HABERLER>GÜNCEL
27 Temmuz 2011 Çarşamba - 09:32

Müzelik gemilerle yolcu taşınıyor!

Gemi Mühendisleri Odası Şube Başkanı’na göre, İhsan Alyanak Vapuru’nun batmasındaki en önemli etken, ömrünün dolmuş olmasından kaynaklanıyor.

Müzelik gemilerle yolcu taşınıyor!

İZMİR - Konak- Karşıyaka seferini yapan İhsan Alyanak vapuru, 200 yolcusu boşaltıldıktan sonra sulara gömüldü. Bu durum, her ay 1 milyon 200 bin kişinin deniz ulaşımını kullandığı İzmir’ de akıllara yolcu gemilerin güvenliğiyle ilgili soru işareti düşmesine neden oldu.
 
60 yaşındaki bir geminin ağır yükte değil de nostaljik gezilerde kullanılması gerektiğini belirten İzmir Gemi Mühendisleri Odası Başkanı K. Emrah Erginer “60 yaşındaki bir gemi ne kadar bakımlı olursa olsun ömrünün sonlarına gelmiş demektir. İnsanlar zaten denizden korkuyorlar. Şu an Konak iskelesi kenarında batmış bir gemi var, bu tarz şeyler insanları denizlerden daha da uzaklaştırabiliyor. Filonun yenilenme çabaları vardı, bu olaydan sonra daha da hızlanacaktır. Biz teknolojik olarak daha yeni gemilerin olmasını istiyoruz” dedi. İhsan Alyanak gemisi 1952’de Hollanda’da inşa edildi. Daha önce ismi İstinye olan 59 yaşındaki 483 grosstonluk geminin ismi Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devri sırasında İhsan Alyanak olarak değiştirildi.
 
‘120 yaşında gemiler var’
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh, ’İhsan Alyanak’ vapurunun kaza nedeniyle batması ile yaşının ilgisi olmadığını söyledi. Bu konuda, “Gemi eski olduğu için battığı iddia ediliyor. Siz ne diyeceksiniz” sorusu sorulduğunu belirten Dologh, “Bu soruya şaşırdım. Çalışan geminin eskisi olmaz. 50 - 60 yaşında gemi var sürekli hizmet veriyor. Çeşme Limanı’na gidip bakın, Luka adında 120 yaşında gemi demirli. Bakımı iyi olursa gemi çalışır” dedi.
 
Yeni filo bekleniyor
İzmir Körfezi’de deniz ulaşımını üstlenen Büyükşehir Belediyesi 2006 yılında filoyu yenilemeye karar verdi. İstanbul Teknik Üniversitesi’ne yeni vapur tipleri bile çizdirildi. Büyükşehir Belediyesi 2007 yılında iki kez ihaleye çıkılmasına karşın, tersanelerin yoğunluğu ve yapımcı firmaların şartnamedeki yüzde 10 avans miktarını düşük bulması nedeniyle katılım olmadığı için ihaleler iptal oldu.
Filoyu yenilemeyi hedefleyen Büyükşehir Belediyesi son yaptığı hamleyle 15 yolcu gemisi ve iki arabalı vapur alımını yapmak için DPT’ye başvurdu. DPT’nun gemileri yatırım programına almasının ardından kredi bulmak için harakete geçildi. Yıl sonuna kadar 10 katamaran tipi yolcu gemisi ve bir arabalı vapur için ihale yapılacak. Büyükşehir, 2011 bütçesinde, vapur alımı için 18 milyon TL kaynak ayırdı.
 
Konak İskelesi’nde çevre temizliği
Deniz fenerine çarptıktan sonra batan ’İhsan Alyanak’ vapurundan körfeze mazot sızıntısını önleyebilmek için gece boyunca çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kendi ağırlığının 25- 30 katı ağırlığındaki petrol ürünlerini emme özelliğine sahip olan özel pedler kullandı. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, gemiden akan mazot ve sintine atığını, körfeze yayılmadan kontrol altına aldı.
 
25 kişilik ekip
Toplam 25 kişilik bir ekiple olay anından itibaren bütün gece süren yoğun çalışma kapsamında, ilk olarak geminin çevresi 150 metrelik bariyerle çevrelendi. Ortama yayılan yağ ve sintinenin çevrelenmesiyle bulunduğu alana hapsolması sağlandı ve körfeze yayılması engellendi. Kirliliği deniz suyundan tamamen arıtmak üzere çalışmalarını sürdüren ekipler,ince temizlik kısmında yağ toplayıcı cihazını devreye aldıklarını ifade etti.
Seferler devam ediyor

Körfez’deki vapur seferlerinin normal seyrinde devam ettiğini belirten İZDENİZ Genel Müdürlüğü yetkilileri, geminin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sigortalandığını ve çıkarılmasıyla ilgili kararın ekpertiz raporunun ardından Denizcilik Müsteşarlığı ile yapılacak toplantı sonrasında netleşeceğini bildirdi.

Eski Başkan Burak Acar: Kaygılarımızı ilk dile getirdiğimizde bundan yaklaşık 11 yıl öncesiydi. Demiştik ki, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Denizcilik İşletmelerinden (TDİ) aldığı gemilerle örnek bir belediyecilik faaliyetine imza atmış ancak ağır da bir enkaz devralmıştır. Filodaki gemilerin yaş ortalaması 30’un üzerindedir ve 50 yaşın bile üzerinde 3 adet gemi vardır. Filonun acilen yeni, modern ve hızlı ulaşım yapabilen, az yakıt harcayan, İzmir’in silüeti ile uygun modern görünümlü gemiler ile yenilenmesi gereklidir. Eski gemiler de tadilat ve restorasyon yapılarak körfezde nostaljik ve turistik amaçlı kullanılmalıdır. Yaşlı ve bakımsız gemilerin bir kısmında ciddî can tehlikesi vardır.”
 
Bunları dediğimizde 11 yıl öncesiydi. O gün, hainliğe varan ifadelerle bizleri suçlayanlar, bugün gelinen noktada bir şapkalarını önlerine koyup düşünürler mi bilemem ama bildiğim o ki, körfezdeki filonun acilen modernize edilmesi ve eski gemilerin kullanımdan kaldırılarak yeni, modern, çevreci, hızlı ve konforlu gemilerin bir an önce filoya dahil edilmesidir.
 
11 yıl önce söylediklerimizden ve uyarılarımızdan bir teki dikkate alınmış ve Bergma gemisi restore edilerek turistik ve nostaljik gezi amaçlı kullanıma sokulmuştur. Bu uygulamanın acilen diğer yaşlı gemilere de uygulanması ve bu yaşlı ve bakımsız gemilerin seferlerden kaldırılması gerekir.
 
Çözümün uzaklarda aranması yerine, yıllar önce açılan ihalelerin sonlandırılarak körfeze yeni gemilerin bir an önce kazandırılması gerekir. Denizci kent özelliğini zaten yıllar önce yitiren İzmir, son açılımlar ile deniz kenti olmaktan da hızla uzaklaşmakta ve kendi kaderine terk edilmektedir.
 
Yıllardır bir liman kapatma tartışmasına kurban edilen İzmir, bu vapur kazası ile asıl neden bir sivil tersanenin hala olmadığını da tartışmalıdır; hem de acilen.
 
Bu kaza ile anlaşılmıştır ki, İzmir’de kurulacak bir sivil tersane, bu tarz ve belki daha da önemli sorunları olan gemilere acil müdahale olanağı sunacaktır. (Didar Turan/Milliyet İzmir ve ajanslar)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
emekci 27 Temmuz 2011 Çarşamba 19:26

sevgili arkadaşlar bu gemilerde bakım yapılmıyor gemilerin coğu eksik adamlarla kalkıyor ayrıca iz denizi yönetiçileri turyola rant acıyorlar bunlarıda bilin

Yorumu oyla      12      6  
serkan 27 Temmuz 2011 Çarşamba 16:46

18 milyon tl için ne kadarlık köfte yemek lazım?pervin hanım olsaydı cevap verebilirdi belki.öğrencileri istanbul'a taşımak için köfteciden fatura alanlar,bunlarla uğraşacağına,gemiler için kaynak bulsalardı keşke.ama izmir halkı kimin umurunda?? gülben ergene dünyanın parasını verirler,iş yapmak için para bulamazlar....

Yorumu oyla      12      8  
ahmet k 27 Temmuz 2011 Çarşamba 13:21

bay çokbilmiş'e: avrupada 80-100 yıllık vapurlar, hatta buharlı vapurlar hala kullanılmaktadır. iyi bakılan vapurun vadesi dolmaz.

Yorumu oyla      18      6  
Atilla Kamar 27 Temmuz 2011 Çarşamba 12:45

Bu haberdeki başlık panik ve endişe yaratıcı, halbuki alttaki bilgiler aynı doğrultuda değil ve yumuşak yaklaşıyor. Başlık yaqnlış değilmi...

Yorumu oyla      18      6  
çokbilmiş 27 Temmuz 2011 Çarşamba 10:56

Tabii Ahmet Bey geminin ömrü olmaz!.. Hatta bizim sahilde Nuh'un gemisiyle yolcu taşıyorlar. Eee İzmir Belediyesi kazanılanı hep kar sayıp amortismana ayırmazsa gemiler hep yeni ve çalışabilir kabul edilir. Yakında otobüslerde yollarda kalmaya başlayacak haberimiz olsun....

Yorumu oyla      13      14  
ahmet k 27 Temmuz 2011 Çarşamba 10:03

geminin ömrü olmaz. bakımı yapılmış olan gemi çalışır, bir yere çarpmadığı sürece de batmaz.

Yorumu oyla      23      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dologh: Vapur kazasından ders çıkarmalıyız
Dün yaşanan vapur kazası hakkında açıklama yapan Deniz Ticaret Odası(DTO) ...
Mavişehir Planı’nda iptal şoku
İzmir’in en prestijli bölgelerinden biri olan Karşıyaka Mavişehir’de yapılan ...
Silvan'da şüpheli konular var
Genelkurmay Başkanlığı Silvan'daki çatışmada uçak kullanılmadığını belirterek, ...
 
Gaziemir-Torbalı fuhuş hattı!
Gaziemir- Torbalı karayolu kenarında yapılan fuhuş pazarlıkları şaşkınlık ...
'Havacılık tazminatı eksik ödeniyor'
Türkiye Ulaştırma Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Ulaşım-Sen) ...
Yurt dışında İzmir'i tanıtacaklar
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK), Kültür ve Turizm ...
 
Matematik köyü haciz kıskacında
İzmir'in Selçuk İlçesi Şirince Köyü'nde Ali Nesin'in kurduğu Matematik ...
Bu sıcaklar eritir!
Ülke genelinde sıcak hava etkisini sürdürürken, hafta ortasından itibaren ...
Karaburun'da anlamlı etkinlik
İzmir’in doğal güzellikleri ve bakir koyları ile dikkat çeken yerlerinden ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva