HABERLER>SAĞLIK
25 Nisan 2011 Pazartesi - 11:11

Mucize Bünyamin pes etmedi!

Doğuştan bağışıklık bozukluğu nedeniyle 1.5 yaşından beri hastanede yatan 23 yaşındaki Bünyamin Öztürk'ün, 2 saatte 12 defa kalbi durdu, akciğeri stop etti, beynine oksijen gitmedi ama o yine de kurtuldu.

Mucize Bünyamin pes etmedi!

İZMİR - Yeni Asır’dan Erkan Doğan’ın haberine göre Bünyamin'i 16 yıldır takip eden Ege Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necil Kütükçüler ve anne Emine Öztürk, "Bünyamin'in sağlığına kavuşması bizi çok mutlu ediyor" diye konuştu.

Doğuştan bağışıklık bozukluğu hastalığına yakalanan ve 1.5 yaşından beri hastanelerden kurtulamayan Afyonkarahisarlı 23 yaşındaki Bünyamin Öztürk, tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Hastanesi'nde doktorlarını bile hayrete düşüren bir mucizeye imza attı. Hastanede önce 1 saat içinde 7 defa kalbi duran Bünyamin, 5 doktorun insanüstü gayret ve çabasıyla yeniden hayata döndü. Doktorlar akciğerleri kanayan ve ağzından sürekli kan gelen Bünyamin'e bir yandan kalp masajı yaparken bir yandan kan kaybını gidermek için vücuduna 12 ünite kan verdi.
 
KALP YENİDEN ATTI
Kalbi yeniden atmaya başlayan genç, Yoğun Bakım Servisi'nde solunum cihazına bağlandı. Ancak, Azrail Bünyamin'in peşini yine bırakmadı. Serviste 10'ar dakika süreyle 5 defa kalbi duran Bünyamin, kalp masajıyla hayatta tutuldu. Tıp litaratürüne göre beyine birkaç dakika oksijen gitmemesi durumunda beyin hasarı oluşuyor. Bünyamin'in beyninin bir saat oksijensiz kaldığını bilen doktorlar, normal servise alınan genci görünce şaşkına döndü. Hiçbir nörolojik hasar kalmayan mucize genç, konuşuyor, gülüyordu. Mucize Bünyamin, azraili defalarca mat ederken, bir saat süren oksijensizliğe dayanarak başka bir muciye daha imza attı.
 
HASTANE EVİ OLDU
Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesine bağlı İkihisar köyünde yaşayan ve pazarcılık yapan Mehmet ile ev hanımı Emine Öztürk'ün çocukları Bünyamin, vücudunun savunma mekanizması olarak bilinen 'kronik granulamatöz' isimli bir bağışıklık sistemi hastalığı ile dünyaya geldi. Aile sürekli ishal olan ve ateşi çıkan çocuklarını bir buçuk yaşlarında hastaneye götürdü. Ancak ildeki hastanelerde küçük çocuğa bir türlü tanı konamadı. Aile 7 yaşına giren ve hala iyileşmeyen çocuklarını İzmir'deki Ege Üniversitesi Hastanesi'ne gitmeye karar verdi. EÜ Hastanesi'nde görevli Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Necil Kütükçüler tarafından muayene edilen çocuğa yapılan bir dizi tetkiklerin ardından 'kronik granulamatöz' tanısı kondu. İlaç tedavisi ile takip edilen Bünyamin'in akciğerlerindeki problem nedeniyle sürekli hastaneye yatıyordu.

Koruyucu tedavilerle takip edilen 23 yaşındaki gencin akciğerlerindeki yıpranma nedeniyle ciğerlerinden kan gelmeye başladı.
 
DOKTORLARIN AZMİ
Bu yılın Şubat ayında Ege Üniversitesi Hastanesi'ne yatırılan Bünyamin, akciğerlerinden parça almak amacıyla (bronkoskopi) hastanenin Kalp ve Damar Cerrahisi Ameliyathanesi'ne alındı. İşlem sırasında akciğerinden çeşmeden akan su gibi kan gelmeye başladı ve aynı anda kalbi durdu. Tam bu sırada ameliyathanede bulunan 5 doktor hemen müdahale etti. Gence bir doktor kalp masajı yaparken, diğer bir doktor aspiratör cihazı ile boğazında biriken kanı temizledi. Vücuda oksijen sağlayan akciğeri kaskatı olan gence bir doktor da burundan oksijen vermeye başladı. Bir doktor sürekli kan kusan gence kolundan açtığı damar yolundan bir saatte 12 ünite kan verdi. Böylece Bünyamin'in vücudundaki kan iki defa değiştirildi.
 
AZRAİL PEŞİNE DÜŞTÜ
Bir saat içerisinde kalbi 7 defa durup çalıştırılan Bünyamin, Anestezi ve Yoğun Bakım Servisi'ne alındı. Ancak azrail burada da peşini bırakmadı. Hastanın kalbi yoğun bakımda 10'ar dakika olmak üzere tam 5 defa durdu. Doktorlar, kalp masajı ile onu yeniden hayata döndürdü. Bir ay solunum cihazına bağlı kalan Bünyamin, geçtiğimiz günlerde Çocuk Hastanesi'nde normal servise alındı. Tıp litaratüründe beynin ancak birkaç dakika oksijensizliğe dayanabildiğini, oksijensizliğin beyinde hasar ve vücutta felce yol açtığını belirten doktorları, beyni bir saat oksijensiz kalan Bünyamin'in adeta bir mucizeye imza attığını söyledi.
 
"Nörolojik bir hasar kalmaması inanılmaz"
Hiçbir nörolojik hasar kalmayan mucize genç, konuşuyor, gülüyor, çevresindekilere el sallayabildiğini ifade eden doktorlar, "Bünyamin'in kalbi durduğunda iki doktor olsaydık onu kurtaramayabilirdik. Kalbi 1 saat durup, akciğeri taş kesilen gencin beynine sıfıra yakın düzeyde oksijen gitti. Beyni bu kadar süre oksijensiz kalıp, beyinde ve vücudunda hiçbir hasar kalmaması mucize bir olay. Meslek hayatımızda böyle bir durumla karşılaşmadık, çok şaşkınız" dedi.
 
İşte adım adım mucize:
* Akciğerlerinden kan gelmeye başlayan gencin kalbi durdu. Ağzından sürekli kan kusan Bünyamin'e şans eseri ameliyathanede olan 5 anestezi doktoru müdahale etti.
* Bir doktor kalp masajı yaparken, diğer bir doktor aspiratör cihazı ile boğazında biriken kanı temizledi.
* Bu sırada akciğer fonksiyonunu bir doktor da burundan oksijen vermeye başladı.
* Bir doktor ise sürekli kan kusan gence damar yolu açıp bir saat boyunca 12 ünite kan verdi. Gencin vücudundaki kanı iki defa değiştirildi.
* Kalbi atan genç, Kalbi yoğun bakımda 10'ar dakika olmak üzere tam 5 defa durdu. Bir ay solunum cihazına bağlı kalan Bünyamin, servise alındı. Bünyamin şimdi hayata gülümsüyor.
 
Doktorlar ne dedi?
"Meslek hayatımda bir dönüm noktası"
Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Aşkar: Hastanın bir saat kalp durmasından sonra bilinci açık ve felç kalmadan hayata dönmesi gerçek bir mucize. Tıpta böyle bir durumda hastada beyin hasarı olur. Kalbi bir saat durduğunda beyne giden oksijen düzeyi hayatla bağdaşmayan bir düzeydeydi. Biz ümidimizi kesmiştik ama kalp masajından da vazgeçmedik. Bir saat kalp masajı yaptığımız çok hasta oldu. Ancak Bünyamin'de onlardan farklı bir durum vardı. Kalp masajında kanla dolan akciğerini solutamadık. Akciğer taş kesilmişti. Beyin uzun süre oksijenlenmedi. Tüm vücuda ve beyne çok düşük seviyede oksijen ulaştı. Buna rağmen beyinde hasar kalmaması mucize. Bunca yıllık meslek hayatımda bu olay bize de bir tecrübe oldu. O sırada iki doktor olsaydık Bünyamin'i hayata döndüremezdik.
 
"Hiç umudum yoktu beni bile şaşırttı"
Bünyamin'in doktoru EÜ Hastanesi Başhekimi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necil Kütükçüler: "Bünyamin'i yaklaşık 16 yıldır takip ediyoruz. Doğuştan önemli bir bağışıklık bozukluğu hastalığı var. Bu hastalarda en çok akciğer enfeksiyonu görüyoruz. İlerleyen akciğer enfeksiyonları nedeniyle bronşlarda yıpranma ve akciğerlerde kanama oluşuyor. Bünyamin en son hastaneye yattığında öksürdükçe ağzından kan geliyordu. Kanamanın nedenini araştırırken çok ağır bir kanaması oldu. Akciğer çok yoğun olarak kanadı. Kalbi durdu. Hasta bir saate yakın canlandırma mücadelesinin sonucunda yeniden hayata döndü. Anestezi ekibinin inanılmaz bir başarısı var. Bünyamin mucizevi şekilde yaşıyor. İnşallah daha uzun süre yaşayacak. Bu hem tıbbın hem de anestezi ekibinin mucizesi ve başarısıdır. Ben de çocuğu bir saatlik kalp masajının ardından kötü halde gördüm. Normal servise iyi bir şekilde geleceği yönünde hiç umudum yoktu.
 
"Riskli yöntemleri denemek zorundaydık"
Anestezi ve Yoğun Bakım sorumlu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Uyar: Bünyamin bir saat süren hayata döndürme mücadelesinin ardından anestezi ve yoğun bakım servisinde tedavi gördü. Bu tedaviden çok büyük fayda sağladı. Uzun süre suni solunum cihazına bağlı kaldı. Zaman zaman ümidimizi tamamen kestiğimiz anlar oldu ancak hiç vazgeçmedik. Tedavi edebilmek için çok riskli ilaçları vermek ve riskli yöntemleri denemek zorunda kaldık. Oksijen düzeyi normalin 5 katı düştü, korbondioksit düzeyi de normalin 5 katı arttı. Kalbi yoğun bakımda 5 defa durdu, kalp masajı ile hayata döndürdük.
 
"Yüzüstü pozisyonu çok nadir uygulanır"
EÜ Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Kubilay Demirağ: Yoğun Bakım Servisi'nde yatarken kaskatı kesilen akciğerleri havalandıramadığımız için hastaya çok yüksek düzeyde oksijen vermek zorunda kaldık. Bünyamin'e çok nadir uygulanan bir yöntem olan 'yüzüstü pozisyonu' verdik. Tansiyonu yükseltmek için yoğun ilaç tedavisi uygulandı. Burada çok önemli bir nokta var. Hastanın defalarca kalbi durmasına rağmen bilinci açık şekilde hayatını sürdürmesi kalp masajlarının çok iyi yapıldığını gösteriyor. Kalp masajını güzel yaparsanız, beyne ve vücuda kan pompalanır. Güzel yapmazsanız beyin fonksiyonlarında sorun oluşur. Beyin fonksiyonlarında sorun olmadan geri dönmesi bizi çok sevindirdi. Çünkü doktorlar olarak çok ümitsizdik. Oksijeni vücuda sokamıyor, korbondioksiti vücuttan çıkartamıyorduk. Tüm bunlara rağmen bizlerin de çabasıyla Bünyamin hayatta kalmasını bildi.
 
"Oğlum öbür dünyaya gitti ve geri geldi"
Tedavi gördüğü EÜ Çocuk Hastanesi'nin sevgilisi olan Mucize Bünyamin şimdi hayata gülümsüyor. Yaşadıklarını hatırlamadığını söyleyen genç, "Doktorlarıma minnettarım, çok zor günler geçirdim. Şimdi kendimi çok iyi hissediyorum." dedi. Annesi Emine Öztürk, "Oğlum öbür dünyaya gitti, geldik. Çok kötü şeyler yaşadık. Bu bir mucize. Doktorlarımız bize bir mucize yaşattı. Onlara minnettarız" diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Yaban mersini’ diye ‘ayı üzümü’ satıyorlar
Bitkisel ürün satışının istismar edildiğini belirten Prof. İbrahim Saraçoğlu, ...
Kalsiyum hapındaki büyük tehlike
Kemik kırılmalarına karşı kalsiyum hapı almanın, kalp krizi ve felç riskini ...
Beslenme şekliniz DNA'sını etkiliyor
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, anne adaylarının hamilelik ...
 
Hazır gıdada kanser tehlikesi
Bebek maması, ekmek, kahve ve patates cipsi gibi gıdalarda bağırsak, mesane, ...
'Meningokok'ta aşı müjdesi
Menenjit türleri içinde en ağır ve tehlikeli türü olan ve gelişmiş ülkelerde ...
Çok ağlayan bebeğe dikkat
Çok ağlayan ve uyku problemi olan bebeklerin hayatlarının daha sonraki ...
 
Elma her derde deva
İngiliz Dr. Penny Stanway, “Elma Sirkesinin Mucizesi” adlı kitabında, elmanın faydalarını derledi.
‘Nefesle kanser teşhisi’
Kanser hastalığının erken teşhis edilebilmesi için yeni bir adım atıldı. ...
Diabet tarihe karışıyor
Halk arasında şeker hastalığı olarak bilenen ve Türkiye’de çok fazla insanın ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva