliği aracılığıyla 15 Temmuz 2013 tarihinde kendisine tebliğ edilmesiyle birlikte harekete geçen Necmi Çalışkan, vekili Av. Bilal Eyyüboğlu aracılığı ile 30 Temmuz 2013 tarihinde 12. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 'Vakıf Yöneticilerinin Görevden Alınması' talebiyle dava açtı. Dava dilekçisinde iki noktaya dikkat çeken Çalışkan, İTO Vakfı Yönetiminin 'üyelikten çıkarma' gibi bir yetkisinin bulunmadığını ve Genel Kurulun kurallarına uygun şekilde yapılmasıyla yükümlü olan Yönetim Kurulu ile Genel Sekreter'in görevlerini yerine getiremediğini iddia etti. Bunun üzerine davayı gören mahkeme 1 Ağustos 2013'te davayı karara bağlayarak, Çalışkan'ın üyelikten çıkartılması kararını 'Tedbiren' durdurulmasına hükmetti. Mahkeme ayrıca, ön bir inceleme yapılmasına karar vererek davanın devam etmesi durumunda belirlenecek günün taraflara bildirilmesine karar verdi.
 
HAKKIMI ARAYACAĞIM
Yaşananlar hakkında bilgi veren Necmi Çalışkan, "Vakıf yönetimi hiçbir yasal dayanağı olmadan beni üyelikten çıkartmaya kalktı. Böyle bir şey olabilir mi? Ortada bir usulsüzlük var. Buradaki belki de tek kusur, vekâletnamedeki olağanüstü ibaresini fark etmemiş olmam. Bunun hukuki yaptırımı ise, üyelikten çıkarma değil ancak vekâleten kullanılan oyun geçersiz sayılması olabilir. Vekaletnamenin geçersiz olacağını da Genel Sekterin bilmesi gerekir" dedi.
 
KİMSE UYARMADI
Vekâleti veren Demirli'nin vekâletnamedeki imzanın kendisine ait olduğunu açıkça kabul ettiğini ve dolayısıyla böyle bir vekâletname verdiğini inkâr etmediğine işaret eden Çalışkan, "Çıkarma kararının tebliği üzerine öğrendiğime göre, Ahmet Rıfat Demirli vekâletnameyi Enver Olgunsoy’a vermiştir. Ne var ki daha sonra genel kurula bizzat katılarak oy kullanmıştır. Vekâleten kullanılan oy daha önce kullanılmış olduğu için, kendisinin asaleten kullandığı oyun geçersiz sayılması gerekiyor. Görevliler Demirliyi vekâleten oy kullanıldığı konusunda uyarmadığı için belli ki, Demirli oy kullanıldığını bilmeden oyunu bizzat kullandı. Ayrıca Demirli, toplantı salonunda ne benimle ne de vekâletnameyi verdiği Enver Olgunsoy ile karşılaşmadı" şeklinde konuştu.

İTO Vakfı Genel Sekteri'ne yüklenen Çalışkan, "Ben vekaletname ile oy kullanmaya gittiğim zaman, o şahıs bana herhangi bir şey söylenmedi. Genel Sekreter, kullanabilir dediği için bana oy pusulası verildi. Yoksa verilmezdi. Burada ortaya çıkan tablo aslında şu: demek ki, Genel Sekreter iki oy kullandırdığını resmi olarak itiraf ediyor. Sonra da yönetim kurulu bundan yola çıkarak hiçbir dayanağı olmayan bir karar alıyor" dedi.
 
DAVA AÇACAĞIM
Genel Kurul'un iptali için dava açacağını ifade eden Çalışkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İTO Vakfı gibi 6 bin öğrencisi ve yaklaşık 100 milyon dolar bütçesi olan bir kurumun daha ciddi yönetilmesi gerekiyor. Bunların amacı Vakfın üzerine oturmak… Ama iş mahkemeden dönüyor. Burada insanlara gözdağı verilmeye çalışılıyor. Davanın sonucunu bekliyorum. O sonuçlanır sonuçlanmaz hem Genel Sekreter hem de Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında tek tek dava açacağım."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Et fiyatlarına beklenen müdahale geldi
Et fiyatlarına müdahale geldi Son dönemde tekrar yükselişe geçen et ...
SGK’dan emeklilere kötü haber
Sosyal Güvenlik Kurumu, emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişilerden ...
Türkiye tatilde Çeşme’ye taşındı: 1.5 milyon misafir!
ÇEŞTOB Başkanı Öncel: Son yılların en hareketli bayramını yaşadık, tatil ...
 
21 gün sonra bir ilk: Borsa 76 bini aştı
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) Endeksi, bankalar öncülüğünde dün başlayan ...
Maliye 2 bin personel alacak
Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığı, 2 bin vergi müfettiş yardımcısı alacak.
Tire Süt mısır üreticisine de sahip çıkıyor
Tire Süt Kooperatifi, bölgede süt ve et fiyatlarını üreticinin lehine ...
 
Obama yeni FED Başkanını sonbaharda açıklayacak
ABD Başkanı Obama, Bernanke'den sonra Fed başkanlığına kimin getirileceğine ...
Kadın dayanışması Casaoliva'yı yarattı
Üniversite eğitimlerini tamamladıktan sonra turizm sektörüne adım atan ...
Altın sürpriz yaptı: 10 günün zirvesinde
ABD'den gelen zayıf ekonomik veriler spot altının değer kazanmasına neden oldu.
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva