Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Sırtı, fırıncılık sektörünün her geçen yıl biraz daha kan kaybettiğini, eridiğini, bu kötü gidişin durdurulması gerektiğini söyledi. 10 yılda 200 fırının, yani mevcut fırınların dörtte birinin kapandığına dikkat çeken Başkan Sırtı, sektörün başı çeken sorunlarını Egedesonsöz'e anlattı.
PASTA BÖREK YAPMAYAN FIRIN, KÜLLİYEN ZARAR EDİYOR
Bugün itibariyle 220 gram ekmeğin 9 liradan satıldığını, bu fiyatın geçtiğimiz Ocak ayında alındığını hatırlatan İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Sırtı, 'İşi gücü ekmek tipi üretim yapan fırınlar para kazanmıyor' dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:
'10 yıl önce İzmir'de 857 fırın faaliyet gösteriyordu. Zaman içerisinde eriye eriye bugün itibariyle 657 fırın kaldı elimizde. Her yıl biraz daha azalıyoruz, biraz daha tükeniyoruz. 200 fırın neden kapandı? Çünkü fırıncılık sektörünün ihtiyacı olan elemanlar yetişmiyor. Çünkü maliyetler aşırı yükseldi. Çünkü ekmeği sadece fırınlar satmıyor, sokak arasındaki pazarlarda bile ekmek satıyorlar. Pasta, börek, poğaça, kurabiye gibi ürünleri üretmeyen fırınlar, kesinlikle para kazanmıyorlar. Yani sadece ekmek üreten fırınlar gerçekten zor durumda.'
FIRINLARIN RUHSAT DEVRİ, SATIŞI YAPILAMIYOR
Fırınların satılamadığını, devredilemediğini, bunun da sektörün önemli sorunlarından biri olduğunu dile getiren Başkan Sırtı, 'Fırınlarda ruhsat devri yok. Bir fırın devredilemiyor, satılamıyor. Ancak bir fırıncı vefat ettiğinde, çocukları varsa, onlar işletime devam edebiliyor. Bu da fırınların kapanmasına sebep olan unsurlardan biridir. Eğer bir fırıncının çocuğu yoksa, o fırın bir süre sonra yok olup gidiyor' dedi.
EKMEĞİN YENİ FİYATI KAÇ LİRA OLACAK?
İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Sırtı, bir süredir gündemde olan yeni ekmek fiyatının ne olacağı yönündeki soruya şu yanıtı verdi:
'Ekmek fiyatı alırken, çok zorluk çekiyoruz. Biz fırıncılar olarak vatandaşlarımızı, ülkemizi düşünüyoruz ama bizi düşünen hiç kimse yok. Yapılan en küçük zamda bile eleştirilerin hedefinde oluyoruz. Dört ay önce 200 gramı 7 lira olan ekmeğin fiyatı, 220 gramı 9 lira olarak kabul edildi. Yeni dönem için komisyondan 200 gram ekmek 10 lira olsun şeklinde geçti. Bu gramaj ve fiyatı bakanlık ne zaman onaylar, bilemiyorum. Ancak 10 lira kabul edilmiş olsa bile biz bu işten para kazanmayacağız. Bunun bilinmesini isterim. Çünkü 200 gram ekmeğin maliyeti, zaten 10 lira. Sadece ekmek tipi üretim yapan fırınlar, külliyen zararda.'
UN MALİYETİ, ELEKTRİK, İŞÇİLİK, DOĞALGAZ VE KİRANIN GERİSİNDE KALDI
Başkan Sırtı, maliyetlerle ilgili değerlendirmelerinde ise un maliyetinin, diğer maliyet kalemlerinin yanında en düşük payı aldığına vurgu yaparak şunları söyledi:
'Akşamdan sabaha pek çok şeye zam geliyor. Ekmekte aldığımız son fiyattan bu yana girdi maliyetlerimiz yüzde 30 civarında arttı. Haziran ayında buğday fiyatları açıklanacak. O zaman un kaç lira olacak, tahmin edemiyorum. Şu anda un, bizi en az etkileye, maliyetteki payı en düşük olan ürün durumunda. Elektrik, işçilik, doğalgaz, kira dörtlüsü bizi bitiriyor. Su bile maliyette etkin olmaya başladı. Eskiden un diyorduk, undaki artış maliyetlerin dengesini bozuyordu. Bugün un, diğer girdilerin yanında masum kaldı. Unun maliyetteki oranı yüzde 30 civarıdır, gerisi diğer kalemlerdir.'