HABERLER>GÜNCEL
16 Şubat 2012 Perşembe - 17:59

Mezun olana zorunlu ’hoşgeldin’ dersi

Yüksek öğrenimde Avrupa'da kolay dolaşımı amaçlayan Bologna Süreci'nin pilot uygulayıcılarından olan Ege Üniversitesi'nde not sistemleri değişince, bir çok öğrencinin sistemine notları düştüğü bilgisi geldi ve öğrenciler sosyal medyayı ayağa kaldırdı.

Mezun olana zorunlu ’hoşgeldin’ dersi

İZMİR - Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından pilot okul Ege Üniversitesi'nde yürütülen ve zaman içinde diğer okullara yayılması planlanan, Avrupa'da akademisyen ve üniversite öğrencilerinin rahat dolaşımını sağlayacak bir uyumlulaştırma projesi olan Bologno Süreci kaos yarattı. EÜ'nün kullandığı not sistemi ile Bologna not sistemi uyuşmayınca, öğrencilerin mezun olmak için tamamlamak zorunda olduğu ders kredileri değişti ve ortalama notlarda düşme oldu. Durum, 2011- 2012 Bahar Yarıyılı için kayıt yenileyen öğrencilerin farketmesiyle ortaya çıktı ve o andan itibaren sosyal medyada en çok konuşulan konu, dün akşam Twitter'de 1 numaraya oturdu. Bu gelişmeler üzerine sabah saatlerinde üniversite notları yine eski sisteme göre düzenledi. İkna olmayan kaygılı öğrenciler 'resmi açıklama' istediklerini vurguladı.
 
EÜ: SİSTEM YENİ, KURULUŞTA SORUN KAÇINILMAZ
Akşamüstü açıklama yayınlayan EÜ Rektörlüğü ise Bologna sürecine uyum için yeni bir Eğitim Bilgi Yönetim Sistemi'nin hayata geçirildiğini kaydederek, "Her yeni sistemin kuruluş aşamasında yaşanması kaçınılmaz sorunlar yaşanmıştır. Sorunların çözümü için personel öğrencilerimizi mağdur etmeyecek çözümleri oluşturabilmek adına tüm özveriyi göstermektedir" denildi. Yapılan açıklamada ayrıca bu yeni süreçte 60 bin kişinin kaydının transferine işaret edilerek, 'yoğun emeğin harcanacağı zorlu bir sürece ihtiyaç olduğu' vurgulandı.
 
ÜÇ YILLIK ÖĞRENCİYE UYUM DERSİ
Olayla birlikte ilginç ayrıntılar da ortaya çıktı. Öğrencilerden bazıları Bologna Süreci kapsamında tüm Avrupa ülkelerinde birinci sınıflara okutulan 'Üniversite Yaşamına Giriş' dersi, projeden önce kayıt yaptıran öğrencilere zorunlu tutulmadı. Ancak öğrencilerin idddialarına göre ders kredilerinde karmaşa yaşanınca okul bu dersi 3'ncü ve 4'ncü sınıf öğrencilerine 'zorunlu ders' olarak koydu. Mezun olmak için gün sayan öğrenciler ise 'Üniversite yaşamı' hakkında yeterli bilgiye sahip olduklarını belirterek bu durumu da esprili bir biçimde eleştirdiler.
 
DÜZELTİLMEZSE SINIFTA KALAN OLACAKTI
Facebook'ta grup kuran İletişim Fakültesi öğrencisi Volkan Kuloğlu, "Bologna sürecinde kredi sistemleri değişti. En fazla ortalama 4 üzerinden hesaplanıyordu. Kayıt dönemimiz 13-14 Şubat'ta başlıyordu. Sisteme baktığımız zaman ortalamalara dikkat ettiğimizde hepimiz şok olduk. Benim ortalamam 3.03'tü. ama yeni sistemde 2.66 olarak gözüküyor. Bir arkadaşımızda 3.5'tu 3.00 olarak gözüküyordu. 2.10 olan 1.75'e düştü ve bu arkadaşımız sınıfı geçememe durumuyla karşılaştı" dedi.
 
İNTERNETTEN KAMPANYA
Yeni sistemde 'Üniversite Yaşamına Giriş adında bir ders koyduklarını da anlatan Kuloğlu, şunları kaydetti:
 
 "Seçmeli ders gibi değil ama onu almak zorunda kaldığımız için seçmemiz gereken dersi seçemiyoruz. Kredi eksikliğimiz var. Biz tüm gece internetten kampanya yürüttük ve sabah 04.30- 05.00 gibi ortalamalar düzeldi. Ancak hala ikna olmadık. Siteye baktım bilgi yoktu, öğrenci işleriyle de konuştuk, rahatlatıcı cevap alamadık. Sistem bu şekilde sürecekmiş. Yönetmeliği hazırlarken hukukçularla hazırladıklarını söylediler. Ama resmi açıklama olmadan ikna olmayacağız."
 
'ZATEN 5 YILDIR ÜNİVERSİTE OKUYORUM'
Gıda Mühendisliği Bölümü öğrenci temsilcisi Esra Kahruman ise, kendi ortalamasının düzeltmeden önce 2.93'ten 2.77'ye düştüğünü gördüğünü aktararak, şunları söyledi:
 
"Eski ile yeni not sistemi uyuşmuyor. Derslerin kredisi artınca ortalamalar düştü. Notu yükselen de var ama çok az. Ders kaydı aşamasında not ortalamasını gördüğünde herkes çok şaşırdı."
 
Kahruman, başına gelen diğer aksaklıkları "O kadar fazla eksiklik var ki. Örneğin ben mezun olacağım ama benden, 'Üniversite Yaşamına Giriş' dersi almam isteniyor. Ben 5 yıldır zaten üniversite okuyorum" diye eleştirdi.
 
BOLOGNA SÜRECİ NEDİR?
Bologna Süreci'nin temelleri 1998 yılında Fransa, İtalya, Almanya ve İngiltere Eğitim Bakanlarının Sorbonne'da gerçekleştirdikleri toplantı sonunda yayımlanan Sorbonne Bildirisi ile atılmıştır. Avrupa'da ortak bir yükseköğretim alanı yaratma fikri ilk kez bu bildiri ile ortaya çıkmıştır. Ancak, Bologna Süreci resmi olarak 1999 yılında Bologna Bildirisi'nin 29 Avrupa ülkesinin yükseköğretimden sorumlu Bakanları tarafından imzalanması ve yayımlanması ile başlamıştır. Bologna Süreci'nin temel hedeflerinden altısı bu bildiri ile ilan edilmiştir. Bu hedefler:
 
1. Kolay anlaşılır ve birbirleriyle karşılaştırılabilir yükseköğretim diploma ve/veya dereceleri oluşturmak (bu amaç doğrultusunda Diploma Eki uygulamasının geliştirilmesi),
 
2. Yükseköğretimde Lisans ve Yüksek Lisans olmak üzere iki aşamalı derece sistemine geçmek,
 
3. Avrupa Kredi Transfer Sistemini (European Credit Transfer System, ECTS) uygulamak,
 
4. Öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin hareketliliğini sağlamak ve yaygınlaştırmak,
 
5. Yükseköğretimde kalite güvencesi sistemleri ağını oluşturmak ve yaygınlaştırmak,
 
6. Yükseköğretimde Avrupa boyutunu geliştirmek.

DERS KREDİLERİNDE DEĞİŞİKLİK NEDEN SORUN?
Öğrencilerin mağduriyetinin en büyük nedeni Bologna Süreci'nde ders kredilerinin değiştirilmesi oldu. Sınıfı geçebilmek için belirli bir krediyi tamamlamak zorunda olan öğrenciler, içinde bulunduğumuz ikinci yarıyıl kayıt döneminde 3 kredi olarak aldığı dersin 6 krediye çıkmasıyla ortalamalarının düştüğünü gördü. Yüksek lisans hedefi olanlardan, ortalaması düştüğü için sınıfı geçemeyecek olanlara kadar pek çok öğrenci, öğrenci işlerine başvurduğunu ancak sonuç alamadığını sosyal medyada da duyurdu. Öte yandan 'egeuniversitesimagdurlari' adındaki etiketle Twitter Türkiye gündeminin ilk sırasında üniversite öğrencileri yer aldı. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Binali Yıldırım'ı sıla hasreti ağlattı
CNN Türk ekranlarında yayınlanan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın ...
Bakan Günay’dan Saray’da seks iddiasına yanıt
Bakan Günay, Topkapı Sarayı'nda bazı çalışanların cinsel ilişki yaşadıklarına ...
Sarıkaya'dan suç duyurusu
Savcı Sadrettin Sarıkaya, kendisinden habersiz odasına girildiğinden şüphe ediyor.
 
KCK şüphelilerine talimat PKK'lı babalarından
İzmir'in de aralarında bulunduğu dört ilde düzenlenen KCK operasyonunda, ...
İşte 150 bin lira çalan o hırsız
Konak’ta nakil aracından banka binasına para götüren güvenlik görevlisi ...
Vali Kıraç'tan Dünya Şampiyonu Tuğba'ya ödül
İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, Maleyza'da yapılan Dünya Karate Şampiyonası'nda ...
 
Mobbing davasında hakimden şok karar!
Ege Üniversitesi'nde (EÜ) çalışan tekniker Cihat Erdener'in, kendisine ...
Komutanların dinlenecekleri tarih belli oldu
“Balyoz Planı” davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Jandarma ...
DEÜ rektörlüğü için yarış başladı
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ramotoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva