HABERLER>EKONOMİ
29 Ağustos 2024 Perşembe - 11:38

Sektörde Dilan Polat ve ekonomi etkisi… Güzellik salonları krizde!

Güzellik salonu işletmecileri, hem ekonomiden hem de kara para aklama iddiaları sebebiyle olumsuz etkileniyor. İzmir Kuaförler, Manikürcüler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Odası Başkanı Sezai Apaydın, “Dilan Polat olayı yüzünden zannediliyor ki bütün güzellik salonları kara para aklıyor. Öyle bir şey yok” dedi. Ekonomik krizden etkilendiklerini söyleyen Apaydın, “Çok acil bir ihtiyaç olmadıkça insanlar güzellik salonlarına gitmiyor. Özellikle epilasyon ile ilgili çok ciddi bir ihtiyaç yoksa insanlar kendi evinde ağda ile idare ediyorlar” dedi.

Sektörde Dilan Polat ve ekonomi etkisi… Güzellik salonları krizde!

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ -  Ekonomik kriz ve döviz kurundaki artış, güzellik salonu işletmecilerini de vurdu. Kullandıkları cihazların yüzde 80’i ithal olan güzellik uzmanları, maliyetleri karşılamakta zorlanıyor. Maliyetleri karşılayamayan işletmeciler ise kepenk kapatmaya başladı.

Sosyal medya fenomeni ve güzellik merkezi sahibi Dilan Polat’ın işletme üzerinden kara para akladığı iddiaları ile oluşan algı, işletmecilerin başına bela oldu.

Egedesonsöz’e konuşan İzmir Kuaförler, Manikürcüler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Odası Başkanı Sezai Apaydın, güzellik salonu işletmecilerinin yaşadığı ekonomik sorunları ve Dilan Polat olayından nasıl etkilendiklerini anlattı.

‘KULLANILAN ÜRÜNLERE HER GÜN ZAM GELİYOR’

Apaydın, şunları söyledi:

“Kiralarda çok ciddi bir artış yaşandı. Güzellik uzmanlarının kullandığı ürünlerin yüzde 80’i ithal ürün. Kozmetik ürünlerinin çoğu yurt dışından ithal ediliyor. Dolar ve Euro yerinde durmuyor, sürekli yukarı doğru çıkıyor.  Güzellik uzmanlarının kullandığı ürünlere her gün zam geliyor. KDV yüzde 20 olduğu için buradan da çok ciddi bir mali yük biniyor. Sonuç olarak bu yükün altından kalkabilmek için fiyatlara zam yapılıyor. Müşteri kaçmasın diye olabildiğince uygun fiyatlar belirliyorlar, kampanyalar yapıyorlar.”

EPİLASYONA GELMİYORLAR, EVDE AĞDA YAPIYORLAR
Müşterinin ekonomik krizden etkilenerek güzellik salonlarını daha az tercih etmeye başladığını belirten Apaydın, “Zaten ekonomik kriz var, halkın üzerinde bir baskı var. Güzellik salonlarına ilgi azaldı. Çok acil bir ihtiyaç olmadıkça insanlar güzellik salonlarına gitmiyor. Özellikle epilasyon ile ilgili çok ciddi bir ihtiyaç yoksa insanlar kendi evinde ağda ile idare ediyorlar. Güzellik salonları şu an krizde... . Güzellik uzmanlarının kullandığı ürünler de gerçekten çok pahalı. Kullanılan cihazların fiyatı 300-500 bin lira arasında. Bu yatırımı yaptıktan sonra karşılığında ancak geçimini sağlayıp, çarkı döndürebiliyor ve işletmeyi devam ettirebiliyorsa çok başarılı sayılır. Maalesef o da olmuyor. Hiç kimse Bağ-kurunu, sigortasını dahi ödeyemiyor. Sosyal güvenceleri bile geride kalıyor” dedi.

GÜZELLİK SALONU UZMANLARI, KARA PARA AKLIYOR KONUMUNA DÜŞÜRÜLDÜ

Apaydın, Dilan Polat olayından sonra güzellik salonlarında yaşanan algının etkilerini şöyle anlattı:

“Dilan Polat olayı yüzünden zannediliyor ki bütün güzellik salonları kara para aklıyor. Öyle bir şey yok. Herkes evine ekmek götürmek için bu işin kursuna gidiyor, öğreniyor. Dilan Polat olayı bana göre ciddi bir fantezi. Özellikle kurgulanmış bir durum. Bunu bütün güzellik uzmanlarına mal etmenin de hiçbir anlamı yok. Öyle bir şey olabilir mi? Maalesef böyle bir algı yaratıldı. Güzellik salonu uzmanları, kara para aklıyor konumuna düştüler. Aslında denetimin ilk başlarında, ruhsatlandırma işleminde iş yeri açan kişinin yüzde 100 belgelerinin olması gerekiyor. Maalesef iş adamları bu işe yatırım yapıyorlar. İnsanları bu tip olumsuz davranışlara itiyorlar. Üç beş tane varsa böyle kötü örnek teşkil ediyor. Normal güzellik salonlarının ve uzmanlarının başına dert oluyor. Herkes o gözle bakıyor.”

‘BUNU SADECE İZMİR’DE YAŞIYORUZ NE HİKMETSE’
Türkiye genelinde kullanımı yasal olan ancak İzmir’de yasal olmayan cihazların olduğuna dair iddiaları doğrulayan Apaydın, “Maalesef bunu sadece İzmir’de yaşıyoruz ne hikmetse. Özellikle denetim memurlarının güzellik salonlarına garezi mi vardır ne vardır bilmiyorum. Örneğin G5 diye bir masaj makinesi var. Bu makine normal bir masaj makinesi. Denetimde bir memuru ya da il sağlık müdürlüğün ‘kaldır bu ürünü, bu yasak’ diyor. ‘Bu markayı sadece sağlıkçılar kullanabilir’, ‘bu makine selülit tedavisi yapıyor’ diye argümanlar sunuluyor. Masaj yapan, selüliti önleyici bir masaj aleti halbuki.

Denetime gelen kişi de bilmiyor ne olduğunu. Oysa ellerinde bütün belgeler var. Ruhsatlandırma işleminde serbest olduğuna dair bilgiler var. Bunları ortaya koydukları halde ciddi bir şekilde piyasada gerilim yaratıyorlar. Yaptıkları yüz binlerce liralık yatırımı çöpe atmalarına sebep oluyorlar. Bir iş yapamadıktan sonra bu mekanı işletmenin anlamı da kalmıyor. Güzellik salonlarında çok ciddi kapanışlar da var” ifadelerini kullandı.

 
Kütahya'da feci kaza: 1 kişi can verdi!
 
Doğal Yaşam Parkı'nın vahşi sakinleri!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vatandaş 30 Ağustos 2024 Cuma 03:37

3. dünya ülkesi miyiz de medikal cihazları bile sokaktan geçene kullandıracaksınız?

Yorumu oyla      0      0  
ihsan altın 29 Ağustos 2024 Perşembe 12:35

izmir il sağlık müdürlüğü tıp merkezleri, poliklinik ve yasal güzellik merkezlerine denetim adı altında baskılar yapmaktadır. zaten eski bakan kocanın sadece kendi hastane lehine yaptığı düzenlemeler küçük ölçekli hastane ve tıp merkezlerini iflas noktasına getirmiştir. bunun sonucunda 1+1 daireler home officeler de saç ekimi başta olmak üzere işlemler yapılmaktadır. bu şekilde hem vergi zorunluluğu kalkmakta hemde denetim den muaf olunmaktadır.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık'tan gençlere 70 milyon lira destek
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Afetten Etkilenen Gençlerin Güçlendirilmesi ...
Türk-İş açıkladı: Açlık sınırı 19 bin 271 lira
Türk-İş verilerine göre, ağustosta açlık sınırı 119 bin 271 liraya, yoksulluk ...
Ekonomik güven endeksi açıklandı
Ekonomik güven endeksi, ağustosta 93,1 oldu.
 
İzmir’de ‘özel okul’ kazığı: Taksi bile servisten daha ucuz!
İzmir Servisçiler Odası, yeni eğitim yılı tarifesi için yüzde 20 zamlı ...
BIST güne yükselişle başladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,05 yükselişle 9.762,37 puandan başladı.
Bakanlıktan kira açıklaması: Altınla ödenmesi mevzuata aykırı
Hazine ve Maliye Bakanlığı altın cinsi kiralama sözleşmelerinin ilgili ...
 
Turistler Kordon’dan kaçıyor!
İzmir Körfezi’nde yaşanan balık ölümleri sonrasında artan koku, körfez ...
Vergi rekortmenleri belli oldu... Listede 5 İzmirli!
Türkiye'nin 2023 gelir vergisi rekortmeni, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ...
BIST 100 endeksi güne yükselişle başladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,09 yükselişle 9.757,77 puandan başladı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva