HABERLER>GÜNCEL
1 Ekim 2011 Cumartesi - 13:14

Saat Kulesi'nin tapusu 4 ay önce alınmış!

İzmir'in asırlık simgesi Saat Kulesi'nin, tapusunun olmadığı ortaya çıktı. Şaşkına dönen Milli Emlak Müdürlüğü harekete geçince, tarihi yapı 4 ay önce ilk tapusuna kavuştu

Saat Kulesi nin tapusu 4 ay önce alınmış!

İZMİR - İzmir'in Konak Meydanı'na 1901 yılında Sadrazam Mehmet Said Paşa tarafından, 2. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yılı şerefine yaptırılan saat kulesi ile ilgili fıkra gibi bir gerçek ortaya çıktı. Kentin simgesi haline gelen tarihi yapının, 110 yıldır tapusuz olduğu anlaşıldı. Egeli Sabah’tan Sezen Özsavrangil’in haberine göre geçen yıl İzmir ve çevresiyle ilgili kadastro çalışması başlatan Tapu Bölge Müdürlüğü, tarihi saat kulesinin tapu kaydının olmadığını tespit etti. Bu durum, İzmir Defterdarlığı Milli Emlak Başkanlığı'na bildirildi. Yapılan çalışmanın ardından saat kulesi, hazine adına tescil ettirilerek tapu kaydı altına alındı. İzmir Defterdarlığı, önceki gün gönderdiği yazıyla saat kulesini, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devretme teklifinde bulundu.
 
HAYRETE DÜŞÜRDÜ
Uzun yıllardır anlatılan dolandırıcılak hikayelerine konu olan, bazı uyanıkların sahte tapu ile köyden göç eden vatandaşlara sattığı saat kulesi ile ilgili şaşırtan gerçek kamu görevlilerini bile hayrete düşürdü. Kulenin tapusunun olmadığını tespit eden Milli Emlak Müdürlüğü Yetkilileri, hemen harekete geçtiklerini belirterek, "Konak'ta Ahmetağa Mahallesi sınırlarında 282 ada 1 parselde bulunan ve üzerinde tarihi 'saat kulesi' nin yer aldığı taşınmazın maliye hazinesine tescilini sağladık. Böylece, kentin simgesi olan saat kulesi, geçtiğimiz Mayıs ayında ilk tapusuna kavuşmuş oldu" diye konuştu.
 
KORUMA KURULU İNCELEYECEK
Tapusu olmayan saat kulesi'nin Konak Belediyesi tarafından hazırlanan imar planlarında da görünmediği anlaşıldı. Milli Emlak Müdürlüğü, Konak Belediyesi'ne plan durumunun incelenerek, kule ve etrafının işlenmesi için yazı gönderdi. Ayrıca, önceki gün 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Başkanlığı'na da gönderilen yazı ile tarihi kulenin, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu kapsamında kalıp, kalmayacağının bildirilmesi istendi. Bu kanun kapsamında kalması halinde saat kulesi'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edileceği öğrenildi.
 
BÜYÜK EKSİKLİK
Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Fikret Yılmaz, İzmir'deki kadastral çalışmaların bugüne kadar yapılmamasının büyük eksiklik olduğunu söyledi. Yılmaz, "İzmir gibi nüfus kompozisyonu değişmiş şehirlerde, kadastral çalışmaların çok geç yapılması nedeniyle bu tür durumlara rastlanıyor. Osmanlı döneminde bu çalışma yoktu. Devlet arsalarının üzerine hertürlü inşaatı yapıyorlardı. Türkiye'de belediyeler çok geç kurulduğu için kadastro çalışmaları da geç kaldı. saat kulesi'nin yapımına 1900 yılında başlanıyor. O zamanki vali buna karar veriyor. 1901 yılında da hizmete açılıyor. Şu andaki eserlerin hemen hemen hepsinin, vakıflar hariç, tapu durumu aynıdır. Hükümet Konağı, Kadın Doğum Hastanesi, İzmir Devlet Tiyatrosu, Alsancak ve Basmane garları, Hisarönü Camii için de aynı durum söz konusu olabilir. Bunların bir an önce sayımının yapılarak işlemlerinin tamamlanması lazım. İmparatorluktan günümüze geçmiş ve ihmal edilmiş. Bunların şimdiye kadar yapılmamış olması büyük eksiklik" diye konuştu.
 
SAAT KULESİ’NİN TARİHİ
İzmir saat kulesi, çok eski yıllarda saatin pahalı bir araç olması nedeniyle kurulmuştur. II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yılı için 1901'de Sadrazam Mehmet Said Paşa tarafından Alman Konsolosluk binasını da inşa eden mimara yaptırılan kule, 25 metre boyundadır. Dört tarafında çeşmeler bulunan kulenin saati, Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından armağan edilmiştir. saat kurulduğu günden bu yana yalnızca bir kere durmuştur. 5.2 şiddetindeki 1974 İzmir Depremi sırasında hasar alan kulenin saat kadranları üzerindeki son kat yıkılmış ve saat depremin oluş saati olan 02:04'te durmuştur. İki yıl içerisindeyse kule onarılmış ve saat tekrar çalışır vaziyete getirilmiştir. Kulenin üzerindeki Osmanlı tuğrası ve Osmanlı'ya ait işaretler daha sonra kaldırılmıştır.(Egeli Sabah – Sezen Özsavrangil)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
YASİN 2 Ekim 2011 Pazar 17:54

peki CHP Lİ belediyenin 50 metre yanındaki tarihi saat kulesini belediye nasıl fark edememiş :))

Yorumu oyla      12      6  
ahmet k 1 Ekim 2011 Cumartesi 18:15

akpnin 9 yıldır izmirde saate bile bakmadığı ortaya çıktı. bazı şakirler de bunu sindiremiyor. :D

Yorumu oyla      17      7  
Aydın Postoğlu 1 Ekim 2011 Cumartesi 17:57

AKP'li Binali Yıldırım ve Ertuğrul Günay el ele güzel noktalara taşıyacaklar.

Yorumu oyla      15      10  
şakir turan 1 Ekim 2011 Cumartesi 16:11

chp uyuyor.Çok şükür Ertuğrul Günay şehrimizin vekili olduda eksiklerimizi tespit etti.

Yorumu oyla      15      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
4 askere 2. kez Muhsin Yazıcıoğlu sorgusu
BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun öldüğü helikopter kazasıyla ilgili yürütülen ...
Kato Dağı’nda büyük operasyon
Kato Dağı’nda pusuya düşürülen Bolu Dağ Komando Tugayı’na bağlı timde ...
Genelkurmay’dan füze yalanlaması
Bartın’da pilotların füze ateşlediği iddialarını yalanlayan Genelkurmay, ...
 
Aydın Özcan: “Dernek kapatılmadı”
Batı Trakyalılar Derneği İzmir Şube Başkanı Aydın Özcan, derneğin kapatılmadığını söyledi.
Bu eylem başka eylem!
Özel Hüseyin Aslan Anaokulu öğrencileri, bu yıl 14’ncüsü gerçekleştirilen ...
Bursta ‘Gediz’ farkı
Gediz Üniversitesi, eğitime destekte çıtayı zirveye taşıdı. İki öğrenciden ...
 
Balbay ve Haberal'a yine ret!
Ergenekon davasından tutuklu vekiller Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın ...
Şırnak'ta çatışma: 4 asker yaralı
Kato Dağı'nda 2 askeri şehit edip, 3 askeri de yaralayan PKK'lı teröristleri ...
Bakan Günay’dan Peterson fırçası
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Peterson Köşkü ile ilgili hiçbir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva