HABERLER>EKONOMİ
31 Mayıs 2024 Cuma - 08:56

Oda Başkanı ’10 yılda 200 işletme kapandı’ dedi, ekledi: Fırınlar külliyen zararda!

İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Sırtı, maliyetlerin giderek artması, kalifiye eleman sıkıntısı nedeniyle 10 yıl önce 867 olan fırın sayısının bugün 657’ye düştüğünü söyledi. 200 gram ekmeğin fiyatının 10 lira olarak komisyondan geçtiğini ancak ne zaman onaylanıp yürürlüğe gireceğini bilmediklerini belirten Başkan Sırtı, “Çünkü 200 gram ekmeğin maliyeti, zaten 10 lira. Sadece ekmek tipi üretim yapan fırınlar, külliyen zararda” dedi.

Oda Başkanı ’10 yılda 200 işletme kapandı’ dedi, ekledi: Fırınlar külliyen zararda!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Sırtı, fırıncılık sektörünün her geçen yıl biraz daha kan kaybettiğini, eridiğini, bu kötü gidişin durdurulması gerektiğini söyledi. 10 yılda 200 fırının, yani mevcut fırınların dörtte birinin kapandığına dikkat çeken Başkan Sırtı, sektörün başı çeken sorunlarını Egedesonsöz’e anlattı.

PASTA BÖREK YAPMAYAN FIRIN, KÜLLİYEN ZARAR EDİYOR
Bugün itibariyle 220 gram ekmeğin 9 liradan satıldığını, bu fiyatın geçtiğimiz Ocak ayında alındığını hatırlatan İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Sırtı, “İşi gücü ekmek tipi üretim yapan fırınlar para kazanmıyor” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“10 yıl önce İzmir’de 857 fırın faaliyet gösteriyordu. Zaman içerisinde eriye eriye bugün itibariyle 657 fırın kaldı elimizde. Her yıl biraz daha azalıyoruz, biraz daha tükeniyoruz. 200 fırın neden kapandı? Çünkü fırıncılık sektörünün ihtiyacı olan elemanlar yetişmiyor. Çünkü maliyetler aşırı yükseldi. Çünkü ekmeği sadece fırınlar satmıyor, sokak arasındaki pazarlarda bile ekmek satıyorlar.  Pasta, börek, poğaça, kurabiye gibi ürünleri üretmeyen fırınlar, kesinlikle para kazanmıyorlar. Yani sadece ekmek üreten fırınlar gerçekten zor durumda.”

FIRINLARIN RUHSAT DEVRİ, SATIŞI YAPILAMIYOR
Fırınların satılamadığını, devredilemediğini, bunun da sektörün önemli sorunlarından biri olduğunu dile getiren Başkan Sırtı, “Fırınlarda ruhsat devri yok. Bir fırın devredilemiyor, satılamıyor. Ancak bir fırıncı vefat ettiğinde, çocukları varsa, onlar işletime devam edebiliyor. Bu da fırınların kapanmasına sebep olan unsurlardan biridir. Eğer bir fırıncının çocuğu yoksa, o fırın bir süre sonra yok olup gidiyor” dedi.

EKMEĞİN YENİ FİYATI KAÇ LİRA OLACAK?
İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Sırtı, bir süredir gündemde olan yeni ekmek fiyatının ne olacağı yönündeki soruya şu yanıtı verdi:

“Ekmek fiyatı alırken, çok zorluk çekiyoruz. Biz fırıncılar olarak vatandaşlarımızı, ülkemizi düşünüyoruz ama bizi düşünen hiç kimse yok. Yapılan en küçük zamda bile eleştirilerin hedefinde oluyoruz. Dört ay önce 200 gramı 7 lira olan ekmeğin fiyatı, 220 gramı 9 lira olarak kabul edildi. Yeni dönem için komisyondan 200 gram ekmek 10 lira olsun şeklinde geçti. Bu gramaj ve fiyatı bakanlık ne zaman onaylar, bilemiyorum. Ancak 10 lira kabul edilmiş olsa bile biz bu işten para kazanmayacağız. Bunun bilinmesini isterim. Çünkü 200 gram ekmeğin maliyeti, zaten 10 lira. Sadece ekmek tipi üretim yapan fırınlar, külliyen zararda.”

UN MALİYETİ, ELEKTRİK, İŞÇİLİK, DOĞALGAZ VE KİRANIN GERİSİNDE KALDI
Başkan Sırtı, maliyetlerle ilgili değerlendirmelerinde ise un maliyetinin, diğer maliyet kalemlerinin yanında en düşük payı aldığına vurgu yaparak şunları söyledi:

“Akşamdan sabaha pek çok şeye zam geliyor. Ekmekte aldığımız son fiyattan bu yana girdi maliyetlerimiz yüzde 30 civarında arttı. Haziran ayında buğday fiyatları açıklanacak. O zaman un kaç lira olacak, tahmin edemiyorum. Şu anda un, bizi en az etkileye, maliyetteki payı en düşük olan ürün durumunda. Elektrik, işçilik, doğalgaz, kira dörtlüsü bizi bitiriyor. Su bile maliyette etkin olmaya başladı. Eskiden un diyorduk, undaki artış maliyetlerin dengesini bozuyordu. Bugün un, diğer girdilerin yanında masum kaldı. Unun maliyetteki oranı yüzde 30 civarıdır, gerisi diğer kalemlerdir.”

 
İstanbul Boğazı'nda gemi arızası: Trafiğe kapatıldı!
 
Ukrayna'dan Kerç Boğazı'na operasyon!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nevzat Polat 31 Mayıs 2024 Cuma 19:13

Başkan nekadar anlatsan işlerine gelmiyor çay 15 TL ekmeğin fiyatı bugün için 200 grm 17 TL olması gerekir ne gece var ne gündüz tatil yok konuşanların keyifleri yerinde elaman sıkıntısı da ayrı

Yorumu oyla      0      0  
Tireli 31 Mayıs 2024 Cuma 14:19

Tirenin en zenginleri fırıncılar. Rezidanslar, son model mercedesler, yazlıklar, evler,... Nasıl para kazanmıyorsunuz anlamıyorum.

Yorumu oyla      3      0  
Murat 31 Mayıs 2024 Cuma 12:36

Başkan madem zarardasınız hepsini kapatın. Belediye marketlere, bakkallara dağıtsın ekmeği. Fırıncı emekçisine de istihdam sağlasın. İki sokağa ekmek çıkarmak var, 4 milyon nüfusa ekmek çıkarmak var. Verimsiz bir üretim yapıyorsunuz bu çok net.

Yorumu oyla      3      0  
Arda Yıldız 31 Mayıs 2024 Cuma 11:47

Seninde ağzının payını vereyim. Ürettiğiniz tüm unlu mamullerin, ekmeklerde dahil hepsini eksik gramajla çıkarıyorsunuz. Bu güne kadar eksik gramajla ekmek çıkaran kaç fırına ceza yazıp, kaçına yaptırım uyguladınız acaba. Sizin durumunuz aynen kediye ciğer teslim etme durumudur. İddia ettiğiniz hiç bir şeyde gerçek değildir. Milletlede kafa bulmayı bırakın artık...

Yorumu oyla      1      0  
sezar 31 Mayıs 2024 Cuma 10:21

Oda başkanı halk ekmek 5 TL. Bim de 7 TL. bakkal marketlere 4 TL, den ekmek satıyorsunuz utanmadan zam zam..

Yorumu oyla      2      0  
METİN KOCA 31 Mayıs 2024 Cuma 09:33

BAŞKANM TEŞEKKÜR EDERİM FIRINLARDA ŞAHISLARDA RUHSAT DEVİRİ YOK ŞİRKET OLAN FIRINLAR DEVİR EDİYORLAR BU ADELETSİZLİGİ FEDERESYONUMUZ ÇÖZMESİ ŞART DAHASI VAR ESKİDEN ODA YÖNETİMLERİNE SİLAH RUHSATI VARDI BUNUDA GÜNDEME ALIN EKMEGİN FİATI 200 GR 13 TL OLMALI GÜNÜMÜZÜN ŞARTLARINA GÖRE HANGİ FIRINCI SIFIR SERVİS ARACI ALIYOR TÜNELLERDE DAHİL İYİ GÜNLERDİLERİM

Yorumu oyla      0      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kripto varlık düzenlemesi komisyonda kabul edildi
Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanunu'nda ...
O işletmelere 21 milyon TL ceza!
Ankara'da 2024'ün ilk 5 ayını kapsayan dönemdeki denetimlerde, Türk Gıda ...
Bankacılık sektörünün mevduatı arttı
Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 24 Mayıs ile biten haftada önceki ...
 
Merkez Bankası rezervleri yaklaşık 142,2 milyar dolar oldu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) toplam rezervleri, 24 Mayıs ...
Merkez Bankası'ndan KKM için yeni karar!
Kur korumalı döviz/altın dönüşümlü mevduat/katılma (DDKKM) ve Türk lirası ...
Bakan Şimşek'ten cari açık açıklaması!
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek "Takvim etkileriyle nisanda yıllık dış ...
 
Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı
Dış ticaret verilerine göre; ihracat 2024 yılı Nisan ayında, bir önceki ...
Başkan Tugay’a çağrı: Botanik EXPO İnciraltı’nda yapılsın!
2026’da İzmir’in ev sahipliğinde yapılması planlanan Botanik EXPO için ...
Ege ihracatının amiral kaptanı feryat etti: Batıyoruz!
Tekstil sektöründe kan kaybı yaşandığını ve bazı yatırımcıların yatırımlarını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' romanının kelimesine dokunmadı... Çünkü!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva