HABERLER>EKONOMİ
3 Şubat 2012 Cuma - 11:17

Ocak ayı enflasyon rakamları üç yılın zirvesinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayında Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 0.56, Üretici Fiyatları Endeksi’nin (ÜFE) yüzde 0.38 arttığını açıkladı. Yıllık enflasyonun ise TÜFE’de yüzde 10,61, ÜFE’de yüzde 11,13 olduğu belirtildi.

Ocak ayı enflasyon rakamları üç  yılın zirvesinde

ANKARA - 2012 yılı Ocak ayında 2003 Temel Yılı Tüketici Fiyatları Endeksi bir önceki aya göre yüzde 0.56, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.61 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 6.95 oranında arttı.
 
Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 2.6 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti. Ocak ayında endekste yer alan gruplardan çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1.79, ev eşyasında yüzde 1.58, konutta yüzde 1.32, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.13, eğlence ve kültürde yüzde 0.83, lokanta ve otellerde yüzde 0.75, sağlıkta yüzde 0.09, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.02 artış, haberleşmede yüzde 0.01, eğitimde yüzde 0.05, giyim ve ayakkabıda yüzde 7.88 düşüş gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE’de en yüksek artış 18.53 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti.
 
Çeşitli mal ve hizmetler (17.63), ulaştırma (12.90), gıda ve alkolsüz içecekler (11.67), ev eşyası (11.65) artışın yüksek olduğu diğer harcama grupları olduğu belirtildi. 26 bölge içinde TÜFE’nin aylık bazda en yüksek artış gösterdiği bölge (Konya, Karaman yüzde 1,25) oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir 13.34) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış (Erzurum, Erzincan, Bayburt 8.73) bölgesinde gerçekleşti.
 
2012 yılı Ocak ayında endekste kapsanan 444 maddeden 55 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 277 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 112 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
 
ÜFE’DE AYLIK DEĞİŞİM 0.38 OLARAK GERÇEKLEŞTİ
2012 yılı Ocak ayında 2003 Temel Yıllı Üretici Fiyatları Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 0.38, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.13 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 11.11 artış gerçekleşti.Aylık değişim tarım sektöründe yüzde 0.97, sanayi sektöründe yüzde 0.26 olarak gerçekleşti. Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0.97, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.44 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 4.91 artış gerçekleşti. Sanayi sektörü endeksinde ise bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0.26, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.71 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12.47 artış gerçekleşti.
 
ÜFE sonuçları sanayinin alt sektörleri bazında değerlendirildiğinde en yüksek aylık artış yüzde 4.78 ile maden kömürü ve linyit alt sektöründe gerçekleşti. Sanayinin üç sektöründen, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,42, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 1.07, imalat sanayi sektöründe yüzde 0.11 artış gerçekleşti.(DHA)
 
EN FAZLA ARTIŞ OLAN SEKTÖRLER
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler, maden kömürü ve linyit (yüzde 4,78), kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı (yüzde 2,98), ham petrol ve doğalgaz çıkarımı (yüzde 2,75), motorlu kara taşıtları imalatı (yüzde 1,60), diğer ulaşım araçlarının imalatı (yüzde 1,57), ağaç ve mantar ürünleri imalatı (yüzde 1,36), elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı (yüzde 1,13) alt sektörleri oldu.
 
GERİLEYEN SEKTÖRLER
Buna karşılık giyim eşyası imalatı (yüzde -4,82), taşocakçılığı ve diğer madencilik ürünleri (yüzde -2,05), iletişim teçhizatı imalatı (yüzde -1,35), tekstil ürünleri imalatı (yüzde -0,91), plastik ve kauçuk ürünleri imalatı (yüzde -0,85) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler olduğu belirtildi.

2012 yılı Ocak ayında endekste kapsanan 791 maddeden 115 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 359 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 317 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ünlü mankenler bu fuar için İzmir'de
İZFAŞ tarafından 15 – 18 Şubat 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek ...
Kolombiya'dan 30 bin demet gül ithal ettik
Karakışın yüzünü gösterdiği Türkiye’de yaşam olumsuz yönde etkilenirken, ...
Kredi kartı sahiplerine bir önemli uyarı daha
Bankacılık işlemlerini internet aracılığı ile yapan ya da kredi kartı ...
 
PETKİM, Ege Bölgesi’nin tehlikeli atıklarına talip!
Petkim’in Aliağa Kompleksi’nde faaliyet gösteren Tehlikeli Atık Yakma ...
Sarkozy'e inat yeni model Türkiye'de üretilecek
Oyak Renault, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin engelleme çabasına rağmen ...
Başçı Türkiye'nin gizli servetini açıkladı
Merkez Bankası Başkanı Başçı, yastık altında bulunan altınların Türkiye'nin ...
 
Yeraltında 80 milyar dolarlık dev birleşme
Madencilik sektörünün İsviçreli devleri Glencore ve Xstrata’nın madencilik ...
Taksimetreler artık geri viteste de yazacak
Mevcut uygulamada aracın sadece ileri hareketinde çalışan taksimetreler, ...
Türkiye - Almanya ‘organik işbirliği’ başladı
İki ülkenin ortak çalışmasıyla yürütülen projeyle, AB'deki en büyük organik ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva