HABERLER>YEREL MEDYA
1 Kasım 2010 Pazartesi - 00:00

Sertel: İzmirli gazetecilerin ruhları incitildi

Başkan Atilla Sertel, İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından hayatlarını kaybeden gazetecilerin anısına yaklaşık 14 yıl önce dikilen ağaçların kesilmesine sert tepki gösterdi.’

Sertel: İzmirli gazetecilerin ruhları incitildi


 
İZMİR - Denizcilik Müsteşarlığı ve Orman Bölge Müdürlüğü arasında yapılan protokolle, ’“Gemi Trafik Hizmetleri Merkez Binası ve Trafik Gözetleme İstasyonu’” yapılacağı belirtilerek İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından hayatlarını kaybeden gazetecilerin anısına yaklaşık 14 yıl önce dikilen ağaçların kesilmesi İzmirli gazetecilerin sert tepkisine neden oldu.

İGC Başkanı Atilla Sertel, İGC yönetim kurulu ve İGC üyesi gazeteciler Hasan Tahsin Heykeli önünde bir araya gelerek olayı kınadıklarını belirttiler. Kesilen ağaçların bir kısmını getirerek heykelin önünde sergileyen İzmirli gazeteciler, sorumluların cezalandırılmasını istedi. Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ve Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan da gelerek, destek verdiler.
 
Yapılan kesimi ’“ağaç katliamı’” olarak niteleyen İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, ’“Bizim için çok üzüntülü çok kara bir gün. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’’nı kutladığımız günde İzmir Gazeteciler Cemiyeti’’nin Hatıra Ormanı’’na Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri tel örgüleri kırarak girmiş ve acımasızca ağaç katliamı yapmışlardır. Bu anlayışı, bu zihniyeti kınıyoruz.  Bu katliam İzmirli gazetecilerin ruhlarını incitmiştir’” dedi.


İzmir Valisi de dahil olmak üzere hiç kimsenin haberi olmadan kesim yapıldığını kaydeden Sertel, şunları söyledi: ’“1997 yılında rahmetli başkanımız İsmail Sivri döneminde Atatürk Ormanı’’nda ağaçlandırdığımız bu alan yok edilmek istendi. Ağaçlar, öylesine acımasızca, öylesine apar topar kesilmiş ki gelişi güzel bir katliam yapılmış. Gönül isterdiki İzmir Gazeteciler Cemiyeti’’nin bu kesimden haberi olsun. Haberimiz olsaydı kestirmezdik. Eğer devlet oraya mutlaka bir alan yapmak istiyorsa bunun saygı dolu yöntemi İGC ile görüşmek olmalıydı. Haberimiz olsaydı belediyelerden temine edilecek ağaç kökleme makinalarıyla 30 yılı bulmuş olan ağaçlar başka bir bölgeye taşınabilirdi. Ama bu yapılmadı. İzmir Orman Bölge Müdürü bana ulaşamadığını belirterek yalan söylüyor. Oysa biz ona ulaşmak için çaba harcadık.’”

 
ÇAM AĞAÇLARI KESİLDİ
Tutanaklarda ve alınan izinde Okaliptüs ağaçlarının kesileceğinin belirtilmesine rağmen çok sayıda çam ağacının da kesildiğini dile getiren Atilla Sertel, 20-30 yıllık çam ağaçlarının vicdansızca katledildiğini söyledi. Sertel, şöyle devam etti: ’“İzmir Gazeteciler Cemiyeti’’nin 50. Kuruluş Yıldönümü Onuruna tanzim edilen alan merhum İzmirli Gazeteciler; Akın Kıvanç, Muammer Övünç, Ceyhan Gür, A.Şevket Bilgin, Nejat Türkeri, Akın Simav,  Sabri Suphandağlı, Osman Öksüz, Özdemir Hazar, Zafer Alatay, Cezmi Zallak, Çetin Esen Kaftan, Şahap Mete, Suha Aknur ve Tunç Saruhanlı’’nın anıların yaşatılması amacıyla 16 Ocak 1997’’de açılmıştı. Atatürk Ormanı’’ndaki bu ağaçlar  Cumhuriyet Bayramı’’nın kutlandığı günde acımasızca katledilmiştir. . Biz İzmirli gazeteciler olarak bu işin peşini bırakmayacağız. İzmirli gazeteciler olarak oranın tekrar ağaçlandırılmasını istiyoruz. Oraya hiç kimse bina yapamaz çünkü yapılan binaların bugün olmasa da yarın birilerine peşkeş çekildiğini biliyoruz. Olayın sorumlusu olan İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi’’yi de  istifaya davet ediyorum.’”
 
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ da İmar Kanunu gereğince belediye sınırları içerisinde yapılacak yapılar için belediyeden ruhsat alınması gerektiği ancak kendilerine böyle başvuru yapılmadığını söyledi. Eyleme Bayraklı 75. Yıl Mahallesi sakinleri de katılarak destek verdi.

BAŞKAN KARABAĞ’’IN AÇIKLAMASI
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ’’ın Atatürk Ormanı’’nda yapılan ağaç kesimine ilişkin açıklamasıdır: Bayraklı 75. yıl Mahallesi’’ndeki Atatürk Ormanı, Yürürlükteki imar planında 1. derece doğal sit alanı olarak görülmektedir. Söz konusu kurul kararı, burada yapılaşmak için tek ve yeterli koşul u içermemektedir. Kurul, kararında tahsisi uygun görmüş olmakla birlikte; İmar Kanunu’’nun 26. Maddesi’’nde, ’“ Kamu kurum ve kuruluşlarınca yaptırılacak yapılara imar planlarında o maksada tahsis edilmiş olmak, plan ve mevzuata aykırı olmamak üzere mimari statik tesisat ve her türlü fenni mesuliyeti, bu kamu kurum ve kuruluşlarınca üstlenilmesi ve mülkiyetin belgelenmesi kaydıyla avam projeye göre ruhsat verilir’” denmektedir.

Yani; Belediyemize ilgili yatırımcı kuruluşun ( Ulaştırma Bakanlığı- Denizcilik Müsteşarlığı ) müracaatı gerekmektedir. Projenin ayrıntıları, planları ortaya çıkarılmadığı ve belediyemizden gerekli inşaat ruhsatı izni alınmadığı halde ağaçların yapılaşmak üzere neden ve neye göre kesildiğine anlam verilememektedir.
 
9 Haziran 2009 tarihli Kurul kararı da proje onayını içeren bir kurul kararı değildir, yapılaşmanın ne kadarlık bir alanda ve ne şekilde hayata geçirileceğine yönelik ayrıntı içermemektedir. Belediyemizin kuruluşu aşamasına denk gelen bu karara dayanılarak fiziki alt yapı oluşturulmaksızın bilinçsizce ağaç kesimi yapılmıştır. Bayraklı Belediyesi; yasal alt yapısı oluşturularak kamu yararını gözeten, kamu kurum ve kuruluşlarının kararlarına elbette destek verecektir. Ancak söz konusu olayda, bu koşullar oluşmamıştır. Belediye Kanunu’’ndan aldığımız yetkiyle ağaç kesimini durdurma çabalarımız ne yazık ki işe yaramamıştır. Ancak yine Belediye ve İmar Kanunu’’ndan aldığımız yetkiyle söz konusu alanda tasarlanan yapılaşmaya karşı tavrımızı aynı hassasiyetle sürdüreceğimiz bilinmelidir.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkmen: Kaz kafalı İzmirliler!
Milliyet Ege Gazetesi yazarı, dün yağmur sonrası yaşanan çileyi sert bir ...
Söz Meclisten İçeri’’de ön seçim tartışması
Ege Tv ekranlarının fark yaratan programı ’‘Söz Meclisten İçeri’’ dolu ...
Baykal İzmir’’de, Başkanlar Trabzon’’da!
Milliyet Ege Gazetesi’’nin usta kalemi Hamdi Türkmen, bugünkü köşesinde ...
 
Sertel: Balbay 600 gündür ’‘adalet’’ bekliyor
İGC Başkanı Atilla Sertel, 6 Mart 2009'da tutuklanarak Silivri Cezaevi’’ne ...
Türkiye Azerbaycan’’a gazeteci ’‘ihraç’’ edecek
Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve Azerbaycan Matbuat Şurası arasında ...
Sezer Doğan adı gazetesinin sokağında yaşayacak
Ege Telgraf Gazetesi kurucusu Sezer Doğan'ın adı Konak’’ta yıllarca ...
 
İGC’’ye ’‘Atatürkçü’’ ziyaret
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Tansel Çölaşan, İzmir'in ...
Bugün 'Söz Meclisten İçeri' günü
Deneyimli gazeteciler Nedim Atilla, Gönül Soyoğul ve Ümit Yaldız, bugün ...
Basının acı kaybı: Şiar Yalçın
Cumhuriyet gazetesinde bir dönem briç ve bulmaca köşeleri hazırlayan, ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva