HABERLER>SAĞLIK
8 Eylül 2010 Çarşamba - 00:00

Ölümcül virüs Türkiye’’de: Şu ana kadar 3 kişi öldü!

Yunanistan’’da etkili olan Batı Nil Virüsü’’ne Türkiye’’de de rastlandığı Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandı.’

Ölümcül virüs Türkiye’’de: Şu ana kadar 3 kişi öldü!


Yunanistan’’da etkili olan Batı Nil Virüsü’’ne Türkiye’’de de rastlandığı Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandı.’ Sağlık Bakanlığı bugüne kadar 7 hastada virüse rastlandığını 3 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
İSTANBUL - Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada Yunanistan’’da şu ana kadar 18 kişinin ölümüne neden olan Batı Nil Virüsü’’ne Türkiye’’de de rastlandığını belirtti.
Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Başkanı Mustafa Ertek tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'de bugüne kadar 5 ilden 7 vakaya Batı Nil Ateşi tanısı konulduğunu ve bu hastalardan 3'ünün kaybedildiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre, hastalık özellikle kaynağı kargalar olan rezervuarlardan ''Culex'' türü sivrisinekler aracılığı ile insanlara, atlara ve diğer memelilere bulaşıyor.
Bulaşma, çoğunlukla sivrisinek popülasyonunun aktif olduğu sıcak havalarda meydana geliyor. Bunların dışında kan yoluyla, organ ve doku nakilleriyle, anneden bebeğe anne karnında ve emzirme sırasında söz konusu olabiliyor.
Hastalık, virüsün bulaştığı kişilerde çoğu kez hiçbir belirti ve bulgu vermiyor. Genellikle kişiler farkına bile varmıyor. Yaklaşık yüzde 20 oranında ise Batı Nil ateşi adı verilen, hafif bir enfeksiyon gelişiyor ve tam iyileşme gerçekleşiyor.
Yaşlılar, çocuklar, hamileler ve HIV/AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde Batı Nil virüsü çok ciddi olabiliyor ve beyin iltihaplanmasına ya da beyni ve omuriliğini çevreleyen zarlarda iltihaplanmaya yol açabiliyor. Virüse yakalananların yaklaşık yüzde 1'inden daha azında, şiddetli hastalık görülüyor ve az sayıda vakada Batı Nil virüsü ölümcül olabiliyor.
ATEŞLE KENDİNİ GÖSTEREN HASTALIĞIN AŞISI YOK
Verilen bilgiye göre hastalık, kendini ilk olarak ateş ile gösteriyor. Bu belirtileri, baş ağrısı, kas ağrıları, iştah kaybı, bulantı, kusma ve ishal, ciltte kızarıklık, lenf bezlerinin şişmesi, coğrafi dağılım izliyor. Hastalıktan korunmak için herhangi bir aşı mevcut değil.
ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Batı Nil Virüsü'nden korunmak için özelikle hasta veya ölmekte olan kuşlara dikkat edilmesi gerekiyor.
Sivrisineklerin hakim olduğu saatlerde, özellikle gün ağarırken, akşam karanlığında ve akşamın erken saatlerinde gereksiz dış mekan faaliyetlerinden kaçınılması öneriliyor.
Sivrisineklerin istila ettiği alanlarda uzun kollu gömlek ve pantolon giyilmesi tavsiye ediliyor.
Cilt üzerine ve giysilere yoğunluğu yüzde 10 ila yüzde 30 arasında değişen sivrisinek kovucu ilaç sürülmesi öneriliyor. Yoğunluğu yüzde 10 olan bir koruyucunun yaklaşık iki saat etkili olduğuna ise dikkat çekiliyor.
AFRİKA'DA ORTAYA ÇIKTI
Batı Nil Virüsü, ilk olarak 1930'ların sonunda Afrika'da ortaya çıktı. O zamandan bu yana Asya, Avrupa, Orta Doğu ile Kuzey ve Güney Amerika'da yayılan hastalık, Birleşik Devletler'de ilk olarak 1999'daki Doğu Kıyısı salgıyla görüldü.
Sivrisineklerin virüs taşıdığı bölgelere gitmek veya o bölgelerde yaşamak Batı Nil virüsüne yakalanma riskini artırıyor.
YOLCULAR İÇİN RİSK
Ilıman bölgelerde Batı Nil virüsü, ilkbahar sonlarında başlayan, genellikle Ağustos ve Eylül aylarında doruğa ulaşan bir mevsimsel kalıp izliyor.
Güney iklimlerinde yaşayan insanlar, bütün bir yıl boyunca enfeksiyona yakalanma riski ile karşı karşıya bulunuyor.
DÜNYADA HASTALIK NEDENİYLE ÖLÜ SAYISI ARTIYOR
Yunanistan'da geçen ay ortaya çıkan Batı Nil Virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 18'e ulaştı.
Yerel basında yer alan haberlerde, Batı Nil Virüsünün bulaştığı tespit edilenlerin sayısının 177 olduğu, hastanelerde 9 hastanın yoğun bakım ünitelerinde tutulduğu açıklandı. Özellikle Yunanistan'ın kuzeyinde görülen vakalarda hayatını kaybedenlerin büyük bölümünü 70 yaş üstü hastalar oluşturuyor. Hastalığın Romanya'da da görüldüğü ve ölümlere yol açtığı kaydedildi.

MANİSA’’DA PANİK!
Sağlık Bakanlığı'nın, Batı Nil Ateşi hastalığından ölen 3 kişiden birinin Manisalı olduğunu açıklaması kentte paniğe yol açarken, sivrisinek ilaçlarının satışlarında artış olduğu öğrenildi.
Yunanistan'ın kuzeyinde ortaya çıkan ve sivrisineklerden bulaştığı bilinen Batı Nil Ateşi'nin Türkiye'ye sıçradığı resmi olarak açıklandı. Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda yaptığı basın toplantısının ardından Manisa İl Sağlık Müdürlüğü de yazılı bir açıklamada bulunmuş, 12 Ağustos gününden bu güne kadar Batı Nil Ateşi şüphesiyle takip edilmekte olan 16 hastadan 13 tanesinin Batı Nil Ateşi hastası olmadığını, 3 tanesinin Batı Nil Ateşi hastası olduğunu belirtmiş ve Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi
Başkanlığı'nda yapılan tetkikler sonucunda bunun tespit edildiğini eklemişti. Manisa Devlet Hastanesi'nde ortaya çıkan vakalardan 47 yaşındaki bir bayanın hayatını kaybettiği, 48 yaşında erkek bir hastanın tedavi sonrası taburcu edildiği, 86 yaşında bir bayanın ise halen yoğun bakımda tedavi gördüğü bildirilmişti.
Manisa'da görülen vakaların Batı Nil Ataşi'nden kaynaklandığı haberi kentte paniğe yol açtı. Manisa Belediyesine bağlı ilaçlama ekipleri, rutin ilaçlama çalışmalarını sıklaştırdı. Konuyu televizyon haberlerinden ve internetten öğrendiklerini belirten vatandaşlar, tedbir olarak ilaçlama yaptıklarını ve hijyene daha fazla dikkat ettiklerini söyledi.
Zirai ilaç bayii İsmail Kiraz, söz konusu tedirginliği en çok hissedenlerden biri olduğunu ifade ederek, "Batı Nil Ateşi denen hastalık ve sivrisineklerden bulaştığı haberleri Manisa'da duyulduktan sonra sivrisinek ilacı satışlarımız arttı" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çağın vampirine çare aranıyor
Belki Drakula kadar karizmatik değiller ama dünyayı saran bu kan emiciler ...
Daha iyi hafıza için
Sakinleşmek, stresten uzak durmak, egzersiz yapmak, yeşil yapraklı ...
HIV virüsü yok edildi!
İsrail'in Haaretz gazetesi, Küdus Üniversitesi'nden araştırmacıların ...
 
Dünyaca ünlü Türk doktorda kanser şüphesi
Sağlıklı yaşam gurusu olarak hem Türkiye’’de hem ABD’’de büyük bir üne ...
Dörtlü çapraz böbrek nakli yapıldı
Aralarında kan uyumu tespit edilen ve hastanede tanıştırılan 4 ayrı ...
Hastanelerde gece mesaisi
İzmir'deki sağlık kurumlarında 17.00-20.00 saatleri arasında da ...
 
Beynini düzelttirdi kumarı bıraktı
Kumar batağına saplanan, 2.5 yılda 250 bin lira kaybeden 23 yaşındaki ...
Diyabet ilacıyla kanser tedavisi
Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü’’nün yürüttüğü araştırma hayvanlar ...
Bu hastalıkta ölüm oranı yüzde 14
Prof. Dr. Çağrı Büke, Batı Nil Humması hastalığına yakalananlar arasında ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva