HABERLER>GÜNCEL
12 Aralık 2021 Pazar - 09:58

O bölge için uyarı: Başka istinat duvarlarında da deforme var!

Narlıdere’de istinat duvarının çöktüğü bölge ile ilgili Jeoloji Mühendislerinin hazırladığı raporda  mühendislik disiplinine uygun davranılmadığı ve yeterince zemin araştırması yapılmadan istinat duvarı inşaa edildiği vurgulandı. Raporda komşu binalardaki istinat duvarlarında da çatlama, ötelenme ve benzeri deformasyonların olduğu uyarısı yapıldı.

O bölge için uyarı: Başka istinat duvarlarında da deforme var!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ-İzmir Narlıdere’de 2. İnönü Mahallesi’ndeki Narkent Sitesi sınırları içinde bulunan istinat duvarı 8 Aralık akşamı  çöktü.  Çöken istinat duvarı ve toprak yığını başka bir binanın üzerine geldi. Çökme sonucu 84 dairenin bulunduğu 2 apartman tedbir amaçlı tahliye edilirken kaymanın durdurulması için bölgede püskürtme beton uygulaması yapıldı.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube üyesi bir ekip 11 Aralık günü bölgede incelemede bulundu. Oda inceleme sonucunda istinat duvarının çökmesinin nedenlerini anlatan bir rapor hazırladı.

Raporda istinat duvarının çökmesi ile ilgili şu ifadelere yer verildi “Yapılan incelemede bu olayın istinat duvarı arkasındaki “tumba dolgu malzeme” içinde gerçekleştiği; hareket mekanizmasının yağışla zemin içinde su içeriğinin artmasına bağlı geliştiği gözlenmiştir. İstinat duvarı arkasında çakıllı drenaj dolgusunun bulunmaması; barbakanların çalışmaması; kayma hareketi üzerinde hızlandırıcı bir etki yaratmıştır. Akabinde dayanım özelliğini kaybetmiş orta kademenin yıkılmasına ve üst kademenin Deniz Apartmanı üzerine devrilmesine neden olmuştur”.

‘PÜSKÜRTME BETON RİSKLERİ AZALTAMAZ’
Püskürtme beton uygulamasının kaymanın yarattığı riskleri azaltacak nitelikte olmadığının vurgulandığı raporda “devrilen bölüm ve kayan malzemenin ivedilikle kaldırılıp tekniğine uygun olarak yeni bir istinadın yapılması gereklidir. Ancak malzeme alımının yeni riskler yaratmaması için öncelikle yapılacak jeolojik jeoteknik etüd sonuçlarına uygun olarak dizayn edilecek kazık sistemleri ile şev üst kotunun desteklenmesi sonrası malzeme alımı yapılması uygun olacaktır. Yeni yapılacak istinat duvarının işlevini sürdürebilmesi için öncelikle sahadaki jeolojik koşullara uygun olarak tasarlanması ve sağlam bir zemine oturmasının sağlanması gereklidir.” denildi.

‘BAŞKA İSTİNAT DUVARLARINDA DA DEFORME VAR’
Komşu binalardaki istinat duvarlarında da çatlama, ötelenme ve benzeri deformasyonların bulunduğunun ifade edildiği rapor şöyle sürdürüldü: “Ekibimizce 11.12.2021 tarihinde gerçekleştirilen incelemelerde komşu binalardaki istinat duvarları da incelenmiş ve bu istinat duvarlarında çatlama, ötelenme vb. deformasyonların bulunduğu gözlenmiştir. Vatandaşlarla yapılan görüşmelerde bu deformasyonlarla ilgili daha önceden Narlıdere Belediyesi’ne bildirimde bulunulduğu bilgisine ulaşılmıştır. Bu nedenle saha genelinde yaygın bir şekilde yer alan istinat duvarları konusunda kapsamlı bir inceleme yapılarak zemindeki jeolojik özelliklerle uyumu, tasarım ve imalat durumu vb. açılardan mühendislik değerlendirmesinin yapılması ve önlemler alınarak dayanıklı hale getirilmesi gerekli görülmüştür.”.

 Raporda bölge genelinde 1/5000 ölçekli İmar Planına esas jeolojik jeoteknik etüt raporlarının olmasına karşın 1/1000 ölçekteki etütlerin olmadığı bilgisi de verildi.

İDARELERE ÇAĞRI
“İstinat yapıları”nın yapı denetim hizmetinin bir parçası olduğunun belirtildiği açıklamada “Ancak günümüzde yapı denetim mevzuatındaki eksiklikler hala devam etmekte olduğundan istinat duvarı vb. dayanma yapılarının tasarımında ve imalatında Jeoloji Mühendisliği hizmetlerinden etkin bir şekilde yararlanılmamaktadır. Bu nedenle ulusal yapı denetim mevzuatının meslektaşlarımızı da içerecek şekilde yeniden düzenlemesi yönünde çalışmalar yapılması gereklidir. Ayrıca gerek Narlıdere özelinde gerekse İzmir genelinde derin kazı, istinat duvarı, zemin iyileştirme vb. değerlendirmeler ile stabilite risk analizlerinde Jeoloji Mühendisleri’nin etkin rol üstlenmesi idarelerce sağlanmalıdır.” denildi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin raporu:

,

 
Başkan Selvitopu'ndan işçilere ziyaret
 
Sabancı’nın RES Projesi halkın önünde: Zarar verecek projelere izin vermeyiz!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
narlıdereli 12 Aralık 2021 Pazar 19:12

sn misafir, o toplu konutlar yapıldığında abdül batur siyasete girmemişti henüz.

Yorumu oyla      2      3  
TC misafir 12 Aralık 2021 Pazar 17:08

Böylesine eğimli bir yerde çok katlı bina yapılması risklidir. Abdül Batur'un yaptığı iş ancak bu kadar olur aynısını ısrarla Gültepede yapmaya çalışıyor. Umarım bu olanlardan ders alır. Siyasiler maalesef göz boyamayı çok seviyor bizim halk ise gözünün boyanmasını da çok sever. Gültepe'de bu şekilde yapılaşma olursa orta vadede aynı sorunlar orada da yaşanacak neden? Çünkü birileri iş yaptı görünecek aynı Pamukovadaki hızlandırılmış tren faciası gibi, aynı tokinin Samsunda dere yatağına yapmış olduğu binalar gibi, aynı Kütahyadaki Zafer Havaalanı gibi... bunlar hep aynı zihniyetin ürünüdür ve partisi yoktur.

Yorumu oyla      4      3  
narlıdereli 12 Aralık 2021 Pazar 16:56

inşaat sektörü siyasilerle kolkola olan ilkokul mezunu müteahhitlerin tekelindedir. insan hayatı bir hiçtir. şekilde görüldüğü gibi. püskürtme beton kangrene yara bandı yapıştırmak gibi bir çözümdür. allah orada oturanları kurtarsın.

Yorumu oyla      4      3  
izmirli 12 Aralık 2021 Pazar 12:34

Allahın dağını imara açan o dönemki narlıdere ve büyükşehir belediye başkanı ödesin zararı....

Yorumu oyla      4      3  
Duvar 12 Aralık 2021 Pazar 11:51

Anadolu caddesinden Karşıyaka Alaybey’e girişteki istinat duvarına da bir baksa birisi, yola doğru iyice yattığını görecek, O duvar bir inerse, yolu geçip alttaki tren yolundan denize kadar iner aşağı arkası.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DEÜ'lü gençler yenilikçi fikirler için yarıştı
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencileri, DEÜ ...
2. elde pazarlık dönemi bitti... Ver parayı al arabayı!
Galerici esnafının sattığı arabanın yerine araba koyamadığını belirten ...
Girişimci Mehmet Yaman: Bu işi Anayasa Mahkemesine götüreceğim!
Güzehbahçe’de yapımı yılan hikayesine dönen ve hukuki süreci devam eden ...
 
Denizlili tekstil şirketi Tire’de GES işine girdi!
Denizli’nin tanınmış tekstil şirketleri arasında yer alan Uğurlular Tekstil ...
HDP'li vekilin kardeşi tutuklandı
Şırnak'ta eski AK Parti Cizre İlçe Başkanı Cihan Güven'in kardeşi Tahir ...
Mehmet KARABEL yazdı... 'Haremlik selamlık' işte o gün tarihe gömüldü!
Mehmet KARABEL yazdı... 'Haremlik selamlık' işte o gün tarihe gömüldü!
 
Tahir Güven cinayetinde HDP'li vekilin kardeşi tutuklandı
AK Parti Cizre eski İlçe Başkanı Cihan Güven’in kardeşi Tahir Güven’in ...
Eğlence mekanındaki kavgada kan aktı!
Bursa'da bir eğlence mekanında çıkan tartışma sonucu tabancayla vurulan ...
Kuyumcuyu yaralayıp soymuştu... Tutuklandı!
İzmir'in Gaziemir ilçesinde kuyumcuda çalışanı silahla yaralayıp 6 bilezik ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva