HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
21 Eylül 2023 Perşembe - 09:33

MÜFED’ten 'düşük faizli konut kredisi’ yorumu: ‘Sürekli destek’ çağrısı!

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkan Yardımcısı Barış Öncü, ekim ayında meclisten geçmesi planlanan düşük faiz kredisi ile ilgili olarak, “Yüksek enflasyonun yaşandığı dönemde beklentilerimiz sürekli sübvansiyon. Bu sadece sektöre değil, ülkeye, dar gelirliye katkı sağlayacaktır. Kiralar dizginlenecektir” dedi.

MÜFED’ten  düşük faizli konut kredisi’ yorumu: ‘Sürekli destek’ çağrısı!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu (BDDK) ilk kez ev sahibi olmak isteyenler için uygun bir kredilendirme sistemi üzerinde çalışıyor. İlk evini alana kamu bankaları aracılığıyla düşük faizli kredi desteğinin ekim ayında Meclis'in açılmasıyla birlikte hayata geçmesi bekleniyor.

Uygun faizli konut kredisinde hedeflenen vade ve faiz oranları ile ilgili de ilk bilgiler ortaya çıktı. Dar gelirlilerin ilk konutları için planlanan yüzde 1.20 faiz ve 180 ay vade seçeneği sunulması beklenirken mevcut tabloya göre faiz yükünü yüzde 70 azaltacağı öngörülüyor. Bankalar şu an konut kredisinde aylık ortalama yüzde 3.23 faiz uyguluyor.

Egedesonsöz’e konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan MÜFED Başkan Yardımcısı Barış Öncü, enflasyonun yüksek olduğu dönemde devlet tarafından desteklerle sektörün canlandırılması gerektiğini kaydetti.

KUR KORUMALI MEVDUAT YERİNE KONUT KREDİLERİ SÜBVANSE EDİLSEYDİ…
Artan enflasyon ve inşaat maliyetleri dolayısıyla konut üretiminin durduğunu hatırlatan Öncü, “İnşaat malzemelerindeki artan fiyatlar ve arsa maliyetleri dolayısıyla ortalama ev fiyatları 4 milyon TL’den başlıyor. Vatandaşların 4 milyon TL’nin altında ev bulma şansı yok. Bugün ev almak için 2 milyon TL kredi kullanacak vatandaşların cebinde 2 milyon TL hazırda parası olması gerekiyor.  Yeni 1.20 kredi kampanyasında 2 milyon TL krediyi geri ödemek için aylık 27 bin TL aylık taksit ödenmesi gerekiyor. Birikimli müşterilerden yola çıkacak olursak, çoğunun bir arabası var ya da kenarda döviz altını vardır. Ya da çoğu anne-baba emekli ikramiyesinden destek veriyor. Dayanışma kültürü yaşanıyor. Peşinat bir şekilde bulunuyor ancak devletin de destek vererek düşük faizli kredileri bu yüksek enflasyon döneminde sürekli hale getirmesinden yanayız.  Devletimizin hala devam eden kur korumalı mevduat sistemi var. Kur korumalı mevduat sisteminde kuru dizginlemek için hazinenin kasasından milyarlar dağıtıldı. Bu paranın dar ve orta gelirliye konut kredilerinin sübvansiyonunda kullanılmış olsaydı konut açığı olmazdı diye düşünüyorum. Piyasada canlılığın yanı sıra istihdam yaratılırdı ve kiralarda frenleme olurdu. Piyasada arz bol olsaydı fiyatlarda düşüş yaşanırdı” dedi.

SEKTÖRÜN CANLANMASI GEREKİYOR
Öncü açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi: “Yüksek enflasyonun yaşandığı dönemde beklentilerimiz sürekli sübvansiyon. Bu sadece sektöre değil, ülkeye, dar gelirliye katkı sağlayacaktır. Kiralar dizginlenecektir. Sektör desteklenirse, dar gelirli ve orta gelirliye destek sübvansiyonu olursa diğer sektörlerin vergi olarak hazineye kazandırılarak enflasyon ve faizlerin geri gittiğini hep beraber göreceğiz. Sektörler canlanmadan konut üretemeyiz. Hepsi birbirine bağlıdır”

 
TEKNOFEST- İzmir’de Ege Üniversitesi rüzgarı esecek
 
Husumet kurşunu 16 yaşındaki Fırat'ı öldürdü!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mustafa topcu 21 Eylül 2023 Perşembe 14:30

her ilde bölgelere göre devlet eliyle hazırlanan emlak değeri hesaplamaları yapılıp kredi oranları bu emlak değerinden daire satışı yapılması durumunda kullandırılırsa hem vatandaş balon fiyatlardan kurtulmuş olur hem buna uyan mütahitler para kazanıp yeni konutlar üretmiş olur piyasa rayına oturur böylece

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TOKİ’nin indirim kampanyası başlıyor
TOKİ'nin, Haziran 2022'den önce yapılan iş yeri ve konutlar için indirim ...
Plan müelliflerine 'Dijital Yeterlilik Belgesi'!
Çevre, Şehircilik ve İkim Değişikliği Bakanlığınca, kaliteli, güvenli ...
İzmir'in emlak kralının mirasında yeni gelişme!
İzmir ve ABD'de milyonlarca dolarlık serveti bulunan ve hayatını kaybeden ...
 
Konut Fiyat Endeksi Temmuz ayında arttı
Konut Fiyat Endeksi temmuzda aylık yüzde 7,3 ve yıllık yüzde 94,7 artışla ...
TÜİK'ten satış raporu… En çok hangi ilçe tercih edildi?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2022 yılı Ağustos ayında ...
TOKİ’den yüzde 25 indirim kampanyası!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “TOKİ’den ...
 
Konutu ucuzlatacak hamle… Bakan Özhaseki’ye İzmir desteği!
Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, ...
Konut kredilerine düzenleme yolda
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in konut kredileri için verdiği ...
Dikili'de belediyeden satılık 17 arsa!
Dikili Belediyesi, mülkiyetinde bulunan 17 adet arsa nitelikli taşınmazı ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva