HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
23 Ağustos 2011 Salı - 11:01

Şeboy: Kocaoğlu'nu çok iyi anlıyorum

Belediye başkanıyken cezaevinde yatan ancak aklanan Cemil Şeboy, şimdi de "Neden gecekonduları yıkmadın" diye yargılandığını belirterek isyan etti. Şeboy “Bu iş akıllı adamın işi değil. Akıllı adamı da zaten delirtirler. Son günlerde gergin olan Aziz Kocaoğlu'nun halini çok iyi anlıyorum” dedi.

Şeboy: Kocaoğlu nu çok iyi anlıyorum

İZMİR - 1994 yılında seçildiği Buca Belediye Başkanlığı görevini kesintisiz 15 yıl sürdüren Cemil Şeboy, bu işin akıllı adam işi olmadığını, akıllı insanı da en sonunda delirteceğini söyledi.

Belediyeye yönelik düzenlenen operasyon kapsamında zor günler geçiren, tutuklanan, cezaevinde yatan ancak sonuçta aklanan Şeboy, şimdi de "Neden gecekonduları yıkmadın" diye yargılandığını belirterek yaşadıklarına isyan etti.

Son dönemde gergin olan ve sinirlerine hakim olamayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu da bu anlamda çok iyi anladığını söyleyen Şeboy şöyle konuştu:
"1994'lü yıllar belediye başkanlığı için daha rahattı. Ama her geçen gün daha da zorlaştı. Menfaatine dokunduğunuz insanlar, şantajla iş yaptırmak isteyen insanlar. Bunlara hep direniyorsunuz. Bunlarla kavga halindesiniz. Siz bir kişisiniz, ama karşınızda koskoca bir kent var. Bu kent hep size karşı. Herkes birşeyler istiyor, birşeyler yaptırmak istiyor. Tayininden tutun da yoluna parkına kadar. Bazılarının da özel menfaatleri var. Bunlarla boğuşuyorsunuz. Ben iş yapmaktan korkmam. Dağları devirir geçiririm. Ama sistem bana uygun bir sistem değil. Çalışmaya uygun bir sistem değil. Öyle veya böyle 15 yıl bu işi götürdüm. Ama belediye başkanlığı akıllı adamın işi değil. Akıllı adamı da zaten delirtirler. Son zamanda deli demiyorum ama Aziz Kocaoğlu'nun halini de anlıyorum. İnsan etten kemikten yapılmış. Sinirleri var. Zor iş. Allah bütün belediye başkanı arkadaşların yardımcısı olsun. Onları en iyi anlayan biriyim".

ÇOCUKLARIMA KENDİMİ DİNLETECEĞİM
Mimar olduktan sonra Buca'da müteahhitlik yaptığını, ancak 1984 yılında meclis üyesi seçildiğini belirten Şeboy şöyle konuştu:
"1984 yılında Buca meclis üyesi olduğumda babam inşaat ofisime geldi. Neden meclis üyesi oldun diye çıkıştı. Zorladılar falan dedim. Bana 'Bak Namık Kemal ne demiş biliyor musun. Bu memlekette sadakatla çalışanın sadakatinin içine edeyim demiş. İşte kendisi gitti Kıbrıs'ta zindanlarda öldü' dedi. Çay söylemiştim çayını bile içmeden gitti. Yaşadığım olaylardan sonra 'Babam haklıymış' dedim. Keşke işime gücüme baksaydım. Babamın sözünü keşke dinleseydim. Müteahhit olarak Ali Ağaoğlu gibi olurdum. 80'li yıllarda 8-10 müteahhit vardı ve en hızlıları bendim. Hepsini bir kenara ittim. Helikopterim de olurdu, özel uçağım da. Daha dün inşaatlara başlayanlar allah versin gittiler. Biz ise hep eksiye gittik. Kıskanmıyorum. Ben tercihimi yapmışım. Ama yanlış bir tercih yapmışım."

BİRİKİMİMİ KAYBETTİM
Belediye başkanlığına başlamadan önce mal varlığının daha iyi olduğunu, başkanlık döneminde sürekli eksiye gittiğini belirten Şeboy şöyle konuştu:
"Belediye başkanlığı öncesi dönemde bütün kazandıklarım başkanlık döneminde gitti. 3 seçim geçirdim, kolay değil. Belediye başkanlığından önce, 1993 yılında 50 tane hipodromun bulunduğu bölgede inşaatımız vardı. Babamdan kalan kentin içinde imarlı arsalarımız vardı. Babamın dairelerinden 13 tanesini sattım. Hepsini tükettik. Şimdi babamdan kalan bir tane dairem var. Oturduğumuz evi sattık, Kaynaklar'da bir tane ev yapıyoruz. Yani şu an 2 evim, 2 arabam var. Arabamın birini de 60 ay vadeyle aldım. Hala kredisini ödüyorum. Bir de başkanlıktan önce yaptığım bir apartmanın 35 metrekarelik bir dükkanım ve diğer dükkanın dörtte biri var. Bunları üşününce keşke bu işe hiç girmeseydim diyorum. Çocuğuma ve çok yakınımdakilere kesinlikle tavsiye etmiyorum. Gidin oyunuzu atın ama. Mümkün değil ben çocuğumu kesinlikle politikaya sokmam. Çünkü ben babamı dinlemedim ama onlara zorla kendimi dinletirim. Bereket öyle hevesleri de yok."

EN GÜZEL MAKAM HÜRRİYET
2009 seçimlerinde ismi büyükşehir belediye başkan adaylığı için de geçen Şeboy, büyükşehir için bir teklif gelirse kabul edip etmeyeceği yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi:
"Bende hakikatten böyle bir düşünce yok. En güzel makam hürriyettir. Ondan güzel makam yok. 2.5 yıl içinde bunun daha da keyfine vardım. İnsan bir kez dünyaya geliyor. 15 yıl kesintisiz belediye başkanlığı yaptım. Hiçbir getirisi olmadı bana. Hep benden aldı götürdü. Elimizde bir yeşil pasaport vardı o bile gitti. 2009'da halktan talep geldi. Keşke İzmir'de büyükşehirde olsa daha iyi olur diye. Hakikaten olurdu. Ama benim de o gençliğim, o hevesim olsaydı, o zamanlar farklı olurdu. Şimdi artık yavaş yavaş geçiyor. Tüm zorluklara rağmen Benim Buca'da yaptığım çok güzel çalışmalar var. Türkiye'ye önek olan Gölet, Mevlana Heykeli, Yedi Göller, Atatürk Maskı gibi birçok vizyon proje var. Ben bunlarla gurur duyuyorum".

BU YASALAR YALNIZ İZMİR İÇİN Mİ?
1994'te göreve geldiğinde Buca'nın imar planı dahi olmadığını, planlama yaparak sağlık ocakları, okul yerlerini kontrol altına aldıklarını kaydeden Şeboy, gecekondulaşmayla kendi başına giden Buca'yı planlı hale soktuklarını söyledi. Görev süresi boyunca 3 binin üzerinde gecekondu yıktığını ancak şimdi hala "Neden 10 bin gecekonduyu yıkmadın" diye yargı önününde ifade verdiğini söyleyen Şeboy şöyle konuştu:
"Teknik olarak en fazla yıkım yapan belediye bizdik. Ama buna rağmen yine "10 bin taneyi niye yıkmadın" diye yargılanıyoruz. İşten soğutan konular bunlar. Ben 3 binin üzerinde gecekondu yıktım. Gecekondu yıkmak kolay. Getirirsiniz dozeri yıkarsınız. Ama kaçak yapı öyle değil. İki katı ruhsatlı üçüncü katı kaçak. Gelip dozerli yıkabilir misiniz? Onu kazma kürekle yıkarsın. İhale açıyorsun kimse girmiyor. Sizin gücünüz yetmiyor. Gecekondu affıyla 1200 dükkanı yasal hale getirmişler, ama ruhsat veremiyorsunuz bina uygun değil. 5 bin kişi oradan ekmek yiyor, aileleriyle 20 bin kişi. Hadi gelin çözün bakalım çözebilirseniz. Sonra da koş mahkemeye yargılan. Nasıl hizmet edeceksiniz bu kente. Bir de bu yasalar yalnız İzmir için mi geçerli? Onu bilhassa sormak isterim. İstanbul'a gidin. Kocaman kocaman binalar kaçak. Şırnak'a gittim. Belediye başkanına 'Kaçak inşaat var mı' diye sordum. 'Sen bana ruhsatlı var mı diye sorsana' dedi. 50 tane varmış onlar da hepsi kamu binaları. Ee hani adalet? Yalnız bu yasalar İzmir'de mi? Bu müfettişler yalnız İzmir'e mi geliyor? İzmir'deki belediye başkan arkadaşlarımızı mı sorguluyor yalnız? O yüzden belediye başkanı arkadaşlarımızı gayet iyi anlıyorum. Allah yardımcıları olsun. Bürokraside en kolay hesap sormak İzmir'de. Öteki taraflarda hiçbir şey yapamıyorlar. İstanbul örneğin kontrolden çıkmış. Kocaman binalar var. Öyle olunca da durum maalesef böyle oluyor."

KİMLİKSİZ AŞURE KENTİYİZ
İzmir'in yıllardır kenidne bir türlü kimlik bulamadığını, üniversite kenti mi, turizm kenti mi yoksa sanayi ticaret kenti mi olduğuna bir türlü karar veremediğini de söyleyen Şeboy şöyle konuştu:
"İzmir hala kimliğini bulamadı. Burası ne kenti? Üniveriste kenti mi, sanayi mi ticaret mi? Bana göre İzmir tam bir aşure kent. Biraz fasulye var, biraz nohut var. Ama hepsinden biraz var. Onun için hiçbir şey olmuyor, ancak aşure kent oluyor. Bu kente vizyon veremedik. Örneğin Las Vegas denince kumar, Newyork denince ticaret, Hollywood denince akla sinema geliyor. İzmir'in de böyle bir kimliğe ihtiyacı var. Örneğin Gölet ve çevresi Disneyland için ideal. Expo'nun Buca'da kurulması halinde fuar kalktıktan sonra o alanlar disneylanda dönüştürülebilir. Expo'nun en ideal yeri Buca. İnciraltı deniyor ama ben iddia ediyorum İnciraltı'nda olursa trafik kitlenir. Çünkü herkes aynı yöne gidecek. İnsanlar hastaneye gidemeyecek, ölecek. Öyle bir merkez olmalı ki, etrafında 360 derece değişik yönlere giden yollar olmalı. Buca bu anlamda ideal. Expo'nun orada olması lazım. Sonra da EXPO'yu Disneyland'a çevirmeliyiz. 6 ay sonra fuar kalkınca eğlence merkezi olmalı. Böylece İzmir eğlence ve üniversite kenti kimliğine de kavuşur. Çünkü gençlik varsa eğlence vardır."

Sığacık'a Osmanlı kalesi yapalım

Seferihisar'ın sakin kent çalışmasına da katılımadığını vurgulayan Şeboy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Huzurevi yani. Başka ne anlarsın. Genç böyle bir yere gider mi? Yaşlılar da akşam 8-9'da yatar. Restoranlar ne olacak? Eğlence merkezleri ne olacak. Böyle Seferisar büyümez sadece büyük bir huzurevi olur. Ben orası için bir dönem önermiştim. Sığacık'ta 100 bin metrekare Osmanlı Kalesi yapalım diye. Kale surları, büyük makaralar yapalım. İçine de osmanlı mimarisinde tasarlanmış barlar, kafeler çarşılar yapalım. Kale surlarında yeniçeri askeri kıyafetleriyle dolaşan korumalar olsun. Ama tabi benden geçti artık. Bana sorarlarsa fikrimi söylerim. Fikir için para da istemem. Bu tür vizyon projelere ihtiyaç var."(Nihal Aşkın/Habek Türk Egeli)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 18 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BUCALI 24 Ağustos 2011 Çarşamba 10:58

Cemil başkan Bucada ceketini koysa kazanır mevcut belediye başkanlarını görüyoruz .

Yorumu oyla      19      9  
ahmet akın 24 Ağustos 2011 Çarşamba 09:13

sayın şeboyu anlamak mümkün değil sayın başkan bu kadar başarılıydı da buca neden izmirin köyü gibi.narlıdere karşıyaka balçova nereden nerelere geldi buca hala koca bir köy. sayın şeboyun devri geçti peki sayın tatı ya ne demeli dün ege tv de izledik gökçen sokaklarını dolaşıyormuş sen önce bucayı dolaşta gör rezilliği pisliği.trafik için bir çözüm yok planlı kent için yok bumu vizyon sayın başkan. 2 yıl sonra değil başkanlık adaylığın bile imkansız.

Yorumu oyla      13      12  
özbucalı 24 Ağustos 2011 Çarşamba 05:42

sayın cemil şeboy,bucaya yaptığı projelrle,buyayı köy havsından krutarmıştır.şimdiki yönetim kısır projelerle idare etmeye çalışıyor.birde şu son aylardaki başkanlar dayanışması"Aziz Kocaoğluna" karşı tamamen gündem değiştirmek için geliştirilmiş bir yöntem bana kalırsa.. yani bu olayı gündemde tutup iş yapmayışlarını unutturmak geçiştirmek istiyorlar.. projen varsa yaparsın kardeşim seni tutan mı var. herkes cemil şeboy olamıyor malesef

Yorumu oyla      20      9  
haberci 24 Ağustos 2011 Çarşamba 04:00

efsane başkan şeboy döneminde buca vizyon projelerle anılırdı,şimdi ise amaçsız konserlerle anılır oldu..işte aradaki fark bu..bu günün tarihini not edin şeboy yine gelecek buca yine gülecek..bunlar küçük dev adamın çırağı bile olamazlar...şeboya avantacı diyenin alnını karışlarım..çıkarcı deyip ispat edemeyenler müfteridir..

Yorumu oyla      17      11  
HİNT KUMAŞI 23 Ağustos 2011 Salı 23:11

BAŞKAN DUA ET DE MAHKEMELERİN SONUCUNDA BİR DAHA F TİPİNE DÜŞMEYİN...NE BUCA NE BÜYÜKŞEHİR SANA YAR OLMAZ ARTIK.

Yorumu oyla      16      13  
heroes 23 Ağustos 2011 Salı 22:49

isviçredeki banka hesapları ...bucada kendisinin ama onun adına olmayan gayrimekulleri saymaya kalksak 5 dönem belediye başkanı değişir .yediniz bucayı belediyeyi borçlandırdınız belediye yerlerini uzun vadelerle kiralara verdiniz şimdide yeni başkana laf söylüyosunuz ayıp size.

Yorumu oyla      15      12  
BUCALI 23 Ağustos 2011 Salı 22:48

deniz katılıyorum sana . mevcut belediye başkanı anlatacak sadece ben pzar yeri yaptım muazzez ersoyu onur akını suaviyi onu bunu getirdim diye .

Yorumu oyla      18      9  
coco 23 Ağustos 2011 Salı 21:22

cemil abisi onada öğretir nasıl yürütülceğini buca da

Yorumu oyla      15      9  
taner 23 Ağustos 2011 Salı 20:42

Bence de mevcut başkan bey böyle rahat olur mu görevi bırakınca..sanmıyorum

Yorumu oyla      19      10  
deniz 23 Ağustos 2011 Salı 20:28

tek merakım mevcut belediye başkanı görevi bırakınca şeboy gibi rahatlıkla insanların arasında yürüyebilecek midir?

Yorumu oyla      23      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Sındır'dan gece mesaisi
Göreve geldiği günden bu yana halkla içiçe yönetim anlayışı sergileyen ...
Bayraklı’da Gökhan Özen rüzgârı
Bayraklı Belediyesi, ünlü popçu Gökhan Özen konserine hazırlanıyor.
Kocaoğlu: Açılışın zora girmesi gibi bir tehlike yok!
Sosyal İş Sendikası’na bağlı İZFAŞ çalışanlarının grev kararı alması ile ...
 
“Tarih Ödülleri” için son gün 26 Ağustos
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki tarihi yapıların korunmasını ...
Gaziemir Belediyesi’nde şok operasyon!
Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, ani bir kararla yardımcılarının ...
Büyükşehir’e ilk gün bin kişi başvurdu
Büyükşehir Belediyesi'nin itfaiye teşkilatına alacağı 286 itfaiye eri ...
 
Konak’ta 52 çiftin nikah coşkusu
Konak Belediyesi ile Hüseyinoğulları İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ...
Çiğli’de kaçak hurdacıya baskın
Çiğli Harmandalı mahallesinde kaçak olarak faaliyet gösteren hurda deposu, ...
Tatı'dan meclise 'sermaye' çalımı
Bucamar’a sermaye artırımını belediye meclisine kabul ettiremeyen Buca ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva