HABERLER>GÜNCEL
25 Eylül 2011 Pazar - 16:28

Sakız koyunları kıyasıya yarıştı

İzmir’in Çeşme ilçesinde düzenlenen Sakız Koyunu şenliği ilginç görüntülere sahne oldu. İkinci kez düzenlenen panayır havasında geçen etkinlikte 4 dalda yarışan koyunlar, jüri karşısında kendini gösterdi.

Sakız koyunları kıyasıya yarıştı

İZMİR - Önemli isimlerin yer aldığı 5 kişiden oluşan jüri, koyunlar arasındaki en iyiyi seçmekte zorlanırken, podyuma birer birer çıkan koyunlar sahiplerine zorlu dakikalar yaşattı. Koyunlarına hakim olmakta zorlanan üreticiler yarışma sonunda ödüllerini Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer’in elinden aldı. Tütüncüoğlu ve Türer, Sakız koyununu yetiştirmeyi teşvik etmek amacıyla düzenlenen bu etkinliğin her geçen yıl daha da yüksek katılımla gerçekleşeceğine inandıkları ve teşvik edilmesi gerektiği mesajı verdi.
 
Sakız Koyunu yetiştiriciliğini teşvik etmek amacıyla Çeşme Belediyesi ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından Çeşme Meydanı’nda düzenlenen şenlikte eğlenceli görüntüleri de beraberinde getirdi. Yarışma öncesi etkinliğe katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özcan, Sakız koyununa bölgenin ilgi gösterdiğine dikkat çekerek, insanlığın daha kaliteli ve hijyen beslenmesi için bunun önemli olduğunu bildirdi. Bu konuda Bakanlığın önemli bir misyon yüklendiğine vurgu yapan Özcan, “Biz bakanlık olarak, siz tüketiciler olarak ve üreticiler olarak milli değerlerden biri olan sakız koyununa sahip çıkmak zorundayız. 10 yıl önce Dünya tarımında 11. sıradaydık. Türk tarımında 190 ülke arasında 6. sırada yükselmiştir. Bizim önümüzde Brezilya, Birleşik devletler ve Kanada var. Fransa’nın önüne geçtik. Hedef dünyanın 5. ülkesi arasına getirmek. Rakamlara müdehale etmiyoruz. Hayvan yetiştiriciliğine çok destek veriyoruz. Hayvan başına 120 liraya varan destek veriyoruz. 2005 yılında Türkiye’de örgütlenmenin ilk adımını İzmir yapmıştır. Şu anda 71 ilde koyun-keçi yetiştiriciliği birliği var. Bütün üreticilerin birlikte örgütlü hareket etmelerini istiyoruz” diye konuştu.
Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel ise bu yıl ikincisi düzenlenen şenliğin 3’sünün daha geniş katılımla yapılması için projeler geliştirmek gerektiğini anlatarak, güçler birleşirse başarılı olunacağını söyledi.
 


Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu da sakız koyunu yetiştiriciliğini teşvik etmek amacıyla yarışma düzenlediklerini belirterek önümüzdeki yıllarda bu şenliğin büyümesini, İl genelinde, Türkiye çapında hatta Yunanistan’da yapılmasını istediklerini ifade etti.

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, birliğin 2003 yılında Türkiye’de ilk defa İzmir’de kurulduğunu hatırlatarak 2008 yılında 156 üyesi bulunduğunu 2011 itibariyle üye sayısının 5800’e ulaştığını bildirdi. Daha fazla ve verimli süt üretebilmek için üreticilerin sorunlarının değerlendirildiğini ve çözüme ulaştırıldığını ifade eden Türer, “150 ton kapasite ile Türkiye’de ilk kez İzmir’de koyun keçi sütünden soğuk zincir oluşturulmuştur. Üreticiler para kazanmaya başladı. Sakız koyununun nasıl bir ırk olduğunu Dünya biliyor. Amacımız süt üretimini Dünyaya duyurmak” dedi.
 
Erkek toklu, dişi toklu, damızlık koyun ve damızlık koç olmak üzere 4 dalda düzenlenen yarışma ise ilginç görüntüleri de beraberinde getirdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Süt Ürünleri Daire Başkanı Dr. Bekir Ankaralı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgay Taşlı ve yetiştirici Salih Seymenler’in aralarında bulunduğu 5 kişilik jüri karşısına çıkarılan koyunlar, sahiplerine zorlu anlar yaşattı. Yaklaşık 2 saat boyunca ayrı kategorilerde yarışan koyunlar, podyumda kendilerini gösterirken, jüri seçim yapmakta güçlük çekti. Yarışma sonunda Erkek Toklu dalında Ekrem Çelik, dişi toklu dalında Hasan Saatli, damızlık koyun dalında Hasan Saatli ve damızlık koç dalında Ekrem Çelik’in koyunları birinciliğe layık görüldü. Yarışmacılar ödüllerini Başkan Tütüncüoğlu ve Birlik Başkanı Türer’in elinden aldı.
 
Sakız koyunu
Dünya literatürüne girmiş Sakız koyunu, Türkiye’nin yerli ırk koyunları içinde süt ve kuzu verimi en yüksek ırktır. Doğumlarda ikizlik yaygındır. 3 ile 6 yavru verdikleri görülür. Doğum süresi normal koyunlarda 2 ay iken Sakız’da 6 ile 7 ay sürer. Günlük süt verimi 2 – 2,5 kg olabilir. Osmanlı imparatorluğu devrinde padişahların, devrin en değerli koyunu olarak bilinen Sakız koyununun tercih ettikleri bilinir.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
PKK'lı itirafçı büyük planı anlattı
Bingöl’de karayolundaki menfeze dün 4 tüp içine yerleştirilmiş ve patlamaya ...
'Ya ölürsünüz ya Türkiye'ye gidersiniz'
Yasa dışı yollardan girdikleri Yunanistan'ın sınır köyü Kornofolia'da ...
96 bin TL kaçak para çorabında yakalandı
İstanbul'dan ayakkabısının içine ve poşete sakladığı 96 bin 200 TL değerindeki ...
 
Egekoop’tan bir dev proje daha: Üniver “Site”
Kooperatif devi Ege-Koop, Türkiye’ye örnek oluşturacak bir üniversite ...
Foça'yı yakanlar şimdi yandı
Foça’da terör örgütü PKK'ya destek olmak amacıyla 4 hektarlık kızılçam ...
Mutlu dönüp sevdiğine kavuşamadı!
Siirt'teki saldırıda hayatını kaybeden 6 askerimizden biri olan Abdülkadir'in ...
 
Siirt’te şehit sayımız 6’ya çıktı!
Siirt'in Pervari ilçesinde teröristlerle güvenlik güçleri arasında çıkan ...
Rize'yi sel boğdu: 1 ölü
Rize’de dün etkili olan aşırı yağışın dereleri taşırması sonucu kent merkezinde ...
Kuyudan yasak aşk cinayeti çıktı
Bornova’da geçen 31 Ağustos'ta ortadan kaybolan evli ve 2 çocuk babası ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva