HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Eylül 2024 Pazartesi - 18:15

Onat Tüneli için dikkat çeken karar... Arsa değil bina satın alınacak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi yapımı devam eden Buca Onat Tüneli üzerindeki yapıları, tünel çalışmaları sırasında hasar alması nedeniyle satın almak için düğmeye basma kararı alırken ilgili önerge hakkında konuşan CHP’li Meclis Üyesi Ahmet Cemil Balyeli, “Belediyemiz acilen zararı gidermek için harekete geçmiştir. Belediyemiz burada arsayı satın almıyor. Üstündeki binayı satın alıyor. Burada amaç zararı hızlı gidermek. Belediye sadece zarar gören binayı satın alıyor. Vatandaşlar ile anlaşma sağlandığı için sıkıntı yok” ifadelerini kullandı.

Onat Tüneli için dikkat çeken karar... Arsa değil bina satın alınacak!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı olağan Meclisinin ilk oturumu gerçekleştirildi. Oturuma Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın yokluğunda Başkan Vekili Altan İnanç başkanlık yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı süren ancak bir türlü tamamlanamayan Buca Onat Tüneli çalışmaları sürecinde tünel inşaatı üzerinde bulunan bazı taşınmazların hasar aldığı kamuoyunda yer almıştı. Meclis gündemine de gelen konuyla ilgili harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, çalışmalar sırasında hasar gören, riskli yapı konumuna düşen mağduriyete neden olmaması amacıyla belediye tarafından satın alınması için düğmeye basılmış ve Ağustos ayı olağan meclis oturumu gündemine gelen ilgili önerge Bütçe ve Hukuk komisyonlarına sevk edilmişti. Komisyonlardan oy çokluğuyla gelen ilgili önerge mecliste de tartışmalara neden oldu.

KANER: SATIN ALINMA YÖNTEMLERİ BELLİ
Gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Parti Hukuk Komisyonu Üyesi Özgür Kaner, “Komisyonda değerlendirdik gündemi. Tünelin yapım inşaatı sırasında tünel üzerinde bulunan bazı vatandaşlarımıza ait taşınmazların zarar gördüğü ve tehlike arz etmesinden kaynaklı oluşturulmuş önerge. Üstün kamu yararı görüldüğü yerde belediyemiz kamu hizmetini yerine getirmekte. Bunu yaparken bazen gerçek ve tüzel kişilere zarar verebiliyoruz. Buna hukukta zararın tazmini diyoruz. Burada da bazı vatandaşların zarar gördüğü sabit.  Ancak ilgili önerge ile ortaya konulan yöntem hem vatandaşlara hem de belediyeye zarar vererek yöntem. Önergede öngörülen önerge  kıymet takdir komisyonu tarafından satın alınması. Satın alma yöntemlerimiz belli. Siz bi taşınır ya da taşınmaz satın almıyorsunuz, zararı tanzim etmek istiyorsunuz. Var olan zararı tanzim etmek istediğinizde zarar görenlerle oturulup bir komisyon kurulur ve zarar tazmin edilir. Tünelin yapılması sırasında bir grup vatandaşın taşınmazları zarar görmüş  olabilir ve bu komisyon bunu tanzim eder. Siz buraya satın aldığınızda belediye envanterine kayıt etmeniz gerekiyor. Zararı tanzim ettikten sonra zarara sebep olanlardan rücü etme hakkımız var. Ancak zarar alırsak rücü hakkı da kalkıyor ki bu da kamu zararı oluyor” diye konuştu.

BALYELİ: ZARAR GÖREN BİNA SATIN ALINIYOR
CHP Meclis Üyesi Ahmet Cemil Balyeli ise alanda uygulanacak satın alma şekline dikkat çekerken, “Hukuk Komisyonu'nda detaylıca tartışıldı. Meclise gelen önergede belirtildiği gibi binalar hasar görmüş ve vatandaşlar burada yaşamakta. Belediyemiz acilen zararı gidermek için harekete geçmiştir. Belediyemiz burada arsayı satın almıyor. Üstündeki binayı satın alıyor. Burada amaç zararı hızlı gidermek.  Belediye sadece zarar gören binayı satın alıyor. Vatandaşlar ile anlaşma sağlandığı için sıkıntı yok. Müteahhit çalışması nedeniyle bu zarar gündeme geldiyse zaten gereği yapılacaktır” dedi.

AYDEMİR: OLANIN DEĞİL OLACAKLARIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ
AK Parti Meclis Üyesi Latif Aydemir bölgede yaşayan vatandaşların mağduriyetinin artacağına vurgu yaparken, “Burada babadan gelen aileyiz. Bu sokaklarda doğan bir kardeşinizim. Burada 32 hanenin bulunduğu bir alan. Biz hep temel üstünü konuşuyoruz. Müteahhit kardeşiniz olarak söylemek isterim ki bu tüneli yapan var. İnsanlar 60 yıldır burada oturuyor. Bir yerin zemin etüdüne baktığımızda bu evler varken tünel başladı. 40 metre alttayken acaba 20 metre alttan mı gidiyor. Bir an önce bitirilmesi için dinamitlerin patlatılmasından kaynaklandığı kanaatindeyim. Burası hep 1-2-3 katlı yapılardan oluşuyor. Acaba bu durum altyapıdan mı? Çalışmalardan mı kaynaklı? İhmalden mi kaynaklandı? Kontrol var mı? Gecenin vaktinde beton mikserleri ile betonların basıldığı iddiası var. Arsayı satın alınmadığı binanın satın alındığı belirtildi. Ancak binayı satın alan arsayı da satın alır. Burada kıymet takdiri yaparken emrivaki mi oldu? İnsanlar oradan aldığı ücretlerle 1+1 ev alamayacaklar. Büyükşehir burada sadece taşınma ve kira yardımı yapıyor. İnsanların orada hatıraları ve yaşanmışlıkları var.  Belediyenin  konfor yaşam alanı taahhüdü üzerinden anlaşılmasında fayda var. Bence olanın değil de olacakların önüne geçilmeli” ifadelerini kullandı.


YILDIZ: VATANDAŞLAR EVSİZ DURUMDA
Son olarak söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, “Tünelden kaynaklı binalarda ciddi hasar var. Belediyemizin yaptı işlemi sıkıntılı bulduğumuz için karşı çıkıyoruz. Enkazı satın alıyoruz, araziyi satın almıyoruz diye açıklandı. Burada mağduriyete bakacaksak bir kamulaştırma yapmamız lazım. Enkaz satın alındığında vatandaşın sorunu çözülmüyor. Vatandaşlar evsiz durumda” dedi.

Karşılıklı görüşler sonrası ilgili önerge AK Parti ve MHP’nin ‘ret’ oylarına karşın CHP’li üyelerin ‘kabul’ oyu ile oy çokluğuyla kabul edildi

 

 
Tartışmalı Ege Gaz planlaması: Büyükşehir’den geri adım!
 
'Ölü balık' denizinden kareler!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
10 Eylül 2024 Salı 05:59

İnandınız mı?

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tartışmalı Ege Gaz planlaması: Büyükşehir’den geri adım!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin meclis toplantı gündeminde yer alan en ...
Başkan Denizli'den 9 Eylül mesajı: Bağımsızlık mücadelesi zaferle taçlandı
Çeşme Belediye Başkanı Lâl Denizli, “9 Eylül 1922, yalnızca İzmir’in kurtuluşunun ...
Başkan Tugay Efe-Zeybek buluşmasına katıldı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 9 Eylül kutlamaları ...
 
Aydın Büyükşehir Belediyesi uluslararası voleybol turnuvasına ev sahipliği yapacak
Spora ve sporculara yönelik yatırımlarını sürdüren Aydın Büyükşehir Belediyesi, ...
İzmir'de gözler gökyüzündeydi: Solo Türk tasarrufa takıldı!
İzmir kurtuluş günü etkinlikleri kapsamında her yıl yapılan Solo Türk ...
Cumhuriyet Meydanı'nda 9 Eylül töreni!
İzmir’in kurtuluşunun 102. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Cumhuriyet ...
 
Menemen'de kurtuluş coşkusu!
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk ordusunun İzmir’e ...
Aydın Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Atölyesi bu sene de kapılarını açıyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından her sene düzenlenen “Tiyatro Atölyesi” ...
Aydın Büyükşehir Belediyesi Çocuk Gelişim Merkezleri'nde yeni dönem başladı
Aydın Büyükşehir Belediyesi Çocuk Gelişim Merkezleri’nde yeni dönem başladı. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yıldırım hızıyla idam sehpasına!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva