HABERLER>EKONOMİ
9 Eylül 2024 Pazartesi - 09:00

Satışlar bıçak gibi kesildi: Motosiklette fren!

Temmuz ayında İzmir trafiğine katılan yeni kayıt 16 bin 490 motorlu araç içinde yüzde 45,8’lik payla motosiklet olmuştu. Ancak Ağustos ayı başından itibaren satışlar giderek azaldı, düşüş yüzde 80’e dayandı. İzmirli motosiklet satıcısı Mustafa Dinamit, bu gerilemeyi, arabaya erişemeyen vatandaşın motosiklet dahi alamaz hale düşmesine bağladı

Satışlar bıçak gibi kesildi: Motosiklette fren!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Ağırlaşan hayat şartları, insanların otomobil hayallerini suya düşürürken, motosiklet satışlarında patlama yaşanmıştı. Yılbaşından Temmuz ayının sonuna kadar motosiklet satışları, otomobiliı geride bıraktı. Ancak Ağustos ayında motosiklet satışlarında tahminlerin çok üzerinde bir gerileme oldu, adeta sert fren yaptı. İzmirli motosiklet satıcısı Mustafa Dinamit, iki tekerdeki gelişmeleri Egedesonsöz’e değerlendirdi.

İZMİR’DE SADECE TEMMUZ AYINDA 7600 MOTOSİKLET TRAFİĞE YENİ KAYIT OLDU
Türkiye genelinde geçen yıl 957 bin motosiklet, ilk kez trafiğe katılırken, 2024 yılında Ocak ayından itibaren 7 aylık süreçte ise 695 bin 403 motosiklet satışı yapıldı. İzmir’deki otomobil sayısı 989 bin 722 olarak açıklanırken, motosiklet sayısı da 434 bini geçti. Sadece İzmir’de Temmuz ayı içerisinde 16.500 motorlu araç trafiğe katılırken, bunun 7.600’ü, diğer bir deyişle yüzde 45,8’i motosiklet oldu.

Ağustos ayı itibariyle başlayan satışlardaki düşme, durma noktasına gelirken, Motosiklet satıcısı Mustafa Dinamit, piyasayı şu sözlerle özetledi:

HİÇ SATIŞ YAPAMADIĞIMIZ GÜNLER OLUYOR
“Yılın ilk altı ayında çok iyi satışlar yaptık, yedinci ayda da fena değildi. Çünkü otomobil almaya ekonomik gücü yetmeyen insanlar, motosiklete yönelmişti. Motosiklet tercih edilirken, İzmir’deki trafik sıkışıklığı, otopark sıkıntısı ve benzinin 50 liraya dayanmış olması da etkiliydi. Çünkü motosikletin yakıt harcaması otomobile göre çok daha düşük. Fakat Ağustos ayında ne olduysa, resmen çöktük. Ağustos ayına kadar günde ortalama 5 motosiklet satarken,hatta, 6, 7 oluyor, 4’e düşmüyordu. Artık günde bir motosikleti ancak satabiliyoruz. Bazen hiç satış yapamadığımız oluyor. Sadece İzmir’de değil, her yerde böyle.”

VATANDAŞ EN ÇOK 125 CC’LİK MOTOSİKLETLERİ TERCİH EDİYOR
Tüm motorsiklet satıcılarının stoklarının dolu olduğunu, piyasanın tıkandığını anlatan Mustafa Dinamit, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Motosikletlerde alt segmentler daha çok rağbet görüyor. En çok tercih edilen motosikletler, 65 bin lira ile 300 bin lira aralığında. 101 ve 125 CC’lik motosikletler vatandaşın birinci tercihi durumunda. Vatandaş, bir otomobil alacak parası olmayınca, motosiklete yöneliyordu. Şimdi fiyat soran çok ama alan yok. Çünkü insanlar parasız ve geçim sıkıntısına düşmüşler. 300 bin liranın üstündeki üst segment motosikletlerin yüzüne bakan yok desek, abartmış olmayız. Sıfır motosikletlerdeki satış durgunluğu, ikinci el motosikletlerde de yaşanıyor. Şu anda can sıkıcı boyutlara ulaşan durgunluğun daha ne kadar devam edeceğini bilemiyoruz ve bir an önce krizin aşılmasını ümit ediyoruz. Hiç olmadığımız kadar zorlanmaya başladık.”

 
Ölü balık kenti!
 
Öğrencilere ilk harçlık Menderes Belediyesi’nden
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Motorcu 10 Eylül 2024 Salı 07:04

Mart ayında 60 bin tl olan motor şu an 100 bin tl onun için satışlar durmuş olabilir mi

Yorumu oyla      0      0  
Nazmi er 9 Eylül 2024 Pazartesi 19:53

Eeeee güzel kardeşim iyi diyorsun hoş diyorsunda Çin malı motorların fiyatlarını uçuranda piyasayı uçuranda siz esnaf kardeşleriniz kafanıza göre ucuz motorsikletlerin fiyatlarıyla oynuyorsunuz baktınız rağbet var daya gitsin fiyatı vatandaşa yazık değilmi faturası farklı satış farklı bu kadar kar edilirse müşteriden olmaz işte olmaz bakın bodruma milasa marmarise kan ağlıyor esnaflar neden turist yok oteller boş birkere gelince fiyatlar ı kökleyin sonra iş yok kendi eden kendi bulur ağlamayın boşuna

Yorumu oyla      0      0  
Realist 9 Eylül 2024 Pazartesi 17:22

Ağustosa kadar vatandaşın motorsiklet alım gücü ardı da sonra mı düştü. Fiyatlar mı şişti talep çok diye. İş olmayınca hemen ekonomi kötü

Yorumu oyla      0      0  
UYANIK 9 Eylül 2024 Pazartesi 13:15

Bu motosiklet ve bisiklet gibi araçlar genel olarak sezonluk zamanlara hitap ettiği için aşırı bir talep beklememek lazımdır. Sezona göre hareket edip ona göre değerlendirilir iyi olur, nasılsa bütün alışveriş merkezleri gibi sezon geçince sezonu geçen malları depoya kaldırırlar. Kış sezonuna göre ürünler sergilenir. Bunlar değişmez kuraldır, boşuna umut edip aşırı bir beklentiye girmeden depodan kiş sezonuna uygun ürünlere yönelsinler, nasilsa baharda aynı sezon yine başlayacak, saygılar.. ????

Yorumu oyla      0      0  
aLİ 9 Eylül 2024 Pazartesi 11:46

Eli yüzü düzgün bir motor almaya gitsen bayi yok çekiyor ama ne tesadüfse aynı motor ilanlarda 20-30 civarında farkla satılıyor.

Yorumu oyla      3      0  
sezarın hakkı sezara 9 Eylül 2024 Pazartesi 10:24

bugün alt tarafı 250cc lik bir yamaha xmax almaya kalksan araba parası vermek zorundasın . 125cc lik çünlü markaların scooter lar 100.000TL nin üstüne çıktı. iyi parkalar 200.000 e dayandı yada üstüne çıktı. Teşekkürler ak parti !!!

Yorumu oyla      4      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sosyal destek için boşananlar Maliye'nin radarında
Gücü olmasına karşın iş aramayıp yardım alanlar ve yardımı sürdürmek için ...
Oda Başkanı'ndan özel okul servis ücretlerini işaret etti: Devlet tarifeye el koymalı!
0-10 km servisin Oda tarifesine göre 26 bin lira olduğunu hatırlatan İzmir ...
İş ortamında yapısal düzenleme hazırlığı
İş ve yatırım ortamının geliştirilmesi için yapısal düzenlemelere odaklanılacak. ...
 
Okullar açılıyor… İzmir’de 'servis saati' krizi!
İzmir Otobüsçüler ve Servis Araçları Odası Başkanı Erdem Mert, Milli Eğitim ...
Üniversiteler için 487 milyar liralık ödenek
Yükseköğretim kurumlarına 2025 yılı için verilmesi öngörülen bütçe ödeneği ...
Yaşlı ve engellilerin eylül aylıkları yatırılıyor
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, eylül ayına ilişkin ...
 
Küresel piyasalarda gözler faiz ve enflasyon verilerinde!
Küresel piyasalarda gözler, Avrupa Merkez Bankasının gelecek hafta duyuracağı ...
Mevzuata aykırı 241 'sağlık' reklamına ceza!
Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, sağlık sektörüne ilişkin ...
Bakan Şimşek'ten 'Fitch' açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Makro finansal istikrarımızı güçlendiren ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva