Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 8 bin 550 artçı sarsıntının meydana geldiğini, 4 ayda kaydedilecek deprem sayısının, 17 günde gerçekleştiğini açıkladı.
Tatar, Sivas'ın Gürün ilçesinin de enel hayata etkili afet bölgesi ilan edildiğini bildirdi.
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Maraş merkezli depremlerin ardından bölgelerde yaşanan artçı sarsıntılar ve yaşanabilecek tehlikelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
'EN ÖNEMLİ RİSKLERDEN BİR TANESİ KAYA DÜŞMESİ RİSKİ'
Yurttaşların hasarlı binalara girmemesi yönünde uyarıları yineleyen Tatar, 'Artçı sarsıntılar nedeniyle vatandaşlarımızın hasarlı binalarda uzak durmaları büyük önem taşıyor. Deprem bölgelerimizde hasarlı binalardan eşya alımı yasaklanmış durumda. Buna vatandaşlarımızın harfiyen uymaları gerekiyor. Bölgede en önemli risklerden bir tanesi kaya düşmesi riski' ifadelerini kullandı.
Tatar'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
'Depremlerin merkez üslerine yakın illerin ilçelerinde hasarlar görüyoruz. Bu yerleşim alanlarında hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Bölgede en önemli risklerden birisi de kaya düşmesi riski. Bölgede değişim yerleşim yerlerinde kaya düşmesi riski altında bulunan yerler var. Deprem bölgesinde bulunan inşaat altındaki binaların durumu hazırlanacak bir teknik raporla belirlenecek.
'3 DAKİKADA BİR ARTÇI SARSINTI MEYDANA GELİYOR'
8 bin 550 artçı meydana geldi. 3 dakikada bir artçı sarsıntı meydana geliyor. Büyük çoğunluğu vatandaşlarımız tarafından hissedilecek büyüklükte. Birbirini tetikleyerek devam eden depremler sonucunda önümüzdeki günlerde 5'in üzerinde artçı sarsıntılar yaşayabiliriz. Vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durması gerekiyor.'
Deprem bölgelerimizde hasarlı binalardan eşya alımı yasaklanmış durumda. Buna vatandaşlarımızın harfiyen uymaları gerekiyor.
Bölgede en önemli risklerden bir tanesi kaya düşmesi riski. Buralar tespit edildikçe vatandaşlarımız buralardan tahliye ediliyor.'