HABERLER>GÜNCEL
3 Ocak 2011 Pazartesi - 00:00

Dünya literatürüne Ege Su Ürünleri katkısı

EÜ Su Ürünleri Fakültesi 21 yeni türü tespit etti. Nif Çayı’’nda bulunan yeni bir tür olan canlıya 'İzmir' ismi verildi.’

Dünya literatürüne Ege Su Ürünleri katkısı


Prof. Dr. Özdemir Egemen, bölgede ortaya çıkarılmayı bekleyen daha bir çok türün mevcut olduğunu, çalışmalara devam ettiklerini belirtti.
İZMİR - Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi yaptığı çalışmalarla Anadolu’’nun zenginliğini tüm dünyaya bir kez daha kanıtladı. EÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü’’nün beş yıllık araştırmalar sonucunda bilim alemi tarafından bilinmeyen toplam 21 yeni tür tespit edildi. Prof. Dr. Özdemir Egemen, 2005-2010 yılları arasında yapılan çalışmalar sonucu tespit edilen canlıların Dünya tür listesi için ilk defa tanımlandığını ifade etti.
TÜRKİYE’’NİN BİYOLOJİK ZENGİNLİĞİ
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Anadolu’’nun çeşitli noktalarından keşfettikleri yeni türleri dünya bilim literatürüne sundu. EÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özdemir Egemen, 2005-2010 yılları arasında bölümlerindeki akademisyenlerin yaptığı bilimsel araştırmalar sonucu tüm dünya tarafından kabul edilen 21 yeni tür bulduklarını söyledi. Öncelikle bu tespitlerin ülkemizin zenginliğini bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade eden Prof. Dr. Özdemir Egemen, yeni türlerin Türkiye’’deki denizler, göller, mağaralar ve akarsularda yapılan titiz çalışmalar sonucu bulunduğunu söyledi.
Prof. Dr. Egemen, türlerin bilimsel tespiti ve tüm dünya tarafından kabulünün uzun bir süreç olduğunu belirterek süreci şöyle özetledi; ’“Öncelikle araştırmacılarımız deniz, göl, mağara, akarsu gibi alanlarda yaptıkları çalışmalarla yeni bir tür olabileceğini tespit ettikleri canlıları topluyorlar. Ardından konunun uzmanları incelemelerini yapıyor. Sonra canlıların milimetrik çizimleri ve bütün özellikleri ortaya çıkarılıyor. Son olarak canlılarla ilgili bilimsel çalışmalar makale halinde tüm dünyanın kabul ettiği saygın bilimsel bir dergide üç hakemin incelemesinin ardından yayınlanarak yeni bir tür olarak ilan ediliyor’”.
BİLİMSEL ÇALIŞMALARA DAHA FAZLA DESTEK VERİLMELİ
Bu çalışmaların iki önemli sonucunun olduğunu ifade eden Prof. Dr. Egemen ’“Birincisi Türkiye’’nin bu zenginliğini korunması gerektiği, ikincisi de Türkiye’’de bu alanda iyi araştırmacılar olduğu ve onların yeni araştırmalar için desteklenmesi gerektiği. Ülkemiz her yönüyle olduğu gibi su altı yaşamı konusunda da dünyada zenginliğiyle parmakla gösterilen ülkeler arasında. Bizim bu 21 tesbitimizin yarısı iç sularımız dediğimiz göllerimiz akarsularımız ve yer altı sularımızda gerçekleşti. Buralarda ortaya çıkarılmayı bekleyen daha çok tür olduğuna inanıyorum. Öncelikle Anadolu’’nun zenginliğinin yok olmaması için doğanın bilinçli bir şekilde korunması, diğer yandan da bu alandaki araştırmalara daha fazla destek verilmesi gerekli’” diye konuştu.

YENİ BULUNAN BİR CANLIYA İZMİR İSMİ VERİLDİ
Bulunan yeni canlılar hakkında bilgi veren EÜ Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Özbek ise ’“Bulunan 21 canlıdan biri yeni bir balık türü, yedisi ise denizde yaşayan sürüngen türü canlılar. Küçük karidesler, eklem bacaklılar ve sadece yer altı sularında yaşayan canlılar da listede yerini aldı’” dedi. 
Tespitler arasında yer alan, Nif Çayı’’nda buldukları karidese benzeyen yeni bir tür canlıya İzmir(Gammarus İzmirensis) ismini verdiklerini ifade eden Doç Dr. Murat Özbek, kendi buluşu olan bir diğer canlıyı da Bornova’’da bir evin bahçesindeki kuyuda tespit ettiklerini söyledi. Doç. Dr. Özbek ’“Bulunan bu canlılar dünyanın başka bir yerinde yoklar. Yaşam alanları sadece bulundukları çevre. O nedenle çok değerliler. Bu canlıların yaşam alanlarını korumak bizler için çok önemli bir görev olmalı. Prof       . Dr. Özdemir Egemen hocamızın da dediği gibi bu değerlerimize sahip çıkmalıyız. Bunun yanında biz araştırmacılara verilecek destekler sürdürülür ve artırılırsa bu hazineler daha çok gün yüzüne çıkar’” dedi
SU ÜRÜNLERİ TEMEL BİLİMLER BÖLÜMÜ 2005-2010 DÖNEMİ YENİ TÜR KAYITLARI
2005-2010 periyodunda Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü akademik personeli tarafından yapılmış olan çalışmalar sonucunda, bilim alemi için ilk defa tanımlanan (sp. nov.) türler.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hollanda’’da Türk camisine saldırı
Hollanda'da Türklere ait olan ve Hollanda Diyanet Vakfı’’na bağlı ...
İzmir Üniversitesi’’nden bir eğitim ilk daha
İzmir Üniversitesi, öğrencilerinin doğal afetler, yangın ve trafik kazası ...
Çiğli’’de hafriyat şirketi kumarhane çıktı!
İzmir'de, hafriyat şirketi tabelası bulunan iş yerine baskın düzenleyen ...
 
İzmir basınında bugün’…
Kentin ve bölgenin gazetelerinden öne çıkan haberler ve manşetlere taşınan gelişmeler’…’
Uçakla bağlantı kesilince: 11 Eylül paniği
ABD'nin başkenti Washington'da heyacan dolu dakikalar yaşandı. ...
Belediye Başkanının evine silahlı saldırı
Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci'nin evine silahlı saldırı ...
 
Buca’’daki polis okulunda dayak!
Buca İlçesi’’ndeki Rüştü Ünsal Polis Okulu'nda geçen yıl eğitim çalışmaları ...
İki milyoner 'banka'dan çıktı!
Yılbaşı çekilişinde büyük ikramiyeyi kazanan dört biletten ikisinin bankalar ...
DEÜ rektörlü binası sanat merkezi oluyor
Rektör Prof. Dr. Füzün, Tınaztepe kampüsüne taşınacak olan Alsancak'taki ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva