HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Ocak 2012 Çarşamba - 08:55

Ekopazar’da kış bereketi

Türkiye’de hem satılan ürünlerin hem de pazar alanının “organik belgeli” olduğu “tek” pazar yeri Ekopazar İzmir, kış aylarına rağmen bilinçli tüketicilerin 1 numaralı tercihi olmaya devam ediyor. Pazara, Afyon ve Muğla’dan üreticiler de geliyor.

Ekopazar’da kış bereketi

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi önderliğinde Karşıyaka Belediyesi, Tarım İl Müdürlüğü ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) işbirliğiyle Bostanlı’da açılan organik pazar Ekopazar İzmir, sektör temsilcilerini ağırladı. İzmir İl Tarım Müdürlüğü, İzmir Ticaret Borsası, Ziraat Mühendisleri Odası ve kontrol sertifikasyon kuruluşları temsilcileri, organik gıdaya ulaşmak isteyen tüketicileri “Ekopazar”a davet etti.
Her geçen gün ürün çeşitliliğini artıran ekolojik pazara Afyon ve Muğla gibi illerden üreticiler de gelmeye başladı. Muğla Köyceğiz’den pazara gelen üretici Neşet Yener, haftada bir gün İzmir’e gelip ürünlerini sunmaktan mutlu olduğunu söyleyerek organik pazarların artmasını istedi. Neşet Yener, Muğla ve civarından kendisi gibi organik üreticilerinin İzmir’e gelmek için hazırlık yaptığını da ifade etti.
 
Sıkı denetim var, gönlünüz rahat olsun
Ekolojik pazarda ürünler, tezgahlardaki yerlerini almadan önce sıkı bir denetimden geçiriliyor. Organik olup olmadıkları kontrol edildikten sonra alana girmesine izin verilen ürünler, bez, kağıt ya da doğada yok olan özel ambalajlarda, hiçbir kimyasala maruz kalmamış sağlıklı tezgah örtüleri üzerinde tüketiciye ulaşıyor.
Büyükşehir Belediyesi tarafından çok sıkı denetlenen ürünler, ilk olarak “henüz tarladayken” organik sertifikalandırma kuruluşları tarafından inceleniyor ve “organik ürün” belgesi veriliyor. Ardından “organik ürün” belgesi olsa bile, tüm ürünler Ekopazar İzmir girişinde “Karantina Bölgesi’ne alınıyorlar ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) uzmanları tarafından kontrolleri yapılıyor. ETO uzmanlarının oluşturduğu komisyon, Karantina Bölgesi’nde ürünlerin öncelikle sertifikalarına bakıyor, bilgisayar sisteminde kontrol ediyor ve belgelerinde yer alan ağırlık, tür gibi özelliklerini karşılaştırıyor. Bütün şartları yerine getiren üreticilerin ürünleri pazardaki yerlerini alıyor. İncelemeler sırasında “organik olduğundan şüphe duyulan” ürünler pazara alınmıyor ve tahlil için Ege Üniversitesi bünyesindeki ulusal ve uluslararası akreditasyon belgesine sahip laboratuvarlara gönderiliyor.
 
Pazar alanı da organik
Ekopazar Bostanlı’nın sadece ürünler bazında değil, pazar alanının kendisinin de “organik” olarak tescil edildi. IMO Kontrol ve Sertifikasyon kuruluşu tarafından yapılan denetimlerle Ekopazar İzmir, ürünlerin yanı sıra pazar alanının kendisi de “organik” belgesi alarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kocaoğlu’ndan Denktaş’a son görev
KKTC İzmir Konsolosluğu’nu ziyaret eden Başkan Aziz Kocaoğlu, Rauf Denktaş ...
Konak'ta çöp ev operasyonu...
Konak’ta akli dengesi yerinde olmadığı öne sürülen iki oğluyla birlikte ...
İşte Türkiye'nin en sakin şehirleri
Sınırlarımıza Seferihisar ile girdi, sayıları kısa sürede sekize yükseldi. ...
 
Çiğli’de bisiklet yarışı nefes kesti
Ege Pedal Spor Kulübü tarafından, Çiğli Belediyesi ile Çiğli Kaymakamlığı ...
Mali polisten Bayraklı’ya şok baskın!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik baskınların yankıları sürerken ...
Eski başkanlar Abdül Batur’u ziyaret etti
Kurucu Başkanlığını eski Bornova Belediye Başkanı Cengiz Bulut’un yaptığı ...
 
Karşıyaka'dan hayvan sahiplerine poşetli uyarı
Karşıyaka Belediyesi, hayvan sahiplerinin çevre konusunda daha dikkatli ...
Karşıyaka bilim müzesi ziyaretçi rekoru kırıyor
Karşıyaka Belediyesi’nin Bahçeşehir Koleji işbirliğinde 2009 yılında hizmete ...
Semtevleri başarıdan başarıya koşuyor
Balçova Belediyesi’nin ev hanımlarına meslek edindirmek ve sosyal dayanışmayı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva