HABERLER>GÜNCEL
4 Ocak 2011 Salı - 00:00

Otoyol magandalarına artık 'dur' denilsin

Otoyollarda güvenlik için yaşamsal öneme sahip trafik işaret ve levhaları kurşunlama ve hırsızlık nedeniyle en çok Ege'de tahrip ediliyor.’

Otoyol magandalarına artık 'dur' denilsin

Otoyollarda güvenlik için yaşamsal öneme sahip trafik işaret ve levhaları kurşunlama ve hırsızlık nedeniyle en çok Ege'de tahrip ediliyor.’
 
ANKARA - Karayolları 2. Bölge Müdürü Altun, "Magandaların verdiği zarara şahit olanlar Karayolları'nın ücretsiz ALO 159 hattını arayıp bizi bilgilendirsin" dedi
 
Ege Bölgesi'ndeki otoyollarda bulunan trafik işaret ve levhalarına 2010 yılında hırsız ve magandalar tarafından verilen zarar 1 milyon 250 bin lirayı aştı. Otoyollarda can güvenliğinin sağlanması açısından büyük önem taşıyan trafik işaret ve levhalarının kurşunlama ve hırsızlık nedeniyle en çok zarar gördüğü bölge de Ege oldu. Karayolları 2. Bölge Müdürü Erol Altun, Edremit'ten başlayıp Dalaman'a kadar devam eden bölgede bulunan yollarda, trafik işaret ve levhalarına zarar veren magandaların durdurulması konusunda vatandaşlardan yardım istedi.
 
ZEVK İÇİN YAPIYORLAR
Magandaların zevk için levhaları hedef tahtasına dönüştürerek kurşun sıktığını, bükme ve sert cisimlerle çizerek kullanılamaz hale getirdiğini anlatan Altun, bazı hırsızlık şebekelerinin ise çaldıkları levhaları alüminyum hurda olarak sattıklarını ifade etti. Ülke genelinde hırsız ve magandaların sebep olduğu otoyol zararının toplam maliyetinin 7.3 milyon lira olduğunu açıklayan Altun, "Bu zararın 1 milyon 250 bin liralık bölümü Ege'deki olaylarda meydana geldi. Fiziki bir tedbir almak çok zor. Bu nedenle vatandaşlarımızdan yardım istiyoruz. Magandaların verdiği zarara şahit olan vatandaşlarımız Karayolları'nın ücretsiz ALO 159 hattını arayarak bizi bilgilendirsin. Gereken müdahale anında yapılır. Çok ciddi bir zararla karşı karşıyayız. Bu para hepimizin cebinden çıkıyor" diye konuştu.
 
TOPLAMDA 8.8 MİLYON LİRA
Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, ülke geneline yayılmış devlet ve il yollarında toplam 873 bin adet standart trafik işaret levhası ve 217 bin metrekare bilgi işaret levhası bulunuyor. Trafik işaret levhalarının yüzde 6'lık bölümü çalınma ve kurşunlama gibi nedenlerle her yıl yenileniyor. 2010 yılında sadece hırsızlık ve kurşunlama nedeniyle yapılan yenileme çalışmaları için Karayolları'nın kasasından 7.3 milyon lira çıktı.
Trafik kazaları ve diğer hasarlarla birlikte toplam maliyet 8.8 milyon lirayı buldu. Her yıl yüzde 10'luk bölümü normal yıpranmaya bağlı olarak değiştirilen trafik işaret levhalarının Karayolları'na maliyeti ise 12.2 milyon lira oldu. Çalınma, kurşunlama ve diğer hasarlar en yoğun olarak İzmir 2. Bölge'de görülüyor. İzmir'i, Kayseri, Samsun, Elazığ, Diyarbakır, Erzurum ve Antalya bölge müdürlükleri takip ediyor.
 
1.2 milyona neler yapılabilir?
* Tanesi 200 bin liradan toplam 180 öğrenci kapasiteli tam donanımlı 6 derslik yapılabilir.
* 20 dersliğe sahip bir ilkokul binasının kaba inşaatı gerçekleştirilebilir.
* Engellilerin yaşamını kolaylaştıran tekerlekli sandalyelerden 5 bin tane alınabilir.
* Ege'deki hastanelerin acil ihtiyaç listesinde her zaman yerini koruyan yeni doğan bebekler için kuvöz ve solunum cihazlarından 15 tane alınabilir.
* 25 bin öğrencinin bir eğitim yılı boyunca her gün 200 ml. süt ihtiyacı karşılanibilir.
* Tanesi 120 bin liradan 12 adet tam donanımlı ambulans satın alınabilir.
* 85 kişi kapasiteli bir öğrenci yurdu yapılabilir.
* 20 bin kişiye hitap edecek 5 doktor odasına sahip 4 aile sağlığı merkezi açılabilir.
 
Cezası 1 yıldan başlıyor
Trafik işaret ve levhalarına zarar veren veya çalan magandalara yakalanmaları halinde ağır para ve hapis cezası uygulanıyor. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda hırsızlık, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasını gerektirirken, nitelikli hırsızlık başlığı altında düzenlenen kamu malı ya da kamu kurum ve kuruluşlarında herhangi bir mal hakkında hırsızlık, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası gerektiriyor.
Aynı şekilde Türk Ceza Kanunu, özel bir kişinin malına zarar verme suçunu dört aydan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırırken, "kamu kurum ve kuruluşlarına ait, kamu hizmetine tahsis edilmiş veya kamunun yararlanmasına ayrılmış yer, bina, tesis veya diğer eşya hakkında" işlenen mala zarar verme suçunun nitelikli halini bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırıyor. Magandalardan zarar verdikleri malın değeri tahsil ediliyor, ayrıca Kabahatler Kanunu'na göre ayrıca para cezasına çarptırılıyor.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Deli İbrahim Füzeleri'nin gizemi çözüldü
Doç. Dr. Bilge Nur Criss, Türk subaylarının bu füzelere neden 'Deli ...
Maruflu yoğun bakımda
İzmir’’in sevilen simalarından, yardımseverliğiyle tanınan Sancar Maruflu ...
İzmir Üniversitesi ile öğrenciliğiniz dünyaca geçerli olsun
Yurt dışındaki üniversiteler ile yaptığı iş birliklerinin yanı sıra ...
 
Ödemiş sular altında!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle Küçük Menderes ...
Bakan Çiçek'ten polislere askerlik müjdesi
Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ...
Dünya literatürüne Ege Su Ürünleri katkısı
EÜ Su Ürünleri Fakültesi 21 yeni türü tespit etti. Nif Çayı’’nda bulunan ...
 
Hollanda’’da Türk camisine saldırı
Hollanda'da Türklere ait olan ve Hollanda Diyanet Vakfı’’na bağlı ...
İzmir Üniversitesi’’nden bir eğitim ilk daha
İzmir Üniversitesi, öğrencilerinin doğal afetler, yangın ve trafik kazası ...
Çiğli’’de hafriyat şirketi kumarhane çıktı!
İzmir'de, hafriyat şirketi tabelası bulunan iş yerine baskın düzenleyen ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva