HABERLER>GÜNCEL
28 Eylül 2011 Çarşamba - 14:09

Piri Reis 280 km sismik hatta kayıt alımını tamamladı

Doğu Akdeniz’de çalışmalarını sürdüren Dokuz Eylül Üniversitesi Koca Piri Reis Araştırma Gemisi’nin 28 Eylül 2011 itibariyle 280 km sismik hatta kayıt alımını tamamlandığı açıklandı.

Piri Reis 280 km sismik hatta kayıt alımını tamamladı

İZMİR - Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli, medyada son günlerde Koca Piri Reis gemisi ile ilgili yer alan yanlış bilgilendirme ve değerlendirmeleri önlemek ve gemi çalışmaları ile ilgili sağlıklı iletişim ve bilgi akışını gerçekleştirmek üzere yedi maddelik bir basın bildirisini kamuoyunun dikkatine sundu. Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü tarafından hazırlanan bildiride şu ifadeler yer aldı:
 
-Koca Piri Reis halen Kıbrıs’ın güneyinde sismik çalışmalarına devam etmektedir Bugün (28 Eylül 2011)  itibarı ile yaklaşık 280 km sismik hatta  kayıt alımı tamamlanmıştır.
 
-Gemide otomatik tanıtım sistemi AIS (automatic idendification system) mevcuttur ve kapatılması söz konusu değildir. Ancak Gemi kıyıdan çok açıkta olduğu için sistem kapsam alanı dışında kalmaktadır. Açık denizlerde ancak 100 metre ve daha büyük gemilerin AIS sistemleri çalışabilir (daha yüksek oldukları ve sert havalarda dahi duraylı seyredebilmelerinden dolayı sorun yaşamazlar).
 
-Piri Reis'te 4 uzakyol kaptanı dönüşümlü olarak görev yapmaktadır. Bunlardan 3'ü deniz çalışmalarında fiilen katılırken, biri izin kullanır. Çünkü Piri Reis Araştırma Gemisi oldukça yoğun olarak yılda 200 gün üzerinde çalışan bir gemidir. Geminin karadaki 3 destek personeli ve diğer dönüşümlü personel ile birlikte toplam 17 personeli bulunmaktadır. Gemi’de, çalışmalar sırasında mürettebat olarak, 11 personel bulunur.
 
-Koca Piri Reis Akdeniz'in en teknik donanımlı (high technology) gemilerinden biridir. Geçtiğimiz yıl "Güney Akım Projesi" fizibilite çalışmalarını yapmıştır. Ayrıca, büyük bir petrol şirketinin Libya’dan Gürcistan’a kadar alandaki yaptığı çalışmalarda yararlanmakta olduğu bir gemidir. Dünyada, Üniversite bünyesindeki araştırma gemilerinde, Koca Piri Reis dışında 1500 metre streamere ve yüksek teknoloji ürünü sismik sistemlere sahip gemi çok azdır. Son bir yılda, 3 yabancı üniversite ve şirket adına Akdeniz ve Karadeniz’de çalışmalar yapmıştır. Ayrıca yine geçen sene Akdeniz'de 1500 km sismik hat kayıdı yapılmıştır. Bu çalışma ile ilgilii daha ayrıntılı bilgilere, 2010 yılı Temmuz ayındaki Yunan medyasından ulaşmak mümkündür.
 
-Araştırma gemilerinin yaklaşık ömrü 50-60 yıldır. Gerekli bakımlarının yapılması ve üzerindeki yüksek teknolojiye sahip ölçüm ve örnekleme cihazlarının yenilenmesi ile aktiviteleri sürdürülebilmektedir. Bugün, Koca Piri Reis 33 yaşındadır ve ilgili teknoloji son derece dikkatli takip edilmekte, cihazları sürekli yenilenmektedir. Halen Akdeniz’in, yalnızca sismik değil, tüm diğer deniz araştırma disiplinlerinin yararlandığı ölçüm ve örnekleme cihazları açısından da (Jeoloji, Biyoloji, Kimya, Fiziksel oşinografi, Deniz Mühendisliği, Arkeoloji, vb.) en yüksek teknolojiye sahip gemilerinden biridir.
 
-Bugüne değin Akdeniz'de 18 000 km, tüm Türkiye'de 60 000 km ‘lik sismik hat kayıdı tamamlayarak veri toplamıştır.
 
-Koca Piri Reis sondaj gemisi olmayıp, sondaj yapılabilecek alanların saptanması için gerekli verileri toplama yeteneğine sahip bir araştırma gemisidir.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tek suçları Allianoi'yi korumaktı
Doğa Derneği üyelerinin Allianoi'de kendilerini zincirlerle vinçlere bağladıkları ...
Ege Su Ürünleri’nden 9 yeni tür
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü'nde ...
Şehit oldu diye fişini çektiler!
Batman'daki saldırıda ağır yaralanıp beyin ölümü gerçekleşen komiser yardımcısı ...
 
PKK 3 öğretmeni daha kaçırdı
Diyarbakır'ın Lice ilçesinin iki ayrı köyünde görev yapan 3 öğretmen dün ...
20 yıllık cinayetin şifresi çözülüyor!
Meclis lojmanlarında İzmir vekili Erol Güngör'ün oğlunun öldürüldüğü sır ...
İzmir dahil 5 ilde Yazıcıoğlu baskını!
Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği kazayla ilgili ortaya çıkan ...
 
Polis sandılar sokak ortasında öldürdüler
Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde teröristler, 'polis' sandıkları kimya ...
İzmir’in renkleri İzmir Üniversitesi’ne yakışır
İzmir’in Renkleri 2. Ulusal Resim Yarışması birincisi Kani Yılmaz, İzmir’den ...
DEÜ'den Foça'ya öğrenci yurdu
Dokuz Eylül Üniversitesi Foça Reha Midilli öğrenci Yurdu protokolü imzalandı…Dokuz ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva