HABERLER>GÜNCEL
14 Kasım 2011 Pazartesi - 09:13

Ömer'in hayatı değişti, mevzuat değişmiyor

İzmir'de, gerçeği bulununcaya kadar yaşayabilmesi için yapay kalp takılan Ankaralı 17 yaşındaki Ömer Soylu liselilere evde eğitim verilmeyince Açık Öğretim'i seçen Ömer, yapay kalbiyle akşamları okula gitmeye başladı. Gündüzleri derslerine destek olacak öğretmen isteyen Ömer, "Bunu umutlarımı taze tutabilmek, daha çok hayata tutunabilmek için istiyorum" dedi.

Ömer in hayatı değişti, mevzuat değişmiyor

İZMİR - Yaşamları ancak bağışlanacak uygun kalbin nakline bağlı olan hastalar, İzmir'deki Ege Üniversitesi Hastanesi'nde, 'Yapay kalp' uygulamasıyla yaşam buluyorlar. 2 yaş altındaki bebekler bile bu şanstan yararlanırken, ölümü beklerken yeniden yaşam bulan bu hastaların sosyal yaşamlarında farklı sorunlar gündeme geliyor. Bu tür değişimlerden kaynaklanan yeni sorunları ise mevzuatlar çözmeye yetmiyor. Ankara'dan tedavi için İzmir'e gelen kalp hastası Ömer Soylu, bu hastalardan biri. Ömer Soylu, 47 yaşındaki Hatice ile 53 yaşındaki Levent Soylu'nun 3 çocuğunun ortancası. Ankara'da Yunus Emre Anadolu Ticaret Meslek Ticaret Meslek Lisesi'nde 2'nci sınıf öğrencisiyken hastalığı nedeniyle eğitimine ara vermek zorunda kalan Ömer, nakil kararıyla İzmir'e gönderildi. 15 Ocak 2011'de Ege Üniversitesi Hastanesi'ne yatırılan Ömer'e 4 Şubat 2011'de yapay kalp takıldı. Ömer, kendisine özgürlük verecek bağış kalbi beklerken, Soylu çifti, evli kızlarında bıraktıkları küçük oğulları Emir'i de evlerini de İzmir'e taşıdı. Yetecek kadar eşyalarını alıp Bornova'daki hastaneye yakın Çamdibi'nde ev tutan, TBMM'de şoförlükten emekli baba Soylu, bir lokantada iş bulurken, anne Hatice Soylu da Ömer ile Emir de değişen hayatlarına ayak uydurmaya, yeni sorunlarıyla baş etmeye çalışıyorlar.
 
Oğlunu kurtaracak bağış kalbi umutla beklediklerini belirten anne Soylu, eğitimin Ömer için bir yaşam kaynağı olduğunu söyleyerek, sorunlarını şöyle anlattı: "Ömer, Ankara'da sınavla kazandığı Anadolu Ticaret Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü'nde okuyordu. Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurdum. Oğlumun durumunu anlattım, bana lise öğrencilerine evde eğitim verilmediği, mevzuatın buna engel olduğu söylendi. Oğlum gibi bir vakayla ilk kez karşılaştıklarını, okula gidip gelmesinin de riskli olacağını, buna karşı yapabilecekleri bir şeyin olmadığını söylediler. Bana oğlumu açık mesleki öğretim lisesine yazdırmamı önerdiler. Düz açık öğretim lisesinde okusa mezun olduğunda elinde bir mesleği olmayacaktı. Bilgisayar okumaya devam etse, mezun olduğunda işi ağır olabilir diye büro sekreterliği bölümüne yazdırdık. Evimize 1.5 kilometre uzaklıkta Şükrü Seher Ergil Meslek Lisesi'nde haftanın üç akşamı 18.00-20.00 arasında zorunlu yüz yüze bilgisayar dersine gitmek zorunda. Okulun idarecileri de oğlumun yapay kalbinden çekindiler, birlikte gidip geleceğimizi söylememize karşın, sorumlulğunu üstleniyoruz diye bizden muvaffakat aldılar. Bu ders de mutlaka yüzyüze alınması gereken zorunlu tek dersi. Şu anda havalar güzel yürüyerek gidip geliyoruz. Ama havalar soğuyunca, yağmur çamurda arabasız ulaşım mümkün olmayacak, bizim de bunu sağlamaya gücümüz yok. O zaman ne olacak? Okula gitmek Ömer'i mutlu ediyor, kendisine arkadaş buluyor. Ancak evde derslerine yardımcı olacak öğretmene ihtiyacımız var. Normal liseye giden öğrenciye evde öğretmen vermeyen milli eğitim açık lise öğrencisine hiçbir şey yapamıyor. Ömer gibi hastalar doktorları sayesinde hayatta. Ama onları hayata bağlayacak sadece cihaza değil morale de ihtiyaçları var. Bunları sağlayacak maalesef bir mevzuat yok."
 
Öte yandan basketbol ve halk oyunları oynayan bir öğrenciyken aylarca yatağa bağlı kaldığını, bilgisayar uzmanı olmayı hayal ederken işi hafif olur diye sekreterliği seçtiğini, bunları yapıp yapamayacağını bile bilemediği gibi tüm yaşamıyla birlikte hayallerinin de değiştiğini belirten Ömer, "Gündüzleri derslerime destek olacak öğretmen istiyorum. Bunu umutlarımı taze tutabilmek, daha çok hayata tutunabilmek için istiyorum" dedi.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yüzündeki akneler için doktora gitti ve...
İzmir'de yaşayan 22 yaşındaki Pelin Atmaca'nın hayatı, kullandığı doğum ...
Kandil’e hava saldırısı: İleri karakol vuruldu
Kuzey Irak’taki PKK hedeflerine yönelik hava operasyonlarına yeniden başlanırken, ...
Ve bedelli askerlik bugün masada
Binlerce yükümlüyü ilgilendiren bedelli askerlik, bugün Başbakan Erdoğan’ın ...
 
Körfezde korkutan hareketlilik
Dokuz Eylül üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Öğretim ...
'Deprem bölgesinde soğuk can aldı'
Depremin yıktığı Van’ın Erciş İlçesi Çelebibağ Beldesi’nde bedensel engelli ...
Çelik kasa hırsızları yakalandı
Karabağlar’da çelik kasa hırsızlığı iddiasıyla 5 kişi gözaltına alındı.
 
Altında fırın olan binadan uzak durun!
Van’ı ve Erciş’i vuran deprem sonrasında bölgeye giderek incelemeler yapan ...
Suriye'ye nota verildi, aileler dönüyor
Türkiye, Suriye'deki temsilciliklerine düzenlenen saldırıları şiddetle ...
Basın şehitlerimiz son yolculuğuna uğurlandı
Deprem bölgesi Van’da görev yaparken, çarşamba günkü 5.6 büyüklüğündeki ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva