HABERLER>EKONOMİ
4 Şubat 2012 Cumartesi - 13:58

Petkim Limanı Alsancak’ı geçecek

Petkim Petrokimya Holding'in, ÇED raporu yeni alınan Petkim Limanı'nda 400 milyon dolarlık yatırım yapmasının ardından 3'üncü nesil gemiler de buraya gelecek ve 1.5 milyon TEU konteyner kapasitesine ulaşılacak. Böylece İzmir Alsancak Limanı'nı geçecek olan Petkim Limanı'nın işletmesini ise dünya ölçeğinde bir firma yapacak.

Petkim Limanı Alsancak’ı geçecek

İZMİR - Petkim, son 3 yıldır Petkim Limanı'nın geliştirilmesi, daha ekonomik şartlarda işletilebilmesi ve gelir artırıcı faaliyetlerin etkin bir şekilde yapılabilmesinin yanı sıra potansiyel yatırımcılara burasının tanıtılması için de çalışmalar yürütüyor. Petkim, mülkiyeti kendine ait olan limanın kısmi bölünmesi suretiyle yeni bir liman şirketi kurulmasına karar verdi. Petkim Limancılık ve Ticaret Anonim Şirketi ünvanlı şirket 22 Kasım 2010 tarihinde kurulurken, Aliağa'daki şirket sahası içinde yapılması planlanan limanda kapasite artışı projesi için Ankara'dan beklenen haber geldi. Petkim yetkilileri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gönderilen 'ÇED Olumlu Belgesi'nin şirkete ulaştığını kamuoyuna duyurdu.
 
HEDEF 1.5 MİLYON TEU KONTEYNER KAPASİTESİ
Kararı memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayan Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, ÇED'in ardından imar planlarının da tamamlanmak üzere olduğunu kaydetti. Yavuz, "Nemrut Körfezi, Ege Bölgesi'nin ve Türkiye'nin en önemli lojistik merkezi olmaya aday. Doğal bir liman. Aliağa, Türkiye'nin en gelişmiş sanayi bölgesi. Bu bölgedeki limanların kapasitesini artırma yönündeki çalışmaları bölgenin lojistik merkezi olma yolunda önemli bir adım. Biz de limanı geliştirme hamlesini kararlılıkla sürdürüyorduk ve önemli bir aşamayı geride bıraktık. Hedefimiz 1.5 milyon TEU konteyner kapasiteli bir liman yapmak ve draftımızı da 3'üncü kuşak yani en büyük konteyner gemilerinin girmesini sağlayacak şekilde belirledik" diye konuştu.
 
YATIRIM PETKİM'DEN, İŞLETME DÜNYA DEVİNDEN
Limana altyapı çalışmaları, makine, teçhizat ve ekipmanla birlikte 400 milyon dolarlık bir yatırımı Petkim olarak yapacaklarını anlatan Yavuz, "Limanın işletmesini ise dünya ölçeğinde önemli bir işletmeciye vermeyi planlıyoruz. Bu konudaki çalışmalarda da son aşamaya geldik" dedi.
 
ALSANCAK'TAN BÜYÜK OLACAK
Ege'de şu anda 3'üncü nesil gemilerin yanaşacağı liman olmadığını belirten Kenan Yavuz, "Büyük gemiler Yunanistan'ın Pire Limanı'na gidiyor. Orada ürünler küçük parçalara ayrılarak geliyor. Biz yatırımı tamamladığımızda konteyner kapasitesiyle Alsancak Limanı'ndan daha büyük bir liman olacağız. Nemrut Körfezi'nde Petkim ve diğer limanlarla birlikte oluşacak yeni kapasite 2025 yılına kadar bölge ihtiyacını karşılayabilecek. Ondan sonra da inşallah Çandarlı Limanı devreye girecek" diye konuştu.

Özelleştirmesi başarısız olan ve devletin 300 milyon dolarlık yatırım yapmaya başladığı Alsancak Limanı'nda 820 bin TEU civarındaki kapasitenin yatırımın ilk etabında 1 milyon TEU'ya ulaştırılması, son aşamada ise 2.5 milyon TEU'luk kapasiteye sahip olması hedefleniyordu. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kriz büyüyor: İran, Türkiye'nin doğalgaz restini gördü!
Türkiye, kara kışın ortasında doğalgaz konusunda kritik günler geçiriyor. ...
Amaç EXPO'yu herkese anlatmak!
EXPO 2020 Yürütme Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, EGE-KOOP Genel Başkanı ...
TOKİ, askeri bölgelere de el atıyor!
'Afet riski altındaki alanların dönüşümüne ilişkin' kanun tasarısında, ...
 
Üst düzey bürokratlara tek maaş şartı geliyor!
Üst düzey bürokratlara ilişkin mevcut görevlerinin yanı sıra 5-6 kurumda ...
Ödenmemiş trafik cezası olanlara kötü haber!
Kira gelirini eksik beyan ettiği için 1 milyon ev sahibine mektup göndermeye ...
Ulukent'teki yollar, sanayicileri isyan ettirdi!
Sanayiciler, altyapı çalışmalarının ardından bozulan yolların yapılmadığını ...
 
TÜYAP Ege Başkanı İZFAŞ'ın başına geliyor!
Büyükşehir Belediyesi'nin fuarcılık şirketi İZFAŞ'ta geçtiğimiz aylarda ...
İTO’da disiplin krizi TOBB'a taşınıyor
Geçtiğimi ay istifa/rotasyon tartışmalarıyla hareketli günler geçiren ...
Cumhurbaşkanı Gül çek kanununu onayladı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çekte hapis cezasını kaldıran yasayı onayladı.
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva