HABERLER>EKONOMİ
2 Şubat 2013 Cumartesi - 14:03

Seferihisar tarım devrimi: Atıklar gübreye muadil olacak!

Bioenzim ürünler konusunda kendi alanında lider olmayı hedeflediklerini belirten Phonus Limited Şirketi Genel Müdürü Tolga İlçin, Seferihisar Belediyesi işbirliğiyle bitkisel atıklardan kompost toprak üretimi yapacak projeyi hayata geçirdiklerini söyleyerek, önümüzdeki günlerde çalışmanın detaylarının paylaşılacağını kaydetti. İlçin, proje kapsamında toplanan bitkisel atıkların çürütülerek son derece verimli kompost toprağa dönüştürüleceği bilgisini vererek, benzer çalışmalar için Çeşme, Buca ve Kemalpaşa Belediyeleri ile görüştüklerini açıkladı.

Seferihisar tarım devrimi: Atıklar gübreye muadil olacak!

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - Belediyeler tarafından toplanan budama ya da çim gibi yeşil atıkların, değerlendirmeden çöplüğe atılmasının hem bölge hem de tarım sektörü için ciddi bir kayıp olduğunu belirten Phonus Limited Şirketi Genel Müdürü Tolga İlçin, bu atıklardan çeşitli yöntemlerle kompost toprak elde edilebileceğini söyledi. Bu sayede hayvan gübresine eşdeğer verimlilikte ve ondan çok daha ucuz gübre elde edildiğini kaydeden İlçin, Seferihisar Belediyesi işbirliğiyle bitkisel atıklardan kompost toprak üretimi yapacak projeyi hayata geçirdikleri bilgisini verdi.

Önümüzdeki günlerde çalışmanın detaylarının paylaşılacağı bilgisini veren İlçin, proje kapsamında toplanan bitkisel atıkların çürütülerek son derece verimli kompost toprağa dönüştürüleceği söyledi. İlçin, benzer çalışmalar için Çeşme, Buca ve Kemalpaşa Belediyeleri ile görüştüklerini de açıkladı.

Kompost tesisleriyle ilgili Türkiye’deki ilk çalışmanın İzmir’de yapıldığı hatırlatan İlçin, “Türkiye’nin ilk kompost toprak üretim tesisi 1969 yılında İzmir’de kuruluyor. Bir süre belediye tarafından işletilen bu tesis, daha sonra özel sektöre devrediliyor. Ancak, işletmede yaşanan sıkıntılar, ürün kalitesinin düşük olması ve nakliye gibi sorunlar nedeniyle işletme atıl duruma düşüyor. Sonrasında burası depolama alanı olarak kullanılıyor. Dolayısıyla kentimiz bu konuya aslında çok da yabancı değil ancak uzun yıllardır kimse bununla ilgilenmemiş. Biz, konu üzerinde çalışarak Mikro Model Kompost Üretimi’ni ortaya çıkardık” diye konuştu.
İzmir’deki hergün ciddi oranda budama ve çim atığı olduğunu kaydeden İlçin, “Sadece Gaziemir’den günde 6 kamyon bitkisel atık taşınıyor. Her bir kamyonun yaklaşık 22 metreküp yeşil atık aldığını hesap ederseniz, ortaya çok ciddi bir rakam çıkıyor. Evsel atıktan çok daha fazla budama atığı var. Ancak, bunlar değerlendirilmek yerine çöplüğe gidiyor. Seferihisar’da bu atıklardan verimli kompost toprağı üretilmesi için belediye, bizim projelendirdiğimiz bir çalışma başlattı. Deneme olarak 100 metreküplük bir üretim gerçekleştirilecek. Çeşme, Buca ve Kemalpaşa Belediyeleri ile Yalova Ziraat Odası ile de görüştük. Önümüzdeki günlerde Seferihisar’daki çalışmayla ilgili daha detaylı bilgi verilecek” dedi.

 
HAYVAN GÜBRESİ İLE AYNI DEĞERDE
İlçin yapılan araştırmaların, kompost toprağının verimliliği ile hayvan gübresinin üretimde eşdeğer verimlilik sağladığını vurgulayarak, “Bildiğiniz gibi hayvan gübresi oldukça pahalı bir hammadde. Fakat kompost toprak böyle değil. Çünkü, zaten kent merkezlerinden gelen budama ve çim gibi yeşil atıklar, belediyeler tarafından toplanmak durumunda. Dolayısıyla bunu, çeşitli işlemlerden geçirerek üreticinin kullanabileceği katmadeğeri yüksek ürüne çevirmek mümkün. Özel işletmeler için zor olsa da belediyeler bunun hammaddesini rahatlıkla sağlayabilecekleri için üretimde bir sıkıntı yaşamazlar. Böylece bunun satışından gelir elde etmek mümkün” şeklinde konuştu. İlçin, kompost üretiminde iki farklı yöntemin kullanıldığını dile getirerek, “Bunlardan birincisi açık dediğimiz, gelen yeşil atıkların doğal şartlarda çürütülmeye bırakılmasıdır. Buradaki süreç normal şartlarda 6 ile 12 ay arasında değişir. Ancak kullanılan doğal maddeler sayesinde bu süreç 3 aya kadar düşürülebilir. İkinci yöntem ise kapalı dediğimiz, yani sadece bu işi yapmak için tasarlanmış makineyi kullanarak ürün elde etmek. Böylece üretim süreci çok daha kısaltılıyor ancak bu da pahalı bir yöntem. Açık sistemde yatırım maliyeti 150 bin TL civarında iken; kapalı da bu rakam 1 milyon TL’ye kadar çıkıyor” ifadesinde bulundu.
 
BİYOLOJİK ARITMA ZOR AMA…
Phonus olarak biyolojik arıtma konusunda da çözümler sunduklarını aktaran İlçin, “Biyolojik arıtma hem maliyetle hem de zor bir süreç. Çünkü ortaya çıkan çamur ve kullanılan elektrik, arıtma sürecinde ciddi sıkıntı yaratıyor. Bizim mantar grubu dediğimiz ürünler, bu sıkıntıyı ciddi oranda azaltıyor. Çünkü, mantarlar yapıları itibariyle daha az çamur ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu da elektrik maliyetini düşürüyor. Her arıtma tesisinin biyokütlesi farklı olsa da; kullanılan bu mantarlar çamur oranını yüzde 30 azaltırken elektrik kullanımını da yüzde 30 düşürüyor. Örneğin 50 bin Euro’ya mal olan bu mantarı kullandığınız zaman, giderleriniz azalttığı için 100 bin Euro’ya kadar tasarruf sağlanıyor. Tabi ki, bu rakam biyokütlenin içeriğine göre değişiyor” şeklinde konuştu.
 
TEKNELER İÇİN MİKRO ARITMA
Biyoenzim ürünleri içinde, teknelerin pis su atıkları için kullanılanların da olduğu bilgisini veren İlçin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, pis suların denize deşarj edilmesi konusunda son derece katı ve duyarlı davranıyor. İlginçtir, örneğin Yunanistan ya da İtalya’da teknelerdeki pis su atıkları denize deşarjı edilebiliyor. Bizde ise bu yasak. Dolayısıyla tekneler atıklarını karaya deşarj yapmak zorunda. Ancak bu kadar teknenin atığını toplamak kolay değil çünkü denizlerimizde 10 binden fazla tekne bulunuyor. Biz de buradan hareketle Ar-Ge çalışması başlattık ve sorunu ‘Mikro Arıtma Ünitesi’ kurarak çözmek için harekete geçtik. Büyük boyutlu gemilerde benzer sistemler bulunuyor ancak biz daha küçük boyutlardaki teknelerde kullanılacak bu ünite için çalışıyoruz.”
İlçin, bu ünitelerin arıtma için alternatif olacağını düşündüklerini sözlerine ekleyerek, “Teknede oluşan pis sular, biyoenzimler kullanılarak arıtılacak. Böylece hem koku ortadan kalkacak hem de yapılacak yasal düzenlemeyle bu arıtılmış sular denize deşarj edilebilecek” ifadesinde bulundu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zavoli’den ‘teşvik’ uyarısı
LPG ve CNG dönüşüm sistemlerinin tasarımı, üretimi ve satışı konusunda ...
5.7 milyar dolarlık ihalede iptal sinyali!
Başbakan Erdoğan, geliri düşük geldiği için köprü ve otoyollarla ilgili ...
İzmir’in turizmine EXPO etkisi: Şifa peşinde 14 bin turist
'Sağlık' ana temasıyla EXPO 2020'ye aday olan İzmir'e şifa bulmak için ...
 
Nasır’dan seçimlere hazırız mesajı
NACE kodlarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle Bakanlar Kurulu tarafından ...
Mücevher sektörü ve tutkunları İzmir'de buluştu
İzmir'de, 5. Alyans, Altın, Mücevher, Gümüş Takı ve Saat Fuarı (JEWEX 2013) açıldı.
Süt tozu üretimi için destek payı açıklandı
Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, tüketim fazlası ...
 
Kaç çocuğa teşvik verileceği belli oldu!
Başbakan Erdoğan’ın nüfus artış hızında yaşanan düşmeyle birlikte çalışılması ...
Dikkat! Bankadaki paranız için son 4 ay
10 yıldır işlem görmediği için 'unutulmuş' kabul edilen banka hesapları ...
‘Altın’ isyan: Kuyumcular bankalara karşı!
İzmir Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Uça, bankalarda satılan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva