HABERLER>GÜNCEL
8 Ekim 2012 Pazartesi - 12:20

Müftüden uyarı: Kuran’daki bu isimleri çocuğunuza koymayın

Samsun Müftüsü Hayrettin Öztürk, “Aileler çocuklarına Kur'an'dan isim koymak isterken ismin anlamına çok dikkat etmeliler. Mesela Sanem ismi çocuğa verilmemeli, Sanem, put demektir. Aleyna sıkça duyduğumuz bir isim ama anlamı üstümüze bela, sıkıntı demektir” dedi.

Müftüden uyarı: Kuran’daki bu isimleri çocuğunuza koymayın

SAMSUN - Yrd. Doç. Dr. Öztürk, çocuğa isim vermenin kültürel, sosyal ve dini açıdan önemli bir konu olduğuna işaret etti. Pek çok ailenin Kur'an-ı Kerim'de geçen isimleri çocuklarına vermek istediklerini söyleyen Öztürk, Kur'an'da geçen her kelimenin ise isim olarak konulamayacağını hatırlattı.

Günümüzde yaygın olan ve Kur'an'da geçtiği için konulan çok sayıda ismin anlamının yanlış olarak bilindiğini, gerçek anlamlarının ise isim olarak verilemeyeceğini ifade eden Öztürk, çocuklarına Kur'an'dan isim koymak isteyen aileleri seçici davranmaları konusunda uyardı.
 
'ANLAMLARI BİLİNMEDEN İSİM VERİLİYOR'
Kuran'dan isim konulurken seçilen kelimenin gerçek anlamının öğrenilmesi için uzman kişilere danışılmasını tavsiye eden Öztürk, isim kitaplarında veya internette geçen adların anlamlarının da irdelenmesini istedi.

Öztürk, şöyle devam etti: “Aileler çocuklarına Kuran'dan isim koymak isterken ismin anlamına çok dikkat etmeliler. Mesela Sanem ismi çocuğa verilmemeli, Sanem, put demektir, Aleyna sıkça duyduğumuz bir isim ama anlamı üstümüze bela, sıkıntı aksın demektir. Kuran'da geçen her kelimenin isim olmayacağı bilinmelidir. Kur'an-ı Kerim'de geçen her kelime 'Bu Kuran'da geçiyor isim olur” mantığıyla çocuklara verilmemelidir. Kur'an'da geçen kelimelerin anlamı iyi bilinmelidir. Kezban ismi Kur'an'da geçiyor diye veriliyor. Oysa Kezban yalancı demektir. Çocuğa bu ismi koyarsanız, 'yalancı, yalancı' diye çağırmak zorunda kalırsınız. Aleyna 'üstümüze bela sıkıntı aksın', Bekir, 'deve yavrusu' demektir. Hz. Ebubekir'in ismi Abdullah'tır Ebubekir lakabıdır. Bu husus karıştırılmamalıdır. Rumeysa 'gözü çapaklı kadın' demektir. Hüreyre, 'kedicik' demektir. Kayra eski Türk mitolojisinde 'tanrı' demektir, Allah'tan başka ilah mı olur? Çocuğa tanrı ismi konulmamalıdır. Melis, Yunan mitolojisinde 'tanrıça' demektir, şişman ve tembel anlamlarına da gelir. Erçin 'ücret' anlamına gelir. Bir insanın ücreti olamaz.”

MEKRUH İSİMLER
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz. Gülsüm gariban, zavallı kimsesiz anlamındadır. Julide Farsça'da dağınık, perişan demektir. Cennet bahçesi olarak bilinen İrem ise Allah'ın gazabına uğrayan sahte cennettir. Bade ismi içki demektir. Hannas ismi şeytanın ismi. Alara, Rosa, İleyda bunlar İslam isimleri değil gayrimüslim isimleridir ve çocuklara konulmamalıdır. Anlamı kötü olan, anlamsız şeyler de çocuklara isim olarak konulmamalıdır.”

'İSİM HER DİLDEN OLABİLİR'
Yrd. Doç. Dr. Öztürk, “İsim her dilden olabilir. Yeter ki anlamı güzel olsun, yaşadığı toplum ve kültüre yabancı olmasın” dedi.
Barış, Mert, Özgür, Sevgi gibi isimlerin kullanılabileceğini, aynı şekilde Kerim, Macit, Zeynep, Hasan, Abdullah, Kevser, Abdurrahman gibi isimlerin çocuklara verilmesinde bir sakınca olmadığını aktaran Öztürk, isimlerde Allah'a kulluğun ifade edilmesi gerektiğini vurgulayarak, İslam büyüklerinden hatıra kalan isimlerin kullanılabileceğini, halk arasında yaygın olan Fatma, Ayşe, Ahmet, Mehmet, Muhammet, Mustafa, Zeynep gibi isimlerin de benimsendiğini söyledi.(AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
gozlem 8 Ekim 2012 Pazartesi 19:29

MÜFTÜ BEY SANA İNAT DOGACAK COCUKLARIMA O İSİMLERİ KOYUCAM NE MÜFTÜLER VARYA ALLAH ALLAH.......

Yorumu oyla      12      5  
partıza 8 Ekim 2012 Pazartesi 17:25

SAYIN MÜFTÜMÜZÜ İRANIN TAHRAN MÜFTÜSU OLSA COK YAKIŞIR COK SEVİLİR...

Yorumu oyla      13      5  
AK Partili Yorumcu 8 Ekim 2012 Pazartesi 16:12

Bir dinin temsilcisinin ifadeleri, fetvaları son tahlilde o dine o inanca bağlı olanları bağlar. Zaten bu türden ifadelerin muhatabı da o dinin, inancın takipçileridir. Müftü’yü dini önder kabul etmeyenlerin müftünün takipçilerini bağlayan ifadelerinden rahatsı olmasının da anlamı yoktur. Kendi adıma Papa’nı Katolikler bildirdiği görüşüne itiraz etmem. Neden o Katolikleri bağlar. Hatta Ortodokslar da sallamaz. Müftü ile dini ilişkisi olmayanlar da müftünün görüşlerine kafayı takmasınlar.

Yorumu oyla      11      7  
İZMİRLİ... 8 Ekim 2012 Pazartesi 14:37

Oooolldu, gözlerim doldu sayın müftü, en iyisi sizler gibi bir bilene danışalım çocuklarımıza isim koyarken...

Yorumu oyla      15      5  
olum bak git 8 Ekim 2012 Pazartesi 14:01

sen kim oluyorsun yaa... insanlara ne isim koyacaklarından sana ne... yok o şeytan yok bu put... TANRI ULUDUR... ve TÜRKÇEDİR... TANRI TÜRKÜ KORUSUN VE TÜM ARAPÇILARI KAHRETSİN...

Yorumu oyla      16      6  
Işık Dikicigil 8 Ekim 2012 Pazartesi 13:33

FETVA VERİN EN İYİSİ, HAYRÜ NİSA KOYABİLİRMİYİZ. MÜSLÜMANLIĞI BU KADAR HAYATA MÜDAHELE ARACI OLARAK GÖRMEYE DEVAM EDERSENİZ. ELLER AYA , BİZ YAYA DEVAM EDECEĞİZ

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emniyet müdürü hafızasını kaybetti!
Sakarya'nın Pamukova ilçesinde bir ay önce göreve başlayan İlçe Emniyet ...
Fransızların ünlü turizm dergisi'nden İzmir'e 12 sayfa
Fransa’nın ünlü Turizm Dergisi TOUR HEBDO İzmir’e tam 12 sayfa ayırdı.
Çocuk mahkemesinde yangın paniği
İstanbul’da Sultanahmet Çocuk Mahkemesi’nin bulunduğu binada yangın çıktı. ...
 
Dikkat: Bugün şemsiyesiz dışarı çıkmayın!
Bugün öğleden sonra Marmara'da sağanak yağış ve kuvvetli karayel etkili ...
Akçakale’de top mermileri yine okul açtırmadı
Suriye’den atılan top mermilerinin düşmesi nedeniyle 3 haftadır eğitimin ...
Avrupa'nın en büyük balık tutma yarışması sona erdi
Çeşme’de, bu yıl altıncısı düzenlenen 8 bin 500 dolar para ödüllü 'Alaçatı ...
 
Büyükşehir'in zam hazırlığına dava sinyali!
ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yeni tarifede en yüz yüzde 10 ...
Red-Hack’e silahlı örgütten 24 yıl istendi
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün internet sitesini hackleyen Red-Hack grubu ...
İdamından 28 yıl sonra ilk kez anıldı!
Dev-Yol örgütü davasından yargılanıp idam edildikten 28 yıl sonra mezarı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva