HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
18 Ocak 2010 Pazartesi - 00:00

Pamuk: Kendimi sürgünde görmüyorum

Ünlü yazar Orhan Pamuk, İngiliz kitabevi Waterstones'un dergisi "Books Quarterly"ye verdiği mülakatta kendisini sürgünde görmediğini söyledi.’

Pamuk: Kendimi sürgünde görmüyorum

Ünlü yazar Orhan Pamuk, İngiliz kitabevi Waterstones'un dergisi "Books Quarterly"ye verdiği mülakatta kendisini sürgünde görmediğini söyledi.’
 
LONDRA - Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, bazen ABD'de, bazen de Türkiye'de yaşadığını, "kendisini sürgünde görmediğini" söyledi. Pamuk, İngiliz kitabevi Waterstones'un kitap ve eleştiri dergisi "Books Quarterly"de gazeteci, yazar ve yayıncı Mark Lawson'un sorularını yanıtladı.
 
Lawson, Pamuk ile söyleşisinin ardından kaleme aldığı makaleye, "Türkiye'nin büyük kuratörü" başlığını attı. Makalesine, "Orhan Pamuk, Türkiye'nin en büyük, ama en tartışmalı yazarı" yorumuyla başlayan Lawson, Pamuk ile röportajı telefonla yaptığını, Orhan Pamuk'un ABD'nin Massachusetts eyaletinin Boston şehrinde olduğunu öğrenince ise aklına "Pamuk'un sürgünde olup olmadığının geldiğini" yazdı.
 
Bu konuyu röportajında yazara soran Lawson'a, Orhan Pamuk şu yanıtı verdi: "Harvard Üniversitesinde ders vermek için ABD'de bulunuyorum. Sürgünde değilim. Ara sıra Türkiye'ye dönüyorum, kendimi sürgünde görmüyorum. Zaman zaman Türkiye'de, zaman zaman Amerikan üniversitelerinde, zaman zaman da dünyanın her yerinde yaşıyorum."
 
"HALA MEŞGULÜM VE HALA ÜLKEMİ SEVİYORUM"
Pamuk, Mark Lawson'un, "Bir dergiye verdiği demeç sonucu aleyhinde açılan davanın Türkiye ile ilişkilerini etkileyip etkilemediği" sorusu üzerine de, "Eğer ikametgah anlamında soruyorsanız, hayır fazla etkilemedi. Psikolojik ve duygusal anlamda da değişiklik olmadı. Hala meşgulüm ve hala ülkemi seviyorum" dedi.
 
Nobel edebiyat ödüllü yazarların genellikle meşguliyetlerin artmasından şikayet ettiklerinin anımsatılması üzerine de Pamuk, kendisi için bunun doğru olmadığını söyleyerek, şöyle konuştu: "Ödülümden çok fazla keyif aldım. Sadece biraz hayatımdaki meşguliyeti artırdı, o kadar. Bana yeni okuyucular da kazandırdı. Yeni kitaplarımı hevesle bekleyen yeni okuyucularım var. Neden şikayet edeyim ki? İnsanlar Nobel ödülüyle mağdur edilmiş gibi davranmak istiyorlar, bence bu doğru değil. Herkese Nobel ödülünü kazanmayı tavsiye ediyorum, çok güzel bir şey."
 
İngilizceye çevrilen son kitabı "Masumiyet Müzesi" konusunda ise Pamuk, kitabın tarihi bir roman olmadığını, kitapta anlatılan olayları bizzat gördüğünü, yaşadığını ve tecrübe ettiğini kaydetti.
 
Bu yıl Pamuk'un küratörlüğünü yaptığı İstanbul'da açılması planlanan Masumiyet Müzesi'nden de makalesinde bahseden Lawson, "Bu müzenin açılacak olması, Pamuk'un Türkiye'den sürgün edilmediğinin kanıtı gibi" ifadesini kullandı.
 
Makalede, "Kitaplarına ABD ve Avrupa'da, Türkiye'den daha fazla değer verildiği" konusundaki ortak kanıya katılmayan Pamuk, "kitaplarının her zaman Türkiye'de iyi karşılandığını, olumsuz düşüncelere rağmen, tek bir okuyucu bile kaybetmediğini" vurguladı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihi belgeler sanal ortama aktarılıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'ndeki ...
Altın küre ’‘Avatar’’ın
67. Altın Küre ödülleri sahiplerini buldu. Yılın en çok konuşulan filmi ...
İzmir’’in artık bir oyuncak müzesi var
İzmir'de Şair Sunay Akın'ın katkılarıyla yenilenen Konak Belediyesi ...
 
Nazım’’ı gölge oyunuyla anlattılar
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Nazım Hikmet'i doğumunun 108. yılında çeşitli etkinliklerle andı. ’
Ustalar Buca’’da Nazım’’ı andı
Tiyatro Sanatçısı Müşfik Kenter, Nazım Hikmet’’i anma etkinlikleri ...
Ünlü tangocu çift İzmir’’de
Dünyaca ünlü tangocu Arjantinli Sebastian Arce ve Mariana Montes çifti, ...
 
Nazım Hikmet, adının verildiği sahnede anıldı
Konak Belediyesi dünyaca ünlü şairimiz Nazım Hikmet’’i, doğumunun ...
Ece Temelkuran İzmir’’de
Gazeteci - yazar Ece Temelkuran, Yakın Kitabevi'nde 30 Ocak Cumartesi ...
’“Devlet sanatçılığını reddettim çünkü...’”
Halk ozanı Neşet Ertaş, Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanlığı döneminde ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva